Dodaj do ulubionych

Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso

IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 22:17
Dostałem dziś pismo z Kredyt Inkaso o zajęciu wynagrodzenia oraz
wierzytelności zasiłku chorobowego i wezwanie do dokonywania
potrąceń.

Jest to odpis, pismo poszło też do mojego pracodawcy.

Należność główna ponad 3 tyś, do tego koszty sądowe i odstetki co
deje ponad 5 tyś. Wyrok był wcześniej bez mojego udziału. Nie
miałem z nimi żadnego kontaku, ani nie wpłacałem pieniędzy.
Myślałem, że to dług przeterminowany, ponieważ jest to za fakturę z
2004 roku za zerwanie umowy z PTK Centertel.

Czy w tej sytacji można coś zrobić ? Piszą, że na czynność komornika
przysługuje skarga do sądu rejonowego w ciągu 7 dni. Czy mogę
odwołać się, na postawie, że nie podpisywałem umowy z Kredyt Inkaso
i że dług jest 'przeterminowany' - czy to coś da ?

Czy zostało tylko dogadanie się z komornikiem ? Nigdy nie miałem
takiej sytacji i nie wiem jak to wygląda. Czy po tym piśmie z pracy
od razu ściągną mi pieniądze, czy jak pisałem wyżej mogę zapłacić
całość komornikowi i mieć spokój ?

Jakby ktoś pytał czemu wcześniej nie płaciłem - odpowiadam: byłem
przekonany, że takiego długu nie mogą ściągnąć (z 2004 r.), poza tym
wczęsniej pisał kruk, i inne firmy, mało wiarygodne. Kredyt inkaso
było pod postacią Forum Kancelaria Prawnicza.
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 17.04.10, 06:07
      Możesz powalczyć, ale liczy się czas. Szansa jest w przywróceniu terminu na
      wniesienie sprzeciwu.
      Przede wszystkim, ustal dlaczego nie dostałeś zawiadomienia z sądu o wydanym
      nakazie. Jeśli się okaże, że byłeś powiadamiany prawidłowo, to nic z tym nie
      zrobisz. Jeśli nie byłeś: to patrz pierwszy akapit. Masz na to tylko 7 dni od
      momentu, kiedy dowiedziałeś się o zajęciu. Skarga na czynności komornika nic tu
      nie da, bo działa on prawidłowo.
      Co do wystąpienia o przywrócenie terminu: szukaj na forum, trochę tego było.
      • Gość: Gość S Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 08:30
        Było odebrane pismo z sądu, ale nie był to wyrok tylko pozew Kredyt
        Inkaso przeciwko mnie, do tego kserowany, łącznie z podpisami.

Wyroku nie otrzymałem, spróbuję wystąpić o przywrócenie terminu na
        wniesienie sprzeciwu.
        Gdzie - do Sądu w Zamościu ? Do moego sądu rejonowego ? Czy może
        przez e-sąd ?
        • Gość: Gość. S Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 11:10
          Czy zajęcie wynagrodzenia w 50 % wiąże się także z blokadą konta
          bankowego ? Czy będę mógł normalnie korzystać z pieniędzy, które mi
          zostaną po odjęciu części dla komornika ?
        • mordimer.madderdin Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 17.04.10, 17:31
          A, no to wszystko jasne. To był nakaz zapłaty. Odszukaj sobie to pismo. Wśród
          załączników masz pouczenie: że zasądzoną kwotę należy zapłacić, lub w ciągu
          dwóch tygodni wnieść sprzeciw. I na tym etapie mogłeś działać, teraz możesz
          sobie darować fatygę wnoszenia o przywrócenie terminów.

Co do zajęcia: teoretycznie, pozostałe 50% pensji jest do twojej dyspozycji.
          Piszę "teoretycznie", bo jeśli wierzyciel skierował wniosek o egzekucję także z
          rachunków bankowych, co jest standardem, to na pewno będziesz miał zajęte także
          konto. Można to odkręcać, ale prościej zmienić konto do rozliczeń z pracodawcą,
          najlepiej na należące do kogoś innego.
          Mam np. teraz na tapecie przypadek gościa, któremu US zabiera ile może u
          pracodawcy, a głupki z banku - bo inaczej nie określę - zabierają resztę i
          przekazują do US. Na początek zabrali zasiłek rodziny, który zajęciu w ogóle nie
          podlega, potem resztę wynagrodzenia. Facet odbiera to później w kasie US, bo
          dopóki tego nie powyjaśnia, musi przecież z czegoś żyć. Jest tam jeszcze parę
          innych kwiatków, ale to już nie temat tego wątku.
          • Gość: Gość S. Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: 87.204.191.* 17.04.10, 18:25
            Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Jest w dokumentach nakaz zapłaty, sprzed roku.

Dla spokoju już im to zapłacę w całości (taki mam zamiar). Znasz
            widzę ten rodzaj pracy, więc może wiesz z kim się dogadywać w celu
            spłacenia całości od razu - zanim zajmą konto - z Kredyt Inkaso czy
            z komornikiem ? I czy po spłaceniu wierzyteloności muszę od nich coś
            wziąć, aby 'zawiesili' egzekucję komornika, przestali pobierać
            środki z wypłaty ?

I czy w tym przypadku jeśli chcę im zapłacić całość, jest sens
            zakładać konto na inną osobę w celu rozliczeń z prawcodawcą ?

Czy może się zdarzyć, że zapłacę im całość wierzytelności a na moim
            koncie będzie blokada środków a jeszcze lepiej nadal ściągana
            wierzytelność z konta ?

Dziwi mnie to, że:
            - sąd jest z Zamościa, kilkaset kilometrów ode mnie
            - komornik jest z Łodzi też kilkaset kilometrów ode mnie.
            Zostaje mi tylko telefon. Kontakt osobisty byłby łatwiejszy.
            • Gość: mike Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 19:49
              Coś mi z tym komornikiem nie pasuje , wydaje mi się ze komornik
              powinien być z rewiru do jakiego dłuznik należy a tu czytam że nawet
              inne miasto
              • Gość: Gość S. Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 20:36
                Jest to Komornik Sądowy xxxx xxxx przy S.R. dla Łodzi-Widzewa w
                Łodzi.
                Mam do niego ok. 500 km.

Powiadomienie o zajęciu wynagrodzenia zostało wysłane listem zwykłym
                do skrzynki, przez In Post,(znaczek za 1,20 zł) bezpośrednio od
                komornika sądowego w/w. Dał mi je sąsiad, bo ja nie mieszkam pod
                tym adresem i gdyby nie on nawet bym nie wiedział, że coś takiego
                przyszło.

Na tym zajęciu wynagrodzenia jest napisane:
                Adresat oryginału: Mój zakład pracy
                Do wiadomości:
                1. Moje imię i nazwisko, miasto
                2. a/a

Czy na podstawie tego mogę sądzić, że do banku nie wysłali tego ?

Nieznajmość prawa szkodzi :( byłem przekonany, że ten dług za
                zerwanie umowy z orange jest przedawniony i listy szły na półkę, aż
                do teraz. Myślałem, że nic nie mogą zrobić, bo już nie mogą i tu był
                mój błąd.
                • mordimer.madderdin Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 17.04.10, 21:17
                  Tak naprędce, bo jestem "w przelocie" przy komputerze:

1. Z sądem z Zamościa i komornikiem z Łodzi wszystko jest ok.
                  2. Jeśli chcesz zaoszczędzić paręset złotych na kosztach komorniczych, to
                  wstrzymaj się z płaceniem wierzycielowi.

Więcej szczegółów po weekendzie, chyba, że ktoś mnie ubiegnie.
                  • Gość: Gość S. Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 20:54
                    > Więcej szczegółów po weekendzie, chyba, że ktoś mnie ubiegnie.

Czekam na te szczegóły jak zapłacić mniej.
                    Z góry dziękuję.
                  • Gość: Angel Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: 46.77.124.* 26.03.14, 13:28
                    Podobna sprawa. Prosze o pomoc!!! Jak zaplacic mniej- wlasnie
              • Gość: włodek Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.play-internet.pl 15.12.13, 22:48
                podaj nazwisko prawnika wystepujacego jako kredyt inkaso
                • Gość: włodek Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.play-internet.pl 18.02.14, 20:11
                  Pan Piluś
    • mecenas_warszawa Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 19.12.13, 12:44
      Tu, Drodzy Państwo, widzimy typowe zachowanie przeciętnego człowieka: Pan postanowił zaoszczędzić 150-500 zł brutto na usłudze radcy prawnego. W związku z tym zapłaci ok. 5000 zł + koszty postępowania egzekucyjnego, w tym, jak można przypuszczać, 15 % od kwoty długu wyniesie wynagrodzenie komornika. Sprawa, sądząc wyłącznie z krótkiego opisu, była do prosta, jasna i wygrania, a koszty wynagrodzenia radcy prawnego w takim przypadku zapłaciłaby w dużej części strona przeciwna - ta, która pozwała Pana.

Życzę Państwu miłych, spokojnych Świąt...
      • Gość: Norto Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.230.88.7.rzeszow.mm.pl 14.02.14, 08:14
        Witam
        Pomocy :(
        mam pytanie niestet ymi sciagneli z konta 5200 zł a tytul jest wystawiony az na 8-9 tys
        czy wogole jest opcja odzysku kasy i zawieszenia dalszych czynnosci ?
        pewnie juz sie nnie da nic zrobic :(
        mialem dlug stary jak swiat ok 10 lat wstecz
        jesli jest pocja odzysku chetnie zaplace za pomoc :)
        by tej instytucji nie oddac ani zlotowki !
        • Gość: alpepe Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.14, 08:18
          nikt ci nie zajmie konta, jak nie ma prawa, przynajmniej teoretycznie. Podaj szczegóły, skąd dług, czemu nie reagowałeś na komornika i sąd, to mądre głowy z tego forum ci poradzą tak czy siak. Na razei nie da się powiedzieć nic.
        • Gość: włodek Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.play-internet.pl 18.02.14, 20:29
          tak właśnie działa kredyt inkaso , wykupuje stare długi , które sąd nie ma prawa respektować w swoich wyrokach , przecież bardzo dobrze wie , że nie zapłacone rachunki umarzają się po trzech latach , podają nie aktualne adresy co uniemożliwia branie bezpośredniego udziału w sprawie o której dowiadujemy się najczęściej od komornika. niestety w Zamościu działa mafia , wyroki wydawane są dla kredyt inkaso w terminie do 8 dni co jest ewenementem w sądownictwie polskim , sprawy prowadzi dla inkaso prawnik który ma doskonałe powiązania rodzinne z prokuraturą w Zamościu , a sprawy dla inkaso prowadzą zawsze ci sami sędziowie. zawsze znajdą powód do oddalenia skarg i zażaleń na wydawane swoje wyroki. piszcie wszyscy na forum nazwiska tych ludzi , zwrócimy się do CBŚ o wszczęcie dochodzeń bo jest to nagminne i sprawą ktoś powinien się zająć
          • Gość: Ja dłuznik Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.pwn.com.pl 20.02.14, 14:37
            Ja tam wygrałem sprawę w sądzie w zamościu z tą złodziejską firmą kredyt inkaso... tez o długu dowiedziałem się od komornika bo wyrok jest z 2008 roku. jest inna kwestia na jakiej podstawie składali sprawy w zamościu jeśłi miejscem sprawy powinno być miejsce zamieszkania dłużnika...
            • mordimer.madderdin Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 21.02.14, 05:57
              Gość portalu: Ja dłuznik napisał(a):
              "jest inna kwestia na jakiej podstawie składali sprawy w zamościu jeśłi miejscem spraw
              > y powinno być miejsce zamieszkania dłużnika..."

Niekoniecznie, może to być miejsce spełnienia świadczenia.
              • anka938 Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 26.08.15, 08:56
                wiem tylko jedo ze ta firma to naciągacze wymyslaja fikcyjne dlugi mojej mamie przysłali pismo od komornika w którym jest napisane ze w 2008 roku ma u nich jakiś dlug .tylko ze ona akurat była osoba bezrobotna i nikt nie dal by jej kredytu ani nic na raty. a jak probowalam się z nimi skontaktować meilowo to w ogole nie dochodzą do nich moje wiadomości .
                • Gość: nk Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.zamosc.mm.pl 29.08.15, 00:14
                  Jak możesz oczekiwać odpowiedzi jak piszesz w nie swojej sprawie. Ochrona danych osobowych, nigdy nie odpowiedzą.
                  • Gość: Alamakota Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.19-3.cable.virginm.net 21.10.15, 21:18
                    Znalazłam się również pod pręgierzem Kredyt Inkaso. w lipcu przesyłką poleconą otrzymałam pismo od komornika z Łodzi w załączeniu był z Sądu w Zamościu nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Cóż.... głupio zrobiłam bo zignorowałam to, a dziś okazało się iż moje środki na koncie bankowym zostały zablokowane. W 2005 roku z Orange wzięłam telefon na abonament dla mojego partnera. Rozstaliśmy się , on miał spłacać abonament, okazało się że przestał krótko po podpisaniu umowy. Nakaz zapłaty jest z 25 listopada 2008 r. Wcześniej nie otrzymałam żadnego zawiadomienia poleconym, że wzywa się mnie na sprawę i że cokolwiek przeciw mnie toczy się w Sądzie! Wierzyciel skierował nakaz do komornika. Jak to możliwe, że dopiero po siedmiu latach? Dla mnie to celowe bezkarne i świadome działanie by oprócz długu (który i tak nie jest adekwatny do niespłaconych rachunków) domagać się odsetek które spokojnie rosły przez te siedem prawie lat!!!! Proszę o radę.... czy ktokolwiek wie jak mogę wysupłać się z tej machiny złodziejskiej Inkaso????
                    • Gość: Alamakota Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.19-3.cable.virginm.net 21.10.15, 21:22
                      Muszę dodać, że od lutego 2006 r. nie mieszkam w Polsce....
                      • Gość: marian paździoch Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 22.10.15, 05:23
                        shark001@orange.pl pytaj co potrzebujesz
          • rosalin0 Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 25.10.16, 17:37
            Witam. Te z jestem zainteresowana działaniem tej firmy. Będę wdzięczna za jakieś namiary mailowe, to przesłałabym szczegóły. Może pora zainteresować nimi służby. Mój email elzbietapiotrowska1@wp.pl Serdecznie pozdrawiam. Ela Piotrowska
      • Gość: włodek Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso IP: *.play-internet.pl 18.02.14, 20:17
        no to może pisać tylko ktoś bardzo bogaty , dla którego zawsze sprawa jest wygrana , ale nie zawsze za 500 zł , a ile Pan bierze za wejście na salę sądową , są w tym kraju ludzie okradzeni nie tylko przez komorników , sądy , firmy windykacyjne ale także przez adwokatów , którzy zawsze obiecują , że będzie i wygrana i tanio a później okazuje się , że taniej byłoby zapłacić komornikowi.
    • 2lucjann Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 28.10.15, 13:59
      Czy ktoś z nimi miał ostatnio do czynienia?
      • ewa4100 Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 11.08.16, 13:01
        to oszuści i manipulanci , poszli ze mną na ugodę wpłaciłam 600 zł i komornik dalej siedzi mi na pensji bo te barany są z nim w zmowie , odradzam jakiekolwiek ugody z tymi złodziejami i oszustami
    • ewa4100 Re: Zajęcie wynagrodzenia- Kredyt Inkaso 11.08.16, 13:08
      nie radze isc z tymi oszustami na zadną ugode , mi tez komornik zajał pensje poszlam z nimi na ugode wplacilam kwote jakiej zadali a komornik dalej zabiera mi polowe pensji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka