Dodaj do ulubionych

bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma

30.08.23, 11:37
Bóg to termin jedyny, bo o jedynym, jako że najdoskonalszym. O tak - doskonała doskonałośč. Te słowa dwa mieszczą nieskończoną ilość strybutów świadczących o doskonałości. Jestem zaraz po Augustynie tak dowodzącym jego istnienia - po czynach poznacie. On się pomylił, gdyż poszedł za wiarą z braku wiedzy. O tym dodam w odpowiedzi. Teraz moje. Doskonałość może być żródłem wyłącznie doskonałości, gdyż partactwo temu zaprzecza. Przykład pierwszy z brzegu, podobnych bez liku:
"Okazało się, że chłopiec urodził się bez śledziony i pęcherzyka żółciowego." Czy taki twór może wypuśćić mistrz nad mistrze? Zaraz potem by się pochlastał. Jeśli się pojawił, to nie był tworem boga, a to dowodzi że go nie ma.
Ponieważ z nim w parze jawi się szatan, to jego też nie ma, co powinno stanowić pociechę wszystkim co mają pokusy.
Obserwuj wątek
    • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 30.08.23, 12:26
      Augustyn założył, ze kula to idealna figura, a ponieważ Ziemia jest kulą to mógł stworzyć ją tylko buk, bo taki tworzy idealne przedmioty. Z Arystotelesa to wziął i na wiarę jako że wiedzy nawet nie mógł mieć.
      Może, kiedy ulatywał duszą, zerknął i mu się wyrwało - o, k.... przecie ona żadna kula, bardziej piłka futbolowa.
      • snajper55 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 30.08.23, 13:58
        ireneo napisał(a):

> Augustyn założył, ze kula to idealna figura, a ponieważ Ziemia jest kulą to móg
        > ł stworzyć ją tylko buk, bo taki tworzy idealne przedmioty. Z Arystotelesa to w
        > ziął i na wiarę jako że wiedzy nawet nie mógł mieć.
        > Może, kiedy ulatywał duszą, zerknął i mu się wyrwało - o, k.... przecie ona żad
        > na kula, bardziej piłka futbolowa.

Co jest dowodem, że boga jie ma. Bo gdyby był, to byłaby kulą.

S.
        • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 30.08.23, 15:08
          snajper55 napisał:

> ireneo napisał(a):
          >
          > > Augustyn założył, ze kula to idealna figura, a ponieważ Ziemia jest kulą
          > to móg
          > > ł stworzyć ją tylko buk, bo taki tworzy idealne przedmioty. Z Arystoteles
          > a to w
          > > ziął i na wiarę jako że wiedzy nawet nie mógł mieć.
          > > Może, kiedy ulatywał duszą, zerknął i mu się wyrwało - o, k.... przecie o
          > na żad
          > > na kula, bardziej piłka futbolowa.
          >
          > Co jest dowodem, że boga jie ma. Bo gdyby był, to byłaby kulą.
          >
          > S.
          ++++++++
          Gdyby jaki paciorek z koronką zripostowali:
          ale, ale, prxevież buk.odpoczywał i pewnie jak przysiadł na Ziemi to ją spłaszczył, podobnie jak z piłką. I mogłoby tak się przydarzyć paciorkowi czy koronce, gdyż nie będąc idealnym ideałem nie przewidzieliby następstw, ale nie idealnemu ideałowi. Ten przewiduje nawet wielkość odcisku zadka na pieczołowicie cyzelowaną konstrukcje.
    • snajper55 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 30.08.23, 14:01
      ireneo napisał(a):

> Bóg to termin jedyny, bo o jedynym, jako że najdoskonalszym. O tak - doskonała
      > doskonałośč. Te słowa dwa mieszczą nieskończoną ilość strybutów świadczących o
      > doskonałości. Jestem zaraz po Augustynie tak dowodzącym jego istnienia - po czy
      > nach poznacie. On się pomylił, gdyż poszedł za wiarą z braku wiedzy. O tym doda
      > m w odpowiedzi. Teraz moje. Doskonałość może być żródłem wyłącznie doskonałości
      > , gdyż partactwo temu zaprzecza. Przykład pierwszy z brzegu, podobnych bez liku
      > :
      > "Okazało się, że chłopiec urodził się bez śledziony i pęcherzyka żółciowego." C
      > zy taki twór może wypuśćić mistrz nad mistrze? Zaraz potem by się pochlastał. J
      > eśli się pojawił, to nie był tworem boga, a to dowodzi że go nie ma.
      > Ponieważ z nim w parze jawi się szatan, to jego też nie ma, co powinno stanowić
      > pociechę wszystkim co mają pokusy.

No nie wiem czy brak szatana to pociecha dla mających pokusy czy już grzeszących. Przecież nie będą mieli na kogo zwalić swych czynów czy swych chęci. Wszystko będą musieli przyjąć na własną, a nie diabła, klatę.

S.
    • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 31.08.23, 17:27
      Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą. (Jk 2:19)
      "Mniemasz, że żyjesz, a umarłym jesteś" Ap 3:1
      tradycja2012.blogspot.com/
      • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 31.08.23, 19:34
        tade-k53 napisał:

> Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i
        > drżą. (Jk 2:19)
        > "Mniemasz, że żyjesz, a umarłym jesteś" Ap 3:1
        > tradycja2012.blogspot.com/
        ++++++++
        Gdyby buk był to ludzie byliby przez niego tworzeni i trudno, trzeba by to przyjąć za fakt. Wtedy i ty byłbyś jego tworem. Po przeczytaniu twoich postów nabrałem pewności, że to niemożliwe aby coś takiego zmajstrował buk. Stąd wniosek prosty, nie jesteś tworem boga,, a jak nie, to boga nie ma. Powstałeś na długiej drodze ewolucji od pierworniaka. I powinieneś się cieszyć, bo przy bogu nie istniałbyś. Co tam przy bogu, przy kawałku boga ciebie nie byłoby. Przecież i szczątek boga nie może być idiotą.
        • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 13:42
          Skąd się wziął świat? Kto kieruje ruchem gwiazd? Komputer????
          • wariant_b Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 14:10
            tade-k53 napisał:

> Skąd się wziął świat? Kto kieruje ruchem gwiazd? Komputer????

A odkąd to bogowie nie podlegają prawom fizyki?
            Nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.
            • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 14:24
              Jest tylko jeden Bóg. Bóg jest Duchem.
          • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 14:29
            tade-k53 napisał:

> Skąd się wziął świat? Kto kieruje ruchem gwiazd? Komputer????
            >+++++++
            a dlaczego miał się skądś wziąć?
            Bóg też się skądś wziął czy tobie wystarczy iż znalazł się w Sadze rodu Dawida, bo trzeba było odpiwiedzieć na pytanie - a ten piorun, co pierdyknął w święty dąb, to skąd?
            Nie pytaj skąd Świat, bo będziesz musiał zapytać kiedy go nie będzie, jako że co ma początek to i koniec ma. Przyjmij, że Świat po prostu jest i będzie, bo się jak sie nie zaczął nie może i skończyć.
            Komputer nie Światu potrzebny a ludziom. A Ziemia to przecież nie Świat, a element który tak jak.powstał tak się skończy. W tej chwili takie ziemie umierają a nocą skutki ich zejścia da się dostrzec w postaci "spadających, gasnących" gwiazd, wśród nieskończonej liczby " umierająvych " ciał niebieskich. (Słońce jest taką gwiazdą która połowę już "przeżyła" i żadne modły tego nie zmienią, że też się przekręci.
            ------------
            Kolebką bogów są cmentarze.
            (ireneo, Listy do Poszukujących, 1;12)
            • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 14:38
              Bóg jest wieczny, czyli nie ma początku ani końca jak wszystkie stworzenia.
              • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 14:55
                tade-k53 napisał:

> Bóg jest wieczny, czyli nie ma początku ani końca jak wszystkie stworzenia.
                ++++++
                To on jest Świat, bez początku i końca. Nie mogą istnieć obok siebie byty bez początku i końca jako, że wtedy kres jednego byłby miejscem początku drugiego.
                • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 15:24
                  Bóg stworzył świat 6020 lat temu, ale wiary już nie ma.
                  "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
                  "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
                  tradycja2012.blogspot.com/
                  • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 15:39
                    tade-k53 napisał:

> Bóg stworzył świat 6020 lat temu, ale wiary już nie ma.
                    > "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
                    > "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
                    > tradycja2012.blogspot.com/
                    A przed tymi sześcioma tysięcy lat to kto stworzył Świat?
                    A może wiesz gdzie ten buk stworzył twój swiat, Na samą Ziemi to potrzeba kawał swiata, a tu jeszcze słońce i księżyc. I tak miał szczęście, że znalazł wolne miejse między Wenus a Marsem.
                    • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 20:32
                      Zanim Bóg stworzył świat, nie było materii, czasu tylko Bóg.
                      • wariant_b Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 21:30
                        tade-k53 napisał:

> Zanim Bóg stworzył świat, nie było materii, czasu tylko Bóg.

Ale pisze: Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię.
                        Więc kto i kiedy stworzył materię, czas i Boga?
                        • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 21:40
                          Bóg jest wieczny, nie ma początku ani końca.
                          Bóg stworzył czas i materię 6020 lat temu.
                          Żydzi liczą czas od początku i nie ma nawt 5800 roku.
                        • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 21:54
                          wariant_b napisał:

> tade-k53 napisał:
                          >
                          > > Zanim Bóg stworzył świat, nie było materii, czasu tylko Bóg.
                          >
                          > Ale pisze: Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię.
                          > Więc kto i kiedy stworzył materię, czas i Boga?
                          ++++++
                          pocieszny w tym bełkocie. Miżna by zapytać gdzie był ten buk kiedy niczego nie było.
                          Sam opiera się na liczeniu potomków Adama i tak rachować czas od ulepienua Ziemi. Tych potomkow wziął z Sagi rodu Dawida w której buk liczy : dzień pierwszy i poranek , dzień drugi i noc i poranek i tak do czwartego w którym dopiero ulepił Słońce i Księżyc. Skąd miał miarę dnia i nocy bez Księżyca, a przecież te dni liczył.
                          Jeśli ten jego buk "tylko był" to chce powiedzieć, że nikogo poza nim nie było. A gdzie nikogo i niczego nie było?
                          Termin "niczego" Powala gdyż niczym heśli coś może być to jedynie nic, a stąd buk jest tym niczym I to akurat prawdziwa prawda.
                          W poprzednim kopaniu naPISał że buk jest duchem niematerialnym. Takie nic, ale do uwagi ze Adam z Ewą słyszeli jego kłapanie (kroki) jak zawsze zresztą, słyszelli głos, już sie nie odniósł.
                          • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 22:08
                            Gdyby ktoś stworzył Boga to byłby ponad Bogiem.
                            • wariant_b Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 01.09.23, 22:37
                              tade-k53 napisał:

> Gdyby ktoś stworzył Boga to byłby ponad Bogiem.

Masz na myśli Boga Dziadka?
                              Ale on już wyzionął Ducha.
                              • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 01:13
                                wariant_b napisał:

> tade-k53 napisał:
                                >
                                > > Gdyby ktoś stworzył Boga to byłby ponad Bogiem.
                                >
                                > Masz na myśli Boga Dziadka?
                                > Ale on już wyzionął Ducha.
                                ,++++
                                człowiek go stworzył i jest ponad nim. Choćby w naprawianiu jego fuszerek.
                                Człowiek postanowił też że wszyscy po śmierci zostają bogami znaczy żyją wiecznie. Wiecznie będá się naparzać, bo nie uda im się wzajemnie zabijać. Każdy po trzech dniach zmartywychwstanie i tak w koło Wojtek.
                                ----------
                                Zgodę na ewangelizowanie bez oporu wyrażę, gdy ewangelizujący, w niebie odbędą staże.
                                (ireneo Listy do Watykanian, 2;1)
                              • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 11:54
                                O Bogu wiemy tylko to, co objawił.
                                • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 11:59
                                  tade-k53 napisał:

> O Bogu wiemy tylko to, co objawił.
                                  >
                                  +++++
                                  a od kogo to wiecie i od kogo on to wie.
                                  • tade-k53 Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 12:53
                                    O tym mówi Biblia, czyli Słowo Boże.
                                • wariant_b Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 14:52
                                  tade-k53 napisał:

> O Bogu wiemy tylko to, co objawił.

Po objawach go poznajemy: wojny, zarazy, katastrofy...
                                  Daje nam znak, że nas kocha i oczekuje wzajemności.
                                  • ireneo Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 02.09.23, 15:50
                                    wariant_b napisał:

> tade-k53 napisał:
                                    >
                                    > > O Bogu wiemy tylko to, co objawił.
                                    >
                                    > Po objawach go poznajemy: wojny, zarazy, katastrofy...
                                    > Daje nam znak, że nas kocha i oczekuje wzajemności.
                                    ++++++++
                                    rzeczywiście, jak powije się niemowle z połową mózgu to znak że buk jest bo kto tak sfuszerowałby płód.
    • oszol-lom-z-rm Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 03.09.23, 09:55
      www.fronda.pl/a/Nawrocona-ateistka-podaje-6-dowodow-na-istnienie-Boga-7,219972.html
    • oszol-lom-z-rm Re: bardziej już wiem niż mniemam że boga nie ma 10.09.23, 10:20
      forum.gazeta.pl/forum/w,721,176307513,176307513,Bog_stworzyl_swiat_tak_mowi_fizyk_kwantowy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka