Dodaj do ulubionych

Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy buk

13.09.23, 16:15
Na taką możliwość wpadnie i pięcioklasista jesli zechce mu się zastanowić nad zwyczajem zadzierania głów podczas modlitwy a takze wyciąganie ramion nad głowy. Tak zarejestrowane są fotografiami czy rysunkami postawy wiernych licznych religii. Moze kilkanaście wieków temu gadanie o niebie z bogami miało sens. Dziś to jedynie natchnione brednie podobne do tych, o uduchowionej materii. Że niby poetyckie. A dlaczego poetyckie ma być bez sensu? No chyba że religijna rymowanka o bogu wodzącym do gwałcenia dzieci, jako jedno z pokuszeń.
A skąd to? Coś musialo kiedyś pod tymi chmurami się pojawić, może i spędzić tu pracowicie "tydzień".
Jak już kto szuka tej "praprzyczyny" to niech sobie wzrok tam kieruje. Jak spadlo to może i znowu spadnie...manna, albo dekalog
Obserwuj wątek
    • krzy-czy Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 13.09.23, 17:38
      może to i stare, ale wg.mnie wesoło.
      -tatulku, tatulku a na czy ta nasza ziemia stoi/??
      synku, widzi mi się że ta nasza ziemia stoi
      na takich cztreech wielgich słoniach.
      -tatulku, tatulku. a na czym te cztery wielgie słonie stoją?
      - synku widzi mi się, że te słonie sytoją na czyterech
      wielgich żółwiach.
      -tatulku, tatulku. a na czym te cztery wielkie żżółwie stoją??
      - synku widzi mi się że te czytery wielgie żółwie stoją
      na takim wielgim wielorybie.
      -tatulku, tatulku. a na czym ten wielgi wieloryb stoi???
      synku, widzi mi się...że ci będę musiał przypier..ć.
      • ireneo Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 13.09.23, 17:48
        krzy-czy napisał:

> synku, widzi mi się...że ci będę musiał przypier..ć.
        +++++++
        i dlatego w szkolach powinno się zamknąć podobne dociekanie prostym - dawno temu wylądowali przybysze z innej galaktyki i poduczyli napotykanych matematyki i fizyki. I co tam jeszcze było potrzeba na rozruch cywilizacji zamiast bałwanienia o bogach z nieba.
    • privus Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 13.09.23, 17:57
      Ten drugo najczęściej wisi lub fruwa a nie stoi
    • wariant_b Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 13.09.23, 22:12
      Pytanie do osób z lepszym wzrokiem - czy na głowie Mojżesza są anteny do łączności z Bogiem?
      • ireneo Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 14.09.23, 00:12
        wariant_b napisał:

> Pytanie do osób z lepszym wzrokiem - czy na głowie Mojżesza są anteny do łączno
        > ści z Bogiem?
        ++++++++
        Jest kilka wariantów omijających prawdziwą prawdę co daje moherkom tudzież koronkom i paciorkom olbrzymie pole do poPISu, na miarę głupoty, która przecież nieskończona. A co do reszty ciekawostek (na obrazie), interpretacyjnych dawnych ludów opowieści to bardzo prawdopodobne ujęcie blak howków, może zagubionych dzielnych zwiadowców mlecznej drogi? Ludy Amazonii strzelają do takich podglądających ich żelaznych ptaków z łuków, ptaków z łuków a co malują albo opowiadają na widok pilotów w kombinezonach i ze słuchawkami?
    • privus Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 21.09.23, 16:02
      Nad tym tematem głowił się już Orygenes w III w. n.e. Do dzisiaj odpowiedź na to pytanie pozostaje w sferze mistyfikacji, wyobrażeń i podań.
      • ireneo Re: Można olać pytanie a na czym stoi żółw czy bu 21.09.23, 16:21
        privus napisał:

> Nad tym tematem głowił się już Orygenes w III w. n.e. Do dzisiaj odpowiedź na t
        > o pytanie pozostaje w sferze mistyfikacji, wyobrażeń i podań.
        Nie ma odpowiedzi więc wniosek moze być taki, że Świat jest wieczny, a taki nie ma początku, gdyż początek jest tam gdzie koniec. W zbiorze skończonym nie ma miejsca na cokolwiek nieskończone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka