Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie wykształceni są za złem?

14.05.23, 15:20
Utarło się powiedzenie,że w systemie demokratycznym debil bez szkoły ma taki sam ważny głos jak profesor.

A prawda jest zupełnie inna.To ci co nie pokończyli szkół są "normalni" a ci po studiach głosują za wszelkimi patologiami.

Realnie widać,że pochodzący z małych miasteczek i wsi głosują na prawicę a ci z wielkich aglomeracji na partie liberalne bądź na lewicę.

Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 11:03
      Bingo! Normalność jest dziś na wsiach i w małych miasteczkach ! Na prowincji
      • antares504 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 11:47
        Racja Kolego ~oszol-lom-z-rm, normalność jest tylko w szeregach PiS, na wsiach i parafiach. Teraz, kiedy w Polsce rządzą prawdziwi Polacy, mądrzy, kompetentni, oddani sprawie, UCZCIWI, odważni, głęboko wierzący w Boga i swoją misję, przewidujący, rozwiązujący, pochylający się... zapomniałem co miało być dalej, ze wzruszania... aha, napiszę dalej po obiedzie.
        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 16:19
          Tę oszołomską normalność słychać, widać i czuć :)
      • adam.eu Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 09:40
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Bingo! Normalność jest dziś na wsiach i w małych miasteczkach ! Na prowincji

A co z ludźmi wykształconymi ze wsi, mieszkających na prowincji?
        Normalni czy nie Twoim katolickim zdaniem ( nie mylić z szanowaniem obecnego papieża)

Albo Ci, którzy mieszkają w wielskich miastach i nie są wykszatłceni?
        Są normalni, półnormalni, czy nienormalni?
    • antares504 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 11:39
      Oj ~olszak-przytycki, twierdzisz, że normalni są tylko ci co głosują na PiS. I w dodatku Ci niewykształceni. No to popatrz sobie kto głosuje na Prawicę - zdegenerowana młodzież, pozbawiona zasad i moralności, często mająca problemy z prawem. Rozmaici pospolici przestępcy, drobni złodzieje, geszefciarze, "kręciciele lodów", wyłudzacze rent i inne szemrane towarzystwo, widzące w PiS szansę dla pozostania bezkarnymi. Medialni pożyteczni idioci nie potrafiący odróżnić informacji od opinii, zapatrzeni w "ałtorytety" Kaczyńskiego i Macierewicza, sporadyczne wierzący w cuda i reklamy proszków do prania.
      Agenci dawnych służb wraz z rodzinami, upatrujący w PiS szansę na gigantyczne przywileje i bezkarność. Dużą grupę stanowili również ci, którzy chcieli by zapomnieć o słomie w gumiakach. Kolego ~olszak-przytycki, zaraz mi powiesz, że jestem stuknięty. Tak, przyznaje Ci racje, bo w głowie u mnie pustka, tylko gdzieś w oddali przetaczają sie husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Bo moja polskość to nienormalność. Więc jestem nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak ; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna. A cierpię strasznie, gdyż w tym kraju odsetek durniów jest tak wysoki, że zapewniają oni skuteczne wsparcie innym durniom, zasiadającym w ciałach przedstawicielskich.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 12:00
        Do rzeczy.
        Trzeba zdefiniować co to jest "normalność moralna?"
        Jest to system zachowania poprawny,odróżniający dobro od zła.
        W praktyce.
        Człowiek moralny jest przeciwnikiem aborcji,eutanazji,przeciwnikiem adopcji dzieci przez pary homoseksualne...

Czemu zatem ludzie z małych miasteczek i wsi są normalni a ci z dużych miast nie?

Dlaczego wraz z wykształceniem zwiększa się liczba osób niemoralnych?
        Kto im wszczepia takie myślenie?

Przeciwnie,to nie profesorowie głosują dobrze ale ci co nie mają wykształcenia.
        Gdyby głos mieli tylko profesorowie to mielibyśmy samą patologię w prawie.
        • snajper55 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 13:09
          olszak-przytycki napisał(a):

> Do rzeczy.
          > Trzeba zdefiniować co to jest "normalność moralna?"
          > Jest to system zachowania poprawny,odróżniający dobro od zła.
          > W praktyce.
          > Człowiek moralny jest przeciwnikiem aborcji,eutanazji,przeciwnikiem adopcji dzi
          > eci przez pary homoseksualne...
          >
          > Czemu zatem ludzie z małych miasteczek i wsi są normalni a ci z dużych miast ni
          > e?
          >
          > Dlaczego wraz z wykształceniem zwiększa się liczba osób niemoralnych?
          > Kto im wszczepia takie myślenie?
          >
          > Przeciwnie,to nie profesorowie głosują dobrze ale ci co nie mają wykształcenia.
          > Gdyby głos mieli tylko profesorowie to mielibyśmy samą patologię w prawie.

Człowiek moralny jest za równouprawnieniem par homo i hetero, jest za prawem do eutanazji i aborcji.

S.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 13:35
            "Człowiek moralny jest za równouprawnieniem par homo i hetero, jest za prawem do eutanazji i aborcji."

W tym sęk,że ktoś taki jest niemoralny.
            • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 22:30
              Kastowa moralność przykrywana czarną sukienką :)
          • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 16:53
            Taki człowiek jest amoralny!
            • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 12:32
              Tak właśnie wygląda etyka w społecznej nauce Kościoła katolickiego.
        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:53
          Zdefiniuj najpierw swoje pojęcie moralności, by móc nad tym dywagować.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:59
            privus napisał:

> Zdefiniuj najpierw swoje pojęcie moralności, by móc nad tym dywagować.

W skrócie:moralność to system wartości opierający się na dobru ogólnym i jednostkowym.

• privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 21:22
              Jesteś w błędzie. Moralność jest pojęciem stricto sekciarskim, ponieważ każdy złodziej i bandyta ma też swoją moralność środowiskowo - jednostkową. Nie uogólniaj tego, co nie może być uogólniane.
            • snajper55 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 15:35

> privus napisał:
              >
              > > Zdefiniuj najpierw swoje pojęcie moralności, by móc nad tym dywagować.
              >
              > W skrócie:moralność to system wartości opierający się na dobru ogólnym i jednos
              > tkowym.

Czyli równouprawnienie par homo i hetero jest miralne.

S.
              • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 16:54
                Tak moralne bo od mirażu pochodzi to przeciwieństwo moralności i normalności
                • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 00:37
                  Pobierałeś nauki o mirażu i mariażu u kardynała Henryka Gulbinowicza?
        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 09:17
          Dla Kościoła katolickiego nauka zawsze była tym złem siejącym wiedzę i oświatę dla ujeżdżanej ciemnoty.
    • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 13:47
      Mi się wydaje, że to panów Olszak i Oszołom wypowiedzi świadczą o panów nienormalności.
      Odmawiacie prawa do istnienia jakiemuś homoseksualiscie?
      To nie jest normalne.
      Normalne jest, że homoseksualista jest homoseksuslistą i nic ci k.... Olszak do tego.
      To Hitler wsadzał i mordował ludzi z powodu ich pederastii.
      To jest normalne?
      Wierzysz jeden z drugim w b/Boga?
      A to on wykreował część populacji jako homoseksualistów.
      Podobnie jak część ludzi jest transseksualistami. Mają cechy męskie i żeńskie.
      Powystrzelać??
      • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 16:55
        Nie odmawiam prawa do istnienia homoseksualiście ale uważam homoseksualizm za chorobę która powinno się leczyć
        • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 17:44
          oszol-lom-z-rm napisał:

> Nie odmawiam prawa do istnienia homoseksualiście ale uważam homoseksualizm
          > za chorobę która powinno się leczyć

To tak, jak ja katolicyzm.
          Mimo, iż choroba dziedziczna, to przykłady świadczą, że uleczalna.

• privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 23:06
          Egoizm religijny też jest poważną chorobą oczadzonego ciemnogrodu wymagającego oświecenia na świeżym powietrzu..
          • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 23:08
            P.S. Miało być "otrzeźwienia".
    • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 13:49
      Dlaczego pan panie Olszak jest nienormalny?

• olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 13:57
        Gdzie ja napisałem,że odmawiam prawa do życia homoseksualistom?

Niech sobie żyją w spokoju

• wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 14:17

> Gdzie ja napisałem,że odmawiam prawa do życia homoseksualistom?
          > Niech sobie żyją w spokoju

A "normalni" niech ich dyskryminują i prześladują w spokoju?
          Przypomnę, że w Polsce homoseksualizm nie jest przestępstwem od 1932 roku,
          a są cywilizowane kraje, w których przestępstwem był sporo dłużej niż w Polsce
          i takie mniej cywilizowane, w których jest do dzisiaj.
        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:55
          Nie określiłeś swojej moralnoci, a te bywają różne i podkładać pod nie można dołownie wszystko.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 21:03
            Moja moralność to"żyj i daj żyć innym'(włączając w to zwierzęta i rośliny)(Akceptuję zabijanie zwierząt tylko dla pożywienia ).
            • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 21:33
              Błądzisz uogólniając nie znane sobie terminy. Otóż moralność jako dobre postępowanie odnosi się jedynie wobec swoich. W ramach jednej i tej samej tej samej wspólnoty pojawiają się spory między tymi moralnymi a niemoralnymi. Mylisz pojęcie moralności z etyką mającą na celu zapobieganie cierpieniu bez względu na granice swojej grupy. Niby nie wiele, ale jedno od drugiego dzieli przepaść.
    • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 14:06

> A prawda jest zupełnie inna.To ci co nie pokończyli szkół są "normalni"
      > a ci po studiach głosują za wszelkimi patologiami.

Ci po studiach na ogół wiedzą i rozumieją więcej.
      Dla nich "niemoralne" jest fałszowanie rzeczywistości, a nie rzeczywistość.

Dlaczego katoliczki częściej decydują się na aborcję, niż ateistki?
      Bo "normalni" nie akceptują "niemoralnie poczętych" dzieci.

Zamiatanie "zła" pod dywan nie rozwiązuje problemu istnienia "zła",
      a raczej go potęguje. Dla przykładu - ok. 2% księży ma skłonności pedofilne.
      Ale dla "normalnych" ksiądz pedofil, który skrzywdził cudze dziecko jest "dobry",
      gdyż jest księdzem, dopóki sprawa nie wyjdzie poza kurię i nie znajdzie się
      na pierwszych stronach gazet. Bo ksiądz złapany na pedofilii staje się "zły".
      Dla tych "po studiach" ksiądz pedofil nie jest ani "dobry", ani "zły" - jest
      osobą wymagającą pomocy, której nie można pozwolić na niekontrolowane
      kontakty z dziećmi, a "złem" jest świadome umożliwianie takich kontaktów.
      Taki "po studiach" nie będzie się domagał, żeby surowiej karać pedofila, ale żeby
      dokładniej selekcjonować i kontrolować tych, co mają pracować z dziećmi.
      Fakt istnienia osób o takiej orientacji go nie oburza, bo nie mamy na to wpływu.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 14:29
        Skoro tak to po co w ogóle jest prawo?
        Dać ludziom wolność niech się mordują i prostytuują jak im przyjdzie na to ochota.
        • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 17:00

> Skoro tak to po co w ogóle jest prawo?
          > Dać ludziom wolność niech się mordują i prostytuują jak im przyjdzie na to ochota.

Myślisz, że mordują ci "po studiach", a prostytuują się tylko kobiety wykształcone?
          Nawet jeśli wykształcone, to raczej nie przez uniwersytety, a przez naturę.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 17:38
            Może ci po studiach nie mordują ale częściej są za aborcją na życzenie.

Myślę,że prawica powinna popracować nad tym jak dotrzeć ze swoimi postulatami do ludzi z wyższym wykształceniem i mieszkających w dużych miastach.
            • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 18:06

> Może ci po studiach nie mordują ale częściej są za aborcją na życzenie.

To z troski o katoliczki, zmuszane do aborcji przez partnerów lub rodzinę,
              żeby wstydu na całą wieś nie było, jak się bękart urodził.
              Co ludzie na to powiedzą, taka dobra katolicka rodzina, a tu taki wstyd.

Co z tego, że sami nie wybraliby usunięcia ciąży, jeśli potrafią się wczuć
              w sytuację osób, które są zmuszone do takiego wyboru.
              Zakaz aborcji nie oznacza mniej aborcji, a mniej legalnych aborcji.
              Więcej strachu, więcej powikłań, a mniej dzieci w konsekwencji.
              • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 18:22
                Dzisiaj panna z dzieckiem nie stanowi powodu do wstydu dla rodziny.
                Znam pełno takich.
                Wstydem na wsi jest aborcja a nie urodzenie potomka.
                • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 18:50

> Dzisiaj panna z dzieckiem nie stanowi powodu do wstydu dla rodziny.
                  > Znam pełno takich.
                  > Wstydem na wsi jest aborcja a nie urodzenie potomka.

Czy ktoś biega u ciebie po wsi i chwali się, że właśnie usunął pozamałżeńską ciążę?
                  Jeśli nikt - nie pozwólcie, by były badania DNA. Ordo Iuris pomoże, ma doświadczenie.
                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:00
                    Większość dziewczyn które znam było w ciąży bez ślubu.Potem jedne wstąpiły w związek małżeński,inne nie.
                    Jakby usuwały ciążę to by nie miały dzieci które kochają i wychowują.
                    • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:57
                      Widocznie mają gdzieś tę twoją moralność.
                      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:12
                        Tak,grzeszą na potęgę ale później się poprawiają.
                        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:31
                          No i wszystko jest lege artis jak w kościele :)
            • kalllka Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:16

Myśle, ze to grube nieporozumienie by nazywać prawica to co prezentuje PiS.
              Myśle, ze to co próbujesz nazwać prawica / polska prawica/ to zwyczajnie populizm.

Kazdy przyzwoity człowiek.. zwykly(!) normalny, tradycjonalista, konserwatysta czy prawicowiec- w obliczu „aborcji na życzenie” wpada w zdumienie i milknie.. bo jak inaczej na takie przekręcanie znaczenia, prawna indolencje, upodlenie człowieczeństwa można reagować?
              To właśnie dlatego, w zetknięciu z ludźmi pokroju Kaczyńskiego, normalnym włącza sie political correctness, dyplomacja i każe milcząco omijać hasła- brednie.

• olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 19:40
                Nie widzę niczego złego w populizmie.
                Dobry władca troszczy się o wszystkich swoich poddanych a nie tylko o wąską elitę.
                • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:02

> Nie widzę niczego złego w populizmie.

Nie musi być zły, o ile odwołuje się do nauki a nie do retoryki prostackich idei jakichś charyzmatycznych przywódców.
                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:15
                    Polski populizm nie jest zły.
                    Nie promuje idei które są niemoralne.
                    • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:33
                      Jeszcze raz pytam, co to jest moralność w sensie ogólnym a nie sekciarskim?
                      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 21:05
                        Po co mam się produkować skoro można to przeczytać w Wikipedii?
                        Jestem zwolennikiem moralności chrześcijańskiej.
                        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 21:59

> Po co mam się produkować skoro można to przeczytać w Wikipedii?
                          > Jestem zwolennikiem moralności chrześcijańskiej.

Kolejny błąd. Wszelka moralność wymagająca przymiotnika jest już w samej rzeczy niemoralna. W przeciwieństwie do nieznanej ci etyki nie można jej zadekretować w sensie stworzenia z tego względu, że jest ona pochodną różnych doświadczeń różnych grup ludzi oraz teoretyków tej nauki i w odpowiednio długim czasie.
                          Jak się mają na tym tle wszelkie inne moralności?

Czy widzisz jakieś różnice między moralnością chrześcijańską a muzułmańską?
                          A krzyżowcy to jaką moralność uznawali i zaprezentowali ówczesnemu światu?
                          Czym i w jaki sposób zaakcentowała się moralność katolickich Hiszpanów w historii świata?

Zastanów się nad tym, zanim zaczniesz popełniać takie kolejne sekciarskie błędy bez względu na ich źródła pochodzenia.
                          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 10:40
                            Wy tutaj negujecie naukę moralną Kościoła głosząc,że przecież katolicy jej w praktyce nie stosują.
                            Są ludzie ,wierzący i niewierzący którzy postępują źle:kradną,mordują,kłócą się.
                            To znaczy,że nie powinno się żyć godnie tylko robić jak oni?
                            • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 10:58

> Wy tutaj negujecie naukę moralną Kościoła głosząc,że przecież katolicy jej w pr
                              > aktyce nie stosują.

A stosują?
                              • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 11:29
                                Większość stosuje.Polska jest realnie krajem z małą przestępczością.
                                • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 12:09

> Większość stosuje.

Która większość? Nie sądzę, by dotyczyło to katolickiej kadry zawodowej. Jeśli pozostali członkowie funkcjonujący tej korporacji to świadomie tolerują, ponoszą taką samą odpowiedzialność.

Marazm i przeżytek średniowiecznego katolicyzmu coraz bardziej widoczny jest już nie tylko po parafiach ale także po diecezjach. W ciągu 30 lat ubyło 30 procent praktykujących. Najszybciej ubywa młodych. To już jest galopująca laicyzacja doświadczona systemem funkcjonowania tego Kościoła, a tego nie da się uogólniać. Po prostu wierni świadomie rezygnują wyciągając wnioski z tej religijnej obłudy.
                                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 12:52
                                    Niby chrześcijaństwo w Europie upada ale coraz więcej Europejczyków głosuje na partie konserwartywne.Może ten trend się utrzyma?
                                • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 13:02

> Większość stosuje.

Jak rozumiem, za wyjątkiem znanych ci dziewczyn, z których większość jest zdemoralizowana.
                                  Znasz bliżej jeszcze jakąś grupę, żebyśmy mogli się nad nią zastanowić?

> Polska jest realnie krajem z małą przestępczością.

Ale również z bardzo niską zgłaszalnością przestępstw i z niewydolnym sądownictwem.
                                  Z drugiej strony Polacy lubią się procesować o byle co, ale to nie liczy się do przestępstw.
                        • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 23:17

> Jestem zwolennikiem moralności chrześcijańskiej.

To znaczy polegającej na tym, że większość dziewczyn które znam było w ciąży bez ślubu.
                          Potem jedne wstąpiły w związek małżeński,inne nie.
                          I trzeba to propagować wśród wszystkich,
                          zakazując edukacji seksualnej i ograniczając dostęp do antykoncepcji?
                          Edukacja seksualna może wywołać zgorszenie wśród dziewczyn, które zaszły w ciążę.
                • kalllka Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:36
                  No właśnie widzę, ze nie widzisz.

• banowanyzaprawde1 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 18:31
      Nie jestem po studiach ale tego katolicko pisowskiego bydła nienawidzę. Mam takich sporo na osiedlu i wiem co to za kanalie. Jestem za aborcją, eutanazją a nawet za sterylizacją ludzi upośledzonych. Gorszej patologii od katotalibów nie ma.
      • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 15.05.23, 20:04
        To jest czarny populizm zapędzający ludzi do swojego nieba na ziemi.
    • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 13:05
      Olszak: ......
      .....
      To co pan pisze świadczy o pana mienormalności.
      Zarzuca pan ludziom z miasta jakąś nienormalność, popieranie patologii.
      Dlaczego pan się tak zachowuje?
      Kiedy pan stanie się normalny?
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 15:45
        Owszem,nie wszyscy mieszkańcy dużych miast są np.za aborcją na życzenie ale jest ich więcej niż na wsiach.

Ho,żeby byli ludzie na świecie tacy nienormalni jak ja to by był raj.
        Ludzkość co jakiś czas wpłątuje się w jakieś dziwne ideologie jak np.:komunizm,nazizm ,LGBT itd.
        -To kto tu jest "normalny" a kto nie?
        • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 19:01
          Pan zachowuje się nienormalnie.
          Zabrania pan być komuś tym, kim jest, np. homosekaualistą.
          Popiera pan zakaz aborcji gdy zagrożone jest życie kobiety.
          Nazywa pan inne tu osoby nienormalnymi gdy one zachowują się zgodnie z normami, więc są normalne.
    • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 19:07
      Jeżeli ktoś wykształcony ( choć niekoniecznie) jest za tzw. mniejszym złem - zgadza się na aborcję u osoby, gdy zagrożone jest jej życie, to ktoś np. niewykształcony powinien pójść po rozum do głowy i tego wykształconego posłuchać.
      W końcu wykształcony poświęcił więcej czasu i energii od niewykształconego aby zrozumieć zasady kierujące rozmaitymi zjawiskami.
      Ja w każdym razie na miejscu niewykształconego bym tak zrobił.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 19:36
        Nie zabraniam nikomu bycie homoseksualistą .Chodzi mi tylko o adopcje dzieci przez pary homoseksualne.

Skoro wykształcony "wie lepiej" to dlaczego w praktyce jest odwrotnie.
        Ten wykształcony jest za aborcją,eutanazją,za przywilejami dla homoseksualistów.
        Może zdobył większą wiedzę z jakiegoś tematu ale ma złe poglądy.

Słowo "nienormalny" jest źle użyte,ja bym powiedział nieodpowiedni system wartości.
        • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 20:04

> Nie zabraniam nikomu bycie homoseksualistą .Chodzi mi tylko o adopcje dzieci pr
          > zez pary homoseksualne.
          >
          > Skoro wykształcony "wie lepiej" to dlaczego w praktyce jest odwrotnie.
          ....
          f.: nie ma takiej reguły jakoby wykształcony zawsze miał rację wobec niewykształconego, ale szanse na coś takiego jak posiadanie w jakiejś sprawie racji z wykształceniem rosną:
          ?kto ma większe szanse na poprawne zbudowanie domu?
          : ignorant w sprawach kielni i poziomicy czy znający fach murarz?
          To chyba oczywiste.

OP: Ten wykształcony jest za aborcją,eutanazją,za przywilejami dla homoseksualistów. Może zdobył większą wiedzę z jakiegoś tematu ale ma złe poglądy.
          f.: a może wie więcej bo poświęcił czas i energię na poznanie szczegółów, co umykają niewykształconemu?
          Pan Olszak upiera się za calkowitym, bezwzględnym zakazem aborcji bo pan NIE WIE o wypadkach gdy zagrożone jest życie matki i aborcja w takim wypadku jest wyborem mniejszego zła.
          >
          OP: Słowo "nienormalny" jest źle użyte,ja bym powiedział nieodpowiedni system warto
          > ści.
          f.: Ale to pan go użyłeś tu jako pierwszy robiąc zamieszanie.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 20:27
            Tu jest problem natury moralnej.
            Według mnie jest odpowiedni model postępowania oraz taki który jest błędny.
            W Polsce to Kościół katolicki reprezentuje te właściwe wartości(w innych krajach może być buddyzm czy islam).

"Wykształcony wie lepiej".
            Niekoniecznie.On ma tylko dużą wiedzę odnośnie jakiejś dziedziny nauk a w sprawach obyczajowych może być kompletnym dyletantem.
            Dałem przykład odnośnie wsi i małych miateczek.Każdy prawicowiec stwierdzi,że ludzie z tych małych miejscowości są lepsi od tych z wielkich miast.
            Lewacy mogą być odmiennego zdania.

• wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 16.05.23, 21:51

> Tu jest problem natury moralnej.

Jeśli chodzi o aborcję z przyczyn medycznych to jest to objaw skretynienia
              przywódców sekty, tak jak zakaz transfuzji u Świadków Jehowy czy do Jezusa
              przez zagłodzenie się w Międzynarodowym Kościele Dobrej Nowiny.

Zwracam uwagę, że wiele państw z dominującą religią katolicką i większość
              protestanckich dozwala nie tylko aborcję z przyczyn medycznych, ale i na
              życzenie ciężarnej w początkowym okresie niechcianej ciąży.

Jeśli chodzi o prawa homoseksualistów, to największe są w ultrakatolickiej Malcie.
              Dlaczego ta sama religia w jednym państwie nakazuje co innego niż w drugim?
              Które cytaty z Jezusa przeważyły na Malcie nad cytatami ze św. Pawła, notabene
              zapewne homoseksualisty a już na pewno mizogina?

• feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 00:27

"Każdy prawicowiec stwierdzi,że ludzie z tych małych miejscowości są lepsi od tych z wielkich miast.
              Lewacy mogą być odmiennego zdania."
              .....
              Jako żeglarz uważam, że masło jest lepsze od Renault Espace.
              Choć lewacy mogą być odmiennego zdania.
              Ja w końcu mam tylko prawo jazdy kat. B, a wiadomo, że coca cola jest przecież smaczniejsza.
              • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 14:43
                Chrześcijaństwo polega na tym,że jeśli ktoś się cieszy,cieszysz się z nim a jak ktoś cierpi,cierpisz razem z nim.
                • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 14:55

> Chrześcijaństwo polega na tym,że jeśli ktoś się cieszy,cieszysz się z nim a jak
                  > ktoś cierpi,cierpisz razem z nim.

A polski katolicyzm na tym, że ludzie powinni cierpieć, bo cierpienie uszlachetnia.
                  Cierpiący zwracają się ku bogu, a szczęśliwi wolą się cieszyć szczęściem.
                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 15:05
                    W katolicyzmie jest silnie podkreślany altruizm.
                    Kk to nie tylko wojny i inkwizycje ale też setki,tysiące świętych pomagających ludziom w cierpieniu.
                    • elka-sulzerowa2 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 19:37

> W katolicyzmie jest silnie podkreślany altruizm.
                      > Kk to nie tylko wojny i inkwizycje ale też setki,tysiące świętych pomagających
                      > ludziom w cierpieniu.

W rzeczy samej, hehe. Taka matka Teresa np. pomagala ludziom w cierpieniu. DOSLOWNIE!
                      Dla kontrastu, gdy jej samej przyszlo cierpiec ... wbrala sobie najlepsza opieke i srodki bol usmierzajace.
                      • mim1656awo Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 20:22
                        olszak-przytycki 14.05.23, 15:20 ludzie wykształceni są za złem?
                        -----------------------------------------------------------
                        A co jest złem ?
                        • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 17.05.23, 20:34
                          mim1656awo napisał:

> olszak-przytycki 14.05.23, 15:20 ludzie wykształceni są za złem?
                          > -----------------------------------------------------------
                          > A co jest złem ?

Czy ja jestem "chodzącą encyklopedią" ?Jak ktoś nie wie,może sięgnąć do źródeł.

• mim1656awo Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 12:07
                            olszak-przytycki .Dlaczego ludzie wykształceni są za złem?
                            mim1656awo A co jest złem ?
                            Czy ja jestem "chodzącą encyklopedią" ?Jak ktoś nie wie,może sięgnąć do źródeł.
                            --------------------------------------------------------
                            Zakładasz wątek, lecz -jak sam piszesz- nie wiesz o czym.Taki chwilowy (czy tylko chwilowy) black aout umysłowy.
                            Tekst linku
                            Kwintesencją, koncentratem zła w stanie czystym jest wg mnie organizacja zwana Kościołem rzymsko Katolickim.Nie istnieje nic gorszego, bardzej zdeprawowanego, okrunego i wrogiego dla ludzkości jak ta organizacja.
                            • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 13:40
                              Przesadzasz.Były dużo gorsze organizacje jak NSDAP czy Partia Komunistyczna.
                              • mim1656awo Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 14:07
                                mim1656awo, koncentratem zła w stanie czystym JESTwg mnie organizacja zwana Kościołem rzymsko Katolickim.Nie istnieje nic gorszego, bardzej zdeprawowanego, okrunego i wrogiego dla ludzkości jak ta organizacja.
                                olszak-przytycki Przesadzasz.Były gorsze organizacje jak NSDAP czy Partia Komunistyczna.
                                -----------------------------------------------------------
                                One BYŁY jak sam piszesz.Ta przestępcza organizacja, kryminalna organizacja JEST i dlatego MUSI zginąć tak jak te, o których wspomniałeś.
                    • snajper55 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 08:11

> W katolicyzmie jest silnie podkreślany altruizm.
                      > Kk to nie tylko wojny i inkwizycje ale też setki,tysiące świętych pomagających
                      > ludziom w cierpieniu.

Ci świeci zbyt czesto pomagali ludziom dostać się na tamten swiat na przykład paląc ich na stosach.

S.
                • snajper55 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 08:13

> Chrześcijaństwo polega na tym,że jeśli ktoś się cieszy,cieszysz się z nim a jak
                  > ktoś cierpi,cierpisz razem z nim.

Chrześcijaństwo polega na tym, że jak się z kimś nie zgadzasz, to palisz go na stosie.

S.
                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 10:03
                    snajper55 napisał:

> olszak-przytycki napisał(a):
                    >
                    > > Chrześcijaństwo polega na tym,że jeśli ktoś się cieszy,cieszysz się z nim
                    > a jak
                    > > ktoś cierpi,cierpisz razem z nim.
                    >
                    > Chrześcijaństwo polega na tym, że jak się z kimś nie zgadzasz, to palisz go na
                    > stosie.
                    >
                    > S.

Już od dawna chrześcijanie tego nie robią.
                    • privus Niemoralna moralność Kościola 18.05.23, 11:20

> Już od dawna chrześcijanie tego nie robią.

Ale się nie odżegnują.
                      Dziewiąty sobór w Toledo w 665 r. wydaje postanowienie, które było źródłem dopływu niewolników dla Kościoła: „Kto tedy, od biskupa po subdiakona, płodzi synów z kobietą wolną lub niewolnicą, ten powinien podlegać karze kanonicznej; dzieci z takiego haniebnego związku nie tylko nie powinny otrzymać spadku po rodzicach, lecz na zawsze, jako niewolnicy, stanowić własność Kościoła, gdyż ci spłodzili ich w nagannych okolicznościach”.
                      (kanon 10).

Papież Leon XIII (1878-1903) pisał: „Kościół uważa, że kara śmierci jest szybkim i skutecznym środkiem do osiągnięcia celu kiedy występują przeciw niemu buntownicy lub siewcy niezgody, zwłaszcza niepoprawni heretycy, których nie da się powstrzymać groźbą jakiejkolwiek kary przed mąceniem porządku kościelnego i podżegania innych do wszelkiego rodzaju przestępstw".

Papież Leon XIII (1878-1903) pisał: „Kościół uważa, że kara śmierci jest szybkim i skutecznym środkiem do osiągnięcia celu kiedy występują przeciw niemu buntownicy lub siewcy niezgody, zwłaszcza niepoprawni heretycy, których nie da się powstrzymać groźbą jakiejkolwiek kary przed mąceniem porządku kościelnego i podżegania innych do wszelkiego rodzaju przestępstw".

1978 r. Papieżem zostaje Albino Luciani , człowiek niezwykle skromny, postępowy i uwielbiany przez masy , którego pontyfikat trwał tylko 33 dni. Zgadzał się na stosowanie środków antykoncepcyjnych, dopuszczał kapłaństwo kobiet, sprzeciwiał się celibatowi. Postanawia zniszczyć mafijne struktury watykańskich finansów, a następnie oczyścić Watykan i Kościół z oszustów i aferzystów. Sporządza listę 121 purpuratów watykańskich do natychmiastowego zdymisjonowania. Tuz przed rozpoczęciem zaplanowanych czystek umiera 28 września po „zjedzeniu niestrawnego posiłku” (zostaje otruty).
                      Nie przeprowadzono sekcji zwłok. Jego testament ginie w tajemniczych okolicznościach.

Podobnie sądy wygłaszali Pius XI i Pius XII. W roku 1985 kardynał Kolonii Joseph Hoeffner mówił: "Potęga i świętość porządku Bożego przejawia się w karze śmierci także w naszych czasach"
                      • olszak-przytycki Re: Niemoralna moralność Kościola 18.05.23, 11:39
                        Mnie raczej w tym temacie chodzi o średniego polskiego katolika z małej miejscowości.
                        Kościół jak Privus napisałeś w ciągu wieków dopuścił się wielu zbrodni.
                        Dzisiaj jednak zreformował się i głosi dobre poglądy.
                        • privus Re: Niemoralna moralność Kościola 18.05.23, 12:00
                          Głoszenie a praktykowanie, to dwie strony wcale nie konieczne przystające do siebie formy działalności. I tak jest właśnie z Kościołem katolickim w Polsce.
                          • olszak-przytycki Re: Niemoralna moralność Kościola 18.05.23, 13:41
                            No dobrze,ktoś wyznaje takie poglądy a postępuje wbrew nim bo może ma chwile słabości.
                            Jednak ten kto ma złe poglądy już na starcie czyni nieprawość.
                    • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 11:32

> Już od dawna chrześcijanie tego nie robią.

Ale już od pewnego czasu chrześcijanie pogodzili się z prawem do aborcji,
                      związków homoseksualnych czy nawet eutanazji.

Można by więc przypuszczać, że na czele kościoła katolickiego w Polsce
                      stoją nie chrześcijanie, a Islamscy talibowie.
                      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 11:40
                        "Ale już od pewnego czasu chrześcijanie pogodzili się z prawem do aborcji,
                        związków homoseksualnych czy nawet eutanazji."

Wydaje mi się,że tacy ludzie nie są chrześcijanami.
                        • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 13:05

> Wydaje mi się,że tacy ludzie nie są chrześcijanami.

W Polsce chrześcijanina trudno jest zauważyć, natomiast katolików na każdym kroku. A to, że katolicyzm funkcjonuje pod mianem chrześcijaństwa milcząc na temat swoich osiągnieć "teologicznych" świadczy tylko o katolicyzmie.
                          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 13:45
                            Katolicy to też chrześcijanie.
                            ...Dla mnie kobieta dokonująca aborcji nie jest chrześcijanką.
                            • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 14:40
                              > ...Dla mnie kobieta dokonująca aborcji nie jest chrześcijanką.
                              .....
                              1. Czy mógłby pan zacząć myśleć?
                              2. czy rozróżnia pan 4 rodzaje aborcji?
                              3. może zanim cokolwiek napiszesz, dowiedz się o tym podstaw...
                              ... dlatego ci mówią: bądź wyksztalcony - nic i nikt ci tego nie zabrania...
                              poczytaj w internecie
                              jak o czymś nie masz pojęcia skorzysataj z okazji aby siedzieć cicho.
                              .....
                              Jeśli nie dokonasz aborcji, matka umrze.
                              Kim trzeba być aby takiego czegoś chcieć?
                              • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 14:53
                                Przecież to ja mam rację.

Dla mnie człowiek będący za aborcją jest wcieleniem zła.
                                I nie ma znaczenia jakie szkoły pokończył.
                                • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 15:32

> Przecież to ja mam rację.
                                  >
                                  > Dla mnie człowiek będący za aborcją jest wcieleniem zła.
                                  > I nie ma znaczenia jakie szkoły pokończył.
                                  .....
                                  Czyli jest pan za zamordowaniem tysięcy kobiet.
                                  Pańska postawa to najczystszy kretynizm.
                                  Ukonczenie jakiejkolwiek szkoły nic w takim wypadku nie pomogloby.
                                  Może, skończony idioto, dowiedz się najpierw o czym piszesz?
                                  Nie umiesz czytać?
                                  Poproś kogoś to ci z internetu poczyta.
                                  • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 20:53
                                    Nie wiem jakie ma Olszak wykształcenie, ale jest wcieleniem zła: chciałby aby ginęły tysiące kobiet - ofiar sytuacji, gdy utrzymanie ciąży oznaczaloby dla kobiety pewną śmierć.
                                    Tak było w Pszczynie: medycy bojąc się idiotycznego polskiego prawa, nie udzielili kobiecie pomocy - odmówili aborcji, w efekcie ta osoba zmarła.
                                    • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 22:46
                                      feelek napisał:
                                      > Tak było w Pszczynie: medycy bojąc się idiotycznego polskiego prawa,
                                      > nie udzielili kobiecie pomocy - odmówili aborcji, w efekcie ta osoba zmarła.

Szczerze mówiąc, to dziecku również. Płód w 22 tygodniu ma wprawdzie
                                      bardzo niewielką szansę przeżycia, ale ma. Pozostawiony nie miał żadnej.
                                      Dlatego po 24 tygodniu właściwie nie ma aborcji, a wymuszony poród.
                                      Zmienione przez TK prawo również nie dopuszczało aborcji po tym terminie.
                                      • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 10:05
                                        To jeszcze nie wszystko:
                                        doprowadzili ludzie o myśleniu Olszaka do radykalnego obniżenia dzietności w Polsce.
                                        Kobity bojąc się, że nie będą mogły zrobić aborcji gdy dziecko nie ma mózgu, będą postawione w sytuacji, że będą narażone na śmierć.
                                        Ale co gościu co nie ma pojęcia p posiadaniu dzieci może o tym wiedzieć?
                                  • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 14:21
                                    feelek napisał:

>
                                    > > Przecież to ja mam rację.
                                    > >
                                    > > Dla mnie człowiek będący za aborcją jest wcieleniem zła.
                                    > > I nie ma znaczenia jakie szkoły pokończył.
                                    > .....
                                    > Czyli jest pan za zamordowaniem tysięcy kobiet.
                                    > Pańska postawa to najczystszy kretynizm.
                                    > Ukonczenie jakiejkolwiek szkoły nic w takim wypadku nie pomogloby.
                                    > Może, skończony idioto, dowiedz się najpierw o czym piszesz?
                                    > Nie umiesz czytać?
                                    > Poproś kogoś to ci z internetu poczyta.

Sam jesteś idiotą.
                                    Wiem o czym piszę.
                                    I mam dobre poglądy w przeciwieństwie do ciebie.
                                    • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 14:48
                                      Olszak: ....
                                      ......
                                      ale pomyśl: co ty wypisujesz????
                                      Chcesz śmierci tych kobiet?
                                      Chcesz aby kobiety nie zachodziły w ciążę?
                                      Apelowałem: dowiedz się o czym się wypowiadasz.
                                      Wolisz trwać w niewiedzy?
                                      To siedź k.... cicho.
                                      ....
                                      Ups. pisać pomyśl komuś takiemu?
                                      ......
                                      eot
                                      Jeszcze 1.
                                      Olszak: " sam jesteś idiotą".
                                      ...
                                      Może powiesz mi to osobiście?
                                      GDZIE I KIEDY?
                                • wariant_b Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 15:42

> Dla mnie człowiek będący za aborcją jest wcieleniem zła.
                                  > I nie ma znaczenia jakie szkoły pokończył.

Aż 80 proc. dzieci przebywających w domach dziecka ma obojga rodziców,
                                  ale ci nie chcą lub nie potrafią się nimi zająć.

A człowiek, który płodzi dzieci, a potem się nimi nie zajmuje to dobry katolik?
                                  • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 20:10
                                    Jeśli ksiądz rozgrzesza, to nie można mu zarzucić postępowania wbrew moralności katolickiej.
    • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 18.05.23, 08:04
      Obawiam się, że wychowany zostałeś w strachu przed grzechem myślenia.
    • adam.eu Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 09:34
      Założycielu wątku, rozumiem, że mieszkasz na wsi lub w małym miasteczku (może doprecyzujesz, które miasteczka zaliczasz jeszcze do małych) i nie kończyłeś szkół.
    • charyzmatyk Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 19.05.23, 12:10
      Witaj. Nie robiono badań socjologicznych ,że osoby wykształcone są za złymi wyborami demokratycznymi. Nie każda osoba, która ma średnie wykształcenie jest mądrzejsza od osoby, która ma wyższe wykształcenie.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 18:22
        charyzmatyk napisał:

> Witaj. Nie robiono badań socjologicznych ,że osoby wykształcone są za złymi wy
        > borami demokratycznymi. Nie każda osoba, która ma średnie wykształcenie jest m
        > ądrzejsza od osoby, która ma wyższe wykształcenie.

Ależ to łatwo sprawdzić.
        Mieszkańcy dużych miast głosują za lewicą albo liberałami,natomiast małe miasteczka i wieś za prawicą.
        Jak to jest,że ci wykształceni mają głupsze poglądy od niewykształconych?
        • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 19:06

Mieszkańcy dużych miast głosują za lewicą albo liberałami,natomiast małe miasteczka i wieś za prawicą. Jak to jest,że ci wykształceni mają głupsze poglądy od niewykształconych?
          .....
          to bardzo proste:
          te ich poglądy są głupsze od tych niewykształconych przez co ci niewykształceni głupieją coraz bardziej pomimo tego, że ich poglądy są nie mniej mądrzejsze a bardziej....
          także bo wyksztalceni mają jedną półkulę dużo bardziej niż niewykształceni, u których półkule są nie mniej niż u wykształconych. A nawet wcale.
          Musisz Olszak jeszcze i to wziąć pod uwagę, że nie każda osoba, która ma nie niższe wykształcenie, a bardziej niż średnie, nie jest nie mniej mądrzejsza od osoby, która nie ma wyższego wykształcenia, a co najwyżej niższe.
          Sporo prawdy jest i w tym, że osoby ze wsi i małych miasteczek mieszkają w miejscowościach mniejszych niż duże miasta.
          • antares504 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 19:34
            Oj ~feelek, tak pogmatwałeś tą swoją odpowiedź, że ja muszę zacząć od tego, że dzida składa się z przeddzidzia dzidy, śróddzidzia dzidy, jak i zadzidzia dzidy. Przeddzidzie dzidy składa się z przeddzidzia przeddzidzia dzidy, śróddzidzia przeddzidzia dzidy i zadzidzia przeddzidzia dzidy. Śróddzidzie dzidy składa się z przeddzidzia śróddzidzia dzidy, śróddzidzia śróddzidzia dzidy i, co wymaga podkreślenia, zadzidzia śróddzidzia dzidy. Zadzidzie dzidy składa się z przeddzidzia zadzidzia dzidy, śróddzidzia zadzidzia dzidy, jak również zadzidzia zadzidzia dzidy. Przeddzidzie przeddzidzia dzidy składa się z przeddzidzia przeddzidzia przeddzidzia dzidy, śróddzidzia przeddzidzia przeddzidzia dzidy i zadzidzia przeddzidzia przeddzidzia dzidy.... ...... no to teraz Ci powiem, że w ostatnich wyborach chyba 72,7 %. wyborców z wykształceniem podstawowym zagłosowało na PiS !!!. I dlatego ci ludzie tak głosowali, bo oni nie są wstanie zauważyć, że PiS nie umie rządzić. Bo ja rządzić, to rozumiem przez to słowo organizowanie, tworzenie instytucji i procedur, koordynowanie wysiłków wielu ludzi dla osiągnięcia wspólnego celu. A co PiS dobrze wychodzi to wydawanie dekretów, i niestety do tego sprowadza się dla nich rządzenie. Pamiętasz ~feelek program " Mieszkanie+ " ???. Otóż on im nie wyszedł, bo miliona mieszkań nie da się zbudować ustawą, tylko trzeba rządzić, tzn. skoordynować prace wielu ludzi.
            • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 19:48
              antares504 napisał: Pamiętasz ~feelek program " Mieszkanie+ " ???. Otóż on im nie wyszedł, bo miliona mieszkań nie da się zbudować ustawą, tylko trzeba rządzić, tzn. skoordynować prace wielu ludzi.
              ....
              Ale to b. proste zrobić "milion mieszkań".
              Szacując aby zrobić napis " milion mieszkań" potrzeba kilka m sześciennych betonu i 1 dnia pracy 1 - 2 robotników.
              No i trochę desek.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 19:40
            Można to określić tak:głupi głosują mądrze a mądrzy głupio.
            Albo:głupi wcale nie są głupi a mądrzy nie są wcale mądrzy.
            • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 19:52

> Można to określić tak:głupi głosują mądrze a mądrzy głupio.
              > Albo:głupi wcale nie są głupi a mądrzy nie są wcale mądrzy.
              ...
              Być może jest jeszcze inaczej: głupi głosują głupio, ale jest ich więcej niż mądrych, którzy głosują madrze, ale jest ich mniej.

• olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 20:01
                feelek napisał:

>
                > > Można to określić tak:głupi głosują mądrze a mądrzy głupio.
                > > Albo:głupi wcale nie są głupi a mądrzy nie są wcale mądrzy.
                > ...
                > Być może jest jeszcze inaczej: głupi głosują głupio, ale jest ich więcej niż mą
                > drych, którzy głosują madrze, ale jest ich mniej.
                >
                >
                A co to znaczy głosować mądrze i głosować głupio?
                Po pierwsze: stosunek do narodu.
                Trzeba być patriotą i troszczyć się o dobro Polaków a nie instytucji zagranicznych.
                Po drugie:trzeba mieć racjonalne poglądy na spawy ludzkie:
                1.homoseksualizm jest chorobą(jak ślepota,głuchota i brak kończyn)
                2.homoseksualiści nie mogą adoptować dzieci(co do małżeństw homoseksualnych-jestem za)
                3.aborcja zakazana(za wyjątkiem gdy zagrożone jest życie matki)
                4.eutanazja zakazana...

To właśnie ludzie prości głosują za normalnością.
                • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 20:52

> feelek napisał:
                  >
                  > > olszak-przytycki napisał(a):
                  > >
                  > > > Można to określić tak:głupi głosują mądrze a mądrzy głupio.
                  > > > Albo:głupi wcale nie są głupi a mądrzy nie są wcale mądrzy.
                  > > ...
                  > > Być może jest jeszcze inaczej: głupi głosują głupio, ale jest ich więcej
                  > niż mą
                  > > drych, którzy głosują madrze, ale jest ich mniej.
                  > >
                  > >
                  > A co to znaczy głosować mądrze i głosować głupio?
                  > Po pierwsze: stosunek do narodu.
                  > Trzeba być patriotą i troszczyć się o dobro Polaków a nie instytucji zagraniczn
                  > ych.
                  > Po drugie:trzeba mieć racjonalne poglądy na spawy ludzkie:
                  > 1.homoseksualizm jest chorobą(jak ślepota,głuchota i brak kończyn)
                  > 2.homoseksualiści nie mogą adoptować dzieci(co do małżeństw homoseksualnych-jes
                  > tem za)
                  > 3.aborcja zakazana(za wyjątkiem gdy zagrożone jest życie matki)
                  > 4.eutanazja zakazana...
                  >
                  > To właśnie ludzie prości głosują za normalnością.
                  ....
                  To wyżej to nie jest żadna lista normalności/ nienormalnosci tylko jakichś/ czyichś poglądów.
                  Pan tu sobie pozwalasz obrażać innych już to w swojej niewiedzy określasz mianem nieludzkich działań wszelkie aborcje ( choć, brawo - dowiedziałeś się wreszcie, że nie każda aborcja jest " na życzenie"), już to czyjś homoseksualizm określasz chorobą gdy, dowiedz się tego, że oni ( geje) tego zwyczajnie chcą, a medycyna od nie wiem kiedy nie uznaje homoseksualizmu za chorobę.
                  .....
                  Już prędzej za chorobę uznaje się taką jak pańska ignorancję, ale czy to da się leczyć?
                  Pewno tak i recepta jest:
                  czytać, czytać, czytać
                  .....
                  Wymyślasz jakieś absurdy, że patriota to ten, co jak pan niszczy nasze uczestnictwo w NATO, UE poprzez swój absurdalny stosunek do tego faktu, że tam jesteśmy.
                  ....
                  Dowiedz się, że twoja lista to jedynie twój stosunek do kilku rzeczy, który inni mają inny.
                  .....
                  Ja np. nie jestem za tym aby homoseksualiści mogli zawierać małżeństwa, a związki partnerskie, choć to na jedno wychodzi.
                  .....
                  Wybacz pan, ale dyskusja, chocby i taka musi mieć jakiś poziom, tak jak tutaj to idż pod kościół w Przytyku i " dyskutuj".
                  .....
                  Ale to tylko na lewo od wejścia, bo w innych miejscach to ci się nie da - tam są ci inni - zapewne przyjechali z dużego miasta.
              • feelek Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 20:21
                feelek napisał:

>
                > > Można to określić tak:głupi głosują mądrze a mądrzy głupio.
                > > Albo:głupi wcale nie są głupi a mądrzy nie są wcale mądrzy.
                > ...
                > Być może jest jeszcze inaczej: głupi głosują głupio, ale jest ich więcej niż mą
                > drych, którzy głosują madrze, ale jest ich mniej.
                ......
                "...by mógł rozpoznawać swój swego,
                każdemu głupiemu stempelek na leb
                przybito razu pewnego...
                ...
                Od lat te stempelki w użyciu już są
                niejeden w przyszlości się przyda....
                a mądrym dziś mówią: ech głupi-żesz wy
                a głupich jak zwykle nie widać"
                ....
                Bułat Okudżawa Ballada o glupcach
            • antares504 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 20:36

Hejka ~olszak-przytycki, ciekawy wywód zrobiłeś z tą głupotą i mądrością obywateli wyborców. Ja Ci powiem, że właśnie w Polsce sprawa jest prosta dla mnie. Prosta do rozwiązania. Po prostu odebrać prawa wyborcze głupcom i lumpenproletariatowi. Niestety, w tym kraju odsetek durniów jest tak wysoki, że zapewniają oni skuteczne wsparcie innym durniom, zasiadającym w ciałach przedstawicielskich. I potem mamy to, co mamy !!! Musi być cenzus nadający prawa wyborcze. Minimum to IQ=75 albo matura. I co istotne, to z głosowania muszą być wyłączeni ludzie będący stałymi klientami opieki społecznej, oraz utrzymujący się głównie z socjalu, zapomóg i wsparcia charytatywnego. Oni są zainteresowani wyłącznie wyrywaniem jak największego kęsa dla siebie, bez żadnego wkładu w to, co zostaje wypracowane. Amen !!!.
              • olszak-przytycki Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 20:49
                antares504 napisał:

>
                > Hejka ~olszak-przytycki, ciekawy wywód zrobiłeś z tą głupotą i mądrością obywat
                > eli wyborców. Ja Ci powiem, że właśnie w Polsce sprawa jest prosta dla mnie. Pr
                > osta do rozwiązania. Po prostu odebrać prawa wyborcze głupcom i lumpenproletari
                > atowi. Niestety, w tym kraju odsetek durniów jest tak wysoki, że zapewniają oni
                > skuteczne wsparcie innym durniom, zasiadającym w ciałach przedstawicielskich.
                > I potem mamy to, co mamy !!! Musi być cenzus nadający prawa wyborcze. Minimum t
                > o IQ=75 albo matura. I co istotne, to z głosowania muszą być wyłączeni ludzie b
                > ędący stałymi klientami opieki społecznej, oraz utrzymujący się głównie z socja
                > lu, zapomóg i wsparcia charytatywnego. Oni są zainteresowani wyłącznie wyrywani
                > em jak największego kęsa dla siebie, bez żadnego wkładu w to, co zostaje wyprac
                > owane. Amen !!!.

Według mnie człowiek zaczyna się z minimum IQ 120.IQ 75 to mają goryle i szympansy.
                • antares504 Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 30.05.23, 21:03

Hehehe, twierdzisz ~olszak-przytycki, że IQ 75 to za mało, musi mieć wyborca IQ 120 ???. To napiszę Ci coś ciekawego. Czytałem kiedyś artykuł jakiegoś naukowca co badał IQ u polityków. Wyszło mu coś ciekawego, a mianowicie, że psychopaci statystycznie nie są inteligentniejsi, natomiast ze wzgledu na posiadane cechy charakteru cześciej można ich spotkać w polityce. OK, najinteligentniejsi docierają na szczyt polityki, a skutek jest taki, że wśród elit polityki jest mnóstwo bardzo inteligentnych psychopatów. I tutaj pojawia się nowy problem dla wyborców - trzeba być dobrym psychologiem.
    • privus Re: Dlaczego ludzie wykształceni są za złem? 26.05.23, 21:57
      Zapewne dlatego, że samym kocielnym dobrem mogą być tylko analfabeci ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka