Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie znacie islamu?

01.06.23, 20:46
Każdy inteligent powinien cokolwiek wiedzieć o religii wyznawanej przez 2 miliardy ludzi.

www.youtube.com/watch?v=ieas-qFA9Dw
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 01.06.23, 23:29
      Witaj Kolego ~olszak-przytycki, kilka lat temu byłem 2 tygodnie w Iranie z kuzynką i mogę tylko coś napisać o traktowaniu kobiet, czyli to co widziałem na własne oczy. Ale zostawmy to, ja teraz zmienię całkowicie temat, odbiegnę od polityki, religii, Koranu, wyjaśnie dlaczego do EU, Polski, pcha się tyle Muzułmanów. Zaraz dumny dopowiem, że mój wpis nawet koresponduje z poglądami japońskiego naukowca Yebiesuki Nabosaka. OK, chodzi o to, że młody muzułmanin ze spuchniętymi jajuszkami nie może bowiem ot tak poderwać dziewuchy i sobie z nią ulżyć bo tego zabrania Koran. Nie może też siłą wziąć kobiety Muzułmanki bo prorok odradza to zajęcie. Może zamoczyć tylko po ślubie, z żoną. Tylko żeby mieć żonę to trzeba mieć forsę na haracz dla przyszłych teściów. Większość Muzułmanów w młodym wieku nie ma pieniędzy na wykup żony i musi regularnie "trzepać dywan" w ukryciu przed Allahem. Jednak Polki, Europejki, zawsze kojarzyły im się ze swobodą erotyczną. Mają nawkręcane że tu mogą grzeszyć do upadłego więc jadą. Miliony Muzułmanów chcą po prostu zaliczyć katolickie Polki i nie ma co do tego dopisywać religijnej ideologii czy polityki. ps. Ten film zaraz zobaczę, oglądałem z 15 minut i jest interesujący. Dołączam całusy dla wszystkich Rodaczek.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 10:57
        Bardzo dobrze,że nie można współżyć bez ślubu.,
        Uważam też,że dobrze mieć jakieś pieniądze na start w przypadku małżeństwa.
        Mnie się osobiście nie podoba gdy młodzi żyją na koszt rodziców którzy im fundują domy i samochody.
        Co do Polek to przynoszą nam wstyd i tyle.
    • feelek Re: Dlaczego nie znacie islamu? 01.06.23, 23:36
      olszak-przytycki napisał(a): Każdy inteligent powinien cokolwiek wiedzieć o religii wyznawanej przez 2 miliardy ludzi.

Mówisz do siebie i to od razu w liczbie mnogiej (" dlaczego nie znacie islamu?")?
      Znajomość Islamu, choćby i jego podstaw, to nic takiego trudnego.
      Powiedz co chciałbyś wiedzieć.
      Może uda się komuś ci pomóc.
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 10:54
        feelek napisał:

> olszak-przytycki napisał(a): Każdy inteligent powinien cokolwiek wiedzieć o re
        > ligii wyznawanej przez 2 miliardy ludzi.
        >
        > Mówisz do siebie i to od razu w liczbie mnogiej (" dlaczego nie znacie islamu?"
        > )?
        > Znajomość Islamu, choćby i jego podstaw, to nic takiego trudnego.
        > Powiedz co chciałbyś wiedzieć.
        > Może uda się komuś ci pomóc.

Polacy czerpią wiedzę o islamie ze stron mu wrogich.
        Aby zaznajomić się z tematem najlepiej czerpać wiadomości ze źródeł muzułmańskich.
        • feelek Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 11:48
          olszak-przytycki napisał(a):
          >
          > Polacy czerpią wiedzę o islamie ze stron mu wrogich.
          > Aby zaznajomić się z tematem najlepiej czerpać wiadomości ze źródeł muzułmański
          > ch.
          ....
          Pomyśl tylko co ty pleciesz,
          to zwyczajne bzdury przecież
          ....
          sorry, ale panskich kompromitujących pana opinii nie da się jakkolwiek komentować.
          Adieu.
          • olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 12:22
            W temacie islamu najwięcej mają do powiedzenia ci co nie czytali jego świętych ksiąg.

Dlaczego bzdury?Przecież strony polskie zioną nienawiścią przeciwko islamowi.
            Trzeba być obiektywnym.
            • wariant_b Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 13:50

> W temacie islamu najwięcej mają do powiedzenia ci co nie czytali jego świętych ksiąg.

Na początek można sobie pobrać Koran w polskiej wersji językowej, choć nie będzie
              on pismem świętym, jeśli nie jest po arabsku, czyli w języku oryginału.

> Dlaczego bzdury?Przecież strony polskie zioną nienawiścią przeciwko islamowi.
              > Trzeba być obiektywnym.

A możesz wskazać, kto szerzy ksenofobię i organizuje zbiorową agresję w stosunku
              do wszelkich innowierców, nawet chrześcijańskich?

• olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 02.06.23, 17:51
                Tak,jest na pewnej stronie Koran który można czytać.
                Są też filmy muzułmańskie.

Kto szerzy ksenofobię do innowierców?
                Konkretnie do islamu zarówno kręgi Kościelne ,jak i ateistyczne.
                • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 01:21
                  Takich tekstów wszelkiego rodzaju schizm chrześcijańskich jest multum. Najczęściej wspomina się tylko o Wielkiej Schizmie Wschodniej. Ale jest to tylko uciekanie od problemów chrześcijaństwa trwających od samego jego zarania.
    • tade-k53 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 03.06.23, 23:23
      Dlatego: „Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre.” 2 Kor 5,10
      Dlatego polecam rady jak uniknąć piekła, do którego ludzie wpadają jak rzęsisty deszcz.
      tradycja2012.blogspot.com/
      • antares504 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 00:03
        Hejka ~tade-k53. Piszesz, że " staniemy przed trybunałem Chrystusa ". Ja twierdzę że przed Sądem Ostatecznym. Też piszesz, że " ludzie wpadają do piekła jak rzęsisty deszcz ". Też twierdzę, że nie. Popatrz sobie na ten Sąd Ostateczny on nie różni się niczym od naszego ziemskiego sądu. Sędzią jest oczywiście Bóg Ojciec. Po jego prawicy siedzi, tam gdzie zwykle siedzi obrońca, nie kto inny a Jezus. A kto siedzi po lewicy ??? Prokurator, oskarżyciel, a jest nim Szatan. Tutaj już widać, że nie jest wrogiem Boga, a jedynie osobą, która przyjęła tę niewdzięczną rolę czarnego charakteru. Szatan nie zmusza ludzi do czynienia zła, jemu tylko chodzi by ludzie źle czynili. A na tym Sądzie, Jezus będzie nas naprawdę dobrze bronił. Popatrz na ten cytat z Ewangelii Mateusza : " Lżej będzie Tyrowi i Sydonowi w dzień sądu… Lżej będzie ziemi sodomskiej w dzień sądu”. Czyli Jezus gwarantuje wybaczenie grzechów, popatrz też na jedno, jak rzadko w Biblii padają słowa z ust Jezusa "biada wam". Kolego ~tade-k53, otwórz oczy na piękno i dobro, które Cię otacza i chwal Boga. A nie strasz codziennie ludzi piekłem.
        • tade-k53 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 12:16
          antares504 napisał:

> Hejka ~tade-k53. Piszesz, że " staniemy przed trybunałem Chrystusa ". Ja twierd
          > zę że przed Sądem Ostatecznym.
          Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą. (Jk 2:19)
          "Mniemasz, że żyjesz, a umarłym jesteś" Ap 3:1
          tradycja2012.blogspot.com/
      • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 01:28
        Niektórzy z biskupów stanęli przed trybunałem ludowym za Targowicę nie doczekując się tego mitycznego. Ocena słuszności takiego stanowiska nie do mnie należy tak samo, jak Papież Pius XII nie chciał się wypowiedzieć na temat działalności Niemców w czasie II wojny światowej.
    • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 11:01
      Wystarczy przeczytać Koran by wyrobić sobie o nim zdanie . To księga wojny zła terroru i okrucieństwa to księga zemsty która nie uznaje przebaczenia i miłosierdzie wzgl niewyznawcy
      • tade-k53 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 18:40
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Wystarczy przeczytać Koran by wyrobić sobie o nim zdanie . To księga wojny zła
        > terroru i okrucieństwa to księga zemsty która nie uznaje przebaczenia i miłosie
        > rdzie wzgl niewyznawcy

Koran to "Szatańskie wresety" jak wyznał Salmon Rushdi.
      • elka-sulzerowa2 Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 19:31
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Wystarczy przeczytać Koran by wyrobić sobie o nim zdanie . To księga wojny zła
        > terroru i okrucieństwa to księga zemsty która nie uznaje przebaczenia i miłosie
        > rdzie wzgl niewyznawcy

Najwidoczniej swojej biblii nie czytales, oszolku. Cudze ganisz a swojego nie znasz, hehe.
        • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 20:20
          Za dużo wymagasz od tego niedouka. Jego wiedza w tym zakresie utkwiła na poziomie tzw. "przyjmanek".
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 20:05
        oszol-lom-z-rm napisał:

> rdzie wzgl niewyznawcy

Od razu widać,że nie czytałeś Koranu.
        Według islamu wojna jest usprawiedliwiona tylko w przypadku obcego najazdu.
        Islam nie popiera terroryzmu.Terroryści są róznych wyznań:chrześcijanie,muzułmanie,nawet buddyści.
        To okrucieństwo prawa jest wzorowane na Starym Testamencie.W Biblii przecież pisze o kamieniowaniu.
        W islamie za morderstwo jest kara śmierci,co popiera wielu chrześcijan.
        Za zdradę małżeńską jest kara śmieci,za seks pozamałżeński(w przypadku gdy to kawaler i panna) kara 50 batów.
        Europejscy chrześcijanie do XIX wieku stosowali o wiele okrutniejsze praktyki:nabijanie na pal,ćwiartowanie czlonków,rozciąganie kości itp.Islam tego nie znał.
        • privus I kto to pisze? :) 04.06.23, 23:11
          Mam wrażenie olszaku-przytycki, że żyjesz zaindoktrynowanym strachem nie mając odwagi nawet przemyśleć tego co w dyskusji poruszają inni. Dlatego pozwolę sobie przedstawić tę mitologię z innego punktu widzenia traktując grzech myślenia tak, jak powinien być potraktowany nieco bardziej łopatologicznie.

Zarówno Koran jak i Biblia jest dla wierzących księgą świętą i każde naruszenie tej świętości traktowane jest jako obraza uczuć religijnych. Wspólnota interesów tych schizm chrześcijańskich w tym miejscu nie budzi żadnej wątpliwości. Oczywistym problemem mimo upływu do dzisiaj niezwykle długiego czasu nie wiadomo, gdzie zaczyna się ta granica obrazy uczuć, bo gdzie i jak się kończy dla oskarżanego delikwenta wiadomo już od dawna.

Kolejnym zagadnieniem, które śmiało można postawić a którym katolicy nawet nie zaprzątają sobie głowy jest odpowiedź na dwa proste aczkolwiek istotne pytania:
          - pierwsze - czy z Boga zrobiono człowieka, czy też z człowieka zrobiono Boga?
          - drugie - z którego lub których judaistycznych nurtów religijnych wypłynął kult Jezusa?

Pytania te do dnia dzisiejszego pozostają bez żadnej odpowiedzi, a spekulacji jest wiele i każda z nich jest jedynie słuszna. Nie wiadomo też, kiedy zakończył się proces redakcji Nowego Testamentu (niektórzy wręcz twierdzą, że nigdy). Dopiero w drugiej połowie II wieku cztery ewangelie cytowane są jako źródła kanoniczne. Pierwszym pisarzem, który wymienia po imieniu autorów czterech ewangelii, jest Ireneusz z Lyonu piszący około 180 roku.

W tym czasie Język grecki stanowił swego rodzaju lingua franca, czyli swego rodzaju mieszaninę typu pidżynowego. Używany był w basenie Morza Śródziemnego powstałym na bazie słownej z języków głównie: francuskiego, włoskiego, greckiego, hiszpańskiego i arabskiego. Dlatego też wszystkie teksty Nowego Testamentu (być może z jednym wyjątkiem) powstały właśnie w tym języku. Twierdzenie, że tłumaczone są z języka greckiego jest co najmniej nieporozumieniem.

Gdyby tego było mało, to dzisiaj na poważnie twierdzi się, że ewangelie nie zostały napisane przez apostołów. Mateusz nie napisał ewangelii noszącej jego imię. Z całą pewnością oparł swoją relację na powstałej wcześniej Ewangelii Marka, który najprawdopodobniej też nie był świadkiem działalności Jezusa, tylko znał ją z drugiej, a może nawet trzeciej ręki.
          Taka sytuacja byłaby całkowicie niezrozumiała, gdyby człowiek będący jednym z najbliższych uczniów Jezusa opisując Jego historię, sięgał nie do swoich własnych wspomnień ale do tego, co napisał inny autor, który także nie był bezpośrednim świadkiem tych wydarzeń - jak zresztą twierdzi dr hab. Robert Wiśniewski.

Ponadto zdaniem Klemensa Aleksandryjskiego, Euzebiusza i Hieronima, Marek napisał Ewangelię w Rzymie. Jana Chryzostom twierdzi, że raczej w Aleksandrii. Natomiast zdaniem Papiasza napisał na Wschodzie. Zdaniem niektórych egzegetów było to w Antiochii.

Kiedyś w obiegu było wiele ewangelii (jedni twierdzą, że było ich ponad 30, inni inni stawiają liczbę bardziej znaną katolikom 44). Nie wiem, co Kościół z nimi zrobił, skoro pozostały jedynie cztery zawierające sporo niezrozumiałych podprogowych informacji Jezusie, z którym to papież ma łączność na specjalnej zarezerwowanej dla niego linii. Niestety, ta linia niezbyt dobrze funkcjonuje i się sprawdza, skoro tego typu łączność często określana jest parafialnym cudem informującym o ważnych sprawach bezpośrednio do parafialnych wiernych a nie papieża. Sam Watykan miewa z tym później problemy kwalifikując i podejmując ostateczną decyzję o prawdziwości tych czy innych wydarzeń.

Jeśli jesteś lub chcesz być legalistą, to masz rzeczywiście niebagatelny problem. Ale dołóż starań lub przynajmniej postaraj się chociaż wydrukować to, co Krk wyrzucił z Biblii i zrób sobie z tego happening przypominając innym współbraciom w wierze, jak to kiedyś z tym bywało.

Nikt nie powinien cię za to ani ukamienować, aresztować.
    • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 20:15

> Każdy inteligent powinien cokolwiek wiedzieć o religii wyznawanej przez 2 milia
      > rdy ludzi.
      >
      > www.youtube.com/watch?v=ieas-qFA9Dw

.Każdy kaotlik powinien wiedzieć znacznie więcej o chrześcijaństwie, niż na ogół to prezentują. Niestety ten temat zapisuje się krótkim stwierdzeniem - tabula rasa (z łac. „czysta tablica”).
      • olszak-przytycki Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 20:47
        privus napisał:

> olszak-przytycki napisał(a):
        >
        > > Każdy inteligent powinien cokolwiek wiedzieć o religii wyznawanej przez 2
        > milia
        > > rdy ludzi.
        > >
        > > www.youtube.com/watch?v=ieas-qFA9Dw
        >
        > .Każdy kaotlik powinien wiedzieć znacznie więcej o chrześcijaństwie, niż na ogó
        > ł to prezentują. Niestety ten temat zapisuje się krótkim stwierdzeniem - tabula
        > rasa (z łac. „czysta tablica”).

Kiedyś spytałem co znaczą:alleluja,hosanna,amen i Baranek Boży?
        Nie wiedzieli.Modlą się i wykonują obrzędy nie znając ich sensu.

• privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 04.06.23, 23:19
          Zdecyduj się w końcu. W swych wątkach bronisz tej parafialnej mitologii, pytasz o drogę czy krytykujesz, Stanowisko jestem za a nawet przeciw niezbyt dobrze mi się kojarzy
    • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 08.06.23, 01:51
      Wystarczy poznać chrześcijaństwo, by darować sobie analizowanie jego schizm.
    • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego nie znacie islamu? 28.06.23, 07:14
      Znany aż za dobrze jego terrorystyczne oblicze!
      • privus Re: Dlaczego nie znacie islamu? 28.06.23, 09:34
        Islam to tylko trochę inaczej ufarbowany katolicyzm. Źródło wiary ro samo. Różnice są więc zaledwie dekoracyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka