Dodaj do ulubionych

Windykacja zastawów leasingowych

IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 15:01

Dość ciekawym tematem jest windykacja przedmiotów leasingowych przez
firmy leasingowe.

Jakie uprawnienia posiada "windykator" działający w imieniu firmy
leasingowej? Podkreślam - nie komornik z nakazem egzekucyjnym, tylko
pracownik firmy leasingowej, ew. "windykator" działający na zlecenie
tejże firmy.
Obserwuj wątek
    • kuby77 Re: Windykacja zastawów leasingowych 04.11.08, 15:17
      Gość portalu: PM napisał(a):

>
      >
      > Dość ciekawym tematem jest windykacja przedmiotów leasingowych przez
      > firmy leasingowe.
      >
      > Jakie uprawnienia posiada "windykator" działający w imieniu firmy
      > leasingowej? Podkreślam - nie komornik z nakazem egzekucyjnym, tylko
      > pracownik firmy leasingowej, ew. "windykator" działający na zlecenie
      > tejże firmy.

Po pierwsze, firmy leasingowe nie posiadają zastawów na przedmiotach oddawanych w użytkowanie na podstawie umowy leasingu, lecz są ich właścicielami.
      Po drugie, posiadacz przedmiotu leasingu jest posiadaczem w dobrej wierze, więc nie można mu go odebrać wbrew jego woli inaczej niż za pomocą nakazu wydania ruchomości oraz, jeśli się do owego nakazu nie zastosuje, egzekucji komorniczej.
      Jakie ma uprawnienia windykator działający z ramienia firmy leasingowej? Takie jakich mu udzieli owa firma z zakresu przez siebie posiadanych.
      • Gość: PM Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 16:09

Ok - czyli wyłącznie komornik posiada uprawnienia do zajęć
        przedmiotu leasingu? Bez wzgledu na to czy umowa trwa czy została
        wypowiedziana przez firmę leasingową?

Co w takim razie z działaniami windykatorów - tzw."informowaniem
        policji o zaborze mienia". Jakie to ma odniesienie do rzeczywistości?
        • real_mr_pope Re: Windykacja zastawów leasingowych 04.11.08, 17:28
          > Ok - czyli wyłącznie komornik posiada uprawnienia do zajęć
          > przedmiotu leasingu?

Tak. Na pewno nie pracownicy windykacji leasingodawcy, bo oni
          reprezentują właściciela i nijak im zajmować własny przedmiot.

> Co w takim razie z działaniami windykatorów - tzw."informowaniem
          > policji o zaborze mienia". Jakie to ma odniesienie do
          > rzeczywistości?

Takie informowanie jest prawidłowe. Odmowa wydania przedmiotu
          leasingu po wygaśnięciu lub zerwaniu umowy kwalifikuje się jako
          przestępstwo z art. 286 kodeksu karnego.

• Gość: zajączek Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.centertel.pl 04.11.08, 18:04
            Jeśli już to ewentualnie 284. Tyle, że przywłaszczenie jest przestępstwem
            kierunkowym - popełnione jest w celu włączenia cudzego mienia ruchomego
            posiadanego przez sprawcę do jego majątku lub w celu postępowania z nim jak
            własnym. To, że jakiś klamot stoi na czyimś podwórku nie znaczy jeszcze, że
            popełniono przestępstwo. I nie piszcie, ze tylko w teorii.
            • Gość: PM Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 19:24

Umowa jest wypowiedziana, ale leasingobiorca płaci zaległe raty idąc
              w kierunku ugody.

w takim razie puenta:

- firma leasingowa może zabrać z podwórka leasingobiorcy pojazd?
              Technicznie w jaki sposób? Musi brać udział komornik czy mogą to
              zrobić bez jego udziału? Jaką rolę odegra udział policji?
              • Gość: Filip Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 04.11.08, 20:08
                Trzeba sprawdzić w umowie leasingu jaki jest zapis. Często zdaża się
                że mimo wypowiedzianej umowy leasingowej - leasingodawca za
                okresloną opłatą wznawia umowę. Jesli jest zapis że leasingowany
                sprzęt ze względu na brak płatności może zostać odebrany to nic nie
                stoi na przeszkodzie aby to odebrać, ale z reguły jest to dla
                leasingodawcy ostateczne rozwiązanie bo ze zwindykowanym sprzętem
                trzeba coś zrobić - sprzedać? czasami to nieopłacalne. Zalezy jakie
                były raty i opłaty inicjalizacyjne
                • Gość: PM Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.08, 08:36
                  zadałem konkretne pytania - nie zależy mi na biciu piany.
                  To, że umowa gwarantuje przejęcie przedmiotu leasingu to jasne.
                  Zadałem pytanie w jaki sposób technicznie mogą to zrobić. Do zajęcia
                  mienia dłużnika formalnie uprawniony jest jedynie komornik.

Stąd moje pytanie: czy firma windykacyjna działa zgodnie z prawem
                  zajmując przedmiot leasingu na rzecz firmy leasingowej? W końcu nie
                  ma uprawnień komorniczych.
                  • real_mr_pope Re: Windykacja zastawów leasingowych 05.11.08, 21:40
                    > Do zajęcia mienia dłużnika formalnie uprawniony jest jedynie
                    > komornik.

Do zajęcia tak, ale windykatorzy firm leasingowych nie zajmują a
                    jedynie 'odbierają' własność firmy. Nie przymierzając, to tak jak po
                    wygaśnięciu umowy dzierżawy czy użyczenia właściciel przedmiotu może
                    sam, osobiście go odebrać. Może to zrobić bez komornika.
              • real_mr_pope Re: Windykacja zastawów leasingowych 05.11.08, 21:38
                > - firma leasingowa może zabrać z podwórka leasingobiorcy pojazd?

Może.

> Technicznie w jaki sposób?

Przychodzą i żądają wydania przedmiotu leasingu.

> Musi brać udział komornik czy mogą to zrobić bez jego udziału?

Mogą zrobić to bez komornika.

> Jaką rolę odegra udział policji?

Przeprowadzą dochodzenie, jeżeli leasingobiorca odmówi wydania
                przedmiotu leasingu.
            • real_mr_pope Re: Windykacja zastawów leasingowych 05.11.08, 21:35
              Oczywiście, 284 kk, mój błąd.
      • Gość: Marian44 Re: Windykacja zastawów leasingowych IP: *.ip.jarsat.pl 21.07.13, 10:36
        Witam,
        wszystko "ładnie opisane krok po kroku"

www.windykacja.pl/poradnik,poradnik-dla-wierzycieli,windykacja-wierzytelnosci-leasingowych.html
        Pozdrawiam
    • Gość: zajączek baardzo IP: *.centertel.pl 05.11.08, 21:35
      Nie wolno naruszać samowolnie posiadania, chociażby posiadacz był w złej wierze.
      • real_mr_pope Re: baardzo 05.11.08, 21:41
        Pewnie, nie mogą wydrzeć siłą. Ale mogą poprosić, przedstawić
        upoważnienie i inne papiery, po czym wejść w posiadanie przedmiotu
        leasingu i odejść w siną dal.
        • Gość: PM Re: baardzo IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.08, 11:19

jak zwykle słabo merytorycznie:

mogą posiłkować się art. 284/2kk ale jeśli złożą zawiadomienie to
          przedmiot leasingu staje się dowodem w sprawie - 217kpk - i jako
          taki będzie zabezpieczony do czasu zakończenia procesu.

Tak więc (analizując zyski i straty) firma leasingowa przegrywa w
          momencie podjęcia takich działań - po co więc wynajmują zewnętrzne
          firmy windykacyjne skoro taka "firma" może ostatecznie
          wyłącznie "poskarżyć się" prokuraturze? Mało logiczne działania.
          • real_mr_pope Re: baardzo 06.11.08, 17:31
            > Tak więc (analizując zyski i straty) firma leasingowa przegrywa w
            > momencie podjęcia takich działań - po co więc wynajmują zewnętrzne
            > firmy windykacyjne skoro taka "firma" może ostatecznie
            > wyłącznie "poskarżyć się" prokuraturze?

Może dlatego, że w większości przypadków odbiór przedmiotu leasingu
            przebiega bez zakłóceń. Większy problem jest w wytłumaczeniu
            leasingobiorcy zasad leasingu, niektórzy nie rozumieją, że zwrot
            przedmiotu leasingu nie oznacza, że już nie trzeba płacić.
            • Gość: J777 Re: baardzo IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.13, 10:41
              Uwaga na Getin Leasing, mam 3 samochody i jedną maszynę w tym leasingu i przysięgam na Boga czegoś podobnego w innych leasingach nie widziałem jak u tych złodziei z Getingu. Getin leasing to leasing dla idiotów.... ja tez się dałem nabrać....
              • black.joanna Re: baardzo 12.07.13, 19:42
                czyli??? coś więcej?
    • Gość: Roberto odbiur przedmiotu leasingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.14, 10:18
      Witam !
      Miałem już doświadczenie z firmami leasingowymi ,i co najgorsze ,że to jest wyścig szczurów a nie windykacja ,bo niektórzy leasingobiorcy myślą ,że leasing po wypowiedzeniu umowy moze wszystko ,zawsze firmie chodzi o kasę a nie o przedmiot leasingu ,a firmy windykacyjne uważają się za komorników jeżeli chodzi leasing ,jezeli chodzi o inny typ sprawy to zachowują się całkiem inaczej ,a przecież firma windykacyjna po ograniczone prawa i w kazdej sprawie muszą zachowywać się tak samo straszenie o odbiorze przedmiotu to początek długiej drogi ,jeżeli się chce zapłacić to a nie ma narazie środków to można na wiele sposobów uniknąć odbioru.Każda sytuacja jest inna ,jeżeli ktoś ma konkretną sprawę proszę o pytania słuzę pomocą .
      • Gość: piotr Re: odbiur przedmiotu leasingu IP: *.80-203-137.nextgentel.com 08.08.14, 08:03
        Witam, mam problem z leasingiem w idea banku. Chwilowo straciłem płynnośc finansową, po czym idea bank wypowiedZiał mi umowę, pisałem maile w których zawarłem że spłacę zadłużenie w ciągu jednego miesiaca, oczywiście na żadnego maila nie dostałem odpowiedzi. Obecnie przez telefon powiedziano mi że przedmiot zostanie odebrany przez windykatora. Co mogę zrobić w danej chwili, oczywiście chcąc spłacić zadluzmnie. Proszę o rady
      • Gość: Irek Re: odbiur przedmiotu leasingu IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.16, 12:26
        poproszę priv adres mailowy, mam kilka pytań.
        pozdrawiam
      • Gość: iiras Re: odbiur przedmiotu leasingu IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.16, 12:32
        witam, poproszę o adres mailowy
    • Gość: szkoda mówić Nigdy wiecej Idea leasing!!!!!! IP: 5.174.177.* 18.08.15, 18:30
      tez mam auto w idea leasing, 14.08. przy pomocy policji odebrano mi przedmiot leasingu,składam pozew do sądu gdyż nie spełnili wszystkich przesłanek aby wypowiedzenie było ważne , pisałam , dzwoniłam, i nic!!!!!!!! żadnego kontaktu a gdy zadzwoniłam do Idea leasing usłyszałam od ich pracownicy:"proszę już do nas więcej nie dzwonić!!!!!" owul do umowy zawiera w moim odczuciu masę niedozwolonych zapisów na niekorzyść leasingobiorcy, min. wynika z niego że już od momentu podpisania umowy ZAWSZE wszystko a już na pewno roz. umowy to wina Korzystającego. Zgłaszam sprawę do UOKiK niech przeanalizują może w przyszłości kogoś to ocali...Dodatkowo pracownicy Idea Money nachodzili moja mamę w miejscu mojego zameldowania i nie reagowali na to ze mam już wszystko zapłacone( sami widzieli wpłaty na tzw. a konto ) , jestem zaskoczona ze bank zachowuje się jak w moim odczuciu jakaś mafia.
      • bestvit Re: Nigdy wiecej Idea leasing!!!!!! 25.08.15, 13:14
        Odradzam , banda złodziei i oszustów IDEA BANK i Inne IDEA LEASING, ODRADZAM
        dokumenty rejestracyjne po podpisaniu umowy jak jest możliwość obciążenia leasingobiorcy wysyłają firmą kurierską a jak wykupujemy przedmiot leasingu i już nie mają możliwości obciążenia to wysyłają pocztą polską listem ekonomicznym i czekaj na dokumenty 3-4 dni, chamstwo i złodziejstwo
    • aga1982 Re: Windykacja zastawów leasingowych 17.02.19, 21:44
      Witam. Poszukuję osób pokrzywdzonych przez idea Getin Leasing lub osób i firm oszukanych przez tą instytucję. Sama mam z ich bezprawnym praktykami problemy. Proponuję połączyć siły i zastanowić się nad pozwem zbiorowym. Znalazłam sposób walki z ich bezprawnym praktykami.
      Kontakt do mnie to agamajcher1@wp.p lub 536207203.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka