Dodaj do ulubionych

Watykan nagrodził film "Zielona granica".

28.09.23, 16:54
Film "Zielona Granica" nagrodzony przez Watykan!:Papież Franciszek: "Aby docenić to dzieło kinematograficzne trzeba mieć w sobie choć odrobinę człowieczeństwa".
film.wp.pl/czy-papiez-obejrzy-zielona-granice-holland-wybiera-sie-do-watykanu-6945779292465920a
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica". 28.09.23, 17:18
      Hejka ~ytartu, coś przez ten film, hehehe, dupska wszystkim popękają aż huk podobno słychać w Moskwie. No a co do tej nagrody Watykanu to powiem, że obecnie Włochy zmagają się z bardzo poważnym problemem nachodźczym, więc proponowałbym potraktować słowa papieża Franciszka poważnie i podrzucić mu kilkanaście tysięcy uchodźców pod granice Watykanu. Oni już sami sobie wejdą. Przy okazji bym tych panów za współpracę wynagrodził obiecując rychłe obywatelstwo i gwarantowaną dalszą, dobrze płatną pracę dla państwa. Kolego ~ytartu, zrozum, że kościół katolicki to wrzód na pupie tego kraju od 966 roku, przez ten czas rozrósł się do rozmiarów raka, którego wycięcie nie jest obecnie możliwe bez zabicia żywiciela. Najpierw potrzebna jest długa terapia i odcięcie nowotworu od źródeł pokarmu. Amen.
    • antares504 Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica". 28.09.23, 17:25
      I tak jeszcze jedno Kumplu ~ytartu, gdyż nazwałeś "Zieloną granicę" filmem. Hmm, dla mnie to nie jest żaden film, tylko materiał propagandowy. Skoro wszyscy politycznie muszą się o nim wypowiedzieć, znaczy że to ze sztuką filmową nie ma wiele wspólnego. Jeszcze brakuje do kompletu nagrody od Dalajlamy, Naczelnego Rabina i jakiegoś Imama. Materiały propagandowe nie służą do pokazywania prawdy, tylko to kreowania jej.
      • krzy-czy Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica&# 28.09.23, 18:15
        no bo to widzisz tak jakoś smiesznie reżyser/ka zrobił/a film.
        dopiero później rożne przygłupy zrobili z tego
        wydarzenie polityczne. ale too tylko ich brocha.
        wydazreniem politycznym równie dobrze może być piardnięc9ie
        bąkiwicza, wszyscy mogą o ty proweadzić dyszkurs,
        a on po prostu puścił se bąka.
      • ytartu Człowiek z żelaza 29.09.23, 21:16
        antares504 napisał:

> I tak jeszcze jedno Kumplu ~ytartu, gdyż nazwałeś "Zieloną granicę" filmem. Hmm
        > , dla mnie to nie jest żaden film, tylko materiał propagandowy. Skoro wszyscy p
        > olitycznie muszą się o nim wypowiedzieć, znaczy że to ze sztuką filmową nie ma
        > wiele wspólnego. Jeszcze brakuje do kompletu nagrody od Dalajlamy, Naczelnego R
        > abina i jakiegoś Imama. Materiały propagandowe nie służą do pokazywania prawdy,
        > tylko to kreowania jej.

A Człowiek z żelaza i Człowiek z marmuru to były filmy, czy materiały propagandowe?
        • antares504 Re: Człowiek z żelaza 30.09.23, 02:05
          Hejka ~ytartu, teraz zobaczyłem Twój wpis i Ci powiem, że jak szukałem czegoś w niemieckiej prasie, to chyba w Frankfurter Allgemeine Zeitung przypadkowo natknąłem się na artykuł o tym filmie "Zielona granica" i określono go tam nie bezpośrednio jako film propagandowy. A kto jak kto, ale Niemcy znają się na tych filmach, zobacz sobie ich film pt. "Heimkehr" jak pięknie przedstawili Polskę jako kraj bandycki i usprawiedliwili zbrodnie na naszych Rodakach. Przecież o tym filmie to nawet w tym roku w polskiej prasie leciała dyskusja. Oczywiście " Człowiek z żelaza" i "Człowiek z marmuru" to dla mnie nie filmy propagandowe, to w "Zielonej granicy" chodziło o wywołanie maksymalnych emocji, zamiast ducha prawdy pojawił się w nim demon manipulacji. Dlatego w Polsce zrobiło się gorąco. " Człowiek z żelaza" czy "Człowiek z marmuru" tego nie wywołał. Kolego ~ytartu, zauważ, że gdyby taki film pani Holland nakreciła nad Morzem Śródziemnym, to takiego hałasu by nie było. A aby ocenić, czy film jest propagandowy, należy zbadać jego treść, przekaz, kontekst tworzenia i intencje twórców. Propaganda jest zazwyczaj związana z celowym manipulowaniem opinią publiczną w celu promowania określonej ideologii lub przekonania. A teraz zastanów się o jaką ideologię mi chodzi. Przecież ja mam odczucie, że ten film finansował Kreml. Sama Holland w wywiadzie powiedziała, że pewne sceny wzięła z opowiadań pochodzących z trzeciej ręki. Dzisiaj nawet wypowiadali się rolnicy z tamtych terenów i przedstawionych w filmie cyrków nigdy nie było.
    • privus Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica". 28.09.23, 22:16
      Watykan tym samym zamknął usta napalonym swymi ambicjami krytykantom.
    • wariant_b Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica". 29.09.23, 00:00
      ytartu napisał:

> Film "Zielona Granica" nagrodzony przez Watykan!:Papież Franciszek: "Aby docenić
      > to dzieło kinematograficzne trzeba mieć w sobie choć odrobinę człowieczeństwa".

Niestety jako suwerena czeka nas test z człowieczeństwa i nie wiadomo, czy go zdamy.
      • ytartu Re: Watykan nagrodził film "Zielona granica". 01.10.23, 02:25
        wariant_b napisał:

> ytartu napisał:
        >
        > > Film "Zielona Granica" nagrodzony przez Watykan!:Papież Franciszek: "Aby
        > docenić
        > > to dzieło kinematograficzne trzeba mieć w sobie choć odrobinę człowieczeń
        > stwa".
        >
        > Niestety jako suwerena czeka nas test z człowieczeństwa i nie wiadomo, czy go z
        > damy.

Chodzi ci o wybory?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka