Dodaj do ulubionych

Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim sprytem

11.01.23, 16:00
Nie ma wśród was nawet 10 sprawiedliwych. Po 12 latach nie macie rządów ekspertów. Dalej odtwarzacie te same wzorce. Ale czy Bóg, który jest miłością was potępia? Skądże. Zniszczy świat za grzechy? W żadnym razie. Sami go zniszczycie, bo to nienawiść działa jak krąg przemocy. Myślenie grupowe przy polaryzacji w kierunku nienawiści I paranoi dzięki ekspertom od robienia nic obróci się przeciwko wam. Bo dobry uczynek bez rozumienia co z niego ma wynikać nie pozostanie bez kary, którą sami sobie wymierzycie. Czekacie na Apokalipsę? Przecież kary za grzechy nie ma...Sami się ukarzecie testując wszechmoc Boga. Co może zrobić Bóg, gdy do wojny zmierzacie? Ratować was bo się modlicie w intencji ojczyzny i o pokój? A pozwolił wam do wojny zmierzać? Już w przypadku katastrofy smoleńskiej lepiej od Boga wiedzieliście co BÓG POWINIEN ZROBIĆ. Dzięki temu nie braliscie innego scenariusza pod uwage. Bo i w jakim celu? Teraz popelniliscie ten sam błąd. Zmierzanie do wojny to już rzucanie Bogu wyzwania. Przebłagać go chcecie modłami? A nie miłością do bliźnich?
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 21:05
      "Miluj blizniego swego az spadnie koszula z niego".
      • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 21:17
        Bog jest miloscia?
        A od kiedy to?
        • antares504 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 21:42
          Racja ~elka-sulzerowa2, mawia się że Bóg jest miłością, Polki stworzyły świat w którym miłość jest Bogiem. Miłość czyli erotyka. Przykład to moja konkubina... ona używa erotyki jako szalenie skuteczniej karty przetargowej. Bo reglamentacja seksu przez kobietę daje jej ogromną władzę nad mężczyzną. Ona czuje się Bogiem. Kilka dni temu zrobiła mi awanturę, bo buszowałem po anonsach erotycznych. Tu dochodzimy do kolejnej przyczyny, tj. jakości świadczonych usług przez Polki. Księżniczka nie dość, że łaskawie dopuści do siebie mężczyznę, to wie, że jej jakość jest dość niska. Boi się, że zostanie zweryfikowana, a wtedy będzie miała problem.
          • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 23:09
            Polki stworzyły świat w którym miłość jest Bogiem.

To mi sie podoba ... ale ja o rzekomej milosci bozej mowilam, niezbyt precyzyjnie.
            Tej bozej milosci, ktora wymaga ofiar z dzieci czy to wlasnych wiernych czy to obcowiernych. Milosci do czlowieczenstwa wymagajacej usmiercania calych plemion, milosci wymagajacej bezmyslnego posluszenstwa wobec zalosnego, morderczego psychola.
      • yoma Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 21:23
        "Dla dobra człowieka, dla szczęścia ludzkości
        Złączonej w potężnym uścisku miłości
        Aż z trzaskiem pękałyby kości".
        • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 12:39
          Mówisz o wypaczonym pojęciu miłości. A tu to już można wszystko wprowadzić. Bo cierpienie uszlachetnia ofiarę...
          • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 16.01.23, 14:36
            krytykantka0.07 napisała:

> Mówisz o wypaczonym pojęciu miłości. A tu to już można wszystko wprowadzić. Bo
            > cierpienie uszlachetnia ofiarę...
            >

Prostym rozwiazaniem byloby zdefiniowac pojecie "milosc" i zdecydowanie oddzielic je od wypaczajacych postaci boga i Jezusa.

"Rozumiem, czym jest miłość, ....
            Miłość nie jest samozaparciem. Miłość to nie krew i cierpienie. Miłość nie polega na mordowaniu własnego syna, by zaspokoić własną próżność. Miłość nie jest nienawiścią ani gniewem, skazującym miliardy ludzi na wieczne męki, ponieważ obrazili twoje ego lub nie przestrzegali twoich zasad. Miłość nie jest posłuszeństwem, konformizmem ani uległością. Jest to fałszywa miłość, która jest uzależniona od autorytetu, kary lub nagrody. Prawdziwa miłość to szacunek i podziw, współczucie i życzliwość, dobrowolnie dawane przez zdrową, nieustraszoną istotę ludzką”.

Dan Barker.
    • antares504 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 21:31
      Hejka ~krytykantka0.07, fajny ten Twój wpis, taki polityczno religijny. OK moja droga, co do polityki obecnej to Ci powiem, że w Polsce nikt nie rządzi, bo problemem tej władzy PiS jest to, że oni nie potrafią rządzić. Rządzić - rozumiem przez to słowo organizowanie, tworzenie instytucji i procedur, koordynowanie wysiłków wielu ludzi dla osiągnięcia wspólnego celu. To, co PiS dobrze wychodzi to wydawanie dekretów, i niestety do tego sprowadza się dla nich rządzenie. Zobacz, że ich największe „sukcesy” to tak naprawdę proste rzeczy, które tego rządzenia w zasadzie nie wymagały: 500+ - co jest prostszego niż wypłacić pieniądze ludziom za pomocą ustawy ??? Zero rządzenia wymagane. 13, 14 emerytura, zmiana wieku emerytalnego tak samo. Podobnie reforma szkolnictwa i sądów. A pamiętasz kochana ~krytykantko0.07 program mieszkanie+ ???. Otóż on im nie wyszedł, bo miliona mieszkań nie da się zbudować ustawą, tylko trzeba rządzić - skoordynować prace wielu ludzi. No a co do Boga... wiesz, Bóg nie jest po to żeby głaskać każdego po główce, jak przedszkolanka. Człowiek ma sam dojść do dobra zwalczając zło w sobie i twierdzę, że Bóg to jakaś energia, tworzy ona jakieś śmieszne zlepki komórek, pełne błędów na poziomie fizycznym i psychicznym i zapładnia je jakąś duszą. Czyli jest to energię, która pozbawiona jest jakichkolwiek uczuć, po prostu tworzy życie, czy to przez przypadek, czy może dla zabawy, a może dla samego tworzenia. Wiesz, rozważania na temat Boga nigdy nie będą jednoznaczne. To jest coś takiego jak spojrzenie fizyki klasycznej i tej na poziomie kwantowym na przyszłość poruszającej się cząstki, gdy znamy nawet wszystkie siły na nią działające. Tutaj są straszne rozbieżności.
      • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 12.01.23, 12:20
        Witaj Antaresie. Ód kilku dni zachodzę w głowę co się stało i kto wykorzystał moje poglądy nie rozumiejąc ich. Nie pisałam bardzo długo na forum gazety pl. Ale wcześnie pod nieco innym nickiem próbowałam ludzi uczyć myślenia strategicznego. Zresztą to samo robiłam na interii :). Bo ci eksperci to już do obłędu prowadzą zgodnie z tym, że "ekspert to człowiek, który wie coraz więcej w coraz bardziej ograniczonym zakresie. Tak więc w rezultacie wie niemal wszystko o niczym". Zastanawiam się, czy jestem medium Polski a nikt nie może być prorokiem we wlasnym kraju. Bo już w 2010 roku napisałam do czego zmierza polaryzacja w myśleniu grupowym. A co dopiero jeśli w kierunku nienawiści I paranoi. Polacy jak zwykle wojną polsko polską zajęci sprawdzają czy Bóg strzeże głupców.
        "" PRÓBA MĄDROŚCI...
        Raz uczony chełmianin zamartwiał się szczerze,
        przeczytawszy w Talmudzie, że Bóg głupców strzeże.
        Chcąc mieć pewność, wlazł z trudem na przydrożne drzewo,
        skoczył zeń - i po chwili złamał nogę lewą.
        Tak leżąc, postękując rzekł do gapiów tłumu:
        ŻYDZI!!! Nigdym nie skarżył się na brak rozumu.
        Ale dziś, mimo bólu, stwierdzić mi przyjemnie:
        nie wiedziałem, że taki wielki mędrzec ze mnie "

Jak niby chcą cokolwiek udowadniać nie znając zamysłu Boga. A raczej będąc głusi i ślepi na znaki BOGA, KTÓRY JEST MIŁOŚCIĄ. Tu wcale nie chodzi o wypaczone pojęcie miłości:). Bo takie prowadzi do absurdu.
        Pozdrawiam
        • edico Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 25.01.23, 20:11
          Proponuję najpierw nauczyć się najpierw taktyki.
    • yadaxad Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 22:00
      Ciekawe, że wierzący jak już tłumaczą boga, to jest on bezsilniejszy i głupszy od ludzi.
      • antares504 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 23:26
        Hejka ~yadaxad, tak masz racje, ludzie tak tłumaczą Boga. Kilka dni temu ktoś na pewnym Forum zadał mi takie pytanie : " Czy Bóg może stworzyć tak ciężki kamień, którego nie podniesie ??? ". Hmm, widzisz, problem z tym pytaniem polega na tym, że jest ono nielogiczne, tzn. podstawowe prawo logiczne mówi nam, że nie mogą istnieć rzeczy sprzeczne !!! Jak by to wytłumaczyć... może być krzesło drewniane lub metalowe, nie ma natomiast krzesła z metalu drewnianego. Haczykiem jest nasza ludzka logika. A co jeśli Bóg istniej ponad logiką ??? A wtedy my nie możemy nic o nim powiedzieć. Popatrz na taki przykład inny - twierdzi się naukowo, że komunizm jest ustrojem idealnym, jednak posiada on cechy, że kończy się katastrofą. A skoro jest katastrofa, to nie jest idealny. Czyli my ludzie źle podchodzimy do Boga, bo nasza obserwacja nie musi sprowadzać się bezpośrednio do zmysłów.
      • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 12.01.23, 12:58
        Wierzący gdy tłumaczą Boga w ogóle się nie liczą z Jego wolą. Nie chcą wiedzieć, że Bóg nie myśli prymitywnie znając związki przeczynowo skutkowe. A mądrość Boża wypływa z milosci. Bo nawet znaków Boga nie zamierzają czytać. Nic to :). Każdą sytuację można wykorzystać. Moimi poglądami mogą się posiłkować zarówno pisowcy jak i opozycja. No i nic z tego nie wyniknie. To wykazałam już w 2010 roku. Cytuję : "Co wg. Ciebie znaczy charyzmatyczny prezydent? Taki, co umiejętnie wmówi ludziom poczucie krzywdy i na tym bazuje? Charyzmę mieli też ci, co wysyłali ludzi na śmierć dla swojej wypaczonej wizji świata. Ale ta ich charyzma chyba raczej by Ci zaszkodziła, bo wtedy już nie pisałbyś na forum. No chyba, że z nieba ;). Charyzma bez rozumienia, że jesteś odpowiedzialny za swoje decyzje i to nie przed Bogiem ani historią jest szkodliwa. Znajdź mi chociaż jednego człowieka w jakiejkolwiek parii, który mówi: " znam i akcepuję SKUTKI swojej decyzji, z naciskiem na skutki. Jeśli będzie miał charyzmę to na niego zagłosuję...I jeszcze jedno...chcesz charyzmatycznego prezydenta to głosuj na mnie ;). Większość Twoich problemów zniknie ;). Ogłoszę Jezusa idolem ateistów, wspólnie wierzący i ateisci wystawimy Mu największy na świecie pomnik w Oświęcimiu, aby pokazać czym jest prześladowanie ludzi. Zniknie mobbing w miejscach pracy i ludzie z ochotą będą pracować. Dam prawo głosu opozycji czyli przegranym na równych prawach ze mną, tworząc zespół projektowy z burzą mózgów. Zlikwiduję Sejm i nie będzie żadnych posłów. Władzę będę sprawować wspólnie z opozycją. Dokładnie tak samo jak opozycję potraktuję Rosję czyli z godnością i rozwijając w pożądanym kierunku pomysły Rosji. Aby Ci to udowodnić powiem Ci, co powinien zrobić Kaczyński i wtedy nie byłoby żadnej tragedii. Powinien wylądować w Moskwie i w Katyniu pojawić się z Putinem. Nad grobami poległych pogodzić się z Rosją, bo lądowanie w Moskwie uratowało życie jego asyście. Powinien zobaczyć w tym ingerencję Boga". Strategia musi być dostosowana do sytuacj, aby nie bylo pyrrusowych zwyciestw. Czy się to komuś podoba czy nie słońce jest potężniejsze od wiatru. Wiatr przyniesie burzę :).
        • privus Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 24.01.23, 19:18
          Czyli spryt szatański jest gór :)
    • hana2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 22:57
      Bóg ma teraz pełne ręce roboty w Ukrainie. Nie zawracajmy mu głowy błahostkami.
      • antares504 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 11.01.23, 23:10

Witaj droga ~hana2, twierdzisz, że Bóg ma dużo roboty w Ukrainie ???. Tak tam ludziom pomaga ??? To dlaczego do lutego tamtego roku nie wypowiedział się nam Polakom na temat in vitro, klonowania, komórek macierzystych, aborcji, antykoncepcji i wszystkich innych kwestii ???. Może też sam napisać wszystkie święte księgi i je przetłumaczyć na wszystkie języki. I może sam objawić się wszystkim ludziom w tym samym momencie, przemawiając do nich we wszystkich językach jednocześnie. Bo Bóg może wszystko. A jednak nie robi tego wszystkiego. I ludzie, w tym kapłani, muszą odwalać za niego całą robotę i wypowiadać się, co milczący, bezczynny, tajemniczy i nieosiągalny Bóg sobie myśli o tym wszystkim.
        Czemu ??? Czy to dlatego, że Bóg jest leniwy ???. A jak jest leniwy, to Ukraińcom nie pomaga.
        • hana2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 13.01.23, 21:13
          "in vitro, klonowania, komórek macierzystych, aborcji, antykoncepcji'

Bóg dał nam wrażliwość, dzięki której potrafimy odróżnić to co jest złe i to co jest neutralne. Czasem człowiek świadomie wybiera coś, co jest złe. Z różnych powodów. Nie ze wszystkim co zsyła los, jesteśmy w stanie sobie poradzić.

Mam wrażenie, że dziś ktoś przeżywa lekkie rozczarowanie, że jego bóg nie ukarał mnie za to, że w niego nie wierzę, za to mój los, okazał się dla mnie bardzo łaskawy, choć wcale nie musiał. Bo mógł rzucić mi wyzwanie - wzrastaj w tym. Mam dziś za co być wdzięczna.

• privus Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 18.01.23, 22:00
            Niestety, ta wasza sekciarska wrażliwość od 2 tys. lat wzbudza jedynie zastrzeżenia i sprzeciwy. Hodujcie więc ją sobie z dala od innych i najlepiej w swoich sprawdzonych w przeszłości katakumbach.
      • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 12.01.23, 13:03
        Na Ukrainie Bóg nie ma nic do roboty. Bo to nienawiść spowoduje efekt domina. A Bóg jest miłością. Więc już samo zmierzanie do wojny było drwina z Boga. W chrześcijaństwie Boga wojny nie ma.
        • yadaxad Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 12.01.23, 13:39
          Nie za bardzo te akurat zapisy ewangelii o agresywnych wypowiedziach Jezusa to potwierdzają. Natomiast w dziejących się zdarzeniach, różnych, dla obrazu boga, lepiej mocy bożej się nie doszukiwać. Bo salta intelektualne, które trzeba wykonać, by pogodzić zdarzenia z mocą bożą, miłością i miłosierdziem są żałosne.
        • hana2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 13.01.23, 20:59
          "już samo zmierzanie do wojny było drwina z Boga. "

Uwalnianie się spod jarzma jest dążeniem do wojny?
          • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 13:50
            Uwalnianie się od jarzma gdy o chrześcijaństwo chodzi? Przecież ono przy pomocy miecza się nie odbywa. Trzeba wojnie zapobiec. Z miłości do bliźnich znaleźć mądre rozwiązanie. Jeśli nawet mowa o tym, że Jezus przyniósł miecz to przeciw komu ten miecz będzie skierowany? Zostanie skierowany w obronie starego porządku. No to o jakiej ewolucji mowa? Stary porządek tego nie przewiduje.
            • snajper55 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 15.01.23, 14:42

> Uwalnianie się od jarzma gdy o chrześcijaństwo chodzi? Przecież ono przy pomocy
              > miecza się nie odbywa. Trzeba wojnie zapobiec. Z miłości do bliźnich znaleźć m
              > ądre rozwiązanie.

Ależ rozwiązanie jest proste. Niech Putin wycofa wojska rosyjskie z Ukrainy i zwróci zagarnięte ukraińskie ziemie. Niech zapłaci za straty, jakie spowodował, niech zapłaci odszkodowania dla rodzin zamordowanych.

S.
              • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 16.01.23, 15:17
                snajper55 napisał:

> Ależ rozwiązanie jest proste. Niech Putin wycofa wojska rosyjskie z Ukrainy i z
                > wróci zagarnięte ukraińskie ziemie. Niech zapłaci za straty, jakie spowodował,
                > niech zapłaci odszkodowania dla rodzin zamordowanych.
                >
                > S.

Z narracji wynikaloby, ze to paskudny Putin, ot tak sobie, bez jakiejkolwiek prowokacji napadl na Ukraine.
                Nie mamy pamietac jak to wspanialomyslny "zachod" kombinowal od lat jak uwiklac Putina w konflikt, ktory by Rosje oslabil.
                "Fuck UE" Vicki Nuland (US sep wojenny) 5 miliardow ot tak sobie, z prostej dobroci, na rozwoj ukrainskim "narodowcom" nie wreczyla.
                Kto wybral "Yatza" Ukrainie ... Ukraincy, czy zachod? (A po nim cala linie skorumpowanych idiotow.)
                Nie mamy pamietac jak to Ukraina ostrzeliwala miesiacami ukrainskie tereny graniczace z Rosja gdzie wiekszosc mieszkancow to ... Rosjanie, opowiadajacy sie za Rosja a nie ukrainskimi pacholkami zachodnich dobroczyncow.
                Putin, nie ostrzegal miesiacami by "czerwonej linii" nie przekraczac ... ostrzeliwania zaprzestac?

Biedna Ukraina, biedni Ukraincy zostali wrobieni przez US w wojne z Rosja, wojne ktora jest potrzebna US a nie Ukrainie a tym bardziej Europie, wojne ktora US i sludzy beda prowadzic do ostatniego Ukrainca. Ale wszystkiemu, bez wyjatku winien ... paskudny Putin.
            • antares504 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 19.01.23, 14:58
              Witaj droga ~krytykantko0,07, tak tutaj wpadłem i zobaczyłem to Twoje zdanie : " Przecież ono ( chodzi o chrzescijanstwo ) przy pomocy miecza się nie odbywa ". No to moja droga tak szybko z głowy kilka zbrodni KK : 1) Krucjaty, nie tylko przeciw muzułmanom to ok. 1 mln ofiar. 2) Święta Inkwizycja, czyli zbrodniczy system śledczo-sądowy; szacunki minimalne mówią o dziesiątkach tysięcy. 3) Eksterminacja Indian: po odkryciu Ameryki przez Krk jako istoty bez duszy, a więc nie ludzie. W wyniku planowego wyniszczenia całych narodów chrześcijańscy konkwistadorzy i misjonarze wymordowali ponad 70 mln Indian. 4) Wspieranie faszyzmu i dyktatur : wszelkie prawicowe dyktatury były miłe papiestwu. 5) Prześladowania Żydów - gdzieś od czasów Konstantyna na mocy kolejnych edyktów papieskich byli eksterminowani, traktowani jak niewolnicy i podludzie, okradani z majątków, pozbawiani potomstwa. W ciągu 15 wieków – ok. 10 mln ofiar. 6) O !!!. . Wojny religijne: dziesiątki milionów ofiar – np. podczas katolicko – protestanckiej wojny trzydziestoletniej (1618 – 1648) na wielu obszarach Europy wyginęło ponad 50 procent populacji !!!. 7) Prześladowanie heretyków, tj. chrześcijan ewangelicznych, też zaraz dodam poparcie niewolnictwa, gdyż Kościół rzymski nie tylko popierał niewolnictwo, ale też czerpał zyski z niewolniczej pracy. Bulla chyba papieża Mikołaja V stwierdza, że niewolnictwo jest rzeczą właściwą i miłą Bogu. Eeee, wystarczy tych przykładów i zapytam zaraz czy to było z Twojej "miłości do bliźnich mądre rozwiązanie ???"
            • edico Chrześcijaństwo po katolicku 25.01.23, 19:10

> Przecież ono przy pomocy miecza się nie odbywa. Trzeba wojnie zapobiec.

Tak jak JP2 zapobiegł rzezi w Ruandzie?
              Po to przecież pojechał do Kigali!
        • privus Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 18.01.23, 22:08

> Więc już samo zmierzanie do wojny było drwina z Boga. W chr
          > ześcijaństwie Boga wojny nie ma.
          >
          Przyznajesz więc, że Watykan nic wspólnego z z tzw. chrześcijaństwem nie miał, nie ma i mieć nie będzie.
    • qwardian Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 12.01.23, 13:03

> Zmierzanie do wojny to już rzucanie Bogu wyzwania.

Absolutnie się zgadzam, złożyłem obietnicę Najświętszej Panience, że nie strzelę, ani nie wyceluję do moich białych braci, tym bardziej słowiańskich.
      • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 13.01.23, 23:31
        Co jest w Twojej stopce? Skąd ta pogarda dla ludzi? Kogo nazywasz motłochem? Zastanowiłeś się dlaczego to jest motłoch? Wciąż te same wzorce? Komunizm w kapitalizmie? Znasz grzechy wołające o pomstę do nieba? Przeczytaj sobie. Ile razy można je popełniać? Z kogo drwisz? Co zrobiłeś, aby motłochu nie było? Prawda o Tobie samym ma Cię wyzwolić. 15 lat minęło i wciąż te same problemy? Kto was katolików nauczył, że to was Bóg wybrał i wy jesteście Jego narzędziem. Do tego wtraciliscie sie do prawosławia. Wojnę religijną prowadzicie? Wasza pycha i próżność to grzech. A ściągacie jego skutki na innych zabierając im godność. W kraju, gdzie Jezusa królem zrobiliscie? Coście uczynili ludzie małej wiary i wielkiej nienawiści? Misję dziejową macie? Owszem. Ale inną niż myślicie. Powrót do chrześcijaństwa. Sami chcieliście poddać Polskę Chrystusowi. To poddajcie i wprowadźcie rządy ekspertów. Przywódców, którzy nie pomagają popełniać grzechów wołających o pomstę do nieba. Jeden grzech wołający o pomstę do nieba innym zastępujecie?
        • qwardian Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 12:56

> Co jest w Twojej stopce? Kto was katolików nauczył, że to was Bóg wybrał i wy jesteście Jego narzędziem.

Jezus Chrystus, Bóg całego Wszechświata.
          • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 13:12
            A w jakim celu na Jezusa sie powołujesz nie rozumiejąc Go? Cierpienie Jezusa miało uszlachetnić ofiarę czyli Jezusa? Dlatego w nagrodę niebo dostał? Cierpienie musi uszlachetnić kata, bo na tym polega miłość bliźniego. Jesteś dzieckiem Bożym wprowadzającym pokój? Dążysz do doskonałości? Co robisz? Myślę, że przesłanie ST i wszystkiego oprócz nauk Jezusa w NT jest jedno: " jeśli nie będziecie postępować zgodnie z wolą Boga - Bóg zniszczy ten świat". Natomiast z przypowieści Jezusa i Jego kazania na górze można wyciągnąć inne przesłanie: " jeśli nie będziecie postępować zgodnie z przykazaniem miłości bliźniego - sami zniszczycie ten świat ". Na tym polega różnica. Aby postępować zgodnie z wolą Boga - trzeba kapłanów, którzy wolę Boga rozumieją i odpowiednio ( dla własnych korzyści ) interpretują. Aby postępować zgodnie z przykazaniem miłości - kapłanów nie trzeba. Jak wiemy z przypowieści o faryzeuszu i celniku - Jezus kapłanów i uczonych w piśmie pełnych pychy, bo Bóg przez nich przemawia - potępił. Jak wiemy z zachowania Jezusa gdy przyprowadzono nierządnicę - potępił oceniających innych ludzi. Tu są przejawy psychologicznego podejścia. To każdy chrześcijanin rozumieć powinien. Najpierw pytanie skąd biorą sie problemy świata, czyli grzech, a później przeciwdziałanie. Czyli dopóki chrześcijanie nie zrozumieją, że zamiast rozwiązywać prawdziwe problemy - rozwiązują urojone - nie można świata przed zagładą uratować. No to można sobie Apokalipsy pisać i dążyć do ich spelnienia...Postęp zostanie wykorzystany przeciwko ludziom...
            • qwardian Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 13:29
              Bezrefleksyjna biegunka..
              • krytykantka0.07 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 14.01.23, 13:37
                Się filozof znalazł :). Jest jeden fragment w "Quo vadis", który pokazuje, że cierpienie uszlachetniło kata. Słowa: " Glauku przebacz". Niestety kat stał się ofiarą, a jego ofiara już nie uszlachetnila kata. Przynajmniej Sienkiewicz tego nie wspomina...
            • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 16.01.23, 15:53

>Cierpienie musi uszlachetnić kata, bo na tym polega miłość bliźniego.

Wedle starotestamentowego przeslania ... tak.

>Myślę, że przesłanie ST ..." jeśli nie będziecie
              > postępować zgodnie z wolą Boga - Bóg zniszczy ten świat".

Pelna zgoda. Co rusz daje przyklady swojego msciwego charakteru za ... nieposluszenstwo.

Natomiast z przypowie
              > ści Jezusa i Jego kazania na górze można wyciągnąć inne przesłanie: " jeśli nie
              > będziecie postępować zgodnie z przykazaniem miłości bliźniego - sami zniszczyc
              > ie ten świat ".

Ale co z innymi przypisanymi mu kazaniami ktore nic z miloscia nie maja wspolnego i nie najlepiej o nim swiadcza?

>Na tym polega różnica. Aby postępować zgodnie z wolą Boga - trz eba kapłanów, którzy wolę Boga rozumieją i odpowiednio ( dla >własnych korzyści
              > ) interpretują.

Dokladnie. Sposob na zycie od zarania czasow ... wystarczy tylko wymyslec straszaka i przypisac mu nadprzyrodzone wlasciwosci.

>Aby postępować zgodnie z przykazaniem miłości - kapłanów nie trzeba. Jak wiemy z >przypowieści o faryzeuszu i celniku - Jezus kapłanów i uczonych w piśmie pełnych pychy, bo Bóg przez nich przemawia - potępił. Jak wiemy z zachowania Jezusa gdy przyprowadzono nierządnicę - potępił oceniających innych l
              > udzi.

Problem w tym, ze tego zapisu nie ma w najstarszych rekopisach. Ten zapis to znacznie pozniejszy dodatek, pozniejszych kaplanow.

Co sadzic o Jezusie bioracym sobie osiolka bez pytania jego wlasciciela?
              Co sadzic o Jezusie przeklinajacym krzak figowy bo nie znalazl na nim owocu i skazuje krzak na uschniecie wiedzac dobrze, ze to nie byl sezon ba owoc.

>Czyli dopóki chrześcijanie nie zrozumieją, że zamiast rozwiązywać prawdziwe problemy - >rozwiązują urojone - nie można świata przed zagładą uratować. No to można sobie Apokalipsy pisać i dążyć do ich spelnienia...P
              > ostęp zostanie wykorzystany przeciwko ludziom...

Tak Stary jak i Nowy Testament to ludzkie urojenia, niestworzone opowiesci, literacka fikcja ...

• snajper55 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 16.01.23, 19:56
                elka-sulzerowa2 napisała:

> krytykantka0.07 napisała:
                >
                > >Cierpienie musi uszlachetnić kata, bo na tym polega miłość bliźniego.
                >
                > Wedle starotestamentowego przeslania ... tak.

Czyżby? Cierpienie palonych w piecach Żydów uszlachetniało Hitlera? Cierpienie mordowanych przez Rosjan Ukraińców uszlachetnia Putina? Nie, nie na tym polega miłość bliźniego.

S.
                • elka-sulzerowa2 Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 16.01.23, 21:34
                  snajper55 napisał:

> elka-sulzerowa2 napisała:
                  >
                  > > krytykantka0.07 napisała:
                  > >
                  > > >Cierpienie musi uszlachetnić kata, bo na tym polega miłość bliźniego
                  > .
                  > >
                  > > Wedle starotestamentowego przeslania ... tak.
                  >
                  > Czyżby? Cierpienie palonych w piecach Żydów uszlachetniało Hitlera? Cierpienie
                  > mordowanych przez Rosjan Ukraińców uszlachetnia Putina? Nie, nie na tym polega
                  > miłość bliźniego.
                  >
                  > S.

Zgadza sie. Milosc blizniego na tym nie polega ... gdy nie myslisz w kategoriach biblijnych.
    • edico Re: Wzorzec boskiej sprawiedliwości 15.01.23, 22:30

> Nie ma wśród was nawet 10 sprawiedliwych.

Przytoczyć tu można papieża Stefana VI. Masz się na kim wzorować i do czego odwoływać ;)
    • wariant_b Re: Mądrość Boża zawsze wygra z szatańskim spryte 18.01.23, 21:41

No i powiedz co mam zrobić z tak tandetną argumentacją?

Kto to jest "was" i kim są owi "sprawiedliwi"? Znasz "was" osobiście, żeby kogoś oceniać?
      Potrafisz wymienić jakichś "sprawiedliwych", choćby kilka nazwisk?
      Dlaczego uczestnicy forum, do których się zwracasz, mieliby tworzyć rząd ekspertów.
      Kim są według ciebie owi "eksperci" i co sobą mają reprezentować poza przekonaniem,
      że "bóg jest miłością"? A jeśli nie jest, to co?

Po co zlepiasz słowa o pozytywnym dla większości kontekście w jakieś "Bóg jest miłością"?
      Do czego ma to przekonać uczestników forum - czy do tego, że to ty reprezentujesz boga
      i to ty jesteś miłością? Zwisa mi, czy mnie kochasz. Nie wymagam od sprzedawcy jakiejś
      idei, by mnie kochał. Twoje "Bóg jest miłością" ma tyle wspólnego z rzeczywistością, co
      nazwy partii prezesa Kaczyńskiego. Twoja "miłość do bliźnich" jest tyle samo warta,
      co jego "Prawo i Sprawiedliwość". Różnych rzeczy można się doszukać w tekście,
      ale miłości do bliźnich nie ma w nim ani śladu. Może wyjaśnisz, czym jest "miłość"?

Co niby BÓG POWINIEN ZROBIĆ w przypadku katastrofy smoleńskiej, bo ja nie wiem.

Weź i napisz jeszcze raz o co ci chodzi, żeby była jakaś szansa na wspólną dyskusję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka