Dodaj do ulubionych

Kosmiczne kary za nieterminową spłate

IP: 77.252.233.* 08.12.10, 09:45
Miesiąc temu byłem w sytuacji kryzysowej i wziąłem pożyczkę, tzw. "chwilówkę" - dostałem 1500zł, oddać musiałem 2100. Spóźniełem sie ze spłata ok tydzień i naliczone zostały opłaty karne w kwocie ok 500zł ( w umowie była o nich mowa). Mam pytanie czy takie kary za spóźnienia nie naruszają ustawy anty-lichwiarskiej , mam zamiar udać sie do prawnika i wytoczyć im proces. Przecież to jest przegięcie, kary z sufitu, 50zł za każdy dzień spóźnienia , wiem ze takie firmy unikają sądów jak ognia, egzekwują należności poprzez subtelne zastraszanie, psucie opinii wśród sąsiadów, pracy itp., ale nie dam sie dwa razy pokroić złodzieją żywcem. jak ma ktoś wiedze czy to ma sens to proze o odp. dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 11:07
      Sporo tego liczą , z 1500zł aż 2100 w miesiąc ? to już przegięcie , mój brat brał 500zł i miał oddać 640zł za miesiąc ale nie oddał wogóle , będzie już rok , jakiś od nich jeżdzi co miesiąc do nas ale na nic mu to bo kasa przepadła nie wiem jakie mają sztuczki żeby odzyskać kasę , chyba że sądownie ale z taką lichwą to wątpie
    • unhappy Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 08.12.10, 13:58
      Gość portalu: Jassie napisał(a):

> Miesiąc temu byłem w sytuacji kryzysowej i wziąłem pożyczkę, tzw. "chwilówkę" -
      > dostałem 1500zł, oddać musiałem 2100. Spóźniełem sie ze spłata ok tydzień i na
      > liczone zostały opłaty karne w kwocie ok 500zł ( w umowie była o nich mowa). M
      > am pytanie czy takie kary za spóźnienia nie naruszają ustawy anty-lichwiarskiej
      > , mam zamiar udać sie do prawnika i wytoczyć im proces. Przecież to jest przeg
      > ięcie, kary z sufitu, 50zł za każdy dzień spóźnienia , wiem ze takie firmy unik
      > ają sądów jak ognia, egzekwują należności poprzez subtelne zastraszanie, psucie
      > opinii wśród sąsiadów, pracy itp., ale nie dam sie dwa razy pokroić złodzieją
      > żywcem. jak ma ktoś wiedze czy to ma sens to proze o odp. dziekuje

Ale od kogo była ta chwilówka? Bo jak od "ludzi z miasta" to nawet powiem, że niewysokie te odsetki.
      • aniol_stroz1 Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 08.12.10, 16:39
        Powiem krótko, skoro twierdzisz, że było to w umowie, to Twój podpis był ewidentną zgodą na to i byłeś świadomy tego co robisz. Jedyne pretensje to do siebie powinieneś mieć. W sądzie raczej nic nie wskórasz.

Pozdrawiam
        • unhappy Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 08.12.10, 17:15
          aniol_stroz1 napisał:

> Powiem krótko, skoro twierdzisz, że było to w umowie, to Twój podpis był ewiden
          > tną zgodą na to i byłeś świadomy tego co robisz. Jedyne pretensje to do siebie
          > powinieneś mieć. W sądzie raczej nic nie wskórasz.
          >
          > Pozdrawiam

Z dokładnością do zasad współżycia. Społecznego ofkorz :)
          • Gość: Jassie Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.aircity.pl 08.12.10, 19:56
            No dobra mędrcy, a jakby ktoś podpisał, że odda nerkę to tez by musiał oddać?? Inny przykład - w Krakowie oszust-pseudotaksówkarz za km liczył 20zł, koleś miał za kurs zapłacic 300zł , nie miał przy sobie gotówki i podpisał druczek taksiarzowi , że jest mu winien 300zł + 50% odsetek dziennie, wyszło tego kilkanaście tysięcy sąd oczywiście unieważnił ta kwote.
            • unhappy Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 08.12.10, 22:17
              Gość portalu: Jassie napisał(a):

> No dobra mędrcy, a jakby ktoś podpisał, że odda nerkę to tez by musiał oddać??
              > Inny przykład - w Krakowie oszust-pseudotaksówkarz za km liczył 20zł, koleś mi
              > ał za kurs zapłacic 300zł , nie miał przy sobie gotówki i podpisał druczek taks
              > iarzowi , że jest mu winien 300zł + 50% odsetek dziennie, wyszło tego kilkanaśc
              > ie tysięcy sąd oczywiście unieważnił ta kwote.

Toteż piszę - zasady współżycia. Ale z nerką, to chyba nawet znajdzie się paragraf.
        • kool82 Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 15.12.10, 18:22
          Witam, troszkę nie w "temat". A więc: Piszę bo może ktoś konkretny mi pomoże oczywiście jak będzie chciał to podam więcej szczegółów, dostałem kredyt w banku BPH na kwotę 8000 po jakimś czasie przestałem spłacać,dostałem się do Ultimo potem do Pro Render,potem znów do Ultimo i znów do pro render, no i wylądowałem w jakiejś kancelarii nazwy nie pamiętam. obecnie mam do oddania ponad 17tys. pln. mimo że wpłaciłem im już co najmniej 13tys. czyli ogólnie mam do oddania 30tys. Nie sądzicie żę to trochę za dużo????? Proszę o pomoc i poradę PZDR
    • real_mr_pope Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 08.12.10, 21:36
      > Mam pytanie czy takie kary za spóźnienia nie naruszają ustawy anty-lichwiarskiej

Tzw. ustawa antylichwiarska, czyli po prostu nowelizacja kodeksu cywilnego, zakazuje stosowania odsetek umownych wyższych niż czterokrotność stopy procentowej kredytu lombardowego NBP. Osobną kwestią jest to, że dotyczy to wyłącznie odsetek wynikających z czynności prawnej, a zatem np. za korzystanie z kapitału.
      Tzw. doktryna nie przesądza czy zakaz ten dotyczy także odsetek karnych, czyli wynikających z opóźnienia w spłacie. Jedni autorzy twierdzą, że dotyczy. Inni, że nie.
      Natomiast bezwzględnie ustawa nie porusza kwestii kar umownych, które mogą być ustalone w dowolnej kwocie, a o ewentualnym naruszeniu zasad współżycia społecznego decyduje sąd.

Innymi słowy: takie 'opłaty karne' są co do zasady dopuszczalne.
      • Gość: zdziwiona Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 11:10
        z jakiej firmy była ta chwilówka
        • Gość: Jassie Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: 77.252.233.* 09.12.10, 12:11
          Jakie to dla mojego zapytania ma znaczenie jaka to była firma?? Generlanie 90% firm udzielających hchwilówek w domu klienta ma takie zasady.. Onie widza ze jest to bezprawne , działaja z pozycji siły i to wszystko..Ja kiedys sie spóźniłem w innej firmie tydzień, wg umowy było 3,5 za kazdy dzień + 100zł za kazdy dojazd..windykator straszył groził .... a ja wpłaciłem na konto firmy sume +7 dni po 3,5 i miałem z nimi spokój- jak by byli na prawie to ścigali by mnie jeszcze
          • Gość: zdziwiona Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 13:10
            dziwie sie dlatego bo ja tez mam chwilowke i takich kar niema mam poslizg 2 tygodniowy i zaplacilam tylko 50 zł za dojazd do mnie windykatora [bardzo milego] calą reszte mam zapłacic do konca miesiąca a nie jakies kosmiczne kwoty dlatego sie pytam :)
            • Gość: Jassie Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: 46.112.146.* 09.12.10, 13:53
              A Ty w jakiej masz ,ze podchodza normalnie do sprawy?
              • Gość: zdziwiona Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 14:35
                Kredyty, chwilówki- to są prywatne porzyczki
                • Gość: Michał Re: u mnie do mojego brata znowu dzisiaj był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 18:21
                  z chwilówki ale nikt mu nie otworzył , ciekawe ile mu narosło z marca jak brał 500zł na miesiąc i nie oddał , chłopak z chwilówki był już chyba kilkanaście razy ale nic mu to - tak mu powiedziałem , nie ma szans na odzyskanie pieniędzy od brata
                  • Gość: xxxxxxx Re: u mnie do mojego brata znowu dzisiaj był IP: *.ip.attu.pl 09.12.10, 19:39
                    A dlaczego podpisałeś się pod lichwiarską umową ?????????????????? Teraz płać.
                  • Gość: jassie Re: u mnie do mojego brata znowu dzisiaj był IP: *.aircity.pl 09.12.10, 20:07
                    Tak za dużo mu nie urosło - takie firmy jak ognia boją się sądu bo wiedza ze tam ich praktyki nie przejdą typu 500zł zryczałtowany koszt za dojazd, lichwiarze będą was straszyc i nic wiecej, część osób sie ugnie i zapłaci..
          • real_mr_pope Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 09.12.10, 22:11
            > Onie widza ze jest to bezprawne , działaja z pozycji siły i to wszystko..

Działają z pozycji siły prawda, działają bezprawnie nieprawda. Firmy oferujące pożyczki, te tzw. chwilówki, mają wysokie kary i wysokie oprocentowanie, bo mają bardzo wysokie ryzyko pożyczki. Czego Ty jesteś najlepszym przykładem - zalegasz z pieniędzmi i jeszcze roztrząsasz czy aby udzielona Ci pożyczka została udzielona legalnie.
            • follow_white_rabbit Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 10.12.10, 15:52
              i idąc dalej tym tokiem myślenia :
              pożyczkobiorca nie spłaca bo nie wiadomo czy pożyczka legalna czy nie???
              więc jak spłaci to nie dość że straci kasę to jeszcze może zrobi coś nielegalnego..:))
              • Gość: Wanda Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.152.158.157.dsl.dynamic.eranet.pl 10.12.10, 16:16
                Idąc dalej tym tokiem myślenia po kiego pożyczkobiorca molestował pożyczkodawce o kase jeżeli czytając umowe doszedł do wniosku że jest ona nielegalna?
                P.S. Każdy niesplacający pożyczonych pieniedzy który nie wywiazuje sie ze swoich zobowiązań szukając takich prostackich kruczkow to zwykła hiena do której jak ulał pasuje powiastka o złodzieju który najglośniej krzyczał - łapac zl;odzieja. Wanda
                • follow_white_rabbit Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 10.12.10, 16:43
                  Gość portalu: Wanda napisał(a):

" Idąc dalej tym tokiem myślenia po kiego pożyczkobiorca molestował pożyczkodawce
                  o kase jeżeli czytając umowe doszedł do wniosku że jest ona nielegalna?

Nie wiemy czy pożyczkobiorca doszedł do takiego wniosku molestując wierzyciela czy też później...
                  Po kiego...?tu odpowiedzmy sobie sami..:))

" P.S. Każdy niesplacający pożyczonych pieniedzy który nie wywiazuje sie ze swoic
                  > h zobowiązań szukając takich prostackich kruczkow to zwykła hiena do której jak
                  > ulał pasuje powiastka o złodzieju który najglośniej krzyczał - łapac zl;odziej
                  > a. Wanda

E tam...uogólniasz..:))
                  Niektórzy po prostu stwierdzili,że znaleźli się być może w złym towarzystwie...:)
                  i dodatkowo mają coś stracić kasy!
                • Gość: Michał Re: Konkretna odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 16:46
                  ja jestem tego zdania że jak potrzebowałem gotówki to banki mi dawały więc dla mnie priorytetem było oddać a jak 2 lata wpadłem w kłopoty finansowe i nie było mnie stać na raty sam chodziłem pisałem rozmawiałem płaciłem ile mogłem a nie szukałej sposobu jak ich wykiwać a było to proste bo będąc bezrobotnym i bez majątku więc niesciągalnym a kredytów na dobre 50tyś zł.jestem dokładnym przeciwieństwem mojego brata i tłumacze mu że to tylko chwilówka żeby sie dogadał a nie unikał bo chłopak jeździ tu i pyta na darmo jak by to była chwilówka od 'chłopaków z miasta ' dawno by miał kości połamane a umowy takie powinno się dokładnie czytać zwłaszcza punkt o nieterminowej spłacie
                • real_mr_pope Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 12.12.10, 11:50
                  > Idąc dalej tym tokiem myślenia po kiego pożyczkobiorca molestował pożyczkodawce
                  > o kase jeżeli czytając umowe doszedł do wniosku że jest ona nielegalna?

To sprawa pożyczkobiorcy, który w takiej sytuacji może mieć rację. Weź pod uwagę na przykład ustawę o kredytach konsumenckich. Jest tam wyliczone co powinna zawierać umowa kredytu i jakie są uprawnienia konsumenta, kiedy umowa wymaganych treści nie zawiera. Nie jest więc w tym nic nienormalnego, że pożyczkobiorca zastanawia się nad legalnością umowy. Po prostu takie kontestowanie treści umowy przez pożyczkobiorcę wliczone jest w ryzyko udzielania pożyczki i odpowiednio przeliczone na kary umowne.
                  • Gość: Wanda Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.152.158.129.dsl.dynamic.eranet.pl 12.12.10, 18:48
                    Idąc dalej Twoim tokiem myslenia to powinnismy dokładnie przeczytac umowe , znalkeźć w niej nieprawne zapisy , podpisac te dokument , zabrac kasę i ..wypiąc sie na pożyczkodawce poniewaz umowa jest bezprawna.
                    • follow_white_rabbit Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 13.12.10, 11:46
                      I to jest już od dawna znana praktyka gospodarcza,uprawiana równie skutecznie przez oszustów
                      i korporacje-tyle ,że jak najbardziej zgodna z literą prawa{tfu,tfu}.
                      • Gość: kool Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: 81.219.15.* 15.12.10, 18:16
                        Witam, troszkę nie w "temat". A więc: Piszę bo może ktoś konkretny mi pomoże oczywiście jak będzie chciał to podam więcej szczegółów, dostałem kredyt w banku BPH na kwotę 8000 po jakimś czasie przestałem spłacać,dostałem się do Ultimo potem do Pro Render,potem znów do Ultimo i znów do pro render, no i wylądowałem w jakiejś kancelarii nazwy nie pamiętam. obecnie mam do oddania ponad 17tys. pln. mimo że wpłaciłem im już co najmniej 13tys. czyli ogólnie mam do oddania 30tys. Nie sądzicie żę to trochę za dużo????? Proszę o pomoc i poradę PZDR
    • Gość: kasia Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.11, 01:13
      Piszę to ku przestrodze. Mój wujek w czerwcu zeszłego roku wziął chwilówkę 500zl. I tu jest pierwszy przekręt. Chwilówkę udzielają tylko na miesiąc. Dostał umowę drobnym druczkiem spisaną na dwóch arkuszach. Po miesiącu okazało się że albo spłaca całą kwotę + określona kwota % albo płaci 200zł tzw. przedłużenia i dostaje następną umowę podpisania, na tą samą kwotę pożyczki/ czyli 500zł /- bez pokwitowania wpłaconego tzw. przedłużenia. Ponieważ ciągle brakowało mu całej kwoty do spłacenia takich umów dostał 7 oczywiście płacąc za każdym razem 200zł tzw. przedłużenia umowy. Reasumując : teraz jest marzec ,spłacił im 8 x 200zł i dalej wisi mu nie spłacona chwilówka + odsetki + odsetki karne + koszty wezwania i wniosek do windykacji. To jest rozbój w biały dzień. Jak może na to pozwolić nasze prawo i nie ścigać takich cwaniaczków którzy wykorzystują naiwnych starszych , często schorowanych ludzi. A na koniec dodam że udzielają chwilówek nawet emerytom z zadłużeniem komorniczym uwidocznionym w decyzji ZUS. TO SA ZWYKLI Z L O D Z I E J E. Ludzie pilnujcie się i nie dajcie się nabierać cwaniakom którzy nabijają sobie kabzy cudzym nieszczęściem.
      • Gość: michał Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.opera-mini.net 30.03.11, 05:31
        brat w kwietniu brał 500zł na miesiąc ale zaraz stracił pracę i do dzisiaj nie zapłacił nic gość jeździł w tamtym roku często po kasę ale nic to nie dało w tym roku był w styczniu i teraz w marcu a że brat ma już pracę to się umówili na kwiecień na spłatę jak podsłyszałem całości w kwocie nieco ponad 700zł więc teraz myślę czy nie chcą go wydymać ? Spłaci 700 i potem okaże się że to nie wszystko ? I będą tak doić niewiadomo ile ? Jak go od tego uchronić bo jak go zdołują to i tą pracę oleje
      • 19dawid80 Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 30.03.11, 20:15
        Skoro Twój Wujek jest taki cacy to dlaczego nie poszedł do banku tylko pochełpił się na tzw "chwilówkę"? W banku wygląda to zupełnie normalnie. Zresztą skoro wiedział, że będzie miał problemy ze spłaceniem pożyczki to po co w ogóle ją brał?

• real_mr_pope Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 30.03.11, 22:44
        Fakt, starszym lub schorowanym ludziom nie powinno w ogóle się pożyczać pieniędzy.
        • Gość: Michał Re: Tylko , że emeryt to pewniak dla takich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 20:57
          m
          • real_mr_pope Re: Tylko , że emeryt to pewniak dla takich firm 03.04.11, 03:31
            Co tam firmy! Prawnie powinno być zakazane, nawet pomiędzy prywatnymi osobami, choćby w rodzinie.
            • Gość: Jassie Re: Tylko , że emeryt to pewniak dla takich firm IP: *.cable.net-inotel.pl 15.04.11, 08:55
              Witam ponownie nie takie chwilówki straszne jak je malują.. :) Sprawa zakończyła sie dla mnie polubownie po mojej myśli- po spłacie długu firma zaśpiewała ze winny im jestem jeszcze prawie 1000zł "kosztów" na co ja skierowałem ich do sądu - będzie wyrok to zapłacę.. troche sie nadymali , postraszyli , a ostatecznie zapłaciłem im 150 zł i otrzymałem potwierdzenie spłaty pozyczki i rozstałem się z ową firmą. Wniosek jest taki- nie dajcie sie zastraszać lichwiarzom !!
              • Gość: Michał Re: Tylko , że emeryt to pewniak dla takich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:48
                Do brata o 500zł z kwietnia 2010r jeżdżą , był nawet ostatnio ale brata nie zastał ale on i tak nie ma z czego spłacić
                • Gość: waldek Re: Tylko , że emeryt to pewniak dla takich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 15:54
                  Hehe, lichwa to lichwa. Ostatnio zająłem się tematem i policzyłem ile te firmy pobierają opłat i jakie kary naliczają. Zwykle już za SMSy, listy to kwoty rzedu 50 zł :)
                  Możecie zerknać na kalkulacje i rozwój pożyczki oraz jej nie spłącanie na kwote 500 zł 30 dni +
                  chwilowo.pl/prasa/ranking-chwilowek-na-500-zl-pazdziernik-2013/
                  Z 500 zł w niektórych firmach robi się nawet 1000 zł. To i tak niska kwota. Niedługo przeliczę ile to by wyglądało dla 2000 zł :)
                  pozdrawiam
    • sla77 Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate 23.05.14, 18:37
      Na naszym blogu o chwilówkach piszemy o rożnych formach pożyczania - także od osób prywatnych gdzie łatwiej o pożyczkę niż w Providencie itp.
      • Gość: RobertM Re: Kosmiczne kary za nieterminową spłate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.14, 19:01
        Czegoś tu nie rozumiem ?
        Przecież czytanie umowy ze zrozuminiem tekstu należy podstawowych obowiązków
        i nie jest czymś niezwykłym.
        Podpisując takie lichwiarskie pożyczki trzeba liczyć się z kosztami,
        albo od razu założyć, że nie będziemy tego "gów#na \"spłacać !
        To byłoby łatwiejsze, a nie teraz "gorzkie żale" wylewać na forum.
        Trzeba mieć twardą DU#PĘ, kiedy ma się mięki rozum.

Pozdrowienia
        RobertM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka