Dodaj do ulubionych

życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tragedii

13.01.23, 09:25
plejada.pl/zagraniczni-celebryci/lisa-marie-presley-nie-zyje-byla-zona-michaela-jacksona-i-zmagala-sie-z/2vjv675
-nie tylko ona ale cały zastęp idoli tzw kontrkultury tragicznie młodo kończyli życie.. Presleyówna umarła na wątrobę a ta nawala zwykle po alkoholu lekach i narkotykach. no i jak to mówi popularne przysłowie niedaleko pada jabłko od jabłoni. Zabrakło w jej i nie tylko jej życiu uniwersalnych wartości nadających sens temu życiu..
Obserwuj wątek
    • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 11:59
      to fakt, a tendencje dramatycznie akcentuje śmiertelność noworodków, które z rzeczy sanej nie mogą mieć żadnych, nawet uniwersalnych wartości.Taki Wesołowski wypełniony wartościami dociągnął 70-ki, Gulbinowicz prswie setki a Jankiwski jak Wesołowski. Ich wartości to jak eliksir życua.
    • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 12:19
      Tak, tak - katolicy zdecydowanie powinni dbać o wizerunek swój i swojej rodziny:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29348860,brat-zabil-agnieszke-bo-psula-wizerunek-katolickiej-rodziny.html#s=BoxOpImg11
    • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 12:29
      to ćpajcie i chlejcie na umór .. im szybciej zejdziecie z tego świata tym lepiej
      • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:05
        masz na myśli Leszka Flaszkę? Oni ani myślą szybko wyprowadzać się do pana swego jedynego, a uchowaj boże. Pisałem o zejściach noworodków bez wartości, myślisz ze zaćpane i uchlane a też zboczone?
        • oszol.lom.z.rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:55
          noworodki chcą zabijać aborcjonistki w USA
        • qwardian Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 18:58
          Sławoj Leszek Głódź ma się bardzo dobrze w wieku 77 lat..
      • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 17:43
        oszol-lom-z-rm napisał:

> to ćpajcie i chlejcie na umór .. im szybciej zejdziecie z tego świata tym lepie
        > j
        ....
        ... szkoda, że mając problem z wartościami życzysz innym czegoś złego
        ....
        ...trudno odpowiedzieć ci tym samym...
        ...
        ...może uda ci się znaleźć te wartości?
        • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 19:45
          Jak wy odrzucacie wartości to jest wasz problem
          • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:32
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Jak wy odrzucacie wartości to jest wasz problem
            ...
            no tak
            jest nam z tym dobrze gdy przestaliśmy myśleć jak ty
            ...
            to ty masz problem i my ci z tym twoim problemem nie pomożemy
            sam musisz sobie poradzić
            • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:03
              Zawsze potrafisz kota ogonem odwrócić
              • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:28
                www.google.com/search?q=lista+warto%C5%9Bci&oq=lista+wart&aqs=chrome.0.0i512l4j69i57j0i512l4.13066j0j7&client=ms-android-motorola-rev2&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Wybierz którąś z list i wybierz z niej pięć wartości, które z tobą najlepiej rezonują i cokolwiek w życiu robisz, weryfikuj, czy to wspiera twoje wartości czy jest z nimi zgodne.

Radzę w tych pięciu wartościach umieścić zdrowie.

• oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 18:38
                  To nie są wartości tylko cele i środki!
    • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:12
      do jakiej jabłoni ci blisko, świętego honoris causa Mateusza może? Denatka oddała ducha wskutek zatrzymania pracy serca, a ty bredzisz o wątrobie. Gdzie ty masz wartości, naćpany czy co że tak depczesz jedno z przykazań głównych. I nie wiesz jakie, jak mi buk miły Chyba wkrótce kipniesz zdefektowany trzustkowo
      • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:13
        jednen z grzechów głównych, choć w przykazaniach też ujęte.
      • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:24
        ireneo napisał(a):

> Denatka oddała ducha wskutek [b]zatrzymania pracy serca, a ty bredzisz o wątrobie.

Oszołom nie czyta artykułów, które nam linkuje.
        • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 14:01
          takie to te ichne wartości. Od myślenia mają dostojne tęgości, jako że rozum to wiary wróg. i tak im dopomóż buk.
      • oszol.lom.z.rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 13:56
        buk... bez komentarza
        • elka-sulzerowa2 Re: O jakich to "wartosciach" ... 13.01.23, 17:03
          ... chce zakladajacy watek mowic?
          • oszol-lom-z-rm Re: O jakich to "wartosciach" ... 13.01.23, 17:07
            Słucham ?
    • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 17:44
      W istocie życie bez wartości musi być trudne.
      Należy, jak każdemu, życzyć ci abyś je odnalazł.
      • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 18:26
        Ja je już mam to wartości chrześcijańskie
        • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 19:05
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Ja je już mam to wartości chrześcijańskie
          ....
          to w końcu nie wiem z czym masz problem?
          • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 19:46
            Ja nie mam problemu , to tacy jak ty go mają
            • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 20:33
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Ja nie mam problemu , to tacy jak ty go mają
              ....
              jedyny problem jaki mam jest natury fizycznej - wada, jaką obdarzyła mnie natura, lub jak ty wolisz: "...Bóg".
              Nigdy nie przyszłoby mi do głowy aby komuś, jak ty, życzyć: " ... ćpajcie, hlejcie, poumierajcie..."
              ...
              I kto tu ma problem?
              • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 20:36
                Chce tylko wam uświadomić ze złe postępujecie
                • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 20:56
                  "Chce tylko wam uświadomić ze złe postępujecie"

Ja nie postępuje źle.
                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:29
                    To bardzo się cieszę ze nie postępujesz zle
      • antares504 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:02
        Witaj ~feelek, masz zawsze ciekawe wpisy. Tutaj napisałeś tak : " W istocie życie bez wartości musi być trudne ". Wiesz, tak teraz na palcach wymieniłem sobie 55 tych wartości, m.in. bogactwo, sukces, szczęście, respekt, determinacja, itd.itp. Ale ja i tak twierdzę, że ludzkie ego i poczucie indywidualizmu jest iluzją. Prawda jest taka, że człowiek przekroczył granicę natury i zyskał samoświadomość oraz zdolność samostanowienia. Człowiek sam decyduje o celu swojego istnienia, bo wyrwał się z ram procesów natury, sam tworzy środowisko swojego życia, a nie podlega i całkowicie nie zależy od praw środowiska jak wcześniej. Mimo, że nasz mózg tworzy iluzję tworzącą naszą jaźń to dzięki tej iluzji zyskaliśmy indywidualizm. Człowiek wyrwał się też z wczesnego kolektywizmu i zyskał wolność, może sam osiągać swoje cele albo realizować je w grupie, samemu godząc się na podleganie jej prawom i kształtować je zamiast walczyć o pozycję alfy z innymi lub zostać podrzędnym elementem stada. Co nie zmienia faktu, że człowiek nadal ma blade pojęcie o tym czym jest i będzie tak jeszcze bardzo bardzo długo. OK, wartością staje się jednak dla człowieka to, co jest potrzebne do jego życia, komfortu, ale i tak dla mnie świadomość siebie jest rodzajem takiego złudzenia i te wartości sensu nie mają.
        • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:18
          "wartością staje się jednak dla człowieka to, co jest potrzebne do jego życia, komfortu"

Podświadomie dążymy także ( w większości?) do komfortu innych i podświadomie jest to też nasza wartość. Świadomie nazywamy to empatią. A może jest to efekt połączenia, o którym jeszcze nic nie wiemy.

• antares504 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:43
            Hello droga ~hana2, napisałaś tak : " Świadomie nazywamy to empatią". Zwróciłem zaraz na to uwagę, a wiesz dlaczego ???. Bo ja do tej empatii to jestem nastawiony negatywnie. Bo empatia wyklucza logikę, a ja logikę bardzo cenie. Problem obecnie w tym, że ludzie z reguły nie lubią, jak ktoś jest do bólu logiczny. Ludzie kochają być okłamywani a jak się prawie nie ma zdolności do empatii a jest się logicznym, to wszelkie np. pocieszanie brzmi co najwyżej głupio. Bo nikt nie chce słyszeć np. " stary, nie załamuj się, masz 10% szans na wyleczenie tego raka ", wszyscy chcą usłyszeć w takiej sytuacji " będzie dobrze, trzymaj się, jestem z tobą, razem damy radę ". Gdzie tutaj logika ???. Tylko sporadycznie empatia z logiką mogą współistnieć. Mogę odczuwać ból zwierzęcia, które dostało się we wnyki i jednocześnie postąpić logicznie i ukrócić jego cierpienie - ale to jedyna taka sytuacja !!!. No droga moja ~hana2, wracam do tych wartości w życiu. Wiesz ja to się zawsze zastanawiam jaki jest cel czy sens życia. Po co tyle robić, uczyć się przez 20 lat a potem pracować do 60 go roku życia. Przecież to jest jakiś dramat !!!. Czyli chyba sensem życia jest przedłużenie gatunku, a ta cała reszta w postaci tych wartości, jest tylko elementem, który zwiększa szanse, że w stadzie jako samiec będę bardziej atrakcyjny i będe w stanie spłodzić zdrowe potomstwo i je wychować. Bo tak naprawdę to nasze życie to nie ma sensu we Wszechświecie, chyba, że Wszechświat to byt myślący.
            • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:18
              Żyjemy, żeby doświadczać życia, bo życie bywa przyjemne. Korzystanie ze zmysłów bywa przyjemne. Niekoniecznie tylko wtedy, gdy jest się samcem alfa.

"Nie ma sensu..."
              Ma. Nasze istnienie nie jest bez znaczenia. To my decydujemy jakie konkretnie będzie to znaczenie.

• oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 09:26
                życie to nie tylko przyjemności, to tez obowiązki
    • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 18:22
      Oszołomie, w jednym z wątków, który wyleciał, pisałeś, że za rozchwianie moralne odpowiada rewolucja seksualna (czy jakoś tak).

Czy chcesz powiedzieć, że masz problem z dochowaniem wierności i oskarżasz o to rewolucję seksualną?

• oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 18:26
        Ja nie mam z tym problemu ale martwię się o innych zwl młodzież
        • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 18:36
          A czujesz się autorytetem, aby pouczać młodzież? Jestes tak bardzo szczęśliwy, spełniony w swoim życiu, ze swoimi zasadami moralnymi, aby namawiać młodzież chodźcie za mną? Nie musisz odpisywać na to pytanie.
          • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 20:12
            Nie jestem Jezusem Chrystusem
            • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 20:52
              To może nie martw się tym, że ktoś nie postępuje tak jak ty, skoro twoje wybory życiowe i zasady dają wątpliwe szczęście i spełnienie.

• oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:46
                Ja jestem spełniony i szczęśliwy
                • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:56
                  Człowiek spełniony i szczęśliwym nie ocenia pomysłów na życie innych ludzi. Robi to jedynie wtedy, gdy nie jest pewien czy sam dobrze wybrał* i próbuje zdyskredytować inne pomysły, aby swój automatycznie wynieść na piedestał.

* tu już sam musisz ocenić czy twoja mapa wartości została nakreślona przez ciebie czy może "ktoś" narzucił ci gotowiec.
                • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:14
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Ja jestem spełniony i szczęśliwy
                  ....
                  chyba nie, skoro chcesz układać życie innym
                  ciągle coś przerabiać, narzucać?
                  czlowiek spełniony i szczęsliwy nie narzuca swoich zasad innym ...
                  .... robi to tylko wtedy gdy nie jest pewnien, ze to co robi jest dobre, gdy ma ci do tego, jak ty, jakieś wątpliwosci...
                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 17:03
                    Niczego nie narzucam przeciwnie walczę z tym co wy mi chcecie narzucić
      • antares504 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:25
        Witaj ~hana2, widzę, że coś Cię nerwy ponoszą, spokojnie Perełeczko. Odpowiedziałaś komuś tak : " Czy chcesz powiedzieć, że masz problem z dochowaniem wierności i oskarżasz o to rewolucję seksualną? ". Hmm, dla mnie ta rewolucja to dzisiaj oznacza epokę wyzwolenia od wszelkich norm dotyczących seksualności !!!. Czyli niewierność też się w tym zawiera. Ale olejmy tą rewolucję, popatrz sobie moja droga na prawa natury. W królestwie zwierząt istnieje jedna uniwersalna zasada, która łączy niemal wszystkie gatunki : samica jest wąskim gardłem reprodukcji !!!. Z tego prostego faktu można wyciągnąć pewne wnioski. Skoro samica jest wąskim gardłem reprodukcji, to znaczy, że jeden samiec może zapłodnić wiele samic, a że samce nie są sobie równe, to samice muszą być wybredne, bo inaczej skończą ze środowiskowo niedostosowanym i słabym potomstwem, które w kolejnych pokoleniach nie przetrwa w starciu z silniejszymi rówieśnikami. Wynika z tego, że w naturze najczęściej naturalnym układem są haremy dominujących samców. Czyli widzisz moja droga, naprawdę mogą być problemy z zachowanie wierności też u ludzi. Prawatnie Ci powiem, że jestem kawalerem i mam problemy z kobietami, jakoś nie jestem dla nich tym samcem alfa. Hehehe.
        • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 21:49
          W świecie zwierząt jest miejsce na niewierność na haremy często tylko samica opiekuje się potomstwem albo nikt zostawiajac je własnemu losowi jak to czynią No żółwie czy łososie Ale nie ma zgody na spółkowanie w obrębie tej samej płci !
          • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:10
            "nie ma zgody na spółkowanie w obrębie tej samej płci"

Kto się nie zgadza? Oszol, nie zaglądaj obcym ludziom do łóżka.
            • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:30
              W świecie zwierząt tego nie ma w normalnych warunkach
        • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:07
          Dla mnie rewolucja seksualna to wzbycje się posłuszeństwa wobec zasad, które były ustalone dla samego posłuszeństwa. Wierność to coś więcej, bo zapobiega skrzywdzeniu drugiego człowieka (żony, męża, partnera, narzeczonej). No chyba że drugi człowiek akceptuje brak wierności. To wtedy jest to "rewolucja seksualna". Ale przecież takie rzeczy się dzieją się nie od dziś. Królowe miały legalnie kochanków, kardynałowie kochanki, itp.

• oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:31
            Dla mnie rewolucja seksualna to upadek kultury dobrych obyczajów erupcja chorób wenerycznych i patologii obyczajowych
            • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 13.01.23, 22:38
              Nie ma upadku, ani rewolucji. Jest ewolucja korygująca dotychczas panujące zasady, aby były bardziej ludzkie. Dobrej nocy, bo forumuję dziś jak uzależniona
              • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 16:48
                Czas na odwyk
                • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 17:57
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Czas na odwyk
                  No, wreszciecoś z sensem i dobrze rokujące. Na to zawsze jest nie tylko czas, ale czas najwyższy. Jak na początek roku chwalebme, gofne propagiwanua poztaniwuenie. Konieczny reżim - ani kropelki, gdyż każdy nałóg ma w niej początek, nawet gdyby kto lekceważył przestrogi że nie ma - kropelka nie zaszkodzi.
                  I tak ci dopomóż buk.
                • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 18:01
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Czas na odwyk

No, wreszcie coś z sensem i dobrze rokujące. Na to zawsze jest nie tylko czas, ale czas najwyższy. Jak na początek roku chwalebne, godne propagowania postanowienie. Konieczny reżim - ani kropelki, gdyż każdy nałóg ma w niej początek, nawet gdyby kto lekceważył przestrogi że nie ma - kusząc - kropelka nie zaszkodzi.
                  I tak ci dopomóż buk.
                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 18:39
                    Powtarzasz się
                    • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 18:51
                      oszol-lom-z-rm napisał:

> Powtarzasz się
                      Uchowaj panie, ale jeśli są, którym mało po słowie, to nie żałuję i jeśli dwa razy malo.i pięć powiem.
      • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 09:26
        ja akurat z tym problemów nie mam a wle wiele innych osób ma (K Marcinkiewicz chociazby)
    • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 20:47
      Miłość wierność zaufanie dobroć altruizm milosiernosc czyli skłonność do wybaczania błędów wspierać dobra rada napomknąć błądzących pobożność uczciwość szacunek dla tradycji dla rodziców dziadków troska o dobre obyczaje i maniery
      • hana2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 21:10
        "napomknąć błądzących"
        Błądzący są zagrożeniem dla konserwatyzmu.
        W większości to są uniwersalne wartości, oprócz np. pobożności czy właśnie upominanie błądzących.
        • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 14.01.23, 23:46
          Nie błądzący są zagrożeniem lecz ci którzy zwodzą na zła drogę
          • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 00:02
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie błądzący są zagrożeniem lecz ci którzy zwodzą na zła drogę
            ....
            To pan musi wybrać: która droga jest dla pana właściwa.
            Nikt za pana tego nie zrobi.
            Może zostaniesz lekarzem, może inżynierem, a może rolnikiem?
            Powodzenia.
            • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 09:23
              Nie chodzi tu o drogę zawodowa
          • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 00:14
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie błądzący są zagrożeniem lecz ci którzy zwodzą na zła drogę

No właśnie - dlatego fałszywe wartości prowadzą donikąd.
            Lepiej opierać się na realnych, faktycznie istniejących, przesłankach.
            • feelek Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 00:42
              wariant_b napisał:

> oszol-lom-z-rm napisał:
              >
              > > Nie błądzący są zagrożeniem lecz ci którzy zwodzą na zła drogę
              >
              > No właśnie - dlatego fałszywe wartości prowadzą donikąd.
              > Lepiej opierać się na realnych, faktycznie istniejących, przesłankach.
              ....
              ale co to w ogóle za podział:
              fałszywe wartości,
              prawdziwe wartości,
              dobra droga,
              zła droga ??
              ...
              jak można uznawać, uważać jedną z dróg za dobrą w przeciwieństwie do innej - rzekomo złej?
              ....
              jak stwierdzić ze jakieś wartości są fałszywe?
              W wypadku oczywistej oczywistości jak najbardziej.
              Np. : cywilizację zbudowały krasnoludki,
              stal jest słabsza od drewna,
              deszcz pada z dołu do góry....
              ...
              owszem można, należy mieć na uwadze rozmaite pryncypia: dobro, przyzwoitość, dotrzymywanie umów, pomoc potrzebującym, obrona wolności, braterstwo etc...
              ....
              ale
              ALE: jak powiedział choćby Karol Wojtyła: " .... różne drogi prowadzą do tego samego celu..."
              ...
              którym jest...
              .....
              ... bycie uczciwym, porządnym kimś.
              ....
              To może być i buddysta,
              i katolik,
              i ateista.
              ....
              PS.To z całą pewnością [ uwaga dla: Qwardiana] NIE JEST nazista.
              • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 09:24
                Relatywizm tu widzę
                • yadaxad Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 09:53
                  Byleby nie bez wartościBrat zabił Agnieszkę, bo psuła wizerunek katolickiej rodziny
                  • yadaxad Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 09:55
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29348860,brat-zabil-agnieszke-bo-psula-wizerunek-katolickiej-rodziny.html
                    • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 14:41
                      Naśladowali muzułmanów tam takie zachowanie to norma
                      • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 15.01.23, 14:56
                        "Sąsiadka po latach przyznała, że kilkukrotnie widziała, jak Agnieszka - jeszcze jako dziecko - prowadzi pijanego ojca do domu."
                        Uchlany katolik to norma. Jedyna religia w obrzędowości której doi się alkohol publicznie. Poniewieranie kobiet jest zaletą, gdy np. Koran narzuca mężczyźnie rolę opiekuna kobiet – żon, córek, sióstr itd.
                        a alkohol jest zbrodnią przeciw wierze. W Sadze rodu Dawida kobieta jest niżej zwierzyny
                        • yadaxad Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 10:27
                          Nie narzuca opieki, tylko kontrolę. A kontrola jest przemocą, nawet matkom wobec dzieci odmawia się prawa do przerośniętej kontroli każdego kroku.
                          • snajper55 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 13:27
                            yadaxad napisał(a):

> Nie narzuca opieki, tylko kontrolę. A kontrola jest przemocą, nawet matkom wobe
                            > c dzieci odmawia się prawa do przerośniętej kontroli każdego kroku.

Wyobrażasz sobie opiekę bez kontroli? Na przykład opiekujesz się małym dzieckiem ale go ni kontrolujesz?

S.
                            • yadaxad Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 13:42
                              Nie wyobrażam, ale kiedy kontrola przestaje być opieką, to wcale nie chroni.
                              • elka-sulzerowa2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 14:01
                                yadaxad napisał(a):

> Nie wyobrażam, ale kiedy kontrola przestaje być opieką, to wcale nie chroni.

W tym momencie dorzucic nalezy kolejna wartosc: nakaz szanowania kontrolujacych opiekunow, autorytetow (matki, ojca, pana domu, wlasciciela niewolnikow, kaplanow itd ...).
                                W przykazaniu nie ma mowy o wyjatkach - a wiec szanowac mamy brutalnego, wiecznie nachlanego meza, tatusia. Szanowac mamy imbecyli pastwiacych sie nad nami bo tak jakis niwidzialny, zydowski zombie w mrocznych czasach przykazal. Szanowac mamy wbrew naszemu zdrowiu i dobrobyciu.

Jakos temu mondrali do tej wszechwiedzacej glowy nie przyszlo, ze na szacunek trzeba zasluzyc.
                            • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 20:22
                              Absolutnie nie!
                              • elka-sulzerowa2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 16.01.23, 21:56
                                oszol-lom-z-rm napisał:

> Absolutnie nie!

No to jaki z ciebie wierny? Nawet przykazan nie znasz.
                                • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 17.01.23, 15:29
                                  1 nie będziesz. Miał bogów cudzych przed mną
                                  2 nie będziesz wzywał imienia pana Boga swego nadaremno
                                  3 pamiętaj abyś dzień św święcił
                                  4 czcij ojca swego i matkę swoją
                                  5 nie zabijaj
                                  6 nie cudzołóż
                                  7 nie kradnij
                                  8 nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu
                                  9 nie pożądaj Żony bliźniego swego
                                  10 ani żadnej rzeczy która jego jest
                                • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 17.01.23, 16:09
                                  jak wielu forumowych radiomaryjnych geniuszy skopiował i wkleił ale co które znaczy? Podob ke hak ze zdrowaśkami i ojczenaszami co by nie kusił do złego niby szatan jaki
                                  Wujek google do raju trafi, bo pamięta, a ten? Nawet gdy go ze smartfonem pochowają to nic nie da, bo zasięgu nie będzie.. .
                                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 18.01.23, 17:31
                                    Co ty tu bełkoczesz? Wyrażaj się jaśniej o co ci chodzi
                                  • elka-sulzerowa2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 18.01.23, 21:48
                                    ireneo napisał(a):

> jak wielu forumowych radiomaryjnych geniuszy skopiował i wkleił ale co które zn
                                    > aczy? Podob ke hak ze zdrowaśkami i ojczenaszami co by nie kusił do złego niby
                                    > szatan jaki
                                    > Wujek google do raju trafi, bo pamięta, a ten? Nawet gdy go ze smartfonem pocho
                                    > wają to nic nie da, bo zasięgu nie będzie.. .

Dyskutowanie z oszolomkiem to prawdziwa gra w whack-a-mole (nie znam polskiej wersji tej dzieciecej gry).
                                    • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 18.01.23, 22:35
                                      elka-sulzerowa2 napisała:

> Dyskutowanie z oszolomkiem to prawdziwa gra w whack-a-mole

Snajper już trochę opanował tę grę.
                                      • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 09:28
                                        na czym ta gra polega? nie znam jej
                                        • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 09:40
                                          oszol-lom-z-rm napisał:

> na czym ta gra polega? nie znam jej

To nic, problem masz ty, a czy kto zechce pogadać z tobą o tej zabawce....dyskutowanie z pisankami to jak siusianie na dynamit
                                          -----
                                          Ciesz się z życia,
                                          bo nieznana ci pora
                                          kiedy jutro, twoje dzisiaj,
                                          już nie będzie wczoraj.

• wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 11:11
                                          oszol-lom-z-rm napisał:

> na czym ta gra polega? nie znam jej

Generalnie na waleniu młotkiem w kreta.
                                          Ale w Polsce te automaty nie przyjęły się.
                                          • elka-sulzerowa2 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 13:33
                                            Ta gra jest rowniez przykladem daremnosci poczynan. Kreta uwalisz a on i tak wyskoczy, w innej dziurze.
                                            • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 13:46
                                              elka-sulzerowa2 napisała:

> Ta gra jest rowniez przykladem daremnosci poczynan.
                                              > Kreta uwalisz a on i tak wyskoczy, w innej dziurze.

Bo używany młotek jest zbyt miękki, by uwalić cały mechanizm.
                                          • snajper55 Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 20:55
                                            wariant_b napisał:

> Generalnie na waleniu młotkiem w kreta.
                                            > Ale w Polsce te automaty nie przyjęły się.

Gdyż Polacy zamieniali młotki dostarczane razem z grą na młotki kowalskie. A potem narzekali, że gra się popsuła.

S.
                                            • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 21:15
                                              snajper55 napisał:

> Gdyż Polacy zamieniali młotki dostarczane razem z grą na młotki kowalskie.
                                              > A potem narzekali, że gra się popsuła.

Oryginalnie młotek był przymocowany cienką linką, żeby się nie zgubił.
                                              Doświadczalnie sprawdzono, że u nas musiałby to być łańcuch kotwiczny.
    • privus Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 22:14
      Jak byś nie liczył, daleko jest ofiarom używek do ilości ofiar wojen o religijne idea fix.
      • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 23:12
        privus napisał:

> Jak byś nie liczył, daleko jest ofiarom używek do ilości ofiar wojen o religijne idea fix.

Jak by nie było, obrona Wszechmocnego zawsze dobrze uzasadniała mordy, gwałty i rabunek.
        Bo przecież Bóg nas kocha, więc jak go nie bronić?
        • privus Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 19.01.23, 23:20
          Mistycznym odczytywaniem woli i interesu boga można uzasadnić wszelkie manewry działania religijne. Taka jest po prostu moralność religijna.
          • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 24.01.23, 18:33
            Bog nie na żadnych interesów
            • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 24.01.23, 23:03
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Bog nie na żadnych interesów

Ale Jezusa jakoś spłodził.
            • ireneo Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 25.01.23, 01:14
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Bog nie na żadnych interesów

Powinieneś to o co buk tak drży znać:

Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.

"Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

Powyżej masz czarno na białym jego interesy i też po co cie oszołomem stworzył.
              I tak ci dopomóż buk. NaPISałem
              • edico Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 25.01.23, 19:04
                Przecież dekalog Mojżesza w tym kościele od dawna nie ma znaczenia.
                • yadaxad Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 25.01.23, 23:33
                  Bo problemem nie jest "grzech", tylko ramy, w których ma się trzymać. Ramy trzymają kasę na wyznaczonym miejscu.
              • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 25.01.23, 22:29
                1 przykazanie Boże
                • wariant_b Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 25.01.23, 23:32
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> 1 przykazanie Boże

Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli ???
                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 07:49
                    To jest wstęp
                  • privus Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 09:06
                    I w tym tkwi właśnie cała kołomyja. Kłopoty z wartościami katolickimi zaczynają się już od tego momentu. Przykazania Dekalogu zawarte w Biblii niestety nie pokrywają się z przykazaniami wersji katechetycznej (chodzi o katechizm rzymskokatolicki). Skąd zatem wiadomo, że takowe w ogóle istnieją?
                • privus Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 05:04
                  Bez problemu można stwierdzić, że katolicyzm jest w całkowitej opozycji cu najmniej do pierwszych czterech przykazań dekalogu i ..., ostatniego spośród tych dziesięciu.

Pomysł zamknięcia sklepów w jakimś dniu handlowym zasługuje jedynie na pogardliwy uśmiech.
                  Pomijam już fakt, że całym sensem naszego życia jest przecież pożądanie, którego zabrania dziesiąte przykazanie bezmyślny fanatyku.
                  • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 07:50
                    Bredzisz jak potłuczony trzy po trzy i pi razy drzwi
                    • privus Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 08:47
                      Bo tak mówi twoja fantasmagoria metafizyczno-teologiczna?

Pieśń o raju Dante opowiada o tym, jak doznał objawienia bóstwa, które ukazało mu się pod postacią trzech kół tęczowych. Kiedy podszedł bliżej by przyjrzeć się olśniewającemu boskiemu blaskowi — zobaczył jedynie własną twarz...
                      • oszol-lom-z-rm Re: życie bez wartości ciężkie jest i prow.do tra 26.01.23, 11:49
                        )))))))))))))))))))))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka