Dodaj do ulubionych

Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak!

09.09.23, 12:35
Ty bys wiedział jak postąpić chociażby w kwestii wojny na Ukrainie . Ty bys powiedział prawdę prosto Z mostu kto jest tu agresorem a kto ofiarą. Możliwe ze zrobiłbyś wszystko by do tej wojny nie dopuścić ze poświęciłbys nawet swoje własne życie . Poleciałbym fo Kijowa mimo zaawansowanego wieku miałbyś w chwili agresji Rosji na Ukrainę 102 lata i niewykluczone ze tam bys dokonał ziemskiego Żywota . Ale wtedy świat dostałby czytelny i jasny sygnał a Rosja jeśliby nie zaniechała to by opóźniła te swoją agresje - zreszta i bez tego jesteś męczennikiem
Obserwuj wątek
    • feelek Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 12:52
      Nie ma sensu ani czytać wpisu inicjujacego ten wątek, ani pisać tu cololwiek.
      Sensem jest poczekać czy ten wątek nie zostanie usunięty.
    • olszak-przytycki Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 12:54
      Przeceniasz Wojtyłę.
      Za jego pontyfikatu były liczne wojny.
      Była wojna w byłej Jugosławii,była rzeź Tutsich i wiele innych niepokoi.
      • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 13:11
        To prawda ale wiedział jak się zachować . Nigdy nie był autorem żadnego bon motu w stylu Franciszka
        • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 13:48
          Ale odwiedził przywódcę Hytu Theoneste Bagosora w Kigali w przeddzień organizowanej rzezi na Tutsich,
          • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 14:01
            Ale nie w trakcie ani po…
            • banowanyzaprawde1 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 14:39
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Ale nie w trakcie ani po…

Wystarczy że rzeź pobłogosławił.
              • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 14:46
                Nic takiego nie miało miejsca! Nie kłam !
                • wariant_b Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 15:50
                  oszol-lom-z-rm napisał:

> Nic takiego nie miało miejsca! Nie kłam !

Papież był z pielgrzymką do Rwandy od 7 do 9 września 1990 roku.

Co takiego miał do przekazania:
                  Papież nawiązując do rozprzestrzeniania się AIDS, wezwał młodzież do refleksji nad własnym życiem.
                  Mówił m. in.: „Wobec wszystkich pragnę powtórzyć, że ludzką miłość należy przeżywać w małżeństwie. (…)
                  Starając się przeżywać ludzką miłość zgodnie z Bożym planem, jako osoby odpowiedzialne wnosicie cenny
                  i szlachetny wkład w walkę przeciw rozprzestrzenianiu się epidemii”

O konflikcie Tutsi i Hutu papież Jan Paweł II wypowiadał się dwa dni wcześniej odwiedzając
                  sąsiednie Burundi, gdzie zamieszki na tle etnicznym już miały miejsce.
                  Niedługo po pielgrzymce papieża, w październiku 1990, konflikt przeniósł się do Rwandy.
                  Eskalacja konfliktu i rzezie miały miejsce w 1993 roku w Burundi, a w 1994 w Rwandzie.

Dodam, że w tym czasie oba państwa były w zdecydowanej większości katolickie.
                  • dunajec1 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 16:31
                    Gadanie do osla to jak gadanie do sciany.
                    • banowanyzaprawde1 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 16:40
                      dunajec1 napisał:

> Gadanie do osla to jak gadanie do sciany.
                      >

Osioł nie rozumie, że papieże są Capo di tutti capi tej mafii o światowym zasięgu. Jak mafia, nic nie robią ale kasują.
                  • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 16:37
                    4 lata przed masakrą…
                    • olszak-przytycki Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 17:34
                      Jan Paweł II nie potrafił wpłynąć pozytywnie na katolików ,nie mówiąc już o innowiercach.
                      Komunizmu też nie obalił.Tp Gorbaczow sprawił.
                      • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 21:18
                        Gdyby nie JP II to mielibyśmy Jugosławię w całej Europie srodkowo wschodniej. Wojna wtedy byłaby nas tm udziałem i to domowa!
            • privus Miłości oszoloma 10.09.23, 19:26
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Ale nie w trakcie ani po…

... to niema znaczenia. Miłość ma swoje prawa i żadne kanony tego nie zmienią.
              W necie krąży takie zdjęcie:
              • oszol-lom-z-rm Re: Miłości oszoloma 11.09.23, 20:05
                SBecka fałszywka
              • falofilia.falofilia1 Re: Miłości oszoloma 12.09.23, 11:41
                Jest takie powiedzenie że na księży mówi się "ojcze" a na ojca który jest księdzem "wujku"
                pomorskie.naszemiasto.pl/ostatnia-kolacje-z-wujkiem-wspomina-adam-kinaszewski/ar/c13-179319
    • krzy-czy Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 17:46
      zostawcie osiola w spokoju.
      przecież to jedyna radość
      na tem łez padole.
      jak mam zatwardzenie
      włączam się na osiola i mija jak ręką odjął.
      tą rękę przedsoborową.
      • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 21:19
        Czyli dostajesz rozwolnienia …,
        • krzy-czy Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 21:49
          przedsoborowego.trydenckiego.
          • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 09.09.23, 22:44
            Raczej masońskiego masońskiej
            • krzy-czy Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 10.09.23, 10:18
              no patrzta ludkowie milii-
              KArTOfLE lepiej ode mnie
              znają się na mojej kupie.
    • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 10.09.23, 19:12
      Tęsknisz za kościelnym tuszowaniu pedofilii?
      Czy wobec faktów nie pospieszyliście się zbyt szybko Zbyt szybko z jego kanonizowaniem? I
    • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 10.09.23, 19:16
      Może wam, mnie nie 😂
      • olszak-przytycki Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 10.09.23, 20:29
        Też nie.
    • feelek Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 01:48
      JPII zanim nim został, brał aktywny udział w pracy Soboru Watykańskiego II, w pracy nad reformą liturgii koścoła katolickiego.
      ....
      Inaczej : JPII istotnie przyczynił się do likwidacji liturgii łacińskiej i zastąpienie jej liturgią w językach narodowych.
      Inaczej: dzięki pracy JPII przestano odprawiać msze w tzw. rycie trydenckim.
      .....
      W l. 90 XX w. JPII wyklął Abp Lefebvre' a - przywódcę tzw. Koscioła Przedsoborowego - obłożył go ekskomuniką.
      ... .
      Oszołom przypomina współczesnych narodowców: daliby się pokroić za Piłsudskiego, który narodowcami gardził, wsadzał ich do więzienia. Nie ma jak ignoranci, co nie mają pojęcia co popierają, o czym się wypowiadają.
      • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 11:43
        JP II i B XVI walczyli o właściwe rozumienie soboru. Franek wysadził to w kosmos
        • feelek Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 13:14
          oszol-lom-z-rm napisał:

> JP II i B XVI walczyli o właściwe rozumienie soboru. Franek wysadził to w kosmos
          ......
          Wiesz Oszołom to w końcu jest twój problem jak myśląc, że jesteś ze swoich przekonań katolikiem, opluwasz swojego przywódcę nazywając Papieża rosyjskim agentem.
          Ja nie mając z katolicyzmem myślowo nic wspólnego, nie utożsamiajac się z katolickim sposobem myślenia, mogę co najwyżej wzruszyć ramionami.
          • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:06
            Nie mogę słucha kiedy Franek Okęcie 3po 3 o szczekaniu NATO pod drzwiami Rosji czy o pięknym dziedzictwie Katarzyny II
        • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 13:17
          Ty wierzysz w kosmos osieł? 😄
          • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 16:05
            Widocznie dopuszcza możliwość istnienia innych światów poza watykańską krainą szczęśliwości. Kościół spajany siłą i obłudą doprowadza go do biologicznego rozstroju w pojmowaniu rzeczywistości :)
            • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 16:09
              W skrócie: mówisz, że jest na najlepszej drodze do schizofrenii? :)
              • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:07
                A czym innym może skutkować przywiązanie się gnuśniaka do fanatycznego pala?
                • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:24
                  To poczekajmy, aż chrustu nazbiera, mnie się nie chce.
                  • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 10:29
                    A potem cię tam przywiąże i podpalę
                    • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 12:18
                      I tak bez uchwał soborowych? :)
    • snajper55 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 14:28
      Dziś na ścianie wydrapałem
      Łyżką twoje inicjały
      I kotwicę już łykałem,
      Bo wspomnienia spać nie dały
      Obudziłem się wymięty,
      Cały mokry i zmęczony,
      Dzielą nas krat grube pręty,
      Czuję miękkość warg spragnionych

Czy pamiętasz te gorące
      Noce nasze nieprzespane,
      Te miłością pałające
      Słowa nam tak dobrze znane
      Kaloryfer nie zastąpi
      Ud gorących pożądania,
      Kiedy to się wreszcie skończy -
      Znowu dzisiaj nic ze spania

Oj Karol jak mi ciebie brak

S.
      • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 16:10
        Ty też przepowiadasz osiełowi przyszłość? ;)
        • snajper55 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 16:51
          yoma napisała:

> Ty też przepowiadasz osiełowi przyszłość? ;)

Uważam że taka nienawiść do wszystkiego powinna być nagrodzona.

S.
          • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 18:36
            W sumie to biedny jest taki osioł. Życie przesmarkał, cela go nie minie, a po śmierci piekło. Takie tradycyjne, w jakie wierzy, z wszystkimi przyjemnościami.

Czemuś mi go nie żal.
            • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:10
              Opcji tych korporacyjnych przyjemności jest wiele :)
              • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:23
                No, ja mu na Kraju przepowiedziałam. Nie chce mi się powtarzać :)
                • privus Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 09:48
                  Do niego przemawiają tylko namaszczone proroctwa jedynie słusznej prominencji :)
                  • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 09:58
                    Przemawiać nie muszą. Grunt, że się spełnią 😎
        • snajper55 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 10:11
          yoma napisała:

> Ty też przepowiadasz osiełowi przyszłość? ;)

Zmieniłem zdanie. To nie przyszłość. On od dawna jest w więzieniu swojej nienawiści.

S.
          • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 10:23
            Pomyśl o współosadzonych. Już się cieszyli na świeże tłuste mięsko.
      • feelek Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 18:58
        No wie pan, snajper...
        ....
        homoseksualizm jest dziś powszechnie tolerowany,
        de gustibus est non disputandum,
        ...ale,
        tak najprościej,
        nie podoba się panu uroda kobiet?
        ....
        żałuj, dużo tracisz
        • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:07
          Przestańcie ćpać !
          • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 11.09.23, 20:35
            Nie wrzeszcz osieł i słuchaj Dying Fetus 🤣
            • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 10:29
              Was?
      • ireneo Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 12:31
        snajper55 napisał:

> Dziś na ścianie wydrapałem
        > Łyżką twoje inicjały

> Oj Karol jak mi ciebie brak
        >
        > S.
        ++++++++++
        Czapki z głów, wobec tych tak tęsknych słów.
        Forma, styl, figury retoryczne, zwroty stylistyczne stanowią, że nie da się przejść jak obok rymowanki.
    • ireneo Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 09:40
      ścigają cie za pedofilie?
      • oszol-lom-z-rm Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 10:30
        Powtórzysz to w sądzie ! Doigrałem się
        • yoma Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 13.09.23, 10:36
          A doigrałeś się, doigrałeś. Takie płotki jak ty pójdą pierwsze pod sąd.
    • falofilia.falofilia1 Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 12:13

Jego zbyt szybko kandyzowano .

style 04.09.2023, 17:53
      Episkopat - sami eksperci medyczni - stwierdził, ze aborcja nie należy do metod leczenia zaburzeń psychicznych. Kogo posłucha Giertych - Episkopatu czy Tuska???
      Te wybory dotyczą praw kobiet! Nie ma praworządności bez praw podstawowych - bez praw mniejszości, bez praw kobiet.

W Polsce sytuacja jest bezprecedensowa - Polki przez 37 lat - 1956/93- miały prawo do legalnej i bezpiecznej aborcji.
      Polska, jako jeden z pierwszych krajów w Europie w 1956r wprowadziła dopuszczalność legalnej i bezpiecznej aborcji. Ustawę wywalczyła dla Polek - polska Simone Veil - Maria Jaszczuk - działaczka konspiracyjna, więźniarka Auschwitz i Ravensbrück, a po wojnie lewicowa polityczka całkowicie oddana sprawom kobiet.

Dopuszczalność aborcji w PRL-u w 1956r zostala ustanowiona jedynie ze wzgledow zdrowia kobiet - tylko w 1955r do szpitali przyjeto 80tys kobiet ze wzgledu na trwajace poronienie wywołane przez ?znachorki?, 2tys zmarlo z tego powodu. Samobójstw z powodu niechcianej ciąży nawet nie liczono!

Ustawa obowiązywała do 1993r kiedy rząd prawicowej katoliczki Hanny Suchockiej wprowadził zakaz aborcji, obłudnie zwany ?kompromisem?.
      Polkom w 1993r zostały barbarzyńsko odebrane przez solidarnościuchowy dziadocen nabyte prawa podstawowe na życzenie Wojtyły.

Fanatyzm Wojtyły i Półtawskiej jest genezą fundamentalistycznych krucjat przeciwko Polkom To oni wymyślili Polkom piekło. To oni ugruntowali obsesję polskiego kościoła na temat aborcji i na temat zygoty, obsesję do zaglądania ludziom w łóżka.
      Półtawska, przyjaciółka i doradczyni Wojtyły, napisała po wyroku Trybunału Julii Przyłębskiej w sprawie aborcji - "Po sześćdziesięciu latach wreszcie zwycięstwo, tego pragnął Ojciec Święty Jan Paweł II; jestem bardzo szczęśliwa, że tego dożyłam".

Łamaniem prawa, praw człowieka jest zakaz aborcji! Prawo do legalnej aborcji jest prawem do ochrony zdrowia!!!
      Zakaz aborcji - również ze wskazaniem społecznym oznacznacza prawny zakaz dostępu do opieki medycznej.
      Każdy polityk, każdy prawnik, każdy obywatel - który nie popiera dziś kobiet i ich prawa do samodzielnego dokonania wyboru w sprawie aborcji nie popiera liberalizacji ustawy aborcyjnej - stoi dziś po stronie PiSu i ciemiężycieli Polek! Giertych w kwestii praw kobiet stoi po stronie PiSu.

.
      • ireneo Re: Janie Pawle II ! O jakże nam dziś ciebie brak 12.09.23, 14:28
        falofilia.falofilia1 napisał:

>
        > Jego zbyt szybko kandyzowano .
        > prawny zakaz dostę
        > pu do opieki medycznej.
        > Każdy polityk, każdy prawnik, każdy obywatel - który nie popiera dziś kobiet i
        > ich prawa do samodzielnego dokonania wyboru w sprawie aborcji nie popiera liber
        > alizacji ustawy aborcyjnej - stoi dziś po stronie PiSu i ciemiężycieli Polek! G
        > iertych w kwestii praw kobiet stoi po stronie PiSu.
        ++++++++++
        Choć była aborcja ze względów społecznych, to tyle rocznie przybywało spragnionych zobaczyć boże słoneczko ile za boskiego panowania ze słoneczkiem żegna się na amen. W PRL Polaków przybywało nawet bez pińcet+. Za styropiana i mohera dla tylu samo to słońce umiera.
        -----------
        W biedzie i niewoli nawet królikom nie chce się pierdo..tak właśnie.
        .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka