michu.dwa 16.06.08, 12:48 Kochani może ktoś z Was mi powie jeką walutę najbardziej opłaca się zabrać do Turcji? Euro czy dolary? A może korzystać z bankomatu? Bardzo proszę o pomoc - wylatuje 25 06 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 16.06.08, 14:00 Nie ma znaczenia .. wszystkie możliwości są równoprawne choć kartę zachowaj jako rezerwę ... ale uwaga PLN - ów nie przyjmują !!! Odpowiedz Link Zgłoś
michu.dwa Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 17.06.08, 10:22 Dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczur Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: *.toya.net.pl 17.06.08, 21:02 Obojętne jaki - byle dużo Odpowiedz Link Zgłoś
igortus Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 12:37 Najpopularniejsze są dolary. Złotówek nie biorą. Miłego wypoczynku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 12:51 Natomiast taka uwaga w sprawie pieniędzy - może ktos wie jak to działa w sensie bezpieczeństwa i opłacalności w Turcji sa bankomaty i każdy wie jak to działa a przynajmniej powinien natomiast jest wiele / i tego dotyczy moje pytanie / dużo takich kantorów gdzie dajesz człowiekowi kartę bankomatowa Visa czy Maestro i on tam gdzieś wtyka - podajesz swój pin i po chwili nie z maszyny wylatuja pieniądze ale gośc ci je sam wypłaca !! Ja korzystałem i z tego i z tego i chyba mnie nie oszukali ale jakby ktos miał jakieś wiadomości to pewno by się przydały autorowi pytania !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.6 Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 21:11 sprawdzałeś stan konta po tej transakcji? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.6 Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 21:12 było to pytanie do deoand Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: 89.238.41.* 17.06.09, 21:37 Lepiej dolary bo kupisz je taniej, a ceny niekiedy są równe w dolarach i euro, albo nie ma dużej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.6 Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 21:14 do turcji zabieram euro a na miejscu /w razie potrzeby/wymieniam na liry tureckie . Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 21:24 Chyba mnie za bardzo nie oszukali chyba ?? ale dlatego pytam tych co moze znaja mechanizm działania tych kantorów bo jest ich dużo pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji 18.06.08, 21:32 Zarówno euro jak dolary są używane. Jednak zdecydowanie najkorzystniej dla Ciebie będzie wymienić je na turecką walutę w kantorze. Jeżeli cena w sklepie podana jest w lirach to przeliczają na dolary i euro, ale tylko w dużych marketach w Alanyi lub Manavgad możesz być pewien,że przelicznik jest fair. Kupując na bazarze, małych sklepikach lepszą cenę wytargujesz w lirach. Poza tym płacąc za wejścia np. w : Perge, Aspendos, Side o wiele korzystniej płacić w lirach. ( np. cena 6 lirów lub 5 euro za parking w Side, wiadomo która opcja korzystna dla turysty). Wycieczki fakultatywne w miejscowych biurach podróży bardziej opłaca się płacić dolarami, także tutaj negocjowanie ceny (jak krucho z językiem to przy pomocy kalkulatora) może przynieść miłe skutki, zwłaszcza jeśli będziecie wykupywać wycieczkę w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: *.autocom.pl 01.07.08, 22:51 Weź hależe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: *.as.kn.pl 09.08.08, 22:35 oczywiście, że dolary bo tam liczą 1 do jednego, czyli 1euro= 1dolar. nikt z odpowiadających tego nie zauważył??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 11:43 zdecydowanie dolar prawdą jest że przelicznik mają 1euro=1dolar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 08:10 1 euro = 1 dolar = 1 lira - taka bajka dla ciemniaków. Turcy potrafią bardzo dobrze liczyć, więc prędzej ty przepłacisz (zanim się zorientowali, że dwadzieścia metrów dalej przewodnik kosztuje 1 euro, to połowa mojej wycieczki kupiła go po 5 euro po stargowaniu się z dwudziestu) niż oni przyjmą jednego lira zamiast euro. Masz jak u nas - kurs waluty i ceny w euro/dolarach/lirach i, zdecydowanie, są to różne kwoty. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że, mając konto w Pekao SA, bardzo dobrze wyszedłem wypłacają liry z bankomatów. Uniknąłem płacenia kilkakrotnej prowizji przy kupnie/sprzedaży euro, brałem i płaciłem tyle ile potrzebowałem, a wyjeżdżając, ostatnie 40 lira wydałem na granicy. Kurs w banku był bardzo przyzwoity, porównywalny z miejscowym. Natomiast polecam - popatrzeć, posprawdzać ceny, potargować się. Wbrew pozorom - Istambuł, z tych odwiedzonych, nie okazał się najdroższym. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonatan Re: jakie pieniądze zabrać do Turcji IP: 188.33.87.* 16.06.09, 23:38 Warto poczytać relację w serwisie o zagranicznych podróżach, pracy i nauce Odpowiedz Link Zgłoś