Dodaj do ulubionych

Przedawnione?

IP: *.16-1.cable.virginm.net 17.01.18, 19:35
Witam
W kilku zdaniach opiszę moją sprawę.
W listopadzie 2012 pewna firma windykacyjna uzyskała w e-sadzie przeciwko mnie nakaz zapłaty (za jakiś rzekomy dług z 2010). W tym czasie byłem poza granicami kraju. O nakazie dowiedziałem się w 2015. Po wniesieniu sprzeciwu w e-sadzie nakaz utracił moc i sprawa została skierowana do Sądu Rejonowego. Z tego sądu nigdy nie otrzymałem żadnego pisma. Niedawno w tej samej sprawie skontaktowała sie ze mną inna firma windykacyjna, która kupiła rozszczenie od tej pierwszej.
Zastanawiam się czy to roszczenie jest teraz przedawnione? Czy ten uchylony nakaz zapłaty przerywa bieg przedawnienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: szpak Re: Przedawnione? IP: *.centertel.pl 18.01.18, 01:27
      Powinieneś koniecznie skontaktować się ze swoim sądem, co jest z twoim sprzeciwem.
      Skoro firma sprzedała dług to powinieneś dostać z sądu info o wycofaniu sprawy z sądu przez tą pierwszą firmę.

Druga firma windykacyjna zaczyna zabawę od początku. Czyli e-sąd - sprzeciw i czekamy. Roszczenie na pewno przedawnione.
      • Gość: marian paździoch Re: Przedawnione? IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 18.01.18, 16:02
        niekoniecznie przedawnione, zależy czy powód cofnął pozew czy SR umorzył z uwagi na nieuzupełnienie braków. inna sprawa to czy roszczenie jest udowodnione - a śmiem wątpić w to
        • zoil44elwer Re: Przedawnione? 06.03.18, 12:54
          e-Sądy i sady rejonowe-wydzialy spraw uproszczonych przyklepują z automatu każdy pozew o zapłatę nie sprawdzając zasadności roszczeń.Np e-sad LUBLIN-zACHÓD 'ROZPATRZYŁ;' I WYDAL NAKAZ ZAPLATY,Np W ROKU 2015 OK 400 TYSIĘCY-ok tysiąc dziennie..........W 2 PRZYPADKACH PO MOIM SPRZECIWIE 'NORMALNY' SĄD ODDALIŁ POWÓDZTWO.
          • Gość: szpak Re: Przedawnione? IP: *.centertel.pl 07.03.18, 00:08
            W e-sądzie nikt niczego nie sprawdza. Urzędnik tylko klika na komputerze. Dopiero Sąd Rejonowy żąda dokumentów wymienionych w pozwie.
        • Gość: szpak Re: Przedawnione? IP: *.centertel.pl 07.03.18, 00:20
          Dług z 2010, nakaz e-sądu z 2012, sprzeciw w 2015 i nakaz e-sądu uchylony.
          I dalej cisza. Mamy 2018, chyba się już przedawnił.
          I być może dlatego zapadła cisza, bo sądy teraz patrzą na przedawnienie i nawet za bardzo nie zagłębiają się w sprawę. Firmy windykacyjne przegrywają sprawy, a prawnikom trzeba płacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka