cwikson 27.05.08, 09:51 Witam. Zbliża się "gorący" sezon wesel, więc mam pytanie. Ile sie teraz daje w kopercie na prezent ślubny? Chodzi mi o wesele znajomych - przyjaciół, nie o najblizszą rodzinę. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janusz Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.05.08, 15:30 Ja daję 300 zeta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gownozjad Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.bae.pppool.de 28.05.08, 23:43 ludzie kiedy wy sie zatrzymaliscie, 300 zl dawali juz rodzice 10 lat temu, w tym czasie zarobki i ceny produktow sie zmienily, jak widze, ze ludzie, ktorzy zarabiaja kazde po 2000 tysiace daja 300 wspolnie to mam ochote powiedziec wydaj to sobie czlowieku na zakupy w hipermarkecie, rozumiem jak ktos zarabia 1000 zl to 300 zl to dla niego prawie 30 proc wyplaty, chociaz i tak wierze, ze moze wykrzesac, ale zeby dawac 300 zl jak sie zarabia 3000 tysiace to po prostu wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 29.05.08, 00:47 Wstyd, bo? To w ogole jakis obowiazek dawac kase? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.08, 13:03 Może ty zarabiasz 2 miliony (sam napisałeś 2000 tysięcy) ale ja jestem jeszcze w innej epoce i zarabiam 1000 złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gownozjad Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: 141.14.246.* 10.06.08, 16:47 oczywiscie, ze dajesz tyle na ile Cie stac, osoby, ktore dostaja od Ciebie prezent, wiedza mniej wiecej jakie sa twoje mozliwosci, a jesli nie wiedza, to wystarczy, ze Ty wiesz, ze to byl szczyt Twoich mozliwosci, ja mowie o mlodych ludziach, ktorzy wciagaja po 5000 tysiakow i daja po 300 zl od pary, bralam slub rok temu i najmniej dostalam od mlodych bogatych osob, szczegolnie par, wszystkie moje kolezanki, ktore przyszly same i maja mniej pieniedzy niz pary, daly wiecej i to duzo wiecej niz owe pary, malo tego dzisiaj te same pary biora sluby i ich punkt widzenia diametralnie sie zmienil, bo wybieraja prezenty, ktorych wartosc znacznie przewyzsza, to co sami dawali, podpisalam sie gownozjad, bo chodzi o gownozjadowanie, a nie o mozliwosciach i checi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwikson Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.tktelekom.pl 11.06.08, 13:53 Tu sie akurat z toba zgodze. Na wlasnym przykladzie pamietam, ze od tzn. "lepiej ustawionych" dostalismy najmniej :-) Swoja droga mi bylo glupio przyjmowac gotowke od znajomych-rowiesnikow, zdecydowanie wolalem prezenty materialne. Rodzina to co innego - tylko kasa, bo po co mi piec kompletow poscieli czy cztery zelazka :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornela Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 21:43 Jesli kogos lubimy, jestesmy z rodziny i nas na to stac to jasne ze damy wiecej, A wesele robilas tylko dla kasy, wyglada na to,ze tak I najwidoczniej malo Cie lubia ,ze postanowili akurat na tobie poskapic Zal mi Ciebie Ps Zarobilas chociaz na wesele, bylo na fryzjera??:))Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornela Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 21:40 Nie wszyscy gownojadzie zarabiaja 3000, a jesli ty masz siano az nad to to dawaj ile chcesz, moze sie nawet nimi udlawic. Wedlug mnie to indywidualna sprawa kazdego z nas ile ma ochote wlozyc do koperty, nie ma ustalonych regul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielee Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:27 wez pod uwage ze teraz za jedna osobe placi sie od 120zl w gore , wiec jesli idziesz z kims to kosztujesz mloda pare ok. 300 zl. Wiec na pewno ucieszy ich fakt ze chociaz zaplacisz za siebie ;))) czyli dasz ok 300 zl. A jak porownasz ile teraz dzieciaki dostaja na komunie.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwikson Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.tktelekom.pl 28.05.08, 07:46 Hehe to znaczy, ze na wesele jest sie co prawda zapraszanym, ale za siebie zaplacic trzeba. No to nie dziwie sie, ze niektorzy na takich weselach jedza i pija na umór, w koncu zaplacili :-) ciekawe tylko, czy jak mi nie bedzie smakowalo, to moge zadac reklamacji? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielee Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:47 prawda jest taka ze sie daje ile mozna i tyle. Jak ktos zarabia 700 zl to nie da 300 bo przeciez nie odda polowy pensji, ale jak ktos zarabia 5000 to jak da 300 to troche wstyd. Ot i tyle, zalezy tez od powiazan miedzy osoba obdarowujaca a obdarywowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
gumowybanan Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? 03.06.08, 11:44 Tak, jak już ktoś wyżej tutaj wspomniał zasada jest jedna - wypada dać MINIMUM tyle,ile mniej - więcej para młoda wydała na osobę, czyli min.120 zł. Tak mówi ślubny savoir vivre. A na ile więcej kogoś stać,to jest już jego sprawa raczej. I naprawdę ograniczone wydaje mi się patrzenie na to w ten sposób, że "co to jest teraz 300zł"...pamiętajmy, że nie tylko ludzie pracujący i nie tylko zarabiający dużo więcej niż średnia krajowa są zapraszani na wesela. Każdy ma swoje możliwości, a organizatorzy wesela też chyba świadomość jakąś mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.modemy2.ostrowski.pl 03.06.08, 18:18 Bylam teraz na weselu koleżanki i wraz z mężem daliśmy 400 zl bo na więcej nas nie stać. Swoją drogą niby pieniądze nie są ważne, ale jak rok temu para znajomych dala nam 100 zl(gdzie jedna osoba kosztowala mnie 130zl) to nie wiedzialam czy to zart... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielee Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 23:17 moze tez na wiecej nie bylo ich stac... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czes Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 01.08.08, 12:51 100 zł to wstyd na zakupy traci sie 40-50 zł dziennie. No chyba ze ktos jest z rodziny patologicznej to stowka nie robi wstydu. Ale dla mnie 100 zł to siara i wolałbym nie iśc na wesele. Ale chytrusów co własne gowno by zjadli nie brakuje. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwikson Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.tktelekom.pl 04.06.08, 08:47 Tez uwazam ze 100 zlotych to lekka przesada, ale z drugiej strony, chyba organizator nie po to zaprasza gosci, zeby mu sie impreza zwrocila, lub na niej zarobil. To wesele, a nie bal sylwestrowy, gdzie goscie za siebie placa (przeplacaja). 400 to hmmm moze nie majatek, ale jak do tego doliczyc koszt fryzjera i kosmetyczki dla kobiety, nie daj boze kreacja dla niej i ciuch lub buty dla niego, do tego niech beda dwa, trzy wesela w roku to wyjdzie, ze za trzy wieczory zaplaci sie wiecej niz za dobra wycieczke zagraniczna :) Trzeba sie mocno za kieszen trzymac, jak sie przyjmuje zaproszenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 23:00 a gdzie się teraz robi wesele za 120 zł??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 01.08.08, 12:48 W zg teraz minimum to 140 zł na osobe 120 było dwa lata temu. 300 zł to minimum przyzwoitości ja daje 400 zł a zarabiam 1300. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 14:42 Czy w Zielonej Gorze wszystko musi byc drozsze niz za zachodnia granica???Chcialem nocowac w hotelu RUBEN w Zielonej Gorze, ale ceny sa 3x wyzsze niz w oddalonym o 90km Cottbus( w hotelu czterogwiazdkowym), gdzie jedynka z francuskim lozkiem kosztuje 37 Euro.Najtansza jedynka w Rubenie ponad 100 Euro!!!!!!Horror!!!!!!! Cena zawiera zapewne dodatek za halas i spaliny!!!!!!Bede nocowal w Cottbus jadac do Polski.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwikson Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.tktelekom.pl 05.06.08, 07:57 A nocuj sobie gdzie chcesz, kogo to obchodzi. To jest wątek wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, a ten o jakis cenach w hotelach wyjeżdża ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielee Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 23:27 w sobote mam wesele, to Ci potem napisze ile srednio podostawalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.netdrive.pl 08.06.08, 23:32 znajomi ze studiow 200 zl blizsi znajomi 300 pozostali od 200 do 400 :) chrzestni 1000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.06.08, 23:39 ja wychodziałam za mąż w 2004 roku: matki chrzestnej i od ojca:500 zł., rodzice chrzestni mojego męża ona: 1000 i on 1200zł.przyjaciele i znajomi nasi po ok. 300 zł. najbardziej rozblii mnie przyjaciele moich tesciów, bardzo majęni ludzie, którzy na cztarey osoby dali 150zł. teraz sie z tego śmieję, ale wtedy nie było mi do śmiechu. i nie piszcie, że nie po to sie zaprasza gości, żeby sie zwróciło, tylko, że się ich szanuje, bo to kłamstwo, każdy kto organizował wesele, wie ile to kosztuje i liczy na każdą stówkę z koperty. po cichu liczy na to, że w kopertach zbierze jak największą kasę tak, aby wydatek sie zwrócił. taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.08, 00:13 Ja nie daję nic, kupuję jedynie skromny upominek. Jak wyprawiasz wesele, to nie żebraj, jak cię nie stać to kościól i do domu, taka mam zasadę. Na moim zastrzegłem w zaproszeniach, że pienięzy nie przyjmujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 30.06.08, 01:32 Ludzie, stawiajcie przed kosciolem bramkarza i niech pobiera odpowiednia oplate w wysokosci zaleznej od stopnia pokrewienstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:16 Niedawno sam mialem wesele i powiem tak... Najczestsza kwota to byla 300zl i bylismy z tego powodu z zona bardzo zadowoleni. Padaly tez inne kwoty, a maksymalna nie liczac rodzicow to 800zl. Najmniej dostalismy 100zl, ale bylo to od ludzi mniej zamoznych. Uwazam, ze 300zl od dalszej rodziny jest jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liku Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: 92.244.43.* 01.08.08, 09:19 a wy chajtacie sie zeby zarobic? ja poprosilem mojego swiadka zeby pogadal ze znajomymi i zeby wplacili po 100 na schronisko i tak zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anofi Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zielona.agora.pl 01.08.08, 14:14 Dziękuje za Twoją wypowiedź, faktycznie Nowożeńcy jacys pazerni, powinni sprzedawać zaproszenia :0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liku Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: 92.244.43.* 01.08.08, 09:19 a wy chajtacie sie zeby zarobic? ja poprosilem mojego swiadka zeby pogadal ze znajomymi i zeby wplacili po 100 na schronisko i tak zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 01.08.08, 12:54 400 zł dzisiaj to jak 250 połtora roku temu. 300 zł to absolutne minimum pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.08, 22:13 Zarabiamy z żona po ok.2 k miesiecznie kazdy ,na ostatnim weselu dalekiej rodziny dalismy 200 pln ....uważam ,ze to nie jest mało ,choc po przeczytaniu niektórych postów zrobiło mi się nie tego ( moze jestesmy chytruskami? ,choc nigdy tak o sobie nie myslelismy) .........z tego co sie dowiedzielismy to była pewna średnia w kopertach te 200 pln-wesele było na wiosne b.r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 03.08.08, 10:50 Daje się 500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
avanti1 Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? 03.08.08, 12:46 No jasne, tego jeszcze brakuje aby ustalać cennik ile wypada dać w kopercie. Co łaska i tyle. Często słyszę że młodzi wpisują w zaproszenia oklepany wierszyk z finałem ......bilecik ze znaczkiem wodnym. A wała, dostaną to na co kogo stać. Czy kupisz sprzęt AGD czy pościel lub coś innego to już Twój wybór. Nie cierpię kiedy ktoś od górnie narzuca mi swoje potrzeby bo wyliczył sobie ze po 300 zł od pary jest OK. Kiedy my z zoną organizowaliśmy wesele liczyli się ludzie, a nie co lub ile przyniosą. Chciałem aby było ich jak najwięcej ale być moze panujące stawki cenowe skutecznie odstraszają potencjalnych gości od wizyty na weselu. Tak na przyszłośc..... nie liczcie że wesele moze się zwrócić bo to bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 06.08.08, 20:46 Ważna orkiestra, jedzonko, kapela i suknia Panny młodej :). Jasne, że cieszy gdy dostanie się kaske, tej nigdy nie jest mało a przy zakładaniu rodziny pewnie sie przyda. Njaważniejsze by zapraszając lub przychodząc zachować umiar bo po co pożniej mieć wyrzuty.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teściowa Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.08.08, 10:10 Jest po weselu mojego syna i czuję się okropnie, gdyż nasza rodzina ( która nie jest biedna, a ma się za coś lepszego ) dała do koperty od 150 zł do 300 zł, chrzestny ( 300 zł) też się nie popisał w porównaniu do chrzestnego panny młodej (2000 zł) Wesele było bardzo wystawne na zamku z noclegiem i poprawinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona :( Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.gprs.plus.pl 17.11.08, 13:58 To chuba było Was stać na takie wesele....więc pretensje, że "dali za mało", są conajmniej NIESMACZNE...Z pewnością nie chciałabym być Waszą rodziną, bo może dałabym ZA MAŁO.... ŻENADA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathew Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.08, 17:17 W Krakowie daje sie podobno minimum 500. Ja osobiscie daje bliskim znajomym 800-1000 a dalszym 400-500 od pary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljot Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.gprs.plus.pl 18.08.08, 23:30 Jak chcecie zarobic to znajdzcie pomysl na biznes, a nie po najmniejszej linii oporu cyckac z kasy ludzi, ktorzy powinni byc dla was nablizsi i nie dla kasy tylko dla samego faktu bycia. Pier**** materialisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: 195.47.201.* 21.08.08, 07:06 zarabiam ok 40 tys. Daję po 2 tys. Rodzinie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.08, 08:44 Tylko gdzie Oni potem te dolary z Zimbabwe mogę wymieniać...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ztpnet.pl 23.08.08, 17:35 od 500 do 1000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nsj Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.08, 18:15 jelsi chcesz dac kase to sam musisz zdecydowac ile dla kogo. moim zdaniem dla bliskiej rodziny od 600, dla przyjaciela ok 400 a znajomego 300. a w ogole to jesli nie mozesz pozwolic sobie na wydatek ok 1000zl to dowiedz sie ile para mloda placi za miejsce w sali weselnej (za osobe) i daj tyle zeby przynajmniej sie zwrocilo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valdi Re: Ile się teraz "daje" w prezencie ślubnym? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.12.08, 18:41 Was chyba poj..lo 1000 pln w prezencie ślubnym?? ile wy zarabiacie????? ja na ten tysiąc musze 3 tygodnie robic........osobiscie z malzonkom dajemy po 200-300 zlotych....bliskiej rodzinie 400.... Odpowiedz Link Zgłoś