Dodaj do ulubionych

Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 grudn

07.01.23, 11:14
wpolityce.pl/swiat/629154-boze-narodzenie-w-ukrainie-lawra-peczerska-wrocila-do-cpu
- kto by chciał świętować z ruskimi kacapami ..,w ten oto sposób Putin pchnął Ukraińców w objęcia zachodu. Ukraińców po wygranej wojnie z Rosja czeka kolejna wojna wojna kulturowa o zachowanie chrześcijańskiego oblicza zachodu ..,
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 11:40
      Niezbadane są tajemnice wiary.

Jak wiadomo zdecydowano, że Jezus urodził się w dniu przesilenia zimowego,
      które w kalendarzach liturgicznych kościołów zachodnich wypada w dniu 25 grudnia,
      a wschodnich 7 stycznia. I jak tu nie wierzyć w cuda.
      • oszol-lom-z-rm Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 11:49
        Grunt to tradycja
      • dunajec1 Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 11:51
        Prawoslawni maja kalendarz gregorianski, a katolicy czy jak im tam julianski, to wiem, nie pytac bo sam nie pamietam co za roznica.
        • oszol-lom-z-rm Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 11:53
          Ukry będą musieli zmienić kalendarz
          • qwardian [...] 07.01.23, 12:30
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • qwardian Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 12:25
        wariant_b napisał:

> Niezbadane są tajemnice wiary.

Są zbadane, według waszego kalendarza, bo mielibyśmy właśnie 106 rok..

slowopolskie.org/porzdki-po-bolszewicku-sowiecki-kalendarz-w-1930-r/
      • snajper55 Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 12:47
        wariant_b napisał:

>
        > Jak wiadomo zdecydowano, że Jezus urodził się w dniu przesilenia zimowego,
        > które w kalendarzach liturgicznych kościołów zachodnich wypada w dniu 25 grudni
        > a,
        > a wschodnich 7 stycznia. I jak tu nie wierzyć w cuda.

A zatem, aby pogodzic obie rodziny chrześcijan, przyjmijmy bracia i siostry, że Chrystus narodził się dwa razy. Oto wielka tajemnica wiaaaryyy...

S.
        • zaczarowanyogrod Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 13:26
          Ja jestem za tym żeby wykreślić te daty. Zrobić święta 1 stycznia dla wszystkich chrześcijan. Przyjąć że czas zaczyna się od Narodzenia Jezusa i od początku roku.
          • oszol-lom-z-rm Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 13:33
            Dobry pomysł
            • wariant_b Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 15:49
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Dobry pomysł

Średni - wierzący mieliby swoją wigilię, a niewierzący swojego sylwestra.
              Ale co z tymi, którzy chcieliby mieć jedno i drugie? Sylwester w kościele?
              • zaczarowanyogrod Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 15:54
                Sylwestra i wigilię razem. Potem o północy do kościoła. U mnie w parafii jest msza o północy w Sylwestra. Przed mszą wierni złożą sobie życzenia noworoczne, kto zechce wypije szampana. A potem będzie msza, pasterka i sylwestrowa w jednym.
                Wszystko jest do poukładania.
          • qwardian Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 14:16
            Przeżyłem już wiele waszych pomysłów, pamiętam spędy na 1 Maja, żeby czcić kremlowskiego Belzebuba o nazwisku Iljicz Uljanow Blank..
      • edico Re: Coraz więcej Ukraińców chce obch B Narodz 25 07.01.23, 18:05
        wariant_b napisał:

>
        > Jak wiadomo zdecydowano, że Jezus urodził się w dniu przesilenia zimowego,
        > które w kalendarzach liturgicznych kościołów zachodnich wypada w dniu 25 grudni
        > a,
        > a wschodnich 7 stycznia. I jak tu nie wierzyć w cuda.

Z decyzjami w tym Kościele nie ma problemu. Pojawia się wówczas, gdy chodzi o prawdę.
    • edico A ja chcę... 07.01.23, 18:01
      by święta zimowego przesilenia słońca trwały zgodnie ztradycją słowiańską od 21 grudnia do 7 stycznia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka