Dodaj do ulubionych

Do Oszoła (i jemu podobnych)

19.03.23, 22:44
Szanowny Panie, Szanowni Pańatwo!
Tą drogą zwracam się do was z poniższym przesłaniem dobrej woli.
...
Mały, niezbędny wstęp.
Przez 40 lat myślalem po katolicku, szczególnie : że Bóg ma dla mnie plan, dzięki któremu przeżyję życie zgodne z jego wolą, pod jego opieką.
...
W ciągu tych 40 lat starałem się postępować zgodnie z wszelkimi regułami chrześcijaństwa, choć, jak każdy czasem robiąc rzeczy niezgodne z tymi regułami.
...
W tym czasie natura ( lub jak Ty uważasz: Bóg) doświadczała mnie w ten sposób, że pewne schorzenie ruchowe doprowadziło do tego, że obecnie odczuwam nieustanny, niemożliwy do wytrzymania ból, który, co oczywiste, uniemożliwia mi jakielolwiek działanie.
.....
Jakis czas temu (ok. 20 lat) zmieniłem sposób myslenia o istnieniu Boga, jego wpływie na moje życie.
Wydaje mi się od tego momentu, że ktoś taki, ktory miałby doświadczać kogokolwiek w ten sposób nie może istnieć.
....
Ww. nie oznacza, że zostałem ateistą, choć uznałem, że ktoś jak powszechnie w ww. sposób wyobrażany Bóg NIE ISTNIEJE
....
Ale czym/ kim jest?
Nie wiem.
Nie wykluczam że Praprzyczyna/bóg jest Czymś, np. Zjawiskiem.
Z Czymś, Zjawiskiem nie pogadasz jak w wierzeniu chrześcijańskim.
....
Ww. nie piszę po to, aby pana przekonywać do mojego spojrzenia na Świat
....
Czy umie pan panie Oszołom pomyśleć, że: nie karzę panu myśleć tak jak ja, że dla mnie może pan sobie wierzyć w Boga, że
w niczym mi to nie przeszkadza.
...
Ww. wbrew temu, co panu naopowiadano, nazywa się liberalizmem
Wydaje mi się, że to, co robię, to NIE jest nic złego, to że jestem liberałem, nie jest niczym złym
.
.
Pozdrawiam Szanownego Pana i Was Szanowni Państwo.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 19.03.23, 23:07
      Mnie kiedys po wypadku lekarz powiedzial, "boli cie i bedzie bolalo im bedziesz starszy, naucz sie z tym zyc..."
      Do nauki tego, Boga nie trzeba.
      • edico Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 21.03.23, 00:55
        Do pylenia głupot oszołowi też już nic nie trzeba. Ma swoje hobby i jest w swoim żywiole opluwając wszystko i wszystkich łącznie z własnymi przekonaniami..
    • feelek Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 20.03.23, 22:36
      No, propozycja jest i czeka.
      Propozycja tolerowania inności.
      Ale jak niby miałby pan, panie Oszołom odpowiedzieć skoro myśli pan narzuconymi panu schematami?
      Wątek jest, aby tacy jak pan, panie Oszoł coś zrozumieli.
      No przynajmniej coś mogli zrozumieć:
      miliony ludzi uważajacych się za np. liberałów zrobiło mnóstwo dobrego, i te miliony nie ma do innych pretensji o to, że inni są inni.
      ....
      Churchill, Wilson, De Gaulle, Schumann ...
      .....
      Liberałowie, ale też: socjaliści, socjaldemokraci, republikanie, chadecy, agraryści ...
      .....
      Na nienawiści p. Oszołom nie zbudowano żadnej cywilizacji.
      Zbudowano ją na tolerowaniu inności.
      Choćby minimalnym, ale tolerowaniu.
      ....
      Wbrew temu, jak pan traktuje inne postawy, pańska postawa jest tu tolerowana. Jedyne, co tu może komukolwiek przeszkadzać, to to, że się czepiasz innych i im urągasz.
      ....
      Z tym, z taką postawą jak pańska, obserwowaną u kogoś, np. u jakiegoś dyskutanta na jakimś forum, można bez wiekszego problemu żyć.
      ...
      Świat, gdzie "oszołomizm" jednak istnieje, jest gorszy niż ten bez tych, jak pańskie, pokładów uprzedzeń.
      ...
      Thatswhy I write.
      • edico Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 20.03.23, 23:42
        Nie tylko marihuana, haszysz czy kokaina owocuje nieobyczajnymi i trudnymi do przewidzenia skutkami.
      • edico Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 21.03.23, 01:43
        feelek napisał:

> No, propozycja jest i czeka.
        > Propozycja tolerowania inności.
        > Ale jak niby miałby pan, panie Oszołom odpowiedzieć skoro myśli pan narzuconymi
        > panu schematami?

Dysonans poznawczy oszłoma nie zmienia się niestety od lat 90-tych. Po prostu jest stały w oglądach i nie zgadza się z tym, co mu utkwiło w głowie i/lub emocjach, o czym ciągle daje znać machając wszystkimi swoimi giczałami.
    • qwardian Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 21.03.23, 11:26
      Jep się z cenzorem..
      • feelek Re: Do Oszoła (i jemu podobnych) 21.03.23, 14:00
        qwardian napisał:

> Jep się z cenzorem..
        >
        ...
        Proszę osobę Qwardian o wyjaśnienie o co jej chodzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka