Dodaj do ulubionych

Dlaczego katolicy jedzą mięso ???.

05.06.23, 01:12
Hejka, zadałem to na pozór głupie pytanie, ale jak popatrzeć na nie z punktu widzenia duchowego, to ono głupie nie jest. Przecież zwierzęta nie chcą umierać, czują strach przed śmiercią, a katolicy czyli jednoski najbardziej niby moralne, wpływają swoją własną decyzją na zwiększenie ilości bólu i cierpienia na Ziemi stworzonej przez Boga. Ja wiem, że w Piśmie napisano "Czyńcie sobie ziemię poddaną", ale nie krwią żywych istot zaoraną. Wiem, że Jezus jak przebywał 40 dni na pustyni, to był tam otoczony zwierzątkami. Chyba św. Franciszek wygłaszał kazania do roślin, bo był tak zauroczony tym co stworzył Bóg. Przecież co jak co, ale panowanie katolika nie może być oderwane od obrazu Bożego, który w nas jest. Jak pokazywał swoim życiem św. Franciszek, stworzenia to nasi bracia i siostry. Wspomniałem wyżej o katolickiej moralności, ale czy to powód mordowania zwierząt tylko dlatego, że są od nas mniej inteligentne i nie potrafią stworzyć cywilizacji ???. Jeśli tak, to dlaczego katolicy się oburzali jak Niemcy mordowali Polaków i palili nami w piecach, przecież dla nich byliśmy też tylko niższą rasą, tępymi Słowianami bez cywilizacji, a Niemcy to była rasa wyższa. Przecież katolicy w stosunku do zwierząt stosują identyczną logike !!!. Zaraz ktoś na mnie wyskoczy, że człowiek ma duszę. No OK, ale skąd wiadomo, że zwierzęta nie mają małej duszyczki ???. Ktoś to wykazał ???. Przecież z tego co wiem, to chyba pierwsi katolicy twierdzili i to do VI wieku, że dusza człowieka wciela się po śmierci powtórnie. A jak ta dusza wcieli się w ciało krowy ???. No dobra... Pismo Święte wyraźnie mówi o zmartwychwstaniu ale tak na dobrą sprawę to będzie zmartwychwstanie pierwiastków chemicznych z istot żywych, czyli i zwierzątka mogą zmartwychwstać. Do tego zgodnie z Biblią życie zwierząt ma dla Boga dużą wartość. A ja jak patrzę na katolików, to 7 grzechów głównych im zwisa totalnie, a głównie to łakomstwo i obżarstwo, pomijam już nieumiarkowanie w piciu C2H5OH.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 01:53
      Ale ci sie zebralo na moraly.
      • antares504 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 02:04
        Morały powiadasz ~dunajec1 ???. Ja kocham zwierzątka, te jakie mam w domu to wszystkie były kiedyś bezdomne. Mięsa też prawie nie jem, bo mnie na nie nie stać. No i kwestia następna to ta katolicka moralność. Przed chwilą słuchałem wystąpienia Kaczyńskiego... popatrz na moralność tej niesamowitej katolickiej rodziny : Marta Kaczyńska miała pierwszego męża, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko. Pierwszy mąż myślał że jego, jak się rozwodziła wystąpiła o zaprzeczenie ojcostwa. Okazało się że to kochanka, ktory został jej drugim mężem. W tej chwili ma trzeciego. No a wujek Jarosław to stary homoseksualista. Bóg z pewnością się cieszy.
    • zaczarowanyogrod Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 08:31
      Bo Żydzi jedli baranka i przepiórki na pustyni z Mojżeszem, a od Żydów pochodzą. A Jezus rozdawał ryby i wziął sobie na apostołów rybaków. A któryś tam apostoł gdzieś tam leżał na dachu i miał wizje że Bóg mu kazał zabijać zwierzęta i jeść.
      • antares504 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 13:34
        Witaj ~zaczarowanyogrod, ten połów ryb przez Jezusa jest zastanawiający. Bo potrzebował de facto 6 ryb a wyciągnął ich tyle, że darły się sieci. Widać, że sam popierał łakomstwo, smakoszostwo i brak umiarkowania w jedzeniu. A chyba św. Paweł napisał o takich ludziach, że "ich bogiem jest brzuch, chwała tym, jeśli się tego wstydzą".
    • krzy-czy Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 09:36
      chyba dlatego że lubią
      SCHABOWE.
    • privus Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 09:51
      Bo zwierzęta to diabelskie stworzenie. Jak nie można ich zlikwidować, to trzeba je zjeść :)
      • antares504 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 13:00
        Hmm, twierdzisz ~privus, że zwierzątka to stworzenia diabła. Powiem, że nie wiem, ale chyba nie. Chociaż jak patrzę nawet teraz w XXI wieku na to polskie katolickie nadwiślańskie plemię pełne zabobonów, guseł i rzucania uroków, to da się wykazać, że masz rację. Podobno jak kobieta w ciąży przytula włochatego psa, to dziecko urodzi się pokryte sierścią. O czarnym kocie to już nawet ze strachu nie piszę. Wiem, że na polskich wsiach nawet do czasów II wojny istniał jakiś zwierzak zwany chowańcem, mieszkał z czarownicami i był wcieleniem diabła. Też diabelskie są w Polsce węże, żaby i jaszczurki, bo je wymordowano i ich nie widzę. Jak byłem mały, to jeszcze nad stawem bawiłem się żabami, teraz ich nie ma, bo jak twierdzi się w katolickiej Polsce, wiedźmy czasem przybierają postać żaby, aby nocą kraść krowom mleko lub podduszać niewinnych domowników. OK ~privus, masz rację, nie da się ukryć. Bóg chyba jest smutny, że ten polski katolicki ciemnogród jest dla niego gorszy niż czeski ateizm.
        • privus Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 17:25
          Lista polskich zabobonów i przesądów jest długa. To nie tylko trzynastka, podkowa, czterolistna koniczyna, zbite lustro i czarny kot. Ich źródłem jest przypadkowe szczęśliwe lub nieszczęśliwe zdarzenie które podatne osoby wiążą z tego momentu z najprzeróżniejszymi przesądami. Amulety szczęścia i gesty chroniące przed niechcianymi następstwami też maja swoją zaczarowaną historię wszelkiego rodzaju odczyniania :)
    • snajper55 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 12:21
      Mięso to małe piwko. Katolicy jedzą ciało Jezusa i piją jego krew. Może stąd ta ich krwiozerczosc i sklonnosc do mordowania?

S.
      • antares504 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 05.06.23, 13:02
        Hejka, trafiłeś w samo sedno.
      • privus Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 17:26
        Ale robaków jeść nie chcą :)
        • zaczarowanyogrod Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 20:48
          Bo robaki jedzą ludzi i jak tu potem jeść robaka który zjadł grzesznika, którego dusza trafiła do piekła.
        • snajper55 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 21:58
          privus napisał:

> Ale robaków jeść nie chcą :)

No wiesz co... Co innego ciamkać ciałko Jezusa a co innego robale do gęby wsadzać.

S.
    • oszol-lom-z-rm Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 18:35
      Dusza twoja zakosztuje tłustych potraw …
      • snajper55 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 22:00
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Dusza twoja zakosztuje tłustych potraw …

I hurys. Jeśli pójdzie ścieżką prawdziwej wiary. Allahu akbar!

S.
    • feelek Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 20:09
      Mówiąc najb. uniwersalnie LUDZIE jedzą mięso bo nie mają wyjścia. Muszą skądś czerpać energię. Z chwilą gdy w sklepach będzie dostępny pokarm równoważny mięsu, ale pochodzenia przemyslowego, niezwiazany z zabijaniem zwierząt, temat przestanie istnieć.
      I o czym wtedy będą dyskutować / o co walczyć wegetarianie?
      Będą wtedy jedli takie sztuczne mięso?
      ....
      Ma pan jeszcze 1 podobny problem: rośliny zjadane przez ludzi też cierpią: stwierdzono to ponad wszelką wątpliwość. Podobno w kuchni nie powinno być np. kwiatów w doniczkach - bo patrzą ( te kwiaty) na cierpienie mordowanych braci pomidorów, marchewek. Nie mówiąc o odcinaniu buraków od lisci botwiny, ktore ktoś porównał do scinania ludzkich głów....
      • antares504 Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 06.06.23, 22:53
        Tak ~feelek, masz rację co do roślin, celowo je pominąłem by się nie rozpisywać. OK, przyjmuje się, że rośliny nie mają świadomości i dlatego nie czują bólu. Ja twierdzę że czują, tylko trudno udowodnić jak one przetwarzają niekorzystne impulsy na nieprzyjemne odczucia. Wiem, że rośliny się ze sobą komunikują - np. robią to drzewa w Afryce jak liście z jednego zajada żyrafa, rośliny są zdolne odróżnić korzenie własne od obcych. Czyli ból czują jakoś biochemicznie. Chyba Edison powiedział coś takiego, że brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, a dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami. Ja rośliny też kocham, jak na kolację kroiłem cebulę to płakałem.
        • privus Re: Dlaczego katolicy jedzą mięso ???. 07.06.23, 00:43
          Nie po to Bóg stworzył rajski ogród, by ludzie go śwątobliwie oglądali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka