Dodaj do ulubionych

wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat.

08.08.14, 16:39
Witam
Otrzymałam wezwanie do zapłaty kwoty 318,44 zł tj kwoty zadłużenia 82,35 zł a pozostałe to odsetki i koszty administracyjne za publikację Moje Najlepsze Przepisy firmy International Masters Publishers Sp. z o.o. W piśmie tym nie podano jakiego to okresu dotyczy a ja nie pamiętałam kiedy to mogło być. Zadzwoniłam więc na podany w piśmie numer telefonu i uzyskałam odpowiedź że sprawa dotyczy roku 1997-1998. Trochę mnie to zszokowało ponieważ nie mam jak sprawdzić czy takiej płatności nie uregulowałam a na 100% nie dostawałam żadnych upomnień czy też ponagleń. Zwróciłam się do prawnika o opinie w tej sprawie :
Jak wiadomo, co do zasady roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.

Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli

przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć (art. 118

k.c.).

Dla opisanej powyżej sytuacji zastosowanie ma zatem art. 554 k.c. dla sprzedaży rzeczy w

zakresie prowadzonej działalności gospodarczej. Jak wskazuje przepis: „roszczenia z tytułu

sprzedaży dokonanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedawcy, roszczenia

rzemieślników z takiego tytułu oraz roszczenia prowadzących gospodarstwa rolne z tytułu

sprzedaży płodów rolnych i leśnych przedawniają się z upływem lat dwóch.”

Wskazuję nadto, że odsetki również ulegają przedawnieniu. Jeżeli roszczenie główne uległo

już przedawnieniu, przedawniły się także odsetki, zatem dalsze naliczanie odsetek od

przedawnionego roszczenia nie jest właściwe.
Pomimo pisma które z opinią prawnika wysłałam w dalszym ciągu firma windykacyjna ECS z Warszawy wydzwania na mój telefon i straszy sprawą sądową nie odpowiadając na piśmie moje pismo .

Czy mam nadal pisać pisma czy pozostawić sprawę tak jak jest.
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 08.08.14, 21:14
      Nie mieli obowiązku odpowiadać na Twoje pismo, podobnie jak Ty nie miałaś obowiązku pisać do nich. Zresztą - wybitną rzadkością jest, by windykacja masówki odpisała komukolwiek, oni bazują na presji psychicznej i nękaniu.

A co masz robić? Mówiąc kolokwialnie: olej ich. Jak znudzą Ci się ich śmieszno-głupawe telefony, to zmień numer i nigdy do nich z tego numeru nie dzwoń.
      Pilnuj tylko odbierania pism poleconych, któryś list może być z nakazem zapłaty z sądu. Dopiero wtedy trzeba będzie podjąć działania.
      • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-1.vectranet.pl 07.01.15, 12:07
        Właśnie otrzymałam przeslany list od siostry: kwota do zapłaty 180 zł za publikacje,, Moje ogrody,, której nigdy na oczy nie widzialam wydawnictwa International Masters Publisheres. Płatne do 23.12. 2014 a pismo dotarlo 31. 12 2014. Żadnych danych, kiedy kupiłam rzekome publikacje, ile i za ile.... To co w końcu z tym robić....? Wywalić do kosza? U mnie dodatkowo list został wysłany na stary domowy adres, gdzie nie mieszkam od 20 lat....
        • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 07.01.15, 21:28
          Listy zachować proszę i nie reagować próbują a może się uda i jakiś głupi zapłaci proszę przestudiować wpisy na forum i mój jako główny i głowa do góry
        • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-1.vectranet.pl 11.01.15, 12:33
          Czyli mam to tak rozumieć, że nawet jak nie jestem już zameldowana od 10 lat pod adresem na który przyszło pismo i figuruje pod innym nazwiskiem.... to lepiej będzie jak moja rodzina będzie odbierać ew. dalsze pisma w tej sprawie.....? W sumie z każdą inną korespondencją można by oddać list lub nie przyjąć go z adnotacją że,, taka osoba już tu nie mieszka,,...... Już sama nie wiem co robić. Zdaje się, że najprościej byłoby wyjąć kasę i zapłacić pomimo tego, że to nie mój dług - tak dla świętego spokoju....
          • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 12.01.15, 10:10
            1. Zameldowanie nie ma większego znaczenia.

2. Odbieranie korespondencji poleconej skutkuje takim scenariuszem:
            a) rodzina odbiera pozew/nakaz -> przekazuje tobie -> wnosisz sprzeciw -> wygrywasz sprawę;

3. Nieodbieranie korespondencji poleconej skutkuje takimi scenariuszami:
            a) listonosz jest sumienny i uczciwy -> na piśmie z sądu robi adnotację "adresat nie mieszka" -> zwrotka wraca do sądu -> sąd nakazuje wierzycielowi wskazanie twojego aktualnego adresu, co przynajmniej czasowo kończy sprawę.
            b) listonosz jest cymbałem, zwrot do sądu nastąpi z adnotacją "nie podjęto w terminie" -> sprawa się uprawomocni -> wierzyciel skieruje ją do komornika.
            Wierzycielowi zależy na pieniądzach, a nie znalezieniu Ciebie, więc komornik znajdzie Twojego pracodawcę w bazach ZUS lub US i zajmie wynagrodzenie. Na tym etapie jest to możliwe do odkręcenia, ale czaso- i pracochłonne. A egzekucja w tym czasie się toczy.

4. Płacenie nieswoich długów? Twoje pieniądze, Twoja sprawa, pomysł wg mnie dość egzotyczny.
      • aakk4 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 16.05.16, 18:41
        Straszą mnie wpisem do KRD i Sądem. Firma ECS próbuje uprzykrzyć mi życie. Sprawa dotyczy upadku Polisy na życie podobno mojego klienta-ale dostałam tylko zbiór cyferek. Co robić: czekać na KRD i Sąd? Czy płacić za swoją pracę....
    • Gość: Gosia Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.zetosa.krakow.pl 14.08.14, 08:46
      Witam! Mam podobny problem co Pani wczoraj otrzymałam zwykły list od International Masters Publishers Sp. z o.o.. wezwanie przed sądowe. W którym pisze, że do dziś mam wpłacić zadłużenie na podane przez nich konto bankowe inaczej skierują sprawę na drogę sądową. Zadzwoniłam pod wskazany numer żeby dowiedzieć się o co w ogóle chodzi. Pani przez telefon powiedziała, że chodzi o jakieś czasopisma które niby odbierałam w 2000 roku ( nie przypominam sobie w ogóle takiej sytuacji ) nie dostawałam wcześniej żadnych listów upomnień itd. straszą mnie sądem. Przecież było to 14 lat temu. Jak zakończyła sie PAni sprawa ? czy dług sie przedawnił ??? Proszę o porade ponieważ nie mam pojęcia co mam zrobic z tą sprawą. Moim zdaniem to oszuści przysyłają mi list (nie polecony) pierwszy raz od 14 lat i mam im płacić nawet nie wiem za co .z góry dziękuje
      • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 14.08.14, 16:46
        przedawnione, przede wszystkim nieudowodnione
      • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 15.08.14, 08:26
        Witam moja sprawa trwa dalej. Właśnie dostałam wezwanie do zapłaty kolejne i z ostrzeżeniem że następne będzie już sądowe ale nie reaguje. Kiedy dzwonią wyłączam telefon .
        • frediiii Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 15.08.14, 22:51
          olej ich, jak będą dzwonić, poproś aby skierowali sprawę na drogę sądową... , hieny najniższych lotów, chcą zarobić na jeleniach.
      • violcia41 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 29.08.14, 10:22
        Witam,
        Wczoraj dostałam podobne wezwanie co Pani "jadwinia58" - najpierw chciałam zapłacić, bo pamięć bywa zawodna, chociaż nie przypominam sobie żadnych zaległości z tego tytułu, ani wpływających ponagleń, ale weszłam z ciekawości i trochę poszperałam i dowiedziałam się że inni też mają taki sam problem. Dzwoniłam dziś do firmy IMP i mi powiedzieli że moje "niby" zaległości pochodzą z przełomu roku 1999 i 2000. Uważam że ewidentnie naciągają klientów, bo ja już od dobrych kilkunastu lat tego nie zamawiam i dopiero się obudzili bo mają dane adresowe w swojej bazie. Tylko pytanie co z tym dalej robić, bo jak zaczną przysyłać kolejne wezwania i straszyć sądem. Co robić ?
        Może jest jakieś proste rozwiązanie aby dali spokój i nie naciągali na fikcyjny dług.
        Za informacje z góry dziękuję.
        • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 29.08.14, 16:48
          Witam mój wpis na forum to wzór pisma które wysłałam do firmy windykacyjnej po konsultacji z prawnikiem. Mogę służyć tą opinią. Pomimo prawdy oczywistej dalej dzwonią. Nie odbieram telefonu. W czasie ostatniej z nimi rozmowy kazałam skierować sprawę do sądu. Teraz to wzięli się na sposób że przesyłają SMS z prośbą o telefon pilny do nich. Nie reaguje.
          • Gość: eliska Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.leczyca.vectranet.pl 31.08.14, 22:00
            witam Jadwinie chcialabym prosic cie o jakies blizsze wskazowki poniewaz tez stanelam przed takim problemem? jak napisac pismo i gdzie je skierowac do sadu, do komornika (b od niego dostalam papiery o zaplate) prosze o szybka odpowiedz bo czas mnie goni
          • violcia41 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 01.09.14, 09:37
            Witam,
            Byłam na Policji zgłosić to jako próbę wyłudzenia, lecz pani która ze mną rozmawiała, powiedziała mi że jej maż miał podobny problem i poprostu radziła mi nie reagować bo jeśli nawet istniały takie należności to są już przedawnione. Chyba że dostaniemy nakaz z sądu, wtedy dopiero poinformować że sprawa jest przedawniona. A tak pozostaje tylko czekać, więc narazie czekam - akurat dziś mija termin zapłaty :-( podany w wezwaniu które dostałam. Ciekawe co będzie dalej....
            • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 01.09.14, 15:42
              a co ma być dalej? będzie pewnie pismo z kolejną ostatnią szansą na wpłatę :) mówiąc wprost - olej to ale odbieraj wszelkie polecone.
        • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 29.08.14, 16:50
          jedyne rozwiązanie: poczekać na nakaz zapłaty z sądu, wnieść sprzeciw - roszczenie bezzasadne i przedawnione. dopiero to zakończy sprawę definitywnie
          • Gość: agatynka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.pool.mediaWays.net 10.01.15, 13:54
            I tutaj się niestety mylisz , bo ja byłam w podobnej sytuacji . Na ignorowanie wezwań można sobie pozwolić dopiero wtedy , kiedy sprawa będzie rozpoznana przed sądem . W 2014 r. Firma Ultimo odkupiła od Prowident Polska mój dług z 2003 r . W międzyczasie zmieniłam adres zamieszkania więc nie znam żadnych wcześniejszych pism , na które Ultimo się powołała podając sprawę do sądu . Na szczęście mieszkam w małej miejscowości i nakaz sądowy trafił jednak do moich rąk ( Wielkie szczęście !!!) Wniosłam w terminie sprzeciw do Nakazu Zapłaty i z tego powodu Sąd Rejonowy przysłał mi postanowienie o unieważnieniu nakazu za sprawą poprawnego wniesienia sprzeciwu i powiadomił mnie , że przekazuje w/w sprawę do rozpatrzenia w postępowaniu sądowym . Nakaz Zapłaty stracił więc swoją moc sprawczą . Nie znam się na procedurach sądowych ale prawdopodobnie powód - czyli Ultimo - został także powiadomiony o decyzji sądu gdyż po kilku tygodniach otrzymałam następną przesyłkę z Postanowieniem Sądu Rejonowego o umorzeniu postępowania w skutek wycofania powództwa przez powoda ( czyli Ultimo ) Powinnam mieć więc spokój - ale nic bardziej mylnego . Od kilku miesięcy jestem nękana przez pracowników Ultimo telefonami - przestałam odbierać więc nękają mnie sms-mi . Ja mogę sobie pozwolić na milczenie bo sprawa w/w wierzytelności już była przed sądem rozpoznana a postanowienie jest prawomocne . Więc Ultimo już nie może ponownie wnieść sprawy do sądu . W pierwszej rozmowie telefonicznej poinformowano mnie , że chociaż sprawa jest przedawniona to jednak dług mój nadal jest do wyegzekwowania . Kompletna bzdura ale to tak jest z tymi windykacyjnymi firmami , kupują za 1 zł dług wart kilka tysięcy i za wszelką cenę chcą przestraszyć , żeby uzyskać spłatę . Tak więc jeśli nie mają nakazu to trzeba pilnować poczty poleconej , żeby zaskarżyć Nakaz . Swoją drogą to dziwne dlaczego sąd nie ma obowiązku sprawdzania czy roszczenie w pozwie jest przedawnione , zaoszczędziłoby to czasu sądowi , bo sądy są zapchane bzdurnymi roszczeniami .
            • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 11.01.15, 07:43
              Hurtem odpowiem na kwestie poruszone w kilku twoich postach.

Jeśli Ultimo wycofało pozew, to sprawa jest traktowana, jakby nigdy przed sądem nie zaistniała. Co oznacza, że nie posiada żadnej "powagi rzeczy osądzonej", zaś Ultimo w każdej chwili może ponownie złożyć pozew. Zatem nieprawdziwie jest twoje stwierdzenie, że możesz sobie pozwolić na nieodbieranie pism z sądu.

Jeśli twierdzisz, że dług, za który masz być wpisana do KRD jest rzekomy, to pozostaje ci założenie powództwa o stwierdzenie nieistnienia.
        • Gość: szpak Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 29.08.14, 19:18
          Wiedzą, że nie mają szansy na odzyskanie długu, więc próbują cisnąć dłużnika. Teraz e-sądy z automatu wszystkie przedawnione sprawy kierują do sądów rejonowych. I to od sądu rejonowego dowiadujesz się o sprawie, musisz napisać odpowiedź na pozew. Na sprawy nie przychodzą, sąd krótko uzasadnia oddalenie pozwu. Bierzesz wyrok, sąd ma drukarki na salach i może wydać od ręki. Ale jak się nie upomnisz, to nie dostaniesz, a potem to płacisz za wydanie.

Jeśli przychodzi pismo z informacją o długu, wysłać list polecony z potw. odbioru, z prośbą o kopie tych faktur i dowody nadania tych rzekomo wysłanych materiałów, innych dowodów świadczących o braku zapłaty. Jeżeli jakieś faktury są niezapłacone, zawsze jest jakieś wezwanie do zapłaty.

Jeżeli dzwonią to odebrać i poprosić o skierowanie sprawy do sądu. Jeśli mimo to dzwonią po raz kolejny, powiedzieć, że po następnym telefonie sprawa wyląduje w prokuraturze o bezzasadne nękanie i próbę wyłudzenia. Nie twoja sprawa, że stracili szansę na legalne egzekwowanie długu. Jeżeli w ogóle jest jakiś dług. To samo z sms. Odpisywać, że czekamy na sprawę sądową. Zapisywać te sms. Następne telefony - odebrać i odłożyć telefon. Niech się na ich wydrukach zapiszą te telefony. Nieodebrane telefony nigdzie nie są zapisane.

Dalszego ciągu nie powinno być. Ale jeśli jest, to nie iść na policję, bo cię spławią, tylko złożyć pisemne zawiadomienie bezpośrednio do prokuratury. Dalszy ciąg nieprzewidywalny. Ale muszą sprawę najpierw wyjaśnić. I jak już sprawa będzie w toku, to można zaproponować naciągaczom ugodę i kilka tys. zadośćuczynienia. Im więcej takich spraw trafi do prokuratury, tym lepiej. Może w końcu zauważą, że to się dzieje na masową skalę i wreszcie skończy się naciąganie ludzi. Firmy windykacyjne masowo ściągają z ludzi haracze i nic się nie dzieje, to coraz więcej firm zaczyna przekopywać swoje archiwum i szukać łatwego zarobku..
          • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 30.08.14, 05:04
            @ szpak
            Marzyciel-fantasta.
            • Gość: szpak Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 01.09.14, 23:53
              Nie jestem marzycielem, tylko nie lubię, jak ktoś mnie zwyczajnie naciąga. Przerabiam to co kawałek. Mam działalność, więc mam trochę więcej możliwości działania. Jak działa policja i prokuratura też dobrze wiem. Ostatnio wymyśliłam dobry patent na naciągaczy, bo znowu mam dwie duże firmy na tapecie. I mam serdecznie dosyć obecnego raju dla oszustów.

Policja spławia wszystkich, którzy dadzą się spławić, bo takie sprawy psują im statystykę. Nikogo nie zabito, nie okradziono na miliony, więc nie ma sprawy. Natomiast prokurator już nie za bardzo może spławić, jeśli sprawę zgłasza się na piśmie, bez słownych ozdobników. A jak nie chce się zająć, to robi się aferę. Reszta zależy od samego zainteresowanego. Tupet bardzo pożądany, a diabeł tkwi w szczegółach.

P.S. Kiedyś uczestniczyłam w postępowaniu karnym, nie będąc stroną w sprawie, a sprawa tylko pośrednio mnie dotyczyła. I sprawę umorzono. Gdybym się nie włączyła zakończyłoby się wyrokiem. Można? Można.
        • Gość: zbig Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.14, 20:14
          Niestety nic sie nie da poradzić na nekanie o spłatę przeterminowanego długu - maja prawo to robić. Ostatecznie mozna na to spojrzec z innej strony - każdy list czy telefon to ich koszt , może mały ale w masówce już nie a w końcu to wyrzucone pieniadze. A jesli skierują sprawę do sądu to radzę wziąć b.drogiego prawnika, który wniesie prosty sprzeciw a rachunek za jego usługi oni bedą musieli pokryć. To ostatnie jest chyba jedynym sposobem na wyeliminowanie praktyk "windykacyjnych" - po prostu kiedys przestaną się opłacać.
          Często jest tak ,że przeterminowany dług jest konsekwencją błędu lub celowej próby wyłudzenia gdzie "wierzyciel " nie próbował nic dochodzić w ustawowym terminie licząc że z upływem czasu bezzasadnośc jego roszczeń stanie się trudniejsza do udowodnienia. Jeśli ktoś ma taki przypadek radze spróbowac kontrnękania w Urzedzie Skarbowym - w końcu jest coś takiego jak nierzetelne prowadzenia ksiąg rachunkowych - wieksza ilość błędnych faktur czy rachunków właśnie tego dowodzi.
          • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 03.10.14, 00:07
            stary, co ty pieprzysz? to własnie powód ma udowodnić, iż jego roszczenie jest zasadne. im później, tym łatwiej wykazać bezzasadność...
    • robesspen Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 02.10.14, 09:29
      Przecież to przedawnienie już
    • Gość: ewela Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.opera-mini.net 22.12.14, 22:22
      ja też to właśnie dostałam!!! i też sprzed tylu lat, i w końcu co zrobiłas zaplacilas im za to?
      • Gość: x a za co placic i na jakiej podstawie? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 23.12.14, 09:23
        Bez wyroku sadowego, bez nakazu zaplaty?
        Listow poleconych nie trzeba odbierac, ale jezeli sie odbierze, to trzeba zareagowac.
        • mordimer.madderdin Re: a za co placic i na jakiej podstawie? 23.12.14, 21:43
          Akurat polecone - stanowczo należy odbierać.
          • jadwinia58 Re: a za co placic i na jakiej podstawie? 24.12.14, 22:40
            Nigdy jeszcze polecony nie przysłali, ale polecony odbiorę dziękuję
        • Gość: agatynka Re: a za co placic i na jakiej podstawie? IP: *.pool.mediaWays.net 10.01.15, 14:06
          Co Ty gościu :x wypisujesz za głupoty . Przesyłki sądowe nieodebrane uprawomocnią postanowienie sądu tak jakby były odebrane . Wszystkie przesyłki sądowe uisimy koniecznie odbierać , bo wtedy możemy się skutecznie bronić
      • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 23.12.14, 13:02
        Oczywiście że nie zapłaciłam. Napisałam pismo konsultując wcześniej z adwokatem. Piszą dalej piszą też sms i karzą dzwonić ale ja nie reaguje. Jak mają prawnika do niczego to niech złożą sprawę do sądu ale tego nie zrobią liczą na to że ze strachu zapłacę.
        • 98marzena Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 31.12.14, 23:46
          Witam, dzisiaj czyli na Sylwestra sie wkurzyłam. Otóż, w skrzynce na listy odebrałam piękny liścik. Cóż, myślałam, ze to jakieś życzenia a tu lipa. Firma ECS żąda kasy, około 400 z ł za wysłane do mnie karteczki z segregatorem DOMOWY PORADNIK LEKARSKI. N o fakt, dostawałam takie cosik, ale to było ponad 10 lat temu i nie było żadnych ponaglań o niezapłacenie w trakcie i tuż po wysyłce....Zreszta, kto by ni upomniał się o pieniążki od razu? Poszłam do RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA i akurat w biurze go nie było, ma byc w ten piatek, ale pani tam pracujaca mnie zapewniła ze to próba wyłudzenia i też miała petenta dzisiaj z podobnym problemem w zw, z FIRMA ECS WARSZAWA SPÓŁKA Z O.O. Przeczytawszy pare wpisów na forach o tej działalności, nie boję się bo czego. Nic nie ukradłam, nie zataiłam, będzie trzeba do prokuratury poójdę i popytam w nadniach o jakieś zadośćuczynienie czy się należeć będzie jeśli nękanie będzie tak długo, jak np u pani jadwinia58.Zresztą, proponuję POZEW ZBIOROWY. CIERPLIWOŚCI KOCHANI I NIE DENERWUJCIE SIĘ I CIESZMY SIĘ NA NOWY ROK, NAJLEPSZEGO:)
          • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 01.01.15, 00:51
            Jestem za pozwem zbiorowym
            • Gość: agatynka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.pool.mediaWays.net 10.01.15, 14:10
              Ja też jestem za pozwem zbiorowym
          • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 01.01.15, 04:27
            o co chcesz ten pozew zbiorowy robic, wytłumaczysz?
            recepta jest jedna: olewać liściki, odbierać polecone - w razie powództwa (wątpliwe by się odważyli, ale wykluczyć nie można) wnosisz pismo procesowe z zarzutami i są pozamiatani.
            • 98marzena Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 01.01.15, 11:11
              Panie Marian Paździoch, wspominałam, iż pójdę 2.01, 2015 do Rzecznika praw konsumenta, a pożniej do prawnika po radę, to tylko Oni mi doradzą czy jest szansa na zadośćuczynienie jeśli beda mnie gnębić. Już nieraz sprawę wygrałam, zaznaczę za dręczenie psychiczne i też mi prawnie pomagano. Oni muszą ponieść karę za dręczenie ludzi, tylko o to mi chodzi. Pan ma odmienne zdanie od mojego, i to szanuję:* Pozdrawiam Pana Serdecznie
          • Gość: OLKA Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 01.01.15, 16:44
            Jak się,, sieszę,, że weszłam na to forum i czytam to co czytam....
            Właśnie ja też dostałam takie pismo z Esc, też 31 grudnia...... nie znam szczegółów,, za co i ile,,
            bo pismo wysłali na mój stary domowy adres, gdzie nie mieszkam od 20 lat!!! Pismo odebrała siostra - list zwykły, nie polecony. Czekam aż siostra mi go prześle.... ale już,, najadlam się strachu,, bo choć nic nie mam na sumieniu to już samo slowo,, windykacja,, nie wróży nic dobrego....
            • 98marzena Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 02.01.15, 19:08
              Witam, b yłam u RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA i mnie uspokoił, mam to najzwyczajniej olać i nie reagowac. Mam zbierac wszystkie listy a jesli przyszloby cos do zaplaty z e- sądu z Lublina, to isc do rzecznika i pokieruje dalej, Oczywiscie gdyby sprawa miała miejsce to jest przedawnienie roszczeń juz po 3 latach, wiec u mnie ponad 10 lat wstecz miało to miejsce. Oczywiscie napewno mi dowody rzeczowe typu kopia umowy z moim podpisem czy ponaglenia za opłate, nie wysla, bo tego najwyrazniej niema. Głowa do gory ludzie, nie dac sie, moze sie kase od oszutow wyciagnie za nękanie, wiec ide z tym do prawnika wkrotce. I was zawiadomie:* CAŁUJE
    • qzwxas Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 04.01.15, 11:23
      Witam, mam podobną sytuację. datą nadania jest 29.12.14 list ze skrzynki wyciągnęłam klika dni temu. \muszę uregulować płatność za niejaką ENCYKLOPEDIĘ ZWIERZĄT to ok 300zL!!!! jestem jak najbardziej za skargą zbiorową. nie przypominam sobie abym kiedykolwiek zamawiała coś takiego !!! nie chcialabym widnieć na liście dłużników. co mam zrobić z tym problemem ? iść do prawnika? dzwonić do nich? składać pismo do prokuratury??
      • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 04.01.15, 21:42
        co zrobić? olać. nie wdawać się w żadne dyskusje. i odbierać polecone z sądu. one nie gryzą, a nieodebranie może słono kosztować.
        • igornina Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 08.01.15, 12:16
          A co w sytuacji kiedy firma windykacyjna z moim przedawnionym długiem wpisuje mnie do KRD ?
          Olać nie mogę bo jestem zablokowany w pewnych sprawach !
          Jak to rozwiązać ?
          • Gość: agatynka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.pool.mediaWays.net 10.01.15, 14:21
            Właśnie ja też chciałabym zapytać czy ktoś wie jak to jest w sprawie wpisów do KRD . Mój dług ( rzekomy !!) był rozpatrywany przez sąd i umorzono bo Ultimo cofnęło powództwo ale straszą mnie wpisem do KRD . Czy na prawdę mogą ro zrobić i czy można to zablokować ? Mam duży kredyt w banku i choć dobrze zarabiam to jednak czy bank nie wystraszył by się i nie żądał spłaty natychmiastowej całego zadłużenia ? proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie coś na ten temat - będę bardzo wdzięczna
            • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 13.01.15, 00:08
              jeżeli roszczenie jest przedawnione, ale nie było oddalenia powództwa - to niestety ale figurujesz tam do 10 lat (ew. do momentu kiedy wpisujący przestanie opłacać abonament). ma się to zmienić gdyż prace nad nowelizacją ustawy trwają i wówczas przedawnione długi wyleciałyby z rejestrów biur informacji gospodarczych. ponoć kwestią nieustaloną jeszcze pozostał temat, kiedy - czy od razu po przedawnieniu, czy np. po roku od przedawnienia.
              sam fakt przedawnienia jak na razie nie stoi na przeszkodzie do wpisu

niestety, ale UMORZENIE postępowania sprawia, że wpisać mogą.

jest i na to sposób ale to ty masz wykazać dowody na brak istnienia długu.

jeżeli zaś sprawa była w sądzie i sąd powództwo ODDALIŁ to ja wręcz dawałbym co tydzień na mszę i jeszcze bym do nich wydzwaniał z prowokacjami, byle tylko mnie do KRD wpisali :) kosztowałoby to ich 30 tys zł grzywny oraz dobrą kasę dla mnie :)
              pzdr
              • kaya190 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 14.01.15, 22:10
                Proszę pomóżcie! Otrzymałam dzisiaj wezwanie do zapłaty od ECS do 16.01.20015 r w wysokości 220zł,za rzekome zakupienie "Mistrzowie Muzyki Klasycznej".Pismo jest na adres syna,który nie mieszka w Polsce.Mam upoważnienie do obioru pism,oprócz pism z sądu i komornika.Zadzwoniłam pod numer kontaktowy do ECS, pani nie mogła mi udzielić żadnej odpowiedzi,bo nie jestem adresatem pisma.Jedynie dowiedziałam się, że sprawa dotyczy rzekomego zakupu w 2009 r.Co mam z tym zrobić?
                • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 15.01.15, 06:27
                  kaya190 napisał(a):
                  Co mam z tym zrobić?

Skoro zakup był "rzekomy", to nie ma się czym przejmować. No chyba, że jednak nie był taki całkiem rzekomy.
                  • kaya190 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 16.01.15, 11:18
                    no właśnie,nikt już nie pamięta czy takie coś zamawiał,znając upodobania muzyczne ,to raczej nie.tylko będzie problem jak coś przyjdzie z sądu, bo z sądu nie przekieruje poczta na mój adres
              • Gość: agatynka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.pool.mediaWays.net 27.01.15, 19:20
                Dzięki Ci za odpowiedź . Sprawa się ma tak , że w 2014 r.firma windykacyjna kupiła mój dług z 2007 roku ( przedawnił się z mocy prawa w 2010 r.i nie było tytułu wykonawczego ) od providenta , czyli jakieś "papierki bez wartości " sobie przekazali , to na wierzycielu ciąży obowiązek zadbania w wyznaczonym terminie o tytuł wykonawczy , który jest ważny 10 lat aby można było dłużną kwotę odzyskać . Sam dług przedawnia się po 3 latach więc kupując firma windykacyjna ryzykuje , że kwoty nie odzyska .A więc odmówiłam spłaty a oni uzyskali w sądzie Nakaz Zapłaty , ale ja wniosłam sprzeciw więc Sąd Rejonowy powiadomił mnie , ze w skutek wniesionego przeze mnie sprzeciwu N.Z. stracił ważność a sprawę skierowano do rozpoznania . Po jakimś czasie przysłano mi postanowienie sądu o umorzeniu postępowania wskutek wycofania powództwa przez powoda . To powinno oznaczać , że zrezygnowali - ale nic bardziej mylnego , do tej pory nękają mnie telefonami , sms-ami i straszą wpisem do KRD .Wytłumaczyłam im , że odmawiam spłaty , bo : po pierwsze - nawet nie pamiętam czy rzeczywiście nie spłaciłam kredytu : po drugie wierzytelność przedawniła się a według k.c. mam prawo odmówić spłaty . Ale to też nie pomogło przysyłają mi sms-ami stale nowe terminy do spłaty 1 raty - czyli "rżną głupa" . Wiem , że nie mogą dać tego komornikowi , bo nie mają Nakazu Zapłaty z klauzulą wykonalności . Niestety nasze Prawo nie reguluje takich spraw a szkoda . Wysłałam zapytanie do KRD ale tak pokrętnie mi odpowiedziano , że tak na prawdę nie mam pojęcia co im wolno a co nie . W każdym razie to wierzyciel musi udowodnić istnienie wierzytelności no i trzeba opłacać konto więc chyba bardziej straszą i próbują ściągnąć kwotę na "siłę" . pozdrawiam - agatynka
                • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 28.01.15, 00:08
                  jeżeli cię wpiszą do KRD, masz prawo wnieść zastrzeżenie. tak bez mocnego szarpania się to nic nie zrobisz.
                  dobre informacja: nowelizacja zakłada, że przedawnione długi znikną z KRD i innych biur.
                • domini-ka0987 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 17.03.15, 17:14
                  Ludzie mam wrażenie że problem dotyczy dużej ilości osób a firma ewidentnie szuka osób które chce naciągnąć. Moja mama dzisiaj również otrzymała takie pismo windykacyjne z nakazem zapłaty za jakąś encyklopedie która rzekomo przychodziła do niej pocztą (nie poleconą) łącznie z drukami do zapłaty. Nic takiego nie otrzymałyśmy a firma upiera się że wysyłała zarówno encyklopedie jak i później wezwania do zapłaty!!! Po 12 latach dostałyśmy pierwsze pismo. Uważam że nie ma co lekceważyć tych pism tylko może wspólnie zgłosić sprawę do telewizji?
                  • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 17.03.15, 17:18
                    Jasne, że ktoś powinien cos z tym zrobić. Mnie osobiście nie mieści się w głowie, że te firmy działają legalnie i chcą wyłudzić pieniądze strasząc sądem!!! W jakim kraju my żyjemy!!!
    • ewinek70 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 17.03.15, 15:54
      Witam!
      w dniu dzisiejszym tj.17.03.2015 otrzymałam również wezwanie do zapłaty na kwotę 104,60 za zamówiony przed 16 laty jakiś Domowy Poradnik Lekarski,nie był to list polecony,a wezwanie to nie oryginał tylko jakieś ksero.Zadzwoniła do firmy windykacyjnej i dowiedziałam się ,że nie tylko poradnik,ale i później równiez otrzymywałam jakieś przesyłki.Oczywiście pan mnie straszył postępowaniem sądowym i doradzał żeby zapłacić. Jak mam płacić za coś czego nie otrzymałam.Łatwo jest wmanipulowac kogoś ,raczej po 16 latach nikt nie pamięta takich rzeczy.Każdy może komuś wmówić ,że coś jest mu krewny.
      Co mam robić ???????
      • alpepe Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 17.03.15, 17:11
        olać, dopóki nie dostaniesz listem poleconym nakazu zapłaty z sądu, wtedy wnieść sprzeciw, tu na forum doczytasz resztę.
        • Gość: liwia Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.toya.net.pl 17.03.15, 18:28
          Witam, ja rowniez w dniu dziejszym dostałam takie pismo!!! Zwykły list, nie polecony z terminem wpłaty do konto bankowe wierzyciela International Masters Publishers.....zadzwonilam do firmy windykacyjnej a Pani do mnie z podobną spiewką - że byly przeslane do mnie wkady do segretarora- Encyklopedia Zwierząt i że za 18 czesci było zapłacone ale potem jeszcze jakies inne materiały mi przesłali o wartości 23 zl i to własnie jest moj dług.....dla mnie to był szok, bo to bylo 13 lat temu.....co za paranoja jakaś!!! Stwierdziła, że napiszę do tej firmy zeby przesłali mi wszystkie moje faktury, przelewy, potwierdzenia odbioru, zamowień, bo Pani z windykacji nie miala tych danych....Czlowiek po tylu latach nic nie pamięta a oni an tym bazują....Na początku chciałam od razu zapłacic ale trochę poczytałam o tym w necie i widzę, że nie jestem sama. Stwierdziłam, że jesli mam coś zapłacic to niech mi udowodnią, że faktycznie wcześniej tego nie zapłaciła. I dodam jeszcze, że żadnych pism od wierzyciela nie otrzymałam przez tyle lat.....
          • ewinek70 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 17.03.15, 19:30
            To jest bardzo zastanawiające ,że przez tyle lat nie było żadnych upomnień ,a tu nagle BĘC !
            I z uporem maniaka wpierają ,że przesyłki do mnie docierały.Przecież każdą odebraną przesyłkę odbierając podpisujemy i kto ma te potwierdzenia ,na których figuruje mój podpis? Nie mogą mieć ,bo takie nie istnieją .Najprościej byłoby zapłacić ,a le z drugiej strony ... dlaczego?za co? komu?Zapłać
            raz , to za kilkanaście lat coś znowu przyślą .
            Czy ktoś już dostał wezwanie z sądu ,czy tylko działają na psychę?
            • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 18.03.15, 06:22
              jeszcze nie słyszałem by kogoś pozwali, ale lepiej pilnować poleconych!
    • majkowa Nie będzie pozwów do sądu 18.03.15, 08:59
      Czy uważacie, że te firmy windykacyjne, które za złotówkę kupiły wasz dług (rzekomy czy prawdziwy) dysponują wystarczającymi dowodami w postaci zamówień, umów, dowodów doręczeń itp. aby wygrać w sądzie?
      Musieli by kupić dług z kompletem dokumentów dowodowych, co jest nierealne.

Oni dlatego nie pozywają was do sądu lub wycofują pozwy przed rozprawą, bo nie mają NIC, tylko zapis w komputerze, żadnych dowodów.
      • alpepe Re: Nie będzie pozwów do sądu 18.03.15, 09:29
        Zapis w komputerze, który może być błędny, tak dla jasności.
        • Gość: Olka Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: 88.156.137.* 18.03.15, 11:08
          Dopóki jak już było tu mówione nie przyjdzie z sądu nie należy się przejmować i najlepiej nic nie robić. Te wezwania to jest jakaś plaga i ludzie dostają wezwania na naprawdę duże kwoty 700 zł. 1400 zł. Od razu pod skrzynką po przeczytaniu taki list ląduję w kartonie na,, niechciane ulotki,, stąd wiem, że takie przychodzą ;)
          • Gość: liwia Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.multimo.pl 18.03.15, 13:22
            Ja dzisiaj wysłałam pismo (faksem i mailem) do firmy International Masters Publishers aby przeslali mi pismne potwierdzenie zamowienia towaru, jego wysłania, odebrania towaru, wszelkie kopie lub skany niezapłaconych faktur jak i rowniez o pisemne potwierdzenia rzekomo wysylanych do mnie monitow, zaznaczyłam ze interesują mnie tylko moje podpisy lub ktoregoś z domowników. Zobaczymy co odpisza .....
            • bcorp243 Re: Nie będzie pozwów do sądu 18.03.15, 14:43
              Oczywiście nie przejmować się wezwaniami do zapłaty tzw Przedsądowymi. To tylko straszenie firm windykacyjnych. Dopiero jak jest sprawa w Sądzie trzeba iść i powiedziec że roszczenie jest przedawnione. JAk to jest z e-Sądu z Lublina to wystarczy napisac sprzeciw od nakazu zapłaty nie trzeba nawet uzasadniać
              • Gość: liwia Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.multimo.pl 18.03.15, 15:09
                Słuchajcie,już po 3 godzinach dostałam odpowiedź z firmy International Mastres Publishers. Napisali mi, że sprawa zadłużenia została wycofana z firmy windykacyjnej a zaległe płatności anulowane. Nie mieli żadnych papierów ani dowodów na to, żeby udowodnić że człowiek faktycznie powinien im zapłacić. Wg mnie te wszytskie firmy windykacyjne to jedno wielkie oszustwo (ja wezwanie dostałam od CREDITEXPRESS INCASSO POLAND) Banda cwaniaków bazujących na niewiedzy i naiwności ludzi!!! I te kłamstwa z rzekomymi monitami.....aż mnie krew zalewa jak sobie pomyslę ile osób im płaci i w sumie za co? Za nic!! Ludzie bierzcie się do roboty i piszcie do waszych niby wierzycieli z prośbą o udokumentowanie rzekomego długu. Nie ma co się poddawac i dać sie zastraszyć i wygrać partaczom! To jest oszustwo w biały dzień!!! Wyłudzenie !!! Zastanawiam się jak i gdzie to nagłośnić....może macie jakieś pomysły, trzeba to zrobić! Ja list dostałam wczoraj, oczywiście rowniez z terminem wplaty do wczoraj, doznałam z lekka szoku, w pierwszej chwili od razu chcialam zapłacić, bo zwyczajnie sie przestraszyłam ale pożniej stwierdziałam : za cooo? Za jakiś domniemany dług po prawie 14 latach.... Nie czułam się winna ani dlużna wiec dziś od rana napisałam pismo i to tyle :)
                • Gość: gosia Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.29.165.173.threembb.co.uk 18.03.15, 18:17
                  Witam serdecznie , wczoraj dostalam takie samo pismo z firmy International Mastres Publishers. Nie mieszkam juz w polsce i mama do mnie zadzwoniła ze mam zadłużenie , czy wy pisaliścue pisma do nich na maila czy normalnie poleconym ?
                  • Gość: liwia Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.toya.net.pl 18.03.15, 18:40
                    Ja to samo pismo wysłałam jednoczesnie i faksem i mailem i tak jak wyżej pisałam odp była bardzo szybko.
                    • kat.fijalk Re: Nie będzie pozwów do sądu 18.03.15, 19:56
                      Liwia, napisz mi proszę treść korespondencji. Dzisiaj siostra przywiozła mi wezwanie do zapłaty i chcę się ich pozbyć. Widzę, że Tobie udało się to błyskawicznie. Z góry dzięki ;)
                • Gość: babula Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.06.15, 17:24
                  Przed chwilą wyjęłam ze skrzynki zwykły list Credit Express Inkaso z żądaniem zapłaty 89.70 za zamówioną prenumeratę ''Moje najlepsze przepisy'' w roku 1999 !!!!
                  poczekam na wezwanie z sądu .
                  • Gość: szpak Re: Nie będzie pozwów do sądu IP: *.centertel.pl 17.06.15, 18:44
                    I będziesz przez pół roku, codziennie, pilnować listonosza.....

Jak chcesz mieć problem z głowy, to zrób to, co napisała -liwia-. I nie wyrzucaj tego, interes kwitnie, więc za jakiś czas może się odezwać, albo ta sama firma, albo ta sama, ale pod inną nazwą.
    • Gość: liwia Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.toya.net.pl 18.03.15, 18:47
      Ja dzisiaj wysłałam pismo (faksem i mailem) do firmy International Masters Publishers aby przeslali mi pismne potwierdzenie zamowienia towaru, jego wysłania, odebrania towaru, wszelkie kopie lub skany niezapłaconych faktur jak i rowniez o pisemne potwierdzenia rzekomo wysylanych do mnie monitow, zaznaczyłam ze interesują mnie tylko moje podpisy lub ktoregoś z domowników. Zobaczymy co odpisza .....
      • Gość: liwia Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.toya.net.pl 18.03.15, 18:48
        Słuchajcie,już po 3 godzinach dostałam odpowiedź z firmy International Mastres Publishers. Napisali mi, że sprawa zadłużenia została wycofana z firmy windykacyjnej a zaległe płatności anulowane. Nie mieli żadnych papierów ani dowodów na to, żeby udowodnić że człowiek faktycznie powinien im zapłacić. Wg mnie te wszytskie firmy windykacyjne to jedno wielkie oszustwo (ja wezwanie dostałam od CREDITEXPRESS INCASSO POLAND) Banda cwaniaków bazujących na niewiedzy i naiwności ludzi!!! I te kłamstwa z rzekomymi monitami.....aż mnie krew zalewa jak sobie pomyslę ile osób im płaci i w sumie za co? Za nic!! Ludzie bierzcie się do roboty i piszcie do waszych niby wierzycieli z prośbą o udokumentowanie rzekomego długu. Nie ma co się poddawac i dać sie zastraszyć i wygrać partaczom! To jest oszustwo w biały dzień!!! Wyłudzenie !!! Zastanawiam się jak i gdzie to nagłośnić....może macie jakieś pomysły, trzeba to zrobić! Ja list dostałam wczoraj, oczywiście rowniez z terminem wplaty do wczoraj, doznałam z lekka szoku, w pierwszej chwili od razu chcialam zapłacić, bo zwyczajnie sie przestraszyłam ale pożniej stwierdziałam : za cooo? Za jakiś domniemany dług po prawie 14 latach.... Nie czułam się winna ani dlużna wiec dziś od rana napisałam pismo i to tyle :)
        • Gość: Dominik Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.135.167.62.static.kolnet.eu 23.10.15, 10:41
          Witam,dziś otrzymałem pismo od tych oszustów,mógłbym prosić o adres mailowy i nr. faksu.
          • Gość: Dorka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.lodz.mm.pl 23.10.15, 12:13
            Wystarczy wejść na ich stronę internetową i tam nawet nr telefonu będzie. Ale proszę nie liczyć na odpowiedź od nich.Nie odpiszą nie odpowiedzą,chcą wyciągnąć jak najwięcej kasy od ludzi.Proszę uważać i nie dać się naciągnąć tak jak ja.Zapłaciłam pierwszą ratę zanim odnalazłam to forum.I więcej nie dostaną!! Powodzenia.
      • Gość: kaba1949 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.hosts214.ostrowski.pl 01.04.15, 17:06
        Chcę podziękować uczestniczkom tego forum a w szczególności Liwii i Jadwinii . Skorzystałam z Waszej rady i zrobiłam podobnie. Wysłałam E-maila do firmy International Masters Publishers , chciałam wysłać list polecony ale firma ta ma kilka adresów i nie wiedziałam który jest aktualny i po 2 dniach otrzymałam odpowiedź "Szanowna Pani W odpowiedzi na Pani e-mail informujemy, iż mimo prób nie dało Nam się odnaleźć kuponu, który otrzymaliśmy.W związku z powyższym wydawnictwo odstępuje od roszczenia i wycofa sprawę z firmy windykacyjnej.Płatności na koncie kolekcji "Szybko, Łatwo, Smakowicie" zostały anulowane.W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Biurem Obsługi Klienta."
        Macie rację trzeba to nagłośnić , chętnie przyłączę się do Was.
      • Gość: basia Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.04.15, 12:49
        prosze napiszcie na jakiego emaila mam napisac list w zwiazku z ponagleniem zapłaty..dzisiaj dostałam pismo ze mam zapłacic za cos co zamawiałam niby w 2009r...a nic sobie nie przypominam....prosze o pomoc...moj email..basia776@onet.eu
        • kat.fijalk Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 14.04.15, 14:31
          Ja wysłałam na maila do wydawnictwa oraz firmy windykacyjnej, czyli bok@imponline.com,
          biuro@creditexpressinka. W treści napisałam: Witam,

w odniesieniu do wezwania do zapłaty w ww sprawie informuję, że nie otrzymałam nigdy żadnego produktu, żadnej ENCYKLOPEDII ZWIERZĄT.

Dlatego też proszę przesłać mi aby przesłali mi Państwo pismne potwierdzenie zamowienia towaru, jego wysłania, odebrania towaru, wszelkie kopie lub skany niezapłaconych faktur, zaznaczyłam, że interesują mnie tylko moje podpisy lub ktoregoś z domowników.

Proszę o przesłanie mi tych informacji w formie zwrotnego maila ze skanami.

Nadmieniam, że do żadnej z firm nie szło się dodzwonić.

Odpowiedzileli z wydawnictwa, że nie mam płacić należności.

Powodzenia.
          • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 14.05.15, 13:05
            Czy ktoś z Państwa zgłosił sprawę do Prokuratury...? Przecież to jawne zastraszanie i wyłudzanie pieniędzy!!!
      • paulus250 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 13.08.15, 09:35
        Dostałam dziś list 13.08.2015 z roku 2001 o wezwaniu do zapłaty, oczywiście dodzwonić się nie mogłam , więc napisałam email , dobrze wiedzieć,że nie tylko mnie chcieli naciągnąć .
    • majkowa Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 18.03.15, 20:18

krs.serwisprawa.pl/0000117740,international-masters-publishers-sp-z-o-o.html
    • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 15.05.15, 13:59
      Tak tylko co mi to da w mojej sprawie: dostałam kolejne pismo straszące sądem i zabraniem majątku. Pisma przychodzą na mój stary adres i niepokoją moją schorowaną Mamę. Co jeśli najdą ją tam,, łysi panowie,, chcący odzyskać rzekome długi. Pierwszym pismem się nie przejełam ale to kolejne ( plus roztrzęsiona dzwoniąca do mnie Mama...) już i mnie podniosło ciśnienie. Napisałam do obu firm z rządaniem stosownych dokumentów na podstawie ktorych zarzuca mi się dług.... póki co milczą. We windykacji pani powiedziała, że nie mogą mi ich udostepnić bo minął okres ugody i sprawa jest przygotowywana do sądu. W firmie u której rzekomo dokonałam zakupu poinformowano mnie, że zakup miał miejcse w roku 2000, kiedy to ja już od 1994 nie mieszkałam pod wskazanym przez nich adresem. To wszystko to jakaś poroniona historia, którą chyba zgłoszę do Prokuratury....
      • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 17.05.15, 16:19
        zatem życz im szerokiej drogi i powodzenia w sądzie :)
        • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 17.05.15, 16:58
          A co Pan radzi innego zrobić w takiej sytuacji... Czekać? Zapłacić nie swój dług...?
          Sama do końca nie jestem przekonana co powinnam.... ale to bezczelne zastraszanie i próba wyłudzenia pieniędzy podnosi mi ciśnienie!!!
          • ewinek70 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 18.05.15, 07:37
            Dzwoniłam na nr podany na wezwaniu do zapłaty , ale człowiek z firmy windykacyjnej wręcz wpierał mi,że przesyłki otrzymywałam i straszył sądem .Odnalazłam meila w internecie do firmy ,z którą rzekomo miałam umowę..Napisałam ,że nigdy z nimi nie zawierałam żadnej umowy i nie otrzymywałam przesyłek, w związku z czym żądam przesłania wszystkich kopi dokumentów, na których jest potwierdzone moim podpisem , że coś zamawiałam i odbierałam.Meilem też otrzymałam odpowiedź , ze sprawa jest zamknięta. Oni na tym bazują .Najprościej zapłacić, ale pytanie - za co?O tej firmie można sobie poczytać .To są jacyś naciągacze.
            • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 18.05.15, 08:27
              No dobra, to ustalmy fakty:
              1. Firma z którą mniej lub bardziej rzekomo miałaś umowę twierdzi, że dla nich sprawa jest zamknięta. Jeśli tą wierzytelność sprzedali, to faktycznie sprawę mogą traktować jako zamkniętą i cokolwiek wyjaśniać będą ewentualnie z firmą, której sprzedali - jeśli dojdzie do sprawy sądowej i okaże się, że wierzytelność nie jest tak bezsporna i udokumentowana, jak być miała.
              2. "Windykator" z którym rozmawiasz tak naprawdę nie ma pojęcia, czy jakiekolwiek przesyłki były wysyłane, tym bardziej, czy docierały. Kazali mu tak mówić, to mówi i nic więcej od niego nie wyciągniesz, bo on nic więcej nie wie i nic więcej nie może.

Pozostaje Ci:
              1) zapłacić, co uważam z głupie, nieetyczne i po prostu nieuzasadnione, jeśli faktycznie nie łączyła Cię z wierzycielem pierwotnym żadna umowa;
              2) znosić cierpliwie ich marudzenie - w takiej, czy innej formie i czekanie na ewentualny pozew o zapłatę, gdzie zakwestionujesz istnienie zobowiązania i ew. podniesiesz zarzut przedawnienia;
              3) wnieść powództwo o ustalenie nieistnienia zobowiązania. I to chyba najciekawszy wariant, wart rozwinięcia, o ile wybierzesz tą drogę.
            • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 18.05.15, 08:37
              Wprawdzie nieco odmienny przypadek, ale sporo przydatnych informacji nt. pozwu o ustalenie nieistnienia zobowiązania:
              pozywam.blogspot.com/2014/10/wzor-pozwu-o-ustalenie-nieistnienia.html
              • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 18.05.15, 09:25
                To bardzo istotna wiadomość, dziękuję.
                Ja też wystosowałam maile z rządaniem dokumentów ale póki co czekam na odpowiedź a ponieważ jak pisałam powyżej pisma od firmy przychodzą na mój stary adres ( i nie aktualne już nazwisko...) to przede wszystkim nekają i denerwują moją Mamę... dlatego wolałabym ukrócić sprawę.
                Czy taki pozew wniesiony przeze mnie nie przerywa tego biegu przedawnienia...?
                Od roku w którym rzekomo,, kupiłam,, minęło ponad 14 lat.
                • Gość: RaDa Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.15, 10:31
                  Przedawnienie trzeba podnieść w sprzeciwie od nakazu zapłaty. A tu rozumiem takowego nakazu jeszcze nie było. Trzeba uważać na wszelkie pisma z sądu. Takie "zwykłe" listy od Prokury, Ultimo itp to tzw. spam. Nikt nie udowodni, czy kiedy i kto odebrał. Faktycznie dobrze było by wiedzieć, z czego wynika ten dług i mieć na to jakieś papiery.
                  • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 18.05.15, 11:00
                    Tak nie było jaszcze nakazu. Chodziło mi o to czy jak zechcę położyć kres dalszemu nękaniu i wystosuję pozew o ustalenie nieistnienia zobowiązania ( tak jak to radzono powyżej...) to ten okres przedawnienia nie zostaje automatycznie przerwany...? Gdzieś czytałam,że pewne czynności np. rozmowy ugodowe..... przerywają bieg przedawnienia....
                    • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 19.05.15, 00:10
                      nie można przerwać czegoś, co się przedawniło! wg twojej teorii obaw - nawet złożenie przez windykację pozwu w sprawie przedawnionej mogłoby przerwać przedawnienie... takie rozumowanie sprawiałoby, że nie byłoby przedawnionych spraw. widzisz, że to bez sensu - prawda?

jedyne co można - to uznać przedawniony dług. i zrzec się zarzutu przedawnienia
                      • artneo Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 20.05.15, 10:08
                        www.gofin.pl/17,2,145,115853,przerwanie-biegu-terminu-przedawnienia.html
                        • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 20.05.15, 14:59
                          przypominam i uczulam - przerwać bieg przedawnienia można wyłącznie, jeśli roszczenie nie jest przedawnione.
                          • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 20.05.15, 15:53
                            Ok, czyli moje jest już na 100 % przedawnione - dla przyp. dotyczy rzekomego zakupu w roku 2000. Zatem mogę,, spać spokojnie,, lub iść do sądu o ustalenie nieistnienia długu....
                            Dzięki za wszelkie pomocne informacje.
                            • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 21.05.15, 04:54
                              Spać spokojnie - raczej tak, ale nie na 100%. Mogą podać Cię do sądu, jeśli pozew z jakichś przyczyn do Ciebie nie dotrze, a listonosz - występujący tutaj w roli sędziego i bóstwa napisze na zwrotce do sądu "nie podjęto w terminie" zamiast "adresat nie zamieszkuje", to nakaz Ci się uprawomocni, a dowiesz się o nim przy zajęciu pensji.

Nawet jeśli nie skierują sprawy do sądu, mogą wpisać Cię do rejestru długów - praktycznie dożywotnio, wystawić dług na sprzedaż etc.
                              Taki kraj.
                              • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 21.05.15, 07:59
                                Nad tym,, adresat nie zamieszkuje,, i w związku z tym nie odbieraniem kolejnych korespondencji to się z rodzinką zastanawiałam..... nie zamieszkuję od co najmniej 10 lat - wtedy się wymeldowałam. To gdyby tak listonosza,, poinstrułować,, co ma napisać zamknęło by to sprawę czy też niekoniecznie....?
                              • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 21.05.15, 13:17
                                do rejestru (KRD, BIG) to na 10 lat max. poza tym wówczas idzie wyrwać troche kasy od nich, ale to wymaga extra gimnastyki. nie mniej jednak realne.
                                • mordimer.madderdin Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 21.05.15, 19:48
                                  Gość portalu: marian paździoch napisał(a):
                                  > do rejestru (KRD, BIG) to na 10 lat max.

Najpierw do jednego rejestru, po 10 latach do drugiego... W tej chwili działają bodajże 4 - dla niejednej osoby byłoby to dożywocie.
            • Gość: domi_nika Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.play-internet.pl 21.05.15, 11:13

ja zrobiłam dokładnie tak samo również otrzymałam odpowiedź że sprawa zamknia dług ( rzekomy ) anulowany. Myślą że nastrasza i wyciągna kasa chociaż napewno wiele ludzi niestety dało sie nabrać i zapłaciło :/
              • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 21.05.15, 13:38
                Właśnie dostałam info, w odpowiedzi na rządanie kopi dokumentów potwierdzających zakup.....nie mogli znaleźć,, kuponu,, i wycofują sprawę z firmy windykacyjnej.
                To ja się pytam na jakiej podstawie ją tam oddano!!! Istne krętactwo i oszustwo.!!!
                Mam nadzieję, że będzie już spokój. ...
                Dzięki za wszystkie rady, informacje i podpowiedzi.
                • Gość: Mariusz Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.CNet.Gawex.PL 05.06.15, 21:48
                  Witam!!! Dostałem wezwanie za prenumeratę czasopisma z 2001r. Poprosiłem o potwierdzenie wysłania zamówionego towaru i wezwań do zapłaty. W odpowiedzi otrzymałem, że nie znaleźli jakiegoś "kuponu" i wycofują sprawę z firmy windykacyjnej.
                  Mam nadzieję, że nikt tego nie płaci. Pozdrawiam!!!!
                  • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 06.06.15, 09:55
                    NIESTETY myślę, że skoro,, interes kwitnie,, to płaci i to sporo ludzi np. starszych.....
                    • Gość: Mariusz Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.CNet.Gawex.PL 07.06.15, 09:14
                      Dlatego mam nadzieję, że jak najwięcej osób doszuka się tego forum i pomoże rodzicom/dziadkom w załatwieniu sprawy.
                      • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 07.06.15, 17:15
                        najpierw dziadki muszą się do tego przyznać, że taki list przyszedł
                        • Gość: iga54 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: 91.240.130.* 08.06.15, 16:08
                          Ja właśnie coś takiego dostałam 05.06.2015 że w 2000 r zamawiałam Kwiaty w Moim Domu . To jest upomnienie na 188,86 zł . Dobrze że dotarłam do tego forum i poczytałam sobie na temat różnych firm windykacyjnych . Jak radził jeden z forumowiczów , napisałam do nich list z prośbą o przysłanie mi kopii potwierdzenia otrzymania przesyłki i wezwań do zapłaty . Zobaczymy co będzie dalej !
                          • Gość: Mariusz Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.CNet.Gawex.PL 08.06.15, 16:22
                            Będzie dobrze Iga54. Napiszą, że nie znaleźli kuponu i wycofują sprawę z firmy windykacyjnej :)
                            • Gość: iga54 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: 91.240.130.* 08.06.15, 16:34
                              Mam taką nadzieję , bo właśnie z tą myślą to pisałam :)
                              • Gość: Dorka77 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.lodz.mm.pl 15.07.15, 22:34
                                mam podobną sytuację na dług 152,70 a co jeśli zadzwoniłam do nich i ten pan z którym rozmawiałam rozłożył mi na dwie raty mój dług i niestety ale zapłaciłam im 76,35 zanim odnalazłam to forum.cóż dalej czekać zapłacić czy już nie wiem co!! Dorka 77
                                • alighator2x Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 16.07.15, 14:40
                                  jedna rate im sprezentowalas frajersko, teraz twoja decyzja co zrobic z druga :)
                                  roszczenie jest bezzasadne, pamietaj o tym.
                                  • Gość: dorka77 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.lodz.mm.pl 16.07.15, 15:43
                                    To że frajersko to ja wiem,chciałam anulować wpłatę ale było już za późno😢 zamiast najpierw poczytać o nich to zrobiłam odwrotnie.Cóż teraz następnej kasy już nie dostaną czekam tylko na odpowiedź bo wysmarowałam im e mail 📧 tak jak niektóre osoby z tego forum.
                                • Gość: Marek Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.um.wroc.pl 17.07.15, 12:00
                                  Witam, podaję skuteczną radę: kopię wezwania do zapłaty wysłać na adres Prokuratora generalnego z informacją o nękaniu i wyłudzania nieistniejących należności. Działa. On kieruje do prok. okręgowego a ten do rejonowego. Wszczynają sprawę i ją umarzają, bo nie są w stanie namierzyć sprawcy zarejestrowanego za granicą. Temat masz z głowy - kończą się wezwania od oszusta.
                                  • Gość: jeremi Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.toya.net.pl 20.07.15, 20:07
                                    rejestrować rozmowy telefoniczne kierunkując rozmową na temat wyłudzenia i oszustwa i żądać przysłanie dokumentów potwierdzających zasadność roszczenia ,takie rozmowy mogą się przydać bo oni dzwoniąc prowadza rozmowę tak by potencjalny dłużnik w toku rozmowy potwierdził,ze otrzymał przesyłkę , są to różne formy rozmowy i ktoś impulsywny może się na to złapać a wtedy taka rozmowa jest dowodem w sądzie ,dlatego trzeba uważać co się mówi i pamiętać o tym że oni dzwonią a nie są to darmowe rozmowy i należy spokojnie usiąść i spokojnie wolno tłumaczyć im ,że nie mają racji . Nie tracić pieniędzy na listy polecone wszystko wysyłać na ich maila nie ma szans wykręcenia się ,że czegoś nie otrzymali .Maile odbiera automat i wysyła potwierdzenie odbioru i dopiero póżniej odpisuje pracownik ,dokumenty też mogą przysłać mailem bo to jest ksero (jeśli jakieś dokumenty mają) ale od czasu do czasu można ich nękać mailami ,żeby odpowiedzieli a wszystkie maile rejestrują się w kompie i nie trzeba chodzić na pocztę.
                                • gerardbutler1 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 12.09.15, 12:24
                                  witam w tej firmie w 2000r bralam encyklopedie zwierzat, zakonczylam po kilku miesiacach
                                  teraz po 15 latach dostalam upomnienie od firmy incaso na 100 zl zanim znalazlam to forum zaplacilam,
                                  czy dlug sie przedawnia?
                                  czy dalej moge miec problemy z ta firma? czy moge miec komornika? co robic? nie stac mnie na adwokata:(
                            • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 08.06.15, 20:52
                              albo napiszą że wobec braku chęci spłaty przekazują sprawę do sądu :D
                              wtedy życz im powodzenia - i pilnuj poleconych z sądu, by podnieść zarzuty (roszczenie bezzasadne i przedawnione)
                              • gerardbutler1 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 12.09.15, 12:31
                                nie wiem czy to odpowiedz na moj post?
                                czy moge miec problemy?
                                fakt zamawialam encyklopedie w 2000r
                                przyslali mi zawiadomienie wczoraj z zadluzeniem na 100zl wynikajace z tego ze nie zaplacilam zaencyklopedie
                                wczoraj zaplacilam to sto zl
                                czy jeszcze maja prawo zadac odemnie kasy?
                                czy moge miec klopoty? np komornika windykacje isc do wiezienia?
                                • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 12.09.15, 16:06
                                  pogratulować frajerstwa...

odpowiadając na pytania:
                                  - jakie niby problemy, z czym? problem możesz mieć w sklepie bo ci zabraknie tych 100zł
                                  - mogą żądać kolejnych kwot, bo widzą że znaleźli frajera który płaci bez szemrania
                                  - jak wniosą pozew do sądu a ty nie wniesiesz sprzeciwu, to oczywiście że może być potem komornik. jak znaleźli barana do strzyżenia to mogą pójść na całość skoro okazja sama się trafia
                                  • gerardbutler1 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 12.09.15, 18:20
                                    tylko ze ja wtedy gdy byl 2000r mialam 14 lat
                                    to czy czasem umowa jest bezprawna?
                                    co zajmuje komornik gdyby oni wniesli pozew do sadu? skad bym miala wiedziec o tym pozwie?
                                    nie posiadam dochodow, nie pracuje, nie mam nieruchomosci, meble tez stare czyli co w razie sprawy wsadzie i jej przegrania - nie mam na oplaty, to co ide do wiezienia?
                                    • gerardbutler1 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 12.09.15, 18:24
                                      no ale na jakiej zasadzie wniosa wniosek do sadu? przeciez nie maja dowodu umowy z moim podpisem a chyba w sadzie musza jakis dowod okazac?
                                      • Gość: szpak Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 13.09.15, 01:54
                                        A gdyby się jednak odezwali, to koniecznie trzeba najpierw iść do prawnika.

Sprawa jest banalna, klasyka gatunku nazywanego oszustwem, ale jak ktoś nie ma pojęcia o prawie, to rzeczywiście problem. Popytać znajomych, czy nie znają jakiegoś prawnika, z którym można pogadać. Jeśli w mieście działa jakaś organizacja pozarządowa, to zwykle mają prawnika, który udziela bezpłatnie porad. Wytłumaczy dokładnie co i jak działa, i co trzeba zrobić.
                                    • Gość: Olka Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.centertel.pl 12.09.15, 18:38
                                      Proszę się tym tak już nie przejmować. Błędem było że pani zapłaciła te 100 zł, bo ten dług zapewne mocno naciągany był, zwykle to są oszuści, którzy chcą wyłudzić kasę...
                                      Skoro jednak spłaciła pani ów ,, dług,, to proszę zachować dokument wpłaty i nie bać się komornika ani sądu. W moim poczuciu nic już im pani nie jest winna...
                                      • kelo Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 23.11.15, 20:38
                                        Jeśli komuś przyda się treść tej korespondencji:
                                        "Oświadczam, że w 2000 roku, po wymianie korespondencji, Wasza firma, wycofała się z wszelkich roszczeń wobec mojej teściowej. Powtórzę co napisałem wówczas. “Każdy kolejny numer Waszego zeszytu “Kwiaty w moim domu”, zgodnie z regulaminem był przesyłany po dokonaniu przedpłaty. Jeżeli, więc wysłano na adres pani [...] jakikolwiek egzemplarz bez sprawdzenia, czy został opłacony, to jest to wyłącznie Wasz problem a nie mojej teściowej. Każdy kolejny monit potraktuję jako nękanie oraz próbę wyłudzenia pieniędzy i złożę wezwanie przedsądowe”.
                                        Jeśli jednak Państwo utrzymujecie w dalszym ciągu, że moja teściowa odebrała przesłaną przez Was niezamówioną i nieopłaconą przesyłkę (co, powtarzam nie mogło mieć miejsca zgodnie z regulaminem) żądam natychmiastowego przesłania kopii potwierdzenia odbioru podpisanego własnoręcznie przez panią [...]. W przeciwnym razie złożę kolejne wezwanie przedsądowe.
                                        Na koniec dodam, abstrahując od powyższego, że przedawnienie Waszych roszczeń nastąpiło w 2002 roku i pismo, które otrzymała moja teściowa załączę jako dowód w doniesieniu do prokuratury rejonowej w [...] o usiłowanie wyłudzenia pieniędzy.
                                        Z poważaniem [...]

Nazajutrz otrzymałem odpowiedź z International Masters Publishers Spółka z o.o.:
                                        "Szanowny Panie,
                                        W odpowiedzi na reklamację informujemy, iż na podstawie wyjaśnień sprawa zadłużenia zostanie wycofana z firmy windykacyjnej.
                                        Płatności na koncie kolekcji "Kwiaty w moim domu" zostały anulowane.
                                        W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Biurem Obsługi Klienta.
                                        Z poważaniem,
                                        Dominika Buks

Biuro Obsługi Klienta

• ritka6969 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 25.01.16, 19:34
      Witam. dostałam wezwanie do zapłaty 153 zł z 2006 roku za ENCYKLOPEDIĘ ZWIERZĄT, a nic takiego nie zamawiałam. co mam zrobić?
      • inletltd Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 25.01.16, 22:11
        Jeżeli to jest z 2006 roku to... nic. To pewnie jakaś staroć wyciągnięta z szafy. Zanim w ogóle trafiłoby to do sądu to zdąży się przedawnić. Nie podejmować z nimi dyskusji. Gdyby jednak jakimś cudem przyszedł nakaz zapłaty z e-sądu (mało prawdopodobne, bo aktualnie e-sąd odrzuca sprawy starsze niż 3 lata i przekazuje do rozpatrzenia w normalnym trybie), to wystarczy napisać sprzeciw od nakazu zapłaty i podnieść zarzut przedawnienia
        • Gość: marian paździoch Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 26.01.16, 03:02
          po pierwsze: już się dawno przedawniło (okres przedawnienia roszczeń z tytułu sprzedaży to 2 lata)
          po drugie: wystarczy jak windykacja napisze w EPU datę wymagalności jakąś z 2013 (bo np. taka jest data cesji) i e-sąd coś takiego połknie
      • kelo Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 27.01.16, 22:37
        Dałem poradę kilka rzędów wyżej
    • jadwinia58 Re: wezwanie do zapłaty za płatność sprzed 16 lat 16.05.16, 18:51
      Witam proszę przeczytać mój pierwszy wpis tam jest opinia prawna. I zapomnieć o sprawie . Sprawa się przedawnienia. Szukają wariatów którzy się dadzą nabrać. A tacy bywają. Pozdrowiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka