Dodaj do ulubionych

Rozwazania o boskim terroryzmie

04.03.23, 17:38
Nekany osilek jakis, celem zemsty, namierza sobie swiatynie wielka i z rozrywka na mysli i sercu wybiera sie do niej w dzien swiety gdy ta wypelniona jest ludzi masa jak i notablami i ich swita ... i w akcie samobojczym ... wysadza w powietrze swiatynie i lud w nej zawarty.
Wizja straszna. Kolejny akt bezmyslnego, morderczego terroryzmu.

Ten morderczy osilek, to biblijny Samson.
W morderczym czynie nie obylo sie bez pomocnego udzialu ... boga.
Patrz Ksiega Sedziow 16 : 28-30

www.biblijni.pl/Sdz,16,22-31
[b]28 [/b]Wtedy wezwał Samson Pana, mówiąc: «Panie Boże, proszę Cię, wspomnij na mnie i przywróć mi siły przynajmniej na ten jeden raz! Boże, niech pomszczę raz jeden na Filistynach moje oczy».
29 Ujął więc Samson obie kolumny, na których stał cały dom, oparł się o nie: o jedną – prawą ręką, a o drugą – lewą ręką.
30 Następnie rzekł Samson: «Niech zginę wraz z Filistynami». Gdy się zatem oparł o nie mocno, dom runął na władców i na cały lud, który w nim był zebrany. Tych, których wówczas zabił, sam ginąc, było więcej aniżeli tych, których pozabijał w czasie całego swego życia.

Bez biblijnej oslony, taki Samson ... jawi sie jako morderczy terrorysta, czlowiek pozbawiony kompasu moralnego, bezrozumny osilek ...

Z biblijna oslona ... to narodowy bohater, ktory pomaga bogu pozbyc sie ludzi z ziemi wybranej ... a wiec akt terroryzmu biblijnie usprawiedliwiony przez biblijnego boga.

Niebiblijny czlowiek rezolutnie zpytuje, a co z aktami terroryzmu usprawiedliwianymi przez niebiblijnych bogow ... na co otrzymuje odpodpowiedz, ze niebiblijni bogowie sie nie licza bo tylko ten biblijny jest prawdziwy.
Kto go zrobil "prawdziwym", nikt nie jest w stanie powiedziec.

Obserwuj wątek
    • feelek Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 18:51
      elka-sulzerowa2 napisała:

> Nekany osilek jakis, celem zemsty, namierza sobie swiatynie wielka i z rozrywk
      > a na mysli i sercu wybiera sie do niej w dzien swiety gdy ta wypelniona jest lu
      > dzi masa jak i notablami i ich swita ... i w akcie samobojczym ... wysadza w po
      > wietrze swiatynie i lud w nej zawarty.
      > Wizja straszna. Kolejny akt bezmyslnego, morderczego terroryzmu.
      >
      > Ten morderczy osilek, to biblijny Samson.
      > W morderczym czynie nie obylo sie bez pomocnego udzialu ... boga.
      > Patrz Ksiega Sedziow 16 "
      >
      >
      >
      f: Proszę powiedzieć:
      przychodzi tu wiele osób i cytuje rozmaite absurdalne historie z Biblii.
      Książki napisanej 3000 lat temu ( Stary Testament), zawierającej różne rzeczy w sposób taki, jak widziano Świat WTEDY.
      ....
      Czy ma to sens?
      Może taki, aby to przeanalizować i wyciągnąć wnioski?
      Współczesne wnioski.
      Przed 24.2.2022 byłem wręcz pewien, że tak właśnie jest: że Świat zmierza w jedynym możliwym, sensownym, logicznym kierunku.
      Nie ja jeden się pomyliłem.
      • elka-sulzerowa2 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 20:50
        feelek napisał:
        > >
        > f: Proszę powiedzieć:
        > przychodzi tu wiele osób i cytuje rozmaite absurdalne historie z Biblii.
        > Książki napisanej 3000 lat temu ( Stary Testament), zawierającej różne rzeczy w
        > sposób taki, jak widziano Świat WTEDY.
        > ....

Nie ma problemu gdy traktujemy te absurdalne historie z zamierzchlych wiekow, tak jak powinny byc traktowane, jako historyczna fikcje.
        Problem sie rodzi, gdy wspolczesni wyznawcy absurdalnego boga i jego absurdalnych opowiesci, na piedestale WSZYSTKIM go stawiaja wmawiajac, w swoim wlasnym swietym przekonaniu, ze to jedyny prawdziey bog, ktorego nalezy czcic i jego nakazow przestrzegac, malujac go przy tym jako postac wszechwiedzaca, wszechwladna, madra i sprawiedliwa.

> Czy ma to sens?

Ma, jak najbardziej.
        No chyba, ze nie wzbraniasz sie gdy ludzie z biblijnym amokiem na umysle zaczynaja ci majstrowac prawa na biblijnych nonsensach oparte.

> Może taki, aby to przeanalizować i wyciągnąć wnioski?

Jak najbardziej.

> Współczesne wnioski.
        Dokladnie.

> Przed 24.2.2022 byłem wręcz pewien, że tak właśnie jest: że Świat zmierza w jed
        > ynym możliwym, sensownym, logicznym kierunku.
        > Nie ja jeden się pomyliłem.
      • antares504 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 23:04
        Witaj ~feelek, bardzo trafnie napisałeś coś takiego : " Książki napisanej 3000 lat temu ( Stary Testament), zawierającej różne rzeczy w sposób taki, jak widziano Świat WTEDY ". No właśnie, ja tylko dodam, że tamci ludzie nie mieli rozwiniętej wyobraźni bo opowieści były kształtowane przez lata poprzez przekaz ustny zanim zostały spisane. Każdy mógł coś dodawać od siebie po drodze. Jest to praca zbiorcza wielu pokoleń i umysłów. Już w opowieści o Gilgameszu było coś o potopie. Te opowieści musiały krążyć po bliskim wschodzie przez wieki. Nie ukrywajmy też tego, że każda religia jest stworzona przez ludzi i dla ludzi, opiera się w dużej mierze na jeszcze starszych mitach, które powstawały od kiedy ludzie zaczęli obserwować nieboskłon na swoimi głowami i analizować coś dziwnego, nieznanego. Ktoś to wykorzystał i niemalże splagiatował dorabiając własną, służącą mu ideologię. Religie to ze względu na swój zasięg i okres trwania, największe oszustwo wszechczasów. Po co ktoś miałby takie coś robić zapytasz ??? Powodów jest sporo i były one różnorakie na przestrzeni czasu, ale głównie po to, żeby masy ludzkie dało się utrzymać w ryzach i kontrolować, aby z tych ludzi czerpać niewyobrażalne zyski i w końcu aby nas, ludzi, dzielić. Najsmutniejsze, że na podwalinach fantazji powstało coś, w co szczerze lub mniej szczerze wierzą miliardy biorąc pod uwagę skalę naszej planety.
      • snajper55 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 02:15
        feelek napisał:

> Przed 24.2.2022 byłem wręcz pewien, że tak właśnie jest: że Świat zmierza w jed
        > ynym możliwym, sensownym, logicznym kierunku.
        > Nie ja jeden się pomyliłem.

Ależ nie pomyliłeś się. Świat zmierza w jedynym możliwym, sensownym, logicznym kierunku. W kierunku pozbycia się ludzi z powierzchni Ziemi. Cała reszta to didaskalia.

S.
        • feelek Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 03:12
          snajper55 napisał:

> feelek napisał:
          >
          > > Przed 24.2.2022 byłem wręcz pewien, że tak właśnie jest: że Świat zmierza
          > w jed
          > > ynym możliwym, sensownym, logicznym kierunku.
          > > Nie ja jeden się pomyliłem.
          >
          > Ależ nie pomyliłeś się. Świat zmierza w jedynym możliwym, sensownym, logicznym
          > kierunku. W kierunku pozbycia się ludzi z powierzchni Ziemi. Cała reszta to did
          > askalia.
          >
          > S.
          .....
          Oczywiscie.
          "Świat zmierza".
          Czyli jednak wierzysz, że Świat zmierza dokądś, wierzysz, że jest istotą, skoro dokądś " .... zmierza ..."
          - ma plan żeby pozbyć się ludzi - czegoś dla tego Świata negatywnego.
          .....
          Zsstanawia co innego - skąd w tobie tyle negatywnych uczuć do siebie samego? Skoro do ludzi to i do siebie?
          - skoro logiczne, sensowne jest IYO pozbycie się ludzi z powierzchni Ziemi.

• snajper55 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 20:11
            feelek napisał:

> Oczywiscie.
            > "Świat zmierza".
            > Czyli jednak wierzysz, że Świat zmierza dokądś, wierzysz, że jest istotą, skoro
            > dokądś " .... zmierza ..."
            > - ma plan żeby pozbyć się ludzi - czegoś dla tego Świata negatywnego.

"Fala tsunami zmierza w kierunku Japonii." Z tego będziesz wnioskować, że fala tsunami jest istotą? Ż fala tsunami ma jakiś plan?

> Zsstanawia co innego - skąd w tobie tyle negatywnych uczuć do siebie samego? Sk
            > oro do ludzi to i do siebie?
            > - skoro logiczne, sensowne jest IYO pozbycie się ludzi z powierzchni Ziemi.

A jak ty oceniasz działalność ludzi niszczących życie na planecie Ziemia?

S.
            • feelek Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 09.03.23, 21:04
              Snajper:
              "A jak ty oceniasz działalność ludzi niszczących życie na planecie Ziemia?"
              .....
              f.: aha teraz to już tylko: " ludzi niszczących życie na planecie Ziemia"
              bo wcześniej było:
              " ludzi z powierzchni Ziemi"
              ....
              Przeszedłeś p. Snajper pewną ewolucję - skoro już nie chodzi ci o wszystkich, a tylko o tych " ....niszczących życie na planecie Ziemia...".
              Cieszę się ( serio, bez sarkazmu), że tak to uściśliłeś.
              ....
              Gwoli ścisłości - też życzę im aby przestali jeździć SUVami, i aby przestali robić inne głupstwa - jak kobiety, co szaleją w Berzkach, H&M, Peekach& Cloppenburgach kupując sobie 100 kieckę, 50 buty....
    • antares504 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 22:10
      Witaj moja droga ~elka-sulzerowa2, widzę, że doczepiłaś się tego Samsona i interpretujesz to jako boski terroryzm. Moja kochana, Biblia jest pełna takich smaczków zwłaszcza w temacie praw człowieka. Np. nakaz podboju sąsiednich narodów i ludobójstwa, jeńców należy wymordować wraz z ich rodzinami, opis mordowania dzieci na oczach ojców oraz gwałtów na ich żonach, nieposłuszne dziecko należy ukamieniować, zabić należy żonę jeśli zataiła utratę dziewictwa przed ślubem, itp. itd. Jak to interpretować, to szeroki temat, też dopowiem, że ta Biblia to głównie zbiór tekstów sumeryjskich, babilońskich, egipskich, niekiedy również perskich i greckich. Do tego Samson zawalił świątynię, ale była ona dla czczenia boga Dagona, a w gruzach zginęli tylko źli ludzie w/g Jezusa. Ale teraz uderzę w sedno Twojego wpisu kochana ~elka-sulzerowa2. Bo jesteś kobieta i dlaczego w temacie Samsona nie poruszyłaś czegoś najistotniejszego, czyli tego, że jego kochana żona Dalila sprzedała Samsona Filistynom i pozwoliła aby mu wydłubali oczy ???. Ten problem jest dla mnie gorący, gdyż z Wami kobietami nie da się zapełnić tej pustki wewnętrznej, z Wami bliskość jest niemożliwa do osiągnięcia, gdyż Wy kobiety nie umiecie docenić chęci budowania bliskości, szydząc z tego, szydząc z odkrycia wrażliwości faceta. Dla mnie dzisiejsza Polka, to właśnie taka Dalila, czyli skrzywiona osobowość skryta w pięknym, zgrabnym ciele; ale wcześniej czy później ujawni się się jej terror. Widzisz droga ~elka-sulzerowa2, Wy kobiety to już od czasów biblijnych jesteście tresowane, że szczęście ma dać wyłącznie partner, mąż. Więc skoro szczęścia nie ma i to przez Was, a być nie może, to winny staje się zawsze facet. OK, nie tylko to Wasza wina - bardziej wina mamy i babci, czy też męskiej strony wychowawczej, ojca i dziadka; to oni powinni czytając Biblię wytłumaczyć i nauczyć małą dziewczynkę, że jej stan emocjonalny zależy od jej postanowienia, i nikt jej nie da czegoś co zależy tylko od niej samej. Zaraz dodam, że jestem kawalerem a to dlatego, że już po 30 minutach rozmowy z kobietą jestem w stanie odkryć jej zaburzenia emocjonalne czy psychiczne.
      • wariant_b Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 22:53
        Ale Biblia oprócz kobiet złych i podstępnych jak Dalila, wymienia również
        kobiety dobre i szlachetne, jak Judyta. Twoje szczęście, że żadna z nich,
        ani zła ani dobra, nie wytrzymałaby z tobą więcej niż pół godziny.
        • antares504 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 04.03.23, 23:23

Hehehe drogi Kumplu ~wariant_b, gdybym Ci opisał jakie przeboje i cyrki miałem z ostatnią konkubiną, to byś nie uwierzył. Odeszła, bo niby się przy mnie uwsteczniała i marnowała życie. Ale wiem, że dalej ta stara panna szuka bez powodzenia wyimaginowanego samca alfa. Nie wiem, dla mnie chyba prawdziwa miłość jest jak sława i bogactwo i zdrowie w jednym – zdarza się niewielu osobom. Wiesz, rosnąca dzięki głównie internetowym publikacjom w manosferze, świadomość mężczyzn wzrasta, a wraz z nią zmianie ulegają również potrzeby i priorytety. Jestem samotny i szczęśliwy. Bo najzdrowszą postawą jest umieć czerpać z obu światów, samotności i towarzyskości. Balansować pomiędzy zgodnie z naszymi potrzebami czy chęciami, a nie cudzymi oczekiwaniami. Dochodzi do tego jeszcze kwestia, że trzeba umieć być szczęśliwym z samym sobą, aby było możliwe bycie szczęśliwym z kimś. No a opisana w Biblii wdowa Judyta to cud a nie kobieta.
      • elka-sulzerowa2 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 15:24
        antares504 napisał:

> Witaj moja droga ~elka-sulzerowa2, widzę, że doczepiłaś się tego Samsona i inte
        > rpretujesz to jako boski terroryzm.
        Moja kochana, Biblia jest pełna takich smac
        > zków zwłaszcza w temacie praw człowieka. Np. nakaz podboju sąsiednich narodów i
        > ludobójstwa, jeńców należy wymordować wraz z ich rodzinami, opis mordowania dz
        > ieci na oczach ojców oraz gwałtów na ich żonach, nieposłuszne dziecko należy u
        > kamieniować, zabić należy żonę jeśli zataiła utratę dziewictwa przed ślubem, it
        > p. itd. Jak to interpretować, to szeroki temat, też dopowiem, że ta Biblia to g
        > łównie zbiór tekstów sumeryjskich, babilońskich, egipskich, niekiedy również pe
        > rskich i greckich.

No wlasnie ... zbior starych tekstow sumeryjskich, babilonskich, egipskich i innych ludow ... czasem slowo w slowo, czasem nieco podrasowanych ... ale czy z taka sama powaga te oryginalne teksty traktujemy?
        Nie, nikt im wiary nie daje.
        Tak wiec czyz nie powinnismy tak samo traktowac te teksty gdy je czytamy w biblii?

>Do tego Samson zawalił świątynię, ale była ona dla czczenia
        > boga Dagona, a w gruzach zginęli tylko źli ludzie w/g Jezusa.

Filistyni mowili o Samsonie i jego Plemieniu, to samo, ze to zly czlowiek, bandyta ... Sam sie chelpil bezustannym terroryzowaniem Flistynow (napadaniem, mordowaniem, paleniem plonow, ograbianiem) ... no ale, ze to z namszczeniem jego boga robil to nie terroryzm. Bo terroryzm to tylko gdy ktos inny, bez namaszczenia jedynie wlasciwego boga czyni, nie?
        Pytanie sie nasuwa, ktory bog jest wlasciwy?

Ale teraz uderzę
        > w sedno Twojego wpisu kochana ~elka-sulzerowa2. Bo jesteś kobieta i dlaczego w
        > temacie Samsona nie poruszyłaś czegoś najistotniejszego, czyli tego, że jego ko
        > chana żona Dalila sprzedała Samsona Filistynom i pozwoliła aby mu wydłubali oc
        > zy ???.

Historia straszna ... nie ma co usprawiedliwiac ... tak samo jak nie na co usprawiedliwiac haniebnych wystepkow Samsona chocby z jego pierwsza zona. Obie zony sa tylko dodatkami w fabularnej tkaninie owczesnych nieludzkich, patriachalnych bajarzy.

Reszta twojego wpisu ... jest dla mnie, zaskakujaca. Masz jakas subiektywna wizje kobiety i gdy ta w swiecie realnym sie nie spelnia ... winisz kobiety.

• antares504 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 21:03
          Hejka ~elka-sulzerowa2, w temacie tych tekstów biblijnych masz rację. Popatrz na jedno... np. Stary Testament powstawał przez przeszło 1500 lat, spisywano go na podstawie zasłyszanych opowieści, przebierano i wybierano fragmenty mające wejść do kanonu, a następnie wielokrotnie tłumaczono, a to tłumaczenie to miało taki efekt jak zabawa dzieci w tzw. głuchy telefon. Do tego moja droga nie dysponujemy tysiącami skrawków pierwotnej wersji Biblii. Nie dysponujemy żadnymi. To co odnaleziono to jedynie fragmenty odpisów i tłumaczeń. Hmm, ja sądzę, że rzeczowa analiza cytatów biblijnych bez teologii, to trochę jakby napisać rzeczową analizę tezy że to Słońce krąży wokół Ziemi. Bez użycia nauki !!!. Powiem Ci, że gdybym miał więcej czasu to bym sobie teraz poszedł na studia teologiczne. No i napisałaś mi coś takiego, cytat : " Masz jakas subiektywna wizje kobiety i gdy ta w swiecie realnym sie nie spelnia ... winisz kobiety ". Nie, nie mam takiej wizji, jestem romantykiem. I powiem Ci, że raz byłem mocno zakochany, zakochanie się jest piękne, jest się wtedy takim hazardzistą - nawet jeśli granie w danym momencie sprawia satysfakcję i przyjemność i przebywanie w "jaskini hazardu" uważa się za szczęście, to po prostu często facet nie zdaje sobie sprawy, że jest nieszczęśliwy, a tragedia wisi w powietrzu. Bo wg dzisiejszej Polki to mężczyzna ma wszystko robić, organizować wolny czas, wymyślać randki, starać się, a ona ma prawo go kompletnie olać, wyśmiać lub wyszydzić. Wczoraj w sobotę, fajnej dziewczynie sypnąłem komplementem. Usłyszałem abym spadał. Cholera, nie po to męczę się, łamię barierę własnego strachu, nie po to buduję kobiecie swoisty ołtarzyk, który spajają gwoździe własnych obaw, a który zrasza pot poświęcony na przełamanie się i otwarcie na drugiego człowieka, by usłyszeć : "Wiem, że jestem piękna, spadaj ".
    • qwardian Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 07:05
      W rzeczy samej żadna ze świątyń Dagona nie przetrwała do naszych czasów, więc podzieliły los tej z Gazy. A kult Dagona był największy na Bliskim Wschodzie, od północnej Mezopotamii po Syrię i państwo Hetytów, gdzie był utożsamiany z lokalnymi bóstwami. Skoro przybył z Filistynami, to pewnie był w jakiś sposób związany z Ludem Morza i Morzem Egejskim. Bożkowie Baal i Asztarte to lokalny folklor.
    • ireneo Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 05.03.23, 15:52
      Jahwe to patron terrorystów, jeśli za takiego uważa się prekursora takich zbrodniczych aktów. Terrorysta ma na celu wymuszenie zachowań. Pierwsze takie miało miejsce w Egipcie. Aktami terrorystycznymi były wszystkie plagi. Finałem zbrodnia na pierworodnych, w imie boga wszak i przy jego kontroli.
      • edico Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 09.03.23, 18:09
        ireneo napisał(a):

> Jahwe to patron terrorystów, jeśli za takiego uważa się prekursora takich zbrod
        > niczych aktów. Terrorysta ma na celu wymuszenie zachowań. Pierwsze takie miało
        > miejsce w Egipcie. Aktami terrorystycznymi były wszystkie plagi. Finałem zbrodn
        > ia na pierworodnych, w imie boga wszak i przy jego kontroli.

Coś w tym jest. Najpierw Bóg, potem honor a na końcu ojczyzna. Ile Targowic taki patronat nam jeszcze zafunduje?
    • privus Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 06.03.23, 16:04
      Nie boski a ludzki. Bogowie nie mają nc z tym wspólnego, a ludzie bardzo różnie swych bogów interpretują.
      • elka-sulzerowa2 Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 07.03.23, 01:13
        privus napisał:

> Nie boski a ludzki. Bogowie nie mają nc z tym wspólnego, a ludzie bardzo różnie
        > swych bogów interpretują.

Jak to nie maja nic wspolnego skoro nawet ten biblijny sam NAKAZUJE swoim czcicielom tj. swojemu ludowi wybranemu, napadac, w pien mordowac wszystko co sie rusza, palic ...
        Ba, nawet on sam ludzkosc wytopil ... z wyjatkiem pewnego pijaczyny i jego rodziny.
        • ireneo Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 07.03.23, 01:53
          dodam armię jego aniołów których wysłał rzezać nowonarodzone egipskie. A ile przy tym jagniątek padło to buk jedyny wie.
          Tak sterroryzowany Faraon uległ nieświadom że buk przygotował.mu.jeszcze grabież złota i sreber jego rodowitych poddanych. Do dziś spadkobiercy tamtych złodziei Egiptowi tego nie oddali. Są nimi podnóżkowi tego - jam jest pan bóg twój...
          • edico Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 08.03.23, 14:59
            Anioły to bajkowe postacie, o których opowiadają dzieciom. Niektórzy z tego nie wyrastają uzupełniając wszystko to to co nie nie widzialne swoimi mirażami. Jest to zjawisko, które d dawna przeraża Kościół katolicki przed ew. tzw. sektami. Coraz częściej też bije na alarm strasząc nimi wiernych. W Polsce ich ilość oszacowali na ponad trzysta :)
    • gadzina_polska Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 07.03.23, 08:58
      Religia od zawsze była najlepszym pretekstem do robienia najgorszych świństw.
      • edico Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 08.03.23, 15:57
        Cel uświęca środki, co w tej religii wielokrotnie zostało potwierdzone.
    • privus Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 22.03.23, 14:49
      Przecież do dzisiaj stosują metodę trzymania za twarz nie tylko swoich.
    • privus Re: Rozwazania o boskim terroryzmie 27.03.23, 20:47
      Było i wcale nie minęło.
      Strzelanina w chrześcijańskiej szkole w USA

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka