Dodaj do ulubionych

Czego wam brakuje w Zielonej Górze?

30.08.05, 22:05
Mi brakuje np. krytego basenu. Komunikacji nocnej. Ruchu cyklicznego w
komunikacji miejskiej. Estetycznej i reprezentacyjnej głównej ulicy naszego
miasta. Dobrej komunikacji z Niemcami. Tramwaju lub szynobusów na bocznicy
przez centrum miasta. Dobrych połączeń kolejowych we wszystkich kierunkach-
także na Niemcy i na południe, do J.Góry i Czech. Tanich linii dolatujących
na nasze lotnisko. Porządnego parku miejskiego z prawdziwego zdarzenia.
Ogrodu botanicznego choćby takiego jak przed wojną. Ścieżek rowerowych.
Porządnego i ciekawego muzeum. Placów w mieście- jest ich naprawdę za mało.
Obserwuj wątek
    • Gość: zg Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 22:26
      To i Dobrego gospodarza miasta:)
      PZDR
      • pepi_2 Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 30.08.05, 22:36
        Zgadzam się z wami oboma.Lotnisko
        wymieniłeś te elementy,które i ja
        bym wymienił,no może bym dodał jeszcze:
        więcej sklepów i kafejek na Deptaku
        zamiast bankow i ich filii
        • Gość: coca Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 11:42
          No i zeby sklepy na deptaku byly otwarte troche dluzej niz do betonowej 18:00
    • pomruk Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 31.08.05, 12:06

Uwagi (nie krytyka!)
      1) Miejsce reprezentacyjnej ulicy winien zająć chyba deptak - lepiej ulepszyć
      to, co już jest.
      2) Tramwaju nie trzeba - w wielu miastach spotkałem się z mikrobusami nocnymi.
      (tramwaj nierealny, mikrobusy - jak najbardziej).
      3) Place w mieście są. Ale trzeba zagospodarowac, dbac. Np. Plac Słowiański.
      4) Sprawy komunikacyjne (samoloty...) - ich wyraźna poprawa to raczej marzenie.
      Ale rozumiem, że pisałeś,czego Ci brak.
      5) Bardzo odczuwam brak sklepów "z prawdziwego zdarzenia". Słyszałem, że wielu
      ludzi z ZG wybiera się na zakupy do Poznania czy Wrocławia. Chyba więc jest
      jakas luka rynkowa - mogłyby takie w ZG powstać. To nie fantazja - mogłyby też
      obsługiwać Niemców.
      • Gość: Piotr Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 12:28
        Tylko i wyłącznie dobrego prezydenta miasta.
        • pomruk Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 31.08.05, 12:37
          Też prawda - ale sam prezydent nie spowoduje, by sklepy były otwarte do 21, a
          nie 18 i żeby ludzie chętnie gromadzili się na jakims placu. To w dużym stopniu
          zależy od nas.
          • Gość: piter Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 31.08.05, 15:28
            Dobry prezydent -> rozwój miasta -> zasobniejsi mieszkańcy -> większy popyt na
            róźne artykuły -> dłużej otwarte sklepy (a to też wynik tego, że właścicieli
            będzie stać na to by ponieść większe koszty związane z dłuższą pracą) ;)
    • Gość: MI Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: 213.77.48.* 31.08.05, 12:40
      Brakuje MI ( i mojemu dziecku) krytego basenu ze zjeżdżalnią oraz placu zabaw
      na powietrzu - takiego z prawdziwego zdarzenia.
      W Zielonej Górze nie ma miejsc przeznaczonych dla najmłodszych a potem ktoś sie
      dziwi że dzieci kiedy podrosną przesiadują pod blokiem (palą) i przeklinają...
    • Gość: Jar Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 14:43
      Brakuje wam rzeki , tramwajów , i uczciwego spojrzenia na potrzebę
      rozwiązania woj.Lubuskiego !
      • Gość: zg Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 14:49
        Juz wpadl tu jakis zakompleksiony pjac z gw.

A co wymienil??
        rzeczke -smrodke i tramwaje-zlom.
        Akurat to wymienil no, to czego nie mamy:)

PZDR
        • Gość: Żaranin Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:59
          Według Ciebie całe województwo to zakompleksini pajace????
          W ZG mieszkają tylko porządni ludzie, inteligencja???
          Sam jesteś pajacem z zakompleksinej mieściny!!!!!!!!!!!!!!!!! Zg
          • Gość: zg Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 15:10
            Nie przypisuj mi takich mysli.
            To powiedzial twoj ziomal z Zar w innym watku.

• Gość: mix Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 15:05
      A mnie w Zielonej Górze brakuje inteligencji, choć czasami są jej oznaki na forum.
      • Gość: bąbel Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:55
        Osobiście Zielona mi się podoba, a czego brakuje ? Praktycznie macie to co
        niezbędne : ładny deptak i kawiarenki, palmiarnię , komunikację , dużo sklepów,
        UZ itd. Zadbajcie o to co macie.
        A czego brakuje w Nowej Soli, Żarach czy Żaganiu ? Wszystkiego, a przede
        wszystkim "bycia" w normalnym województwie, którego stolicą ( jedyną ) jest
        miasto, a nie miasteczka 120 tysięczne udające metropolie, brakuje też powagi i
        realizmu będąc w tym grajdole lubuskim.
        Nie ośmieszajcie się tramwajami , SKM ,samolotami w świat - obudzcie się,
        przetrzyjcie oczy , popatrzcie dookoła siebie i zrozumcie wreszcie, że nie
        jesteście sami, a z gówna może być tylko nawóz.
        • lubuskielotnisko Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 31.08.05, 18:58
          > Nie ośmieszajcie się tramwajami , SKM ,samolotami w świat - obudzcie się,

Dobra stary: nie wiem czy jesteś z ZG, ale podsumuję ci koszty szybkiego
          tramwaju w relacji ul. Wiśniowa- os. Pomorskie, wykorzystującego szynobusy i
          stare tory kolejowe przez centrum miasta. Tory od ul. Wiśniowej do Dworca są.
          od Dworca linia pójdzie istneijąca linią na nową Sól, trzeba tylko dobudowac
          ok. 900 metrów toru od linii kol. do osiedla Pomorskiego. Koszt ok. 4 mln PLN.
          Tabor będzie sfinansowany w drodze leasingu. Koszt wozokm (a raczej
          pociągokilometra): 7-8 PLN za 1 km. Kursy będą zyskowne od około 40- 50
          pasażerów.

samoloty w świat: potrzebujesz zamontowac Instrumental Landing System (ILS).
          Koszt to pi razy drzwi coś koło 2 mln PLN, ale dokładnie nie wiem. I
          teoretycznie już mogłyby tanie linie latać.

Pozdro,
          Adam
          • Gość: zasieki1 Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:09
            > samoloty w świat: potrzebujesz zamontowac Instrumental Landing System (ILS).
            > Koszt to pi razy drzwi coś koło 2 mln PLN, ale dokładnie nie wiem. I
            > teoretycznie już mogłyby tanie linie latać.

szczegolnie, ze ustaliles juz to z managerem nowych linii Ryanaira, buahahaha.
            nie pisz juz prosze nic o lotnisku, bo najzwyczajniej sie na tym nie znasz.
            masz sie za eksperta a gow.no o tym wiesz. wciskasz ludziom glupoty. daj sobie
            juz spokoj. prosze cie!
          • budrys77 Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 01.09.05, 12:07
            Jeśli udowodnisz mi że jakaś prywatna linia chce lądować w Babimoście, poza
            sponsorowanym za nasze pieniądze LOTem, to stanę do boju o lotnisko. a życzyć
            tylko mogę Zielonej Górze dobrego gospodarza i by nie wypadła z planów rozwoju
            kraju jako obszar depresji gospodarczej. i miejsc pracy. pzdr
    • Gość: Krzysiek Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 22:00
      mi najbardziej brakuje dobraj atmosfery w Zielonaj Górze, a nie tego pesymizmu
      głowy spuszczonej na kolana i nie ufanie nikomu. Takie jest moje zdanie. Bo gdy
      będzie to to nasze miasto bedzie miało baseny, korty, CZYSTE ULICE! itp. itd.
      i jeszcze jedno zgoda z Gorzowem chociaż ja tam jechac nie mam zamiaru!
      • Gość: LISu Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.09.05, 09:29
        A mnie brakuje Zarzadu Drog Miejskich, ktore wzielo by sie za nasze ulice i
        wiadukty. Obecny Wydzial w swojej strukturze i liczebnosci nie jest w stanie
        prawidlowo zarzadzac struktura komunikacyjna, co widac :(
        • arwena Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 01.09.05, 11:04
          kontaktu z parlamentarzystami poza kampania wyborcza
          zgodnych dzialan zamiast narzekania
          • tezgucio Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 02.09.05, 00:13
            arwena napisała:
            > kontaktu z parlamentarzystami poza kampania wyborcza
            nie wymagaj za dużo, TVP Ci nie wystarczy?
            > zgodnych dzialan zamiast narzekania
            wszyscy bardzo zgodnie kłócą się o rozdział stołków, te z podłokietnikami mają
            szczególne powodzenie
            • arwena Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 02.09.05, 08:34
              z tym kontaktem chodzilo mi o biezace zasmiecanie forum, poza kampania
              wypowiedzi jakichkolwiek wybrancow byly rzadkoscia

w sumie cynicznie powiem, ze jak najmniej kontaktu z nimi sobie zycze. nie mam
              nadziei, ze wniosa cos pozytywnego dla mas (jesli juz to przypadkiem;)
              to nie tylko Polska, w innych krajach jest to samo - koszula blizsza cialu niz
              sukmana, totez prywata sie szerzy

pzdr
              • tezgucio Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 02.09.05, 19:46
                arwena napisała:
                > z tym kontaktem chodzilo mi o biezace zasmiecanie forum, poza kampania
                > wypowiedzi jakichkolwiek wybrancow byly rzadkoscia
                > w sumie cynicznie powiem, ze jak najmniej kontaktu z nimi sobie zycze. nie
                > mam nadziei, ze wniosa cos pozytywnego dla mas (jesli juz to przypadkiem;)
                Te parę tygodni można jakoś przeboleć, kampania w necie mimo wszystko jest
                najtańsza.
                Przy odpowiednim podejściu można trochę popodziwiać spostrzegawczość,
                wrażliwość i mądrość życiową kandydatów.
    • Gość: eko Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.uz.zgora.pl 01.09.05, 12:09
      Pieniędzy tylko i wyłącznie.
    • Gość: nieswoj Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.europe.hp.net 02.09.05, 16:41
      Czyli podsumowując brakuje - dobrej stategii rozwoju miasta i regionu.
      Przede wszystkim drogi są tutaj kluczowe - do Berlina (powinna być autostrada).
      Ponadto warto określić co w ZG może być atrakcyjnego: położenie, tania siła
      robocza, tania infrastruktura (pod budowę) itd.
      Reszta przyjdzie sama, jak tylko będzie na to czas i pieniądze (oprócz basenu
      oczywiście, bo tego to się ZG nigdy nie doczeka ;)))
      • lubuskielotnisko Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 07.09.05, 22:30
        > Reszta przyjdzie sama, jak tylko będzie na to czas i pieniądze (oprócz basenu
        > oczywiście, bo tego to się ZG nigdy nie doczeka ;)))

A tam się nie doczeka. Basen na Żródlanej robisz jeden (otwarty, może przykryty
        przeszklonym dachem tylko), basen na Urszuli drugi, tam wywalasz sportowców, a
        ten przy Wyspiańskiego robisz miejskim. To taka wersja mini.
    • woyniak Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? 02.09.05, 19:55
      WAŻNEEEEEEE !!!!!!

-lotniska (połączenia z Europą, rozwój city)

-drogi super do POZNANIA,BERLINA,SZCZECINA oraz WROCŁAWIA !!!!(szansa dla city)

-sportu !!!!1 ligi czy piłki czy kosza,ale wolałbym piłkę nożną wraz ze
      stadionem na 20tys !!!!!!!!

-pięknych kobiet i studentek

-z 2-3 wielkich firm, które spowodują spadek bezrobocia
      • Gość: aa Re: Brakuje w Zielonej Górze prokuratury IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.09.05, 08:12
        Brakuje w Zielonej Górze prokuratury.
    • Gość: pipi Re: I znowu i znowu czegoś brakuje tej ., Zielo IP: *.ztpnet.pl 04.09.05, 12:25
      Ty Kennedy ,myślałem ,żeś się nawalił na
      Winobranie.
      Ale ty masz tak na stałe!
      Chyba,że doprawiłes się z ranka?
      Bo inaczej cienko to widze,Cibórz jakiś....
    • Gość: ZielonogórzaninX Re: I znowu i znowu czegoś brakuje tej ., Ziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 13:15
      JFK, ciebie akurat nam nie brakowało. Żle zrozumiałeś.
      • Gość: marek Dlaczego Arwena ocenzrurowała JF Kenedyego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:16
        Regulamin mówi wyraźnie, ze nie wolno obrażać osób, używać wyrażeń
        niecenzuralnych nawoływać do nienawiści.
        Czytałem parę godzin temu zwariowane teksty podpisane przez "John F. Kennedy",
        które odebrałem jako zabawę słowną opartą na skojarzeniach. Wracam na forum
        wyczyszczone do cna. Cenzura wróciła ? Pani Arwena ma inne upodobania
        estetyczne? To na tym ma polegac wolnosć w Gazecie.pl ?
        Po zamachach w Londynie kiedy premier Blair zaczął mówić o ograniczeniu praw
        obywatelskich, nie kot inny jak jego szanowna małżonka Mrs Blair w imienu
        przywiązanych do wolności obywateli wystąpiła przeciwko takim planom.
        A tu na forum pani Arwena nie patyczkuje się, nożyczki i po cichu tnie.
        Od razu widać, ze jest to dziewczyna z budynku naprzeciwko BWA na Al.
        Niepodległości, bo przecież Boguś Wontor już nie gwarantuje wpływów i do kogoś
        trzeba się podłączyć.
        • Gość: nicki Re: Dlaczego Arwena ocenzrurowała JF Kenedyego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:54
          Przede wszystkim w ZG brakuje dobrych władz, które potrafiłyby wyjść poza
          małostkowe polityczne podziały, które nikogo nie obchodzą i zrobic coś w końcu
          dla miasta i jego mieszkanców.
          • Gość: marchewa Re: Dlaczego Arwena ocenzrurowała JF Kenedyego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:28
            To choroba wielu miast polskich. I tak długo jak sami mieszkańcy nie będą
            piętnowali naruszania prawa przez magistrat, mówiąc o tym głośno i nie bojąc
            się "wychylić" przed szereg, tak długo władcy miasta będą się szarogęsić, bo
            jest im dobrze.......Już chyba wszyscy dawno stracili złudzenia , że praca
            pewnych ludzi w samorządzie gminnym to służba .
            Podkreślam, oni są dla NAS , mają działać dla naszego dobra , a nie
            odwrotnie !!!!!
            A swoją drogą zauważyłam, że Gazeta Wyborcza coraz częściej jest spolegliwa
            wobec magistratu......Czyżby jakieś układziki ???????
        • Gość: piter Re: Dlaczego Arwena ocenzrurowała JF Kenedyego ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.05, 00:35
          Wiesz co to netykieta? Mówi Ci coś termin flood?
    • Gość: Zielona2024 Re: Czego wam brakuje w Zielonej Górze? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.23, 13:07
      Mi brakuje w ZG sklepu IKEA,OBI,ZARA,CLARIES,STOKROTKA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka