jadwinia58
08.08.14, 16:39
Witam
Otrzymałam wezwanie do zapłaty kwoty 318,44 zł tj kwoty zadłużenia 82,35 zł a pozostałe to odsetki i koszty administracyjne za publikację Moje Najlepsze Przepisy firmy International Masters Publishers Sp. z o.o. W piśmie tym nie podano jakiego to okresu dotyczy a ja nie pamiętałam kiedy to mogło być. Zadzwoniłam więc na podany w piśmie numer telefonu i uzyskałam odpowiedź że sprawa dotyczy roku 1997-1998. Trochę mnie to zszokowało ponieważ nie mam jak sprawdzić czy takiej płatności nie uregulowałam a na 100% nie dostawałam żadnych upomnień czy też ponagleń. Zwróciłam się do prawnika o opinie w tej sprawie :
Jak wiadomo, co do zasady roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.
Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli
przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć (art. 118
k.c.).
Dla opisanej powyżej sytuacji zastosowanie ma zatem art. 554 k.c. dla sprzedaży rzeczy w
zakresie prowadzonej działalności gospodarczej. Jak wskazuje przepis: „roszczenia z tytułu
sprzedaży dokonanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedawcy, roszczenia
rzemieślników z takiego tytułu oraz roszczenia prowadzących gospodarstwa rolne z tytułu
sprzedaży płodów rolnych i leśnych przedawniają się z upływem lat dwóch.”
Wskazuję nadto, że odsetki również ulegają przedawnieniu. Jeżeli roszczenie główne uległo
już przedawnieniu, przedawniły się także odsetki, zatem dalsze naliczanie odsetek od
przedawnionego roszczenia nie jest właściwe.
Pomimo pisma które z opinią prawnika wysłałam w dalszym ciągu firma windykacyjna ECS z Warszawy wydzwania na mój telefon i straszy sprawą sądową nie odpowiadając na piśmie moje pismo .
Czy mam nadal pisać pisma czy pozostawić sprawę tak jak jest.