Dodaj do ulubionych

Wyjazd autem na wakacje - dokąd?

20.04.11, 12:46
Podpowiedzcie gdzie można zagranicę wybrać się autem, ale musi być spełnionych kilka warunków:
- niezbyt daleko (ostatnio było Chorwacja, czyli powiedzy do 1700km w jedną stronę);
- jest co zobaczyć, ale i poplażować mozna (4-6 osób młodych, bez dzieci);
- można znależć na miejscu noclegi, bez wsześniejszej rezerwacji (tu nam się podoba zostajemy, nie to jedziemy dalej);
- koszty noclegów, wyżywienia nie będa bardzo wysokie (ja wiem, że róznie bywa, w Chorwacji tez płacilismy róznie, ale ogólnie wyjazd wyszedł tanio).

Padł pomysł - północne Włochy. Ale może macie jakieś ciekawe pomysły.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 22.04.11, 00:07
      W zależności od tego, skąd w Polce chcesz jechać, Francja lub jej części spełniają lub nie twoje kryterium odległości. A pojechać warto, naprawdę jest co zwiedzać. Plażowanie raczej na wybrzeżu śródziemnomorskim, ale to już z większości miejsc w Polsce będzie trochę dalej niż te 1700 km. Ale i tak warto.

Ceny we Francji: paliwo drogie (ale gdzie jest tanie?), jedzenie bardzo dobre i dość atrakcyjne cenowo (zwłaszcza w porze południowej, wieczorem może być trochę drożej), noclegi jak na zachodnią Europę też dość przystępne (są tanie sieciówki).

Pozdrawiam
      • nothing.at.all Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 26.04.11, 16:11
        Start z centralnej Polski. Francja ok, byłamm trochę znam, ale chyba tam będzie problem z takim nieplanowaniem noclegów i szukaniem na miejscu.
        • Gość: doradca Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 11:42
          Jedź do Pisza przygłupia blondynko. I przestań nudzić.
          • nothing.at.all Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 27.04.11, 13:54
            Jeśli nie masz nic doradco to powiedzenia w temacie, to proszę nie wypowiadaj się.
        • jorn Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 27.04.11, 20:26
          Problem może być w sobotę wieczorem. Z moich doświadczeń wynika, że hotele zapełniają się ok. godz. 20. Stosuję zasadę, że po południu ustalam, gdzie wyląduję na nocleg i rezerwuję przez telefon lub internet. Poza weekendami (zwłaszcza w miesiącach niewakacyjnych) nawet w ciemno na ogół się udaje.

Pozdrawiam
          • nothing.at.all Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 29.04.11, 18:20
            Dzięki za informacje. Rozważę ten kierunek.
            • deoand Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 30.04.11, 20:31
              A zupełnie w inna stronę - Gdańsk promem do Stockholmu i dalej w kierunkutzn do Oslo -trochę w głab Norwegii aby zobaczyc fiordy a potem powrót przez Danię przejazd mostem do szwecji i powrót promem z Ystad do Świnoujścia i do domu ... Noclegi na kempingach -jakis bungalow albo po prostu namiot .. latem w Skandynawii jest raczej ciepło . Można w Szwecji nocować na dziko gdzie się chce

Byłem to wiem - co prawda ja akurat od Ystad jechałem przez karlskoronę do Stackholmu i po zrobieniu tego koła wróciłem do Ystad ale prom z Gdańska do Stockholmu wydaje sie chyba logiczniejszy ?

pzdr
              • nothing.at.all Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 03.05.11, 21:04
                Pomysł niezły - dzięki. Pytanie tylko czy zmieścimy się w miarę w tanich kosztach. Jasne, że namiot czy bungalow nie kosztują zbyt dużo, ale prom? jedzenie w skandynawii?
                • deoand Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 03.05.11, 23:21
                  No kraje skandynawskie są ogólnie drogie .. natomiast promy nie za bardzo - ja płynąłem do Ystad i z Ystad bo powrotny bilet był po prostu tańszy ale to znowu nie była astronomiczna suma tyle tylko że nadrabiałem drogi jadąc do stocholmu -ale Stocholm jest piekny Wenecja północy jak mówią -mozna nocowac w schroniskach młodzieżowych -warunki oczywiście przyzwoite ale to nie Hilton .Jak sie nocuje na kempingach to trzeba było wykupić karte kempingową na pierwszym kempingu aby potem korzystac ze zniżek . Norwegia i fiordy piekne ale trzeba płacic jakieś myto gdy przejeżdzasz przez most

W każdym razie to troche inny kierunek niz Chorwacja Włochy czy Francja do których to krajów sie w większości jeździ.

Polecem - nie w tym roku to w innym ale to cos innego i ciekawego

pzdr

PS. Płynąc promem nocą -koniecznie trzeba wykupić kajutę bo płynie sie z 6 godzin -prom wypływa ok 22 i po godzinie zamykaja sklepy na promie i nie ma sie gdzie podziać ...
                  • deoand Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 03.05.11, 23:29
                    A.. jeszcze raz ja
                    Taki kieruneczek może mniej ambitny bo nie zachodni ale ... Bieszczady Barwinek -przejście graniczne -Koszyce i Węgry Miskolc Tapolca basen termalny w grocie -Hajduszo-boszlo baseny termalne i Aqua park -spoko mozna tydzień pobyc dalej autostradą do Budapesztu -piekne miasto i nad Balaton i powrót przez Czechy z zatrzymaniem w Bańskiej Bystrzycy
                    • nothing.at.all Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 06.05.11, 08:51
                      Dziękuję za pomysły i sporo informacji. Kiedyś napewnosmile.
              • Gość: eDom Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 14:17
                Dobrym pomysłem może być też Bułgaria. Nocleg uda się znaleźć na miejscu i nie jest tam drogo.
    • opaaa Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 28.05.11, 22:48
      Proponuję odwiedzić jakąś stronkę z bazą hotelową np: www.travelrent.pl i wybrać miejsce noclegowe. smile
    • Gość: natl_iia Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 09:03
      ja ze swojej strony mogę Wam polecić wyjazd na Słowację i odpoczynek wśród wód termalnych, jest niedaleko a już zupełnie inny klimat niż u nas i więcej atrakcji, ja w zeszłym roku byłam w Afrodycie, wakacje rezerwowałam przez biuro turystyczne Family Tour, wszystko było ok a miejsce godne polecenia, więcej informacji znajdziecie tu familytour.pl/slowacja-rajeckie-teplice-zdrowy-wypoczynek-w-kurorcie-termalnych-zrodel-spa-afrodyty-s-667.html
    • sylwia14222 Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 23.08.13, 14:17
      Ja w tym roku byłam samochodem w następujących miejscach: Amsterdam, Paryż, Marsylia, Mediolan i powrót do Polski. Przekracza to 1700 km ale można zaplanować sobie krótsza trasę, np Francję, Włochy. Ja zawsze podróżuje samochodem na własną rękę, jeśli chodzi o hotele to recenzuje je również na blogu: www.wybierzsiewpodroz.blogspot.com
    • Gość: basia Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.access.hol.gr 24.04.14, 17:08
      www.kamari-beach.gr Peloponez zapraszamy
      • essential_lifestyle Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 06.06.14, 19:58
        Polecam Czarnogórę i Bośnię i Hercegowinę. Perły!!! smile

essential-lifestyle.blog.pl/
    • monika.przyb Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 09.06.14, 13:26
      hej smile

w sprawie wyboru ciekawych i atrakcyjnych turystycnzie miejsc na weekend czy wakacje polecam zajrzeć na biznesbox.com/turystyka.html
      znajdziecie mnostwo inspiracji do zorganizownaych i samodzielnych wyjazdów smile

ja w tym roku uderzam do Indii ^^
    • expertour Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 09.06.14, 13:42
      A ja polecam oferty Fly & Drive z Niemiec wschodnich od 949/PLN/osoba/7 dni, wszystkie kraje południowej Europy i nie tylko. Lecisz, na lotnisku dostajecie auto i zwiedzasz na własną rękę, potem na lotnisku oddajesz auto i wracasz do Niemiec. Oszczędność czasu samej podróży. Polecam.
    • Gość: Renata Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.dg-net.pl 12.06.15, 00:36
      Ja proponuję Grecję. Trochę dalej ale warto. Riwiera Olimpijska, miasteczko Nei Pori. Najlepiej wybrać się rodziną albo ze znajomymi, wtedy pokój wychodzi taniej. Np Restauracja Alkazar ma też w ofercie pokoje. www.facebook.com/alkazar.neipori?ref=hl Można napisać dowiedzieć się o wolne pokoje i ceny. Jest tam Polka więc nie będzie problemu z kontaktem smile
    • kreatorpodrozy Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 14.06.15, 19:21
      polecam Ci Albanię. Nadłożysz tylko trochę więcej kilometrów niż jadąc do Chorwacji, a wylądujesz w bardzo ciekawym kraju, gdzie masz i plażę, i piękne góry i ciekawe miasta takie jak Berat. Byłam 2 lata temu samochodem - jedyny minus to czasem kiepskie drogi w Albanii, ale da się przeżyć i wrócić cało smile

----------------------
      www.kreatorpodrozy.com/
    • Gość: turysta21 Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.5.182.229.ipv4.supernova.orange.pl 01.10.20, 14:18
      Trochę inspiracji na wyjazdy wakacyjne autem i nie tylko można znaleźć tutaj: Tekst linku
      • Gość: turysta21 Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? IP: *.5.182.229.ipv4.supernova.orange.pl 01.10.20, 14:19
        atrakcjenawakacje.pl/informacje/plusy-i-minusy-podrozy-samochodem-na-wakacje-za-granica/
    • miwet Re: Wyjazd autem na wakacje - dokąd? 07.06.21, 13:19
      Bardzo ciekawe miejsce www.lanserka.com.pl/najlepsze-miejsca-do-spania-w-pieknej-okolicy/ nie będziesz żałować gwarantuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka