Dodaj do ulubionych

Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła

09.04.23, 20:14
Ojciec Marcin Mogielski w Wielką Sobotę ogłosił, że odszedł z Kościoła katolickiego.
Dotyczy to także znanych funkcjnariuszy Kościoła katolickiego.
Ojciec Marcin Mogielski w Wielką Sobotę ogłosił, że odszedł z Kościoła katolickiego. Dominikanin w krótkim wpisie wyjaśnił, jakie były powody zmiany tego wyznania.

Drodzy, po ciężkich latach domagania się od instytucji kościelnej stanięcia po stronie skrzywdzonych i wykluczonych, odkryłem, że ten system nie chce zmian. Moje ręce są za krótkie, a władza nade mną silna i skuteczna. Jestem nadal chrześcijaninem, ale w kościele Ewangelicko-Augsburskim, wreszcie u siebie, w bezpiecznym domu, Jezus, Ewangelia i człowiek, każdy bez wyjątku, umiłowane Boże dziecko, odkupione i zbawione ojcowską miłością Boga

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/znany-dominikanin-odszed%C5%82-z-ko%C5%9Bcio%C5%82a-terlikowski-wiele-os%C3%B3b-odczuwa-podobne-emocje/ar-AA19EcvG?ocid=wn_startbrowsing&cvid=c50490e03353465abcbc062b7c123105&ei=21
Obserwuj wątek
    • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 01:03
      Sam Kościół się nie zmienia. Zmieniają się tylko metody eksploatacji wiernych.
      • prze.nick Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 01:12
        Franciszek niszczy ostatnio Kościół jak tylko może, więc nie wiem dlaczego mówisz, że się nie zmienia.
        • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 08:52
          Jeśli uważasz samą próbę ograniczenia pedofilstwa za jakąś zmian, to wychodisz baleko przed szereg istniejącego ststus quo.
          • prze.nick Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 09:39
            Nie o tym mówię a Franciszka już odpowiednio w sprawie pedofilii i nie tylko podsumował arcybiskup Vigano.
            • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 13:02
              I cóż takiego zrobił ten abp Carlo Maria Viganò jako 3 osobą w Watykanie po papieżu JP2. Nie był więc pionkiem w tej watykańskiej strukturze kościelnej. A przecież to za jego czasów pojawiła się kolejna afera Banku Ambrosiano, korupcja finansową w Watykanie czy ukrywano skłonności homoseksualne i molestowanie dzieci nie tylko przez arcybiskupa Waszyngtonu Theodore’a McCarricka. W 2014 roku Viganò nakazał dwóm biskupom pomocniczym nakazał dwóm biskupom pomocniczym archidiecezji - Lee A. Piché i Andrew H. Cozzensowi - zaprzestanie śledztwa i zniszczenie dowodów.

Jeśli ma być dowodem, to chyba na betonowanie tradycji i zwyczajów panujących w Watykanie od kilkunastu setleci.
              • prze.nick Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 15:05
                dorzeczy.pl/religia/193574/abp-vigano-franciszek-to-likwidator-kosciola-katolickiego.html
                www.fronda.pl/a/abp-vigano-franciszek-jest-likwidatorem-kosciola-katolickiego,167955.html

tvn24.pl/swiat/arcybiskup-wezwal-papieza-do-rezygnacji-to-nie-jest-moja-zemsta-ra864939-2582286
                • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 15:12
                  Przestraszeni rozlanym mlekiematakują teraz papieża Franciszka?
                • snajper55 Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 29.04.23, 01:51
                  prze.nick napisał:

> dorzeczy.pl/religia/193574/abp-vigano-franciszek-to-likwidator-kosciola-katolickiego.html
                  > www.fronda.pl/a/abp-vigano-franciszek-jest-likwidatorem-kosciola-katolickiego,167955.html
                  >
                  > tvn24.pl/swiat/arcybiskup-wezwal-papieza-do-rezygnacji-to-nie-jest-moja-zemsta-ra864939-2582286

"autor listu punktuje niekonsekwencję papieża, który z jednej strony mówi o inkluzywności i budowaniu mostów, a z drugiej bezpardonowo uderza w Tradycję Kościoła."

Tradycja Kościoła:

- bezkarna pedofilia i pederastia
                  - zakulisowe rządzenie państwami
                  - plucie na Żydów
                  itd

S.
        • snajper55 Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 19.04.23, 13:14
          prze.nick napisał:

> Franciszek niszczy ostatnio Kościół jak tylko może, więc nie wiem dlaczego mówi
          > sz, że się nie zmienia.

O, a w jakiż to sposób papież niszczy kościół?

S.
          • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 23.04.23, 12:31
            Tak gdzieś ktoś mu powiedział, a w tym Kościele jest przecież sama prawda :)
    • antares504 Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 28.04.23, 21:37
      Kolego ~privus, obserwuję tak od roku dokładnie ten polski Kościół i Ci powiem, że im zwisa czy ktoś odchodzi z niego czy nie. Zauważyłem, że katabasy w porę zorientowały się, że ludzie się od nich odwracają i zmienili model biznesowy, przerzucili się na pasożytowanie na państwie. Kolego, sprawdziłem to w necie i oni są największym właścicielem ziemskim, mają niezliczone nieruchomości, liczne przywileje podatkowe i emerytalne, właściwe mogą obyć się bez wiernych. A ponoć głoszą, że łatwiej przejść wielbłądowi przez ucho igielne niż bogatemu dostać się do nieba, ogólnie samozaoranie i utrata wiarygodności. Mam tylko nadzieję, że wraz ze spadkiem społecznego poparcia przywileje będą zanikać i pojawi się klimat do renacjonalizacji majątku który wyłudzili.
      • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 28.04.23, 22:50
        Nie tylko ziemskim. Na temat udziału Kościoła w business'ie na terenie całego świata ukazało się wiele publikacji, np. :
        Bruno Ballardini: Jezus i biel stanie się jeszcze bielsza, Wydawnictwo W.A.R, 2008.
    • privus Re: Nie tylko młodzież odchodzi od Kościoła 03.05.23, 13:58
      Holenderska chadecja (CDA) też zanika. W latach 80-tych miała rekordową, liczącą ponad 50 miejsc reprezentacją w izbie niższej. Dzisiaj palców jednej ręki jeszcze nie wystarcza dla ich zliczenia.
      https://pbs.twimg.com/media/FuYic62X0AAc3ZO?format=png&name=small

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka