Gość: max IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:17 Witam, mam pytanie odnośnie tego tematu - czy komornik może zająć majatek nieletniego dziecka /7 lat/ za długi ojca? Majątek dziecka pochodzi od darowizny dziadków. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: Majątek nieletniego dziecka a długi rodzica 19.11.06, 18:51 majatek dziecka jest majatkiem dziecka wiec komornik zajac nie moze. Ojciec nic do tego majatku nie ma, malo tego nawet nie moze nim swobodnie dysponowac gdyz nie nalezy do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do Majkel01 IP: *.net81.citysat.com.pl 19.11.06, 19:04 Chyba coś nie tak . Dziecko ma 7 lat i na koncie powiedzmy 10000zl, ktore poprzez dluznika tatusia ukrywajacego majatek wpłaca na konto dziecka dziadek. Prawnym opiekunem dziecka jest tatuś ,ktory moze tym kontem zarządzać .Majkelu czy jako laik dobrze kombinuję ? Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: do Majkel01 19.11.06, 21:01 nie moze az tak tymi pieniadzmi zarzadzac bowiem nie sa one jego. Ojciec jest tylko przedstawicielem ustawowym maloletniego i majatek dziecka ine nalezy do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmic55 Do "ekspertki" Wandy 19.11.06, 22:22 Hehe a Wanda dalej widzę udziela się tymi swoimi niby poradami, nie mając nic do powiedzenia :)))). Trzeba zaznaczyć w końcu swoją obecność bezsensownymi wpisami hehehe. Pz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do cosmic55 IP: *.net81.citysat.com.pl 19.11.06, 22:41 Jeżeli nie pasuja Ci moje posty to nie Czytaj. Na jakims tam cosnic 55 świat sie nie zaczyna i nie kończy .Do tej pory w swoich poradach nie wprowadzilam nikogo w błąd. Idea moich porad jako laika jest w miare spójna z poradami Majkela czy Aniola tylko ze jako ogrodniczka nie potrafie podeprzec sie paragrafami . No ale czytajac Twoje napastliwe posty, które nie maja nic wspólnego z przewodnim tematem , tak jak Aniol nadstawiam drugi policzek . Wanda P.S. Zasmiał sie koń i zdechł . Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: do Wandy 20.11.06, 00:59 Gość portalu: Wanda napisał(a): IP: *.net81.citysat.com.pl Data: 19.11.06, 19:04 Chyba coś nie tak . Dziecko ma 7 lat i na koncie powiedzmy 10000zl, ktore poprzez dluznika tatusia ukrywajacego majatek wpłaca na konto dziecka dziadek. Prawnym opiekunem dziecka jest tatuś ,ktory moze tym kontem zarządzać .Majkelu czy jako laik dobrze kombinuję ? Wanda Dobrze Wando dobrze kombinujesz ale to co mówisz to nie są balszaje dziengi a tak często bywa i to na realu. Mogę pomóc Ci pociągnąć wątek i to nie musi miec aż 7 lat a zer więcej i w innej walucie, tylko czy mnie nie zabanują albo zastrzelić nie każą? zapraszam na priv mam dwa slowa Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: do Wandy 20.11.06, 19:20 > zapraszam na priv mam dwa slowa hmm...ale idea forum jest taka zeby sie dzielic wiedza ze wszystkimi.... no chyba ze to osobiste sprawy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do Majkel01 IP: *.net81.citysat.com.pl 20.11.06, 19:34 Wstyd sie przyznać , ale co to jest priv i jak sie tam wchodzi. Rowniez Chciałabym z Toba pogadać bez światków. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: do Majkel01 20.11.06, 22:18 kazdy uzytkownik ktory sie loguje na forum ma swoje konto e-mail. Trzeba wyslac wiec maila na to konto... to zwyklo sie nazywac privem. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Do "ekspertki" Wandy 20.11.06, 19:23 to forum jest otwarte i kazdy moze tutaj pisac i wypowiadac wiec twoja uwaga akurat jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Majątek nieletniego dziecka a długi rodzica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:15 Witam, opisana sytuacja nie ma z "przekrętem" finansowym rodzica nic wspólnego - dziadkowie podarowali wnukowi coś, co był ICH WŁASNOŚCIĄ, kupioną lata temu, kiedy rodzic nie miał jeszcze kłopotów finansowych...Dziadkowie mają po 70 lat, darowizna jest zrobiona wyłącznie w celu zabezpieczenia dziecka na przyszłość, a jej wartość to właśnie około 10 000 zł - nie w gotówce. Czyli w sumie - niewiele... Pytanie moje było : czy taką darowiznę komornik może zająć ? Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Majątek nieletniego dziecka a długi rodzica 20.11.06, 19:19 no nie moze bowiem jak wspomnialem wczesniej nie jest to majatek ojca a dzieci za dlugi ojca odpowiadac nie beda przeciez. Dziadkowie za dlugi swojego syna rowniez nie odpowiadaja wiec komornika w zadnym przypadku nie powinien tego majatku zajac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.K.Leski Re: Majątek nieletniego dziecka a długi rodzica IP: 85.112.196.* 20.11.06, 21:50 Z całą pewnością jest to majątek dziecka. Ojciec jako prawny opiekun dziecka może tym majątkiem zarządzać ale dla dobra dziecka i tego majątku a nie ma prawa np. tego roztrwonić. Nie jest to więc coś, czym ojciec może dowolnie dysponować więc nie mógłby tego sprzedać na pokrycie swojego długu. Komornik również nie może tego zająć gdyż dzieci nie odpowiadają za długi rodziców a rodzice za długi dzieci. Dlatego dziadkowie nie są prześladowani za długi syna - ojca dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś