Dodaj do ulubionych

Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowana ???

04.05.23, 15:21

Hejka wszystkim, ja jestem platończykiem, dla mnie przy jakiejś mojej nowej teorii najistotniejsza jest myśl, potem dopiero fakty, doświadczenie co teorię potwierdza. Dlatego też teraz pojawiła mi się taka myśl o tym gorącym katoliku. Ale popatrzmy wspólnie... statystyczne polskie dziecko statystycznego Polaka-katolika jest już od niemowlęctwa deformowane umysłowo poprzez tresurę, jakiej nie powstydziliby się nawet wybitni artyści cyrkowi. Niebawem po urodzeniu dokonuje się na bezbronnym dziecku przemocy polewając mu główkę zimną wodą i - nie pytając go o zdanie - wciela się je w szeregi wyznawców katolicyzmu. Następnie, kiedy tylko zacznie ono komunikować się z otoczeniem, podejmuje się tresurę - każe się składać rączki, kreślić w powietrzu tajemnicze znaki, klękać na kolanka przed obrazkami i powtarzać niezrozumiałe dla dziecka słowa - zaklęcia. Zanim dziecko owo zacznie cokolwiek rozumieć z otaczającej go rzeczywistości, wbija mu się do główki system pojęć i znaków, a także gestów i zachowań, które w rezultacie wywołują u dziecka odruchy warunkowe, jak u słynnego psa Pawłowa.Wprowadza się do świata dziecka fikcyjne postaci, jak "Bozia", której musi ono oddawać cześć i która jest uniwersalnym instrumentem do tresury w rękach rodziców i katechety. Za pomocą tego instrumentu wymusza się na dziecku wszelkie czynności i postawy strasząc, iż "Bozia" pogniewa się lub przeciwnie - nagrodzi za uległość. A dorosły już człowiek, po kilkunastoletniej katolickiej tresurze, nie jest więc w stanie wychylić się poza klapki umysłowe, które mu zafundowano u zarania życia. No i cyk cyk, gorący katolik gotowy.
Obserwuj wątek
    • mim1656awo Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 04.05.23, 17:05
      antares504 czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowana ???

. A dorosły już człowiek, po kilkunastoletniej katolickiej tresurze, nie jest więc w stanie wychylić się poza klapki umysłowe, które mu zafundowano u zarania życia. No i cyk cyk, gorący katolik gotowy.
      ------------------------------------------------------------------------------------
      Doskonała, przerażająca w swojej okrutnej prawdzie, synteza.Na ile są winni rodzice nieświadomych dzieci, które oni wlaśnie powinni chronić przed psychicznymi uwarunkowaniami? Wg mnie są tylko współwinni.Ogromna wina za niszczenie młodych jest ze strony rządu, który na zasadzie do ut des sprzedaje wolność umysłową obywateli i ich dzieci, za pomoc ze strony zboczonych pedofili w utrzymywaniu władzy.Kiedyś oni pójdą za to pod sąd.
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 04.05.23, 20:21
        Witaj ~mim1656awo, trafnych kwestii poruszyłeś dużo. Czy wina jest rodziców ???. Powiem, że tak a ich postępowanie wynika z tego, że oni nie umieją opuścić zagrody opatrzonej napisem "presja społeczna" czyli inaczej "co ludzie powiedzą, że dziecko nieochrzczone". A najgorsze przy tym jest to, że ten włożony do ucha dziecka robak religijności jest dobrze karmiony, szybko rośnie i może potem zastąpić mózg. Też wspomniałeś o winie naszego Rządu - zgoda, przez błędną koncepcję Boga głoszoną z ambony i TV, mają na celu zmuszenie ludzi wolnych do działania niezgodnego ze zdrowym rozsądkiem i w interesie kleru, elit, które potem śmieją się codziennie nam w twarz z telewizora, a najbardziej z ambony. Przecież w Polsce a zwłaszcza teraz jak mamy igrzyska przedwyborcze, Kościół to już nie jest zgromadzenie w imię poglądów i ideologii, a punkt indoktrynacji politycznej.
        • privus Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 15.05.23, 20:40
          Przyczyny podpalenia czy napalenia bywaj różne. Najczęściej jest to pokłosie ogniska domowego.
    • wariant_b Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 04.05.23, 21:23
      Naprawdę gorących katolików najłatwiej znaleźć w piekle.
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 05.05.23, 13:41
        Tak ~wariant_b, masz rację. Ale ja powiem, że z mojego otoczenia znam dużo gorących katolików i nie są to babcie emerytki a ludzie w wieku 40 lat. Co mnie w nich przeraża ???. A to , że jeśli nawet przez niewielką chwilę błyśnie im czasem jakaś heretycka myśl, to ów katolicki "software", którym został sformatowany i zaprogramowany, natychmiast kasuje wszelkie wątpliwości i rozterki przywracając "porządek" i przeświadczenie, że normą jest niewątpliwie teologiczny obraz świata, a wszelkie odmienne poglądy herezją i barbarzyństwem, bądź – w najlepszym razie - głupotą. Bieda cała w tym, że oni dotknięci są przypadłością, która ogranicza im pole widzenia i nie pozwala wyjść poza horyzont własnej, uformowanej trwale i niezmiennie umysłowości człowieka zaprogramowanego na jedną "melodię".

• privus Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 05.05.23, 14:13
      Do wyłącznej jazdy po nakazanych torach.
    • feelek Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 14.05.23, 09:53
      Hejka Antares, hejka, hej, hej!
      .....
      Zapytam najprosciej: jeżeli ci ten ich przekaz nijak nie odpowiada, po co sobie nim zaprzątasz głowę?
      ....
      Moja rada: zamiast podchodzić do tego, jak ty, zacznij budować swój sposób myślenia na te wszystkie tematy.
      ....
      Tkwić w tym, w kółko rozstrząsać - to droga donikąd i nudy na pudy - ciągle trzeba się nad tym zastanawiać i w kółko myśleć o tym.
      ...
      Więc - ja bym szukał odpowiedzi: czemu jest, jak jest, nie czemu ci lub tamci robią to lub to, czego ja nijak nie akceptuję.
      Co też i robię.
      No, przynajmniej, staram się.
    • privus Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 14.05.23, 18:47
      Kiedyś trupy cyrkowe stanowiły doskonały intwres dla ich właścicieli.
    • charyzmatyk Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 09:54
      Witaj. Myślę, że katolik nie jest osobą którą można wytresować. Przecież katolicy postępują według dekalogu i czytają Pismo święte.
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 13:03
        Witaj ~charyzmatyk, twierdzisz, że polscy katolicy czytają Pismo święte ???. Powiem Ci że nie, OK, mają to Pismo czasem w ręce ale jak kupują komuś jako prezent. Nie powiem, chodzą do kościoła ale nie zdają sobie sprawy z tego, że słuchają kazania księdza tylko na podstawie wersetu jednej z czterech Ewangelii, a było ich około pięćdziesięciu. Bo inne Ewangelie nie zostały uznane przez Kościół bo marginezowały jego rolę, a nawet z Kościołem walczyły. Mimo że wiele z tych Ewangelii zostały przez naukowców uznane za starsze niż te oficjalne tworzące tzw Nowy Testament, była nawet podobno Ewangelia Marii Magdaleny. Ale zostawmy to, bo badania historyków i te nieznane Ewangelia ukazują , że Jezus był tylko uczniem Jana, a Jan pod płaszczem wiary zapowiadał rewolucję i nadejście kogoś kto ich ku temu poprowadzi. Czyli widzimy już od początku wykorzystywanie wiary do polityki. Dzisiaj PiS to robi fantastycznie. Tak więc Kościół już na początku swego istnienia dopuścił się pierwszego fałszerstwa być może największego w historii oraz prześladowań z zabijaniem. Twierdzę, że polscy katolicy są tylko umysłowo uzależnieni od symboli i znaków. Dla mnie ten polski katolicyzm jest to taki rodzaj choroby psychicznej, w której należy przepraszać za to, że się jest człowiekiem. Co więcej, nasi katolicy tak chętnie walczą o prawa do narzucenia swojej wiary innym, natomiast już tak niewielu katolików postępuje zgodnie z ich kanonem. Dodatkowo twierdzę, że katolicyzm jak każda religia na świecie spowodowana jest naturalną biologią człowieka a mianowicie starzeniem się. Gdyby człowiek nie ulegał temu naturalnemu procesowi religia byłaby marginalizowana, gdyż rodzimy się ateistami i do życia wiara nie jest nam potrzebna.
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 13:24
        Powiem Ci coś jeszcze ~charyzmatyk, moim marzeniem jest, aby coś po śmierci było. Jednak gnębi mnie na tym Forum niejaka ~elka-sulzerowa2, u niej z racjonalnego punktu widzenia nic nie ma, a śmierć przerywa świadomość więc nie czuje się z tego powodu smutku czy przygnębienia. Gdy zamkniesz oczy na wieki nie będziesz rozpaczał o utraconym kontakcie z światem żywych, co np. u Twojej rodziny, czy bliskich, co z Tobą teraz itd bo nic się nie czuje, następuje koniec świadomości. Ja zdanie mam inne, nawet papież Franciszek twierdzi, że nie trzeba wierzyć w Boga, żeby pójść do Nieba.

• tade-k53 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 12:04
      Jestem katolikiem wiernym Tradycji. Wierzę we wszystko, co Bóg objawił i przez Kościół Katolicki (przedsoborowy) podaje do wierzenia a co zawiera się w Breviarium Fidei.
      Kim jest heretyk?
      Jak mawiał w XVII wieku bp Jakub Bossuet, heretyk to „człowiek mający osobiste opinie” w kwestii wiary. Kościół przez 2000 lat zwalczał „osobiste opinie”, które rodziły się w opozycji do Kościoła (poganie) lub w jego wnętrzu (heretycy).
      "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
      tradycja2012.blogspot.com/
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 13:16
        Hejka ~tade-k53, napisałeś mi, że "heretyk to „człowiek mający osobiste opinie” w kwestii wiary". To powiedz mi, dlaczego Kościół tak masturbuje się Konstantynem jako pierwszym cesarzem rzymskim, który przyjął chrześcijaństwo ???. Przecież to był heretyk !!!. Państwo mu się sypało, to zwrócił się do Kościoła i zorganizował słynny zjazd zwany soborem nicejskim, sypnął srebrnikami Kościołowi i kupił od Kościoła władzę.
      • antares504 Re: Czy gorący katolik, to osoba tylko wytresowan 24.05.23, 13:34
        Oj drogi ~tade-k53, to jeszcze ja bo zapomniałem o tym Twoim Breviarium Fidei. Czyli ciekawym jesteś katolikiem, dla Ciebie tylko ważne te zasady które człowiek ustanowił a nie Bóg ???.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka