wawrzanka 14.04.23, 08:55 I proszę nie dyskutować z niezbitymi dowodami: Wielkie Konflikty - odc.1 "Kopernik vs Uczeni" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 09:14 Krzysztof Kolumb w podróży do Indii korzystał z map i współrzędnych autorstwa kardynała Pierre d’Ailly, to zamyka temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 10:10 qwardian napisał: > Krzysztof Kolumb w podróży do Indii korzystał z map i współrzędnych autorstwa > kardynała Pierre d’Ailly, to zamyka temat.. To dobrze, że kardynał Pierre d’Ailly nie odkrył Ameryki. Polska nazwa Kolumbii brzmiała by wtedy nieco wulgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 10:41 qwardian napisał: > Krzysztof Kolumb w podróży do Indii korzystał z map i współrzędnych autorstwa k > ardynała Pierre d’Ailly, to zamyka temat.. --- Zapewne dotarł do: Pierwsze dowody na kulistość Ziemi zebrał w IV w. p.n.e. (384 p.n.e. – 322 p.n.e.) grecki filozof Arystoteles.. A to otwiera temat dlaczego nie skończył na stosie. Rzecz ma się nie do indywidualnych poglądów a kościelnych. Przecież do czasów JPII, w doktrynie boska Ziemia tkwiła w bezruchu, jak kołek w płocie, ogrzewana i oświecana przez jej sługi: Słońce, Księżyc i gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 10:53 Pierwsze dowody na kulistość Ziemi zdobyli żeglarze, którym zza horyzontu powoli wyławiały się wierzchołki wzgórz, a to było przynajmniej 5 tysięcy lat temu, kiedy z fenickiego portu w Tyrze wypływały statki z bliskowschodnimi rolnikami na obszar dzisiejszej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 11:24 qwardian napisał: > Pierwsze dowody na kulistość Ziemi zdobyli żeglarze, którym zza horyzontu powol ---- Zapewne i dinozaury to zauważyły, a więc jeszcze wcześniej ale odniosłem się do możliwości wyczytania o czymś takim przez jakiegoś średniowiecznego kleche. Wnioskuję, ze z zeglarzem sprzed kilku tysięcy lat nie gadał nawet przy spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 11:25 I jeszcze na nich nie została rzucona żadna klątwa papieska? Dziwne. Zapewne szatan brał w tym udział :) Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 11:49 privus napisał: > I jeszcze na nich nie została rzucona żadna klątwa papieska? Bozia z Papieżem stworzyli w katolickiej Południowej Ameryce najpiękniejsze kobiety latynoskie kobiety na świecie, Hernan Cortez zdobywca Meksyku poślubił lokalną dziewczynę.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 14:30 qwardian napisał: > privus napisał: > > > I jeszcze na nich nie została rzucona żadna klątwa papieska? > > Bozia z Papieżem stworzyli w katolickiej Południowej Ameryce najpiękniejsze kob > iety latynoskie kobiety na świecie, Hernan Cortez zdobywca Meksyku poślubił lok > alną dziewczynę.. Teraz bosko-papieską metodę tworzenia kobiet stosują ruscy żołdacy w Ukrainie. Ta święta metoda jest zresztą stosowana od lat. Także przez hitlerowskich czy ruskich żołnierzy w Polsce, w czasie II WŚ. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 14:45 snajper55 napisał: > qwardian napisał: > > > privus napisał: > > > > > I jeszcze na nich nie została rzucona żadna klątwa papieska? > > > > Bozia z Papieżem stworzyli w katolickiej Południowej Ameryce najpiękniejs > ze kob > > iety latynoskie kobiety na świecie, Hernan Cortez zdobywca Meksyku poślub > ił lok > > alną dziewczynę.. > > Teraz bosko-papieską metodę tworzenia kobiet stosują ruscy żołdacy w Ukrainie. > Ta święta metoda jest zresztą stosowana od lat. Także przez hitlerowskich czy r > uskich żołnierzy w Polsce, w czasie II WŚ. ----- Polacy mają swoje metody i obcy im niepotrzebni: "Sąd skazał 33-letniego księdza z Siedlec na pięć lat więzienia za gwałt na parafiance." By nie było, że tylko księża to zdarza się i takim " Napadł, pobił i zgwałcił 86-latkę. Podejrzany o to okrucieństwo stanie przed sądem" Dzisiaj zgwałcą dwadziescia kobiet, bo tak im średnio wychodzi. Dwóch, czy dwoje zostanie zamordowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 23:12 Hejka ~qwardian, co do tych map kardynała Pierre d’Ailly, to one są fascynujące też z innego powodu. Z tego co wiem, to one ukazują nieznane wtedy lądy jak np. Antarktyda, co też ciekawe, ponoć sprzed okresu zlodowacenia, co zostało potwierdzone po satelitarnych zdjęciach tego kontynentu spod warstwy lodu nie tak dawno temu. Moje pytanie, skąd je miał ???. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 03:57 Nie jest to tematem moich zainteresowań, ale znajomy archeolog wspominał towarzysko o jakiejś najstarszej mapie wykonanej w kamieniu odkrytej pod koniec XX w. gdzieś na Półwyspie Iberyjskim pochodzącej z okresu paleolitu. Następna miała być mapa grecka odnaleziona prawdopodobnie na terenie dzisiejszej Turcji ale Grecy nie buszowali w tych terenach. Kolejna wykonana była już z papirusu, co wskazywało by raczej na Egipt. Czy obejmowała cały świat? Pływali przecież trzciniankami, chociaż chyba w latach 60-tych ub. w. jakimś pływadłem trzcinowym zwamym KonTiki przepłynęli z Europy do Ameryki. Ale to już nie te czasy, nie ta wiedza i nie ta praktyka. Natomiast skąd w otchłani wstecznego pod każdym względem czarnego średniowiecza jakiś kardynał Pierre d’Ailly dysponował by taką wiedzą czy umiejętnością sporządzenia mapy świata nie mam nawet tego zielonego pojęcia. W żadne cuda nie wierzę i o takie umiejętności kardynała też nie posądzam. Znacznie bardziej biegli w tej materii mogli być w tym okresie jedynie Wikingowie, ale nic mi nie wiadomo, czy dopływali do Antarktydy bądź do Australii. W końcu posługiwali się jakimś kryształowym kamieniem wskazującym położenie słońca w pochmurne dni. A o na długo przed kardynałem na pewno było epokową zdobyczą i umiejętnością. Nie sądzę też, by ów znajomy wpuszczał nas w maliny. Postaram się przedzwonić do niego w najbliższym czasie tej sprawie w celu weryfikacji tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 10:07 Widziałem kiedyś góry i uważam, że Ziemia nie jest całkowicie płaska. A rzeźba terenu nie jest złudzeniem tworzonym przez naszą świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 10:24 wariant_b napisał: > Widziałem kiedyś góry i uważam, że Ziemia nie jest całkowicie płaska. > A rzeźba terenu nie jest złudzeniem tworzonym przez naszą świadomość. ---- Nie tylko to. Musi być wklęśnięta aby na wypadek potopu, woda nie spływała z niej w otchłań. Piece pozalewałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 22:59 Witaj ~wariant_b, w ubiegłym roku jako aktywny członek Flat Earth Society byłem w USA i dokonaliśmy tam pomiarów. Z naszych wyliczeń stan Kansas jest płaski jak naleśnik a powinien był mieć garb spowodowany kulistością Ziemi. Podobnie było tam z pewnym kanałem wody który przy długosci 12 mil powinien mieć jeden koniec schowany za horyzontem a mierzony laserem jest idealnie równy jakby nie działała na niego żadna kulistość Ziemi. No i pomyśl też sam, np. logo Organizacji Narodów Zjednoczonych przedstawia obraz płaskiej Ziemi. Kto jak kto, ale ONZ raczej wie, jak wygląda Ziemia naprawdę. Kopernik był mega utalentowanym naukowcem, ale też masonem. Do tego obwód równikowy Ziemi to jest 40 075,014 kilometra wg Wikipedii co teraz sprawdziłem, czyli promień (przeciętny Ziemi) powinien wynosić pi razy drzwi 6 400 kilometrów, a więc możemy spodziewać się zakrzywienia horyzontu 20 cm o każde 2,5 kilometra. Tymczasem wszędzie gdzie spojrzysz na horyzont widzisz linię prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 00:10 Cześć ~antares504, z tym Kansas to znany problem - oni nie mają tam normalnych naleśników, tylko jakieś swoje pancakes. Dlatego nigdy nic im nie wychodzi. Laserami się nie przejmuj - odkąd reptilianie przejęli przemysł laserowy w USA, to lasery dla ich bezpieczeństwa żadnych przekrętów już nie wykrywają. A z tym promieniem Ziemi to faktycznie jakiś oszustwo i spisek naukowy. Swego czasu nijaki suender dowiódł na forum, że liczba pi nie może istnieć. Więc promień Ziemi jest taki, jak go Bóg stworzył, a nie taki, jak obliczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 11:22 wawrzanka napisała: > I proszę nie dyskutować z niezbitymi dowodami: > A jak nie, to w zanadrzu czekają wojny gwiezdne :) youtu.be/nkxyr2QvR-8?list=PLsuXZgkp0aLhss_09rp5y7stE-ai47los Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 11:32 Ucieczka z Krateru Małp Jest i trzecia opcja - znana nam Ziemia leży w kraterze gigantycznej prawdziwej Ziemi. Antarktyda jest zaś ścianą wokół znanej nam Ziemi. Jest to coś podobnego do sytuacji pokazanej w filmie Truman Show, którego producentem był Richard Luke Rothschild. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 12:18 Oczywiście, ze płaska; a zakrzywia się „(…) takie widzi świata koło jakie tępymi zakreśla oczy(…)”,tym których wiek zamroczył proste! Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 15:08 kalllka napisała: > Oczywiście, ze płaska; a zakrzywia się „(…) takie widzi świata koło jakie tępy > mi zakreśla oczy(…)”,tym których wiek zamroczył > proste! -- Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 16:35 Jasne , jasne, pomyłka, już bieze poprawić: …Tych których wiek zamroczył … Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 18:04 Jednak nie; to tym się zakrzywia… których wiek zamroczył Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 22:40 Hejka ~kalllka, daj spokój osobom starszym i ich zamroczeniu. Ja stary nie jestem, 3 dni temu kolega miał urodziny, wypiliśmy kilka butelek bimbru podlaskiego o nazwie "Kopnięcie łosia", to tak mnie zamroczyło, że dopiero wczoraj wieczorem wróciłem do domu. OK, była to moja wina, bo na tych butelkach była uwaga aby najlepiej spożywać będąc w piżamie. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 03:10 kalllka napisała: > Oczywiście, ze płaska; a zakrzywia się „(…) takie widzi świata koło jakie tępy > mi zakreśla oczy(…)”,tym których wiek zamroczył > proste! ----- Niechaj, kogo wiek zamroczy, Chyląc ku ziemi poradlone czoło, Takie widzi świata koło, Jakie tępymi zakreśla oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Ziemia jest płaska! 14.04.23, 22:29 Hejka ~wawrzanka, cieszę się, że poruszyłaś ten temat. Jestem aktywnym członkiem Flat Earth Society, nawet miałem swoje referaty w Birmingham oraz w niemieckim Monachium, jednak najprężniej działa International Flat Earth Research Society w USA, mam z nimi emailowy kontakt, nawet dokonałem badań z Syberii i Australii. Oczywiście aby być zrozumiałym pomijam skomplikowane tutaj wywody, podam kilka prostych przykładów potwierdzających płaskość Ziemi. 1) anomalie trygonometryczne i optyczne związane ze Słońcem i Księżycem. 2) samoloty utrzymują lot poziomy bez żadnej korekcji w płaszczyźnie poziomej podczas gdy nad kulą ich lot kończyłby się w kosmosie, a nic takiego się nie dzieje. 3) brak pokrycia GPS dużych obszarów na południowej półkuli biorąc pod uwagę, że z definicji jest to system globalny. 4) brak jakiegokolwiek komercyjnego ruchu lotniczego nad biegunem płd i na południowej półkuli z azymutem równoleżnikowym. 5) brak paralaksy gwiazd. Droga ~wawrzanko, popatrz na jedno, że obecny model, który zakłada kulistą Ziemię, która obraca się wokół swojej osi przechylona o 23,4 stopnia (ciekawe, że trawers kąta prostego w tym przypadku wynosi 66,6 stponia ) obracając się 1607km/h na równiku, krążąc wokół domniemanego Słońca z prędkością 108 000km/h a cały domniemany Układ Słoneczny porusza się również względem domniemanej Galaktyki. Coś tutaj nie gra. 5) wspomniałem o moim badaniu będąc na Syberii a drugi kolega z USA Paul Literal był w Australii. Co stwierdziliśmy ??? A to, że gwiazdozbiór Oriona widziany z Syberii i Australii w tym samym czasie jest obrócony o 180 stopni w zależności od miejsca obserwacji. 6) tutaj powiem, że osobiście stałem na krawędzi Ziemi. 5 lat temu jako wolontariusz The company of putting penguins on their own feet, spedziłem rok na Antarktydzie, aby stawiać przewrócone pingwiny na nogi. One patrzą na przelatujące samoloty wojskowe, przewracają się na plecy i nie umieją same wstać. Ja je stawiałem na nogi. Zaprzyjaźniłem się z żołnierzami pilnującymi dostępu do krawędzi Ziemi i raz pozwolono mi popatrzeć. Mówię Ci ~wawrzanko, że strachu aż mi się nogi zatrzęsły, dobrze że nie spadłem w ten kosmos bo bym leciał w dół do teraz. Obecnie badam siłę Coriollisa wynikającego niby z domniemanego ruchu obrotowego Ziemi - wychodzi mi, że ten ziemski dysk jest nieruchomy. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 10:10 Antares, bardzo mi się podoba jak zwracasz się do wszystkich ludzi :-) W taki sympatyczny sposób. To rzadkość, a nic nie kosztuje i tyle dobrego można zrobić będąc po prostu miłym. Myślę, że jesteś jednym z tych facetów, którzy czekając na coś w kolejce uśmiechają się i nawet zdobędą się na żarcik zamiast rozsiewać dookoła swoje niezadowolenie z oczekiwania. To jest wbrew pozorom cenniejsze, niż to, po co stoimy w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 12:17 Odwołując się do kosmosu, mylisz się fundamentalnie, bo model Wszechświata jest płaski i żaden poważny naukowiec nie może temu zaprzeczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 13:37 qwardian napisał: > Odwołując się do kosmosu, mylisz się fundamentalnie, bo model Wszechświata jest > płaski i żaden poważny naukowiec nie może temu zaprzeczyć. > > - obraz jest bez znaczenia, a ze względu na to że wszechświat, jako wszech, jest nieskończony (nie zaczął się to i nie skończy), to każdy model będzie fałszywy. Nie napiszę dlaczego, bo do zrozumienia potrzebna umiejętność logicznego myślenia. Ziemia przemija jak wszystko na niej dlatego da się ją narysować:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 14:03 Kształcić się! nauka.rocks/ksztalt-wszechswiata/ Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 13:46 Jest płaska jak naleśnik w ten jest przeważnie okrągły . Tak więc płaskość nie przeczy kulistości ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 13:56 oszol-lom-z-rm napisał: > Jest płaska jak naleśnik w ten jest przeważnie okrągły . Tak więc płaskość nie > przeczy kulistości ziemi Przeczy gdyż okrągłość a kulistość tak się mają do siebie jak krzyż do tłuczka - choć mają kształt drąga to ani krzyż nie jest tłuczkiem ( chyba że awaryjnie, aby kogo zatłuc w imię ojca, syna i ducha) ani tłuczek krzyzem Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 14:30 OzRM na szczęście nie należy już do Kościoła Stolicy Piotrowej, stąd to wasz problem, a nie mój.. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 15.04.23, 18:31 qwardian napisał: Stając się członkiem Wspólnoty Europejskiej, Rzeczpospolita Polska nie może tracić niczego ze swych dóbr materialnych i duchowych, których za cenę krwi broniły pokolenia naszych przodków" (Jan Paweł II) ----- Koniecznym jest aby przy wsparciu UE odzyskać koszty zwasalizowania Polski przez grabieżczą organizację kościelną. Domagać się naprawienia krzywd i skutków zbrodniczych najazdów na ziemie polskie pod pretekstem zbrodniczego szerzenia obcej kulturowo religii. Koszty samego kilkuwiecznego świętopietrza to setki miliardów. Drugie tyle pochłonie odbudowa obiektów sakralnych zrujnowanych i spalonych oraz upamiętnienia bohaterstwa obrońców dziedzictwa kultury przodków, gospodarzy polskich ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Ziemia jest płaska! 16.04.23, 10:54 oszol-lom-z-rm napisał: > Jest płaska jak naleśnik w ten jest przeważnie okrągły . Tak więc płaskość nie > przeczy kulistości ziemi Typowy naleśnik jest okręgiem, ale nie szkodzi. Weźmy jakąś kulkę, na przykład małą czekoladową piłkę i owińmy ją naleśnikiem. Musielibyśmy go nieco rozciągnąć i związać brzegi nitką. Zakrzywiamy ciastoprzestrzeń i otrzymujemy naleśnik z czekoladą od środka. Całkiem dobry deserek do porannej kawki. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneo Re: Ziemia jest płaska! 16.04.23, 11:05 wawrzanka napisała: > oszol-lom-z-rm napisał: > > > Jest płaska jak naleśnik w ten jest przeważnie okrągły . Tak więc płaskoś > ć nie > > przeczy kulistości ziemi > > Typowy naleśnik jest okręgiem, ale nie szkodzi. Weźmy jakąś kulkę, na przykład > małą czekoladową piłkę i owińmy ją naleśnikiem. Musielibyśmy go nieco rozciągną > ć i związać brzegi nitką. Zakrzywiamy ciastoprzestrzeń i otrzymujemy naleśnik z > czekoladą od środka. Całkiem dobry deserek do porannej kawki. --- To na czym stwórca tak zamknął czasoprzestrzeń naleśnikową Ziemią? Podobno tam zamiast czekoladki jest piekło co tłumaczy trzęsienia i tsunami - dusze koloratkowych pedofilów się awanturują. Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: Ziemia jest płaska! 16.04.23, 11:27 ireneo napisał(a): > Podobno tam zamiast czekoladki jest piekło co tłumaczy trzęsienia i tsunami Gorące nadzienie. Odpowiedz Link Zgłoś