Dodaj do ulubionych

Kościół vs. efekt cieplarniany

29.09.23, 11:32
Chcę Was zapytać, bo czytacie artykuły dotyczące kleru, a niektórzy z was chodzą na niedzielne msze. Jak księża odnoszą się do doniesień naukowców na temat koniecznej i pilnej potrzeby włączenia się wszystkich ludzi w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i ratowania planety? Czy kościół katolicki nie powinien również włączyć się do szerzenia świadomości na ten temat? Raporty naukowe nie pozostawiają najmniejszych złudzeń: człowiek ma ogrom pracy do wykonania, jeśli ludzkość ma przetrwać. Księża lubią się bogacić. Może chociaż włączyliby się w promowanie paneli słonecznych? Bo nie liczę na bezinteresowne działania tych ludzi.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 11:53
      Jak beda promowali panele to parafianie moga nie miec pieniedzy na co laska. Promuja zamawianie mszy za wszystko.
    • wariant_b Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 12:29
      wawrzanka napisała:

> Może chociaż włączyliby się w promowanie paneli słonecznych?

Nie rozumiem, dlaczego księża mieliby się modlić do Boga o globalne ochłodzenie, popierając
      tym samym Zielonych i im podobnych, którzy są za prawem do aborcji i równouprawnieniem płci?
      Przecież gołym okiem widać, że za zmianą boskiego porządku stoi Szatan i jego wyznawcy.
      Czyż nie jest tak, że globalne ocieplenie wymyślili ateistyczni ekolodzy, by zmusić ludy Afryki
      i Południowej Azji do migracji na północ - do Europy i Ameryki, gdzie mogłyby narzucając
      swoje islamskie czy protestanckie zabobony walczyć z jedyną kulturą - chrześcijańską.
      • wawrzanka Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 12:47
        wariant_b napisał:

> Czyż nie jest tak, że globalne ocieplenie wymyślili ateistyczni ekolodzy, by zm
        > usić ludy Afryki i Południowej Azji do migracji na północ - do Europy i Ameryki, gdzie mogłyby n
        > arzucając swoje islamskie czy protestanckie zabobony walczyć z jedyną kulturą - chrześcijańską.

Jestem za wymianą: ludy Afryki i i Południowej Azji mogłyby schronić się w chłodnych kościołach i plebaniach, a wszyscy księża i najwierniejsi z wiernych mogliby zająć ich opuszczone szałasy. Będą tam mieli ciepło i wygodnie.
        • privus Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 02.10.23, 14:08
          Jeśli nie mieli i nie mają zamiaru przestrzegania zasad ustalonych przez siebie zasad da wiernych tego Kościoła, to takie poświęcenie traktować należy w granicach absurdu.
      • antares504 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 13:34
        Hejka ~ wariant_b, OK, jest faktem, że objawem globalnego ocieplenia są anomalie pogodowe i rozregulowanie temperatur przy zacieraniu się pór roku - co obecnie widzimy. Tylko pytanie, czy naukowcy znają przyczyny tego ocieplenie i winę w tym wyłącznie człowieka ??? Przed tysiącami lat ludzie tłumaczyli sobie takie anomalie gniewem bogów. Dzisiaj tłumaczą sobie to globalnym ociepleniem. Mechanizm jest ten sam. Ani jedni, ani drudzy nie mają pojęcia, skąd to się bierze, ale niewygodnie im z tymi brakami wiedzy, więc uzupełniają sobie jakimiś prosto brzmiącymi formułkami, typu właśnie gniew boży czy efekt cieplarniany. Wtedy czują się lepiej - również chyba dzisiejsi naukowcy. Skutki tego ocieplenia widać wszędzie, np. widać to chociażby po wojnach na bliskim wschodzie i uchodźcach. Pośrednią przyczyną tego wszystkiego jest właśnie globalne ocieplenie. Susze i upał niszczy byt człowieka i prowadzi do nędzy, agresji i rozruchów. Tylko obecnie istnieje w tym temacie jeden problem, a mianowicie to, że istnieje rzesza ludzi gadająca o globalnym ociepleniu wyłącznie w celu wzbogacenia się i kreowania swojego wizerunku. Tacy z nich ekolodzy jak sportowcy ze sterydziarzy - też zarabiają na naiwniakach. Pozdrawiam więc wszystkich cieplutko.
        • snajper55 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 14:28
          antares504 napisał:

> Hejka ~ wariant_b, OK, jest faktem, że objawem globalnego ocieplenia są anomali
          > e pogodowe i rozregulowanie temperatur przy zacieraniu się pór roku - co obecni
          > e widzimy. Tylko pytanie, czy naukowcy znają przyczyny tego ocieplenie i winę w
          > tym wyłącznie człowieka ???

Tak, naukowcy znają przyczynę globalnego ocieplenia. Jest nią drastyczny wzrost w atmosferze gazów cieplarnianych powstających w trakcie spalania paliw kopalnych.

S.
          • antares504 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 15:41

Witaj Kolego ~snajper55, muszę Ci przyznać rację, gdyż globalne ocieplenie stało się nową religią, ponieważ nie można o nim dyskutować. Ale wspomniałeś o gazach cieplarnianych, to popatrz na to... wprowadzono w EU normy, które zabiły europejskie hutnictwo, dzięki czemu rozwinęły się całkowicie nieekologiczne huty w Azji, więc to co się teraz dzieje w temacie tych gazów w Chinach i Indiach to efekty unijnej ekologii.
            • snajper55 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 16:49
              antares504 napisał:

>
              > Witaj Kolego ~snajper55, muszę Ci przyznać rację, gdyż globalne ocieplenie stał
              > o się nową religią, ponieważ nie można o nim dyskutować.

Dlaczego nie można dyskutować? O wszystkim można dyskurltowac. O religii, o globalnym ocieplenie, o tym czy 2 + 2 = 4 czy może jednak 5 lub 7.

> Ale wspomniałeś o gaza
              > ch cieplarnianych, to popatrz na to... wprowadzono w EU normy, które zabiły eur
              > opejskie hutnictwo, dzięki czemu rozwinęły się całkowicie nieekologiczne huty w
              > Azji, więc to co się teraz dzieje w temacie tych gazów w Chinach i Indiach to
              > efekty unijnej ekologii.

Rozumiem że uwazaz, że nic nie trzeba było robić i pozwolić naszym hutom dalej emitowac gazy cieplarniane?

S.
              • antares504 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 20:53
                Hmm ~snajper55, teraz dopiero zobaczyłem Twój wpis, więc to moje porównanie globalnego ocieplenie do religii nie jest takie głupie, katolicy też nie dyskutują czy Bóg istnieje czy nie. Bóg dla nich jest takim samym faktem jak np. dla Ciebie wzrost temperatury. Jednak na globalne ocieplenie popatrz z innej strony... ilu naukowców wciągnęły macki zielonej ekomafii i jak ta ekomafia sprytnie zaatakowała nie tylko nasze dusze ale i portfele. To ja mam się czuć winny gdy jadę swoim samochodem do pracy, ja mam się wstydzić że piję wodę z plastikowej butelki, ja jestem winny ociepleniu klimatu bo chcę zjeść kotleta ???. Jest to kolejna wymówka żeby obciążać mnie opłatami środowiskowymi ???. Dlaczego tak się nas programuje ???. Dzisiaj nikt już nie protestuje przeciwko wycince lasów, szczególnie lasów tropikalnych które kształtują klimat, nie promuje się sadzenia drzew, ani nie protestuje przeciwko produkcji plastiku, bo wiadomo, że chodzi tutaj tylko o pieniądze a nie o żaden klimat. Ja się zgadzam co do Twoich gazów cieplarnianych, ale niestety aby całkowicie powstrzymać globalne ocieplenie, emisje CO2 muszą na całym świecie osiągnąć zerową wartość netto - a tego nie da się zrobić. Inne wyjście ???. Podobno jak w Ameryce wymordowano Indian, to stwierdzono spadek temperatur, konkwistadorzy i misjonarze Kościoła wymordowali ich podobno ponad 70 mln. Tak się zastanawiam czy nad tym nie pracują politycy EU za pomocą ideologii marksistowskiej, czyli kreacji całkiem nowego człowieka. Mam na myśli gender, czyli obrzydzenie sobie nawzajem obu płci, i stworzenie mutantów, zatarcie różnic pomiędzy płciami. Ja naprawdę jestem w stanie na upartego wykazać, że seksizm ewidentnie poprawia ludzkie zdolności do racjonalnego działania w zakresie ochrony klimatu. Oczywiście jaj sobie nie robię, podobno istnieje przekonanie, że modele komputerowe, których używa się do straszenia świata opowieściami o powodowanej przez człowieka katastrofie klimatycznej są przesadzone, jednak klimat się ociepla. Ale czy winny tylko człowiek ???. Aktywność Słońca też ma na to wpływ.
    • antares504 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 13:17
      Witaj ~wawrzanko, ja jako gorący katolik :) twierdzę, że Kościół robi bardzo dużo w temacie globalnego ocieplenia. Został przecież wprowadzony np. grzech klimatyczny czy grzech ignorancji. W celu ochrony naszej planety, to Kościół obniżył wiek Ziemi 700 tysięcy razy aby obchodzić się z nią jak z dzieckiem - z tego wynika dla katolików, że Kościół Mariacki ma 9 godzin, jest to niemowlę i trzeba tam dużo wrzucać do skarbonek na pampersy i odżywki białkowe. Droga ~wawrzanko, sytuacja Kościoła w walce z CO2 jest ciężka, gdyż z jednej strony uderza w niego młot polityki, z drugiej kowadło nauki, czyli konsensus naukowy wypracowany przez lewackich naukowców na lewackich uczelniach w zmowie z neokomunistycznymi ateistami, których celem jest zniszczenie ociepleniem białego człowieka w Europie. Ale Kościół dzielnie walczy, ukazuje nam powiązania między wiarą w Chrystusa Zmartwychwstałego a uznawaniem wpływu CO2 na klimat. Tutaj to pięknie widać w mojej rodzinie - babcia całą rentę oddaje na Kościół, ekologiczny proboszcz kupił sobie Tesle Model S, a mama utrzymuje babcię tak płacąc za swoje klimatyczne grzechy, gdyż nie stać ją na podróże lotnicze. No niestety, dzięki Kościołowi nasze polskie tradycje jak stare diesle i węgiel odchodzą do lamusa.
    • snajper55 Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 14:53
      wawrzanka napisała:

> Chcę Was zapytać, bo czytacie artykuły dotyczące kleru, a niektórzy z was chodz
      > ą na niedzielne msze. Jak księża odnoszą się do doniesień naukowców na temat ko
      > niecznej i pilnej potrzeby włączenia się wszystkich ludzi w działania na rzecz
      > zrównoważonego rozwoju i ratowania planety? Czy kościół katolicki nie powinien
      > również włączyć się do szerzenia świadomości na ten temat? Raporty naukowe nie
      > pozostawiają najmniejszych złudzeń: człowiek ma ogrom pracy do wykonania, jeśli
      > ludzkość ma przetrwać. Księża lubią się bogacić. Może chociaż włączyliby się w
      > promowanie paneli słonecznych? Bo nie liczę na bezinteresowne działania tych l
      > udzi.

Jedni wierzą w zagrożenie, inni mówią o religii klimatyzmu. Podobnie jak taksówkarze czy pielęgniarki. Nie rozumiem dlaczego ten zawód wyróżniasz swoim pytaniem.

S.
    • privus Re: Kościół vs. efekt cieplarniany 29.09.23, 21:04
      Sądzę, że nie zwracają na to uwagi. Cieszą się z efektu cieplarnianego stworzonego dla korporacji, w której funkcjonują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka