Dodaj do ulubionych

kawa i herbata lekarstwem?

20.12.09, 12:08
kopalniawiedzy.pl/kawa-herbata-cukrzyca-cukrzyca-typu-2-9255.html
Przynajmniej lekarstwo smaczne i cenione przez wielu
Obserwuj wątek
    • dede43 Re: kawa i herbata lekarstwem? 21.12.09, 06:36
      Małe smuteczki "topię" w herbacie. I tak jest od lat.
      • kendo Re: kawa i herbata lekarstwem? 09.01.10, 11:33
        kawke moge tylko raz dziennie i to z mlekiem,
        herbatka na reszte dnia,
        lubie owocowe,(choc nie wszystkie moge pic)nie barwia tak mocno
        zebowwink
        • pragata Re: kawa i herbata lekarstwem? 09.01.10, 16:45
          kawę kocham a zwłaszcza z duuuużą porcją bitej śmietanki,ale
          rozsądek nakazuje pić ją od święta.Na codzień herbata i bez cukru
          już od tego Noewgo roku.
          • irenaki Re: kawa i herbata lekarstwem? 09.01.10, 18:15
            No to ja kawa od rana do rana ! Nawet tabletki na nadcisnienie popijam kawą .
            Wiem, wiem ! Zaraz będzie kazanie, ale kawa i papieros to jedyne co mi zostało z
            przyjemności tego świata no i jeszcze WY !
            Pozdrawiam
            • pragata Re: kawa i herbata lekarstwem? 06.11.10, 16:18
              ...a dziś;
              kto pije kawę a kto herbatę? Ja zaczynam kawą z mlekiem(żegnaj śmietanko),potem piję już( a przynajmniej się staram)tylko herbatę z miodem,no bo pogoda taka,że......chyba,że zajrzy ktoś znajomy,to winka troszkę,lub herbatę po góralsku,czyli z prądem....
              • pragata Re: kawa i herbata lekarstwem? 07.11.10, 23:21
                ...ejże!
                pijecie tylko czystą mineralną z kranu?....
                • irenaki Re: kawa i herbata lekarstwem? 08.11.10, 08:24
                  Piję kawę online . Wiem ze to źle ale cóz big_grin lubię i już
                  • pragata Re: kawa i herbata lekarstwem? 08.11.10, 13:44
                    ...ha też bym chciała,ale organizm mówi wyrażne nie i przesiadka na herbatę...
                    Ale w taki dzień jak dziś tylko kawa ...
    • chris.w2 Re: kawa i herbata lekarstwem? 31.07.12, 00:32
      "Regularne spożywanie herbaty lub kawy (nawet tej pozbawionej kofeiny) obniża ryzyko
      cukrzycy typu 2. - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Sydney. (...)"

Indywidualne przypadki nie zawsze potwierdzaja te naukowe badania:
      ja, pije regularnie kawe, nie choruje na cukrzyce,
      moja znajoma, pije regularnie herbate, choruje na cukrzyce.
      • irenaki Re: kawa i herbata lekarstwem? 31.07.12, 06:59
        Piję dużo kawy , piję dużo herbaty , nie mam cukrzycy ale za to stawy biodrowe i kolanowe nie do użytku. Nikt w rodzinie nie ma cukrzycy ale chorobę zwyrodnieniową stawów cała rodzina ze strony taty. WIERZE W GENY i nic nie jest w stanie tego zmienić.
        Pozdrawiam
        • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 02.01.20, 15:41
          piję teraz kawę i serfuję po internecie
          • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 02.01.20, 16:16
            kawa lekarstwo? internet uzależnienie?
        • chris.w5 Herbata 13.01.20, 16:02
          piłem codziennie dużo kawy, teraz mniej, była mi za bardzo moczopędna. Przerzuciłem się na czarną herbatę. Zachowuje działanie prozdrowotne, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także działa antybakteryjnie, wygląda to na dobrą zmianę
          • chris.w5 Re: Herbata 16.01.20, 18:09
            > piłem codziennie dużo kawy, teraz mniej

i stwierdzam, że picie kawy jest mi przyjemniejsze niż picie herbaty, przyzwyczajenie?
            • chris.w5 Re: Herbata 29.01.20, 21:51
              > picie kawy jest mi przyjemniejsze niż picie herbaty

i dlatego powróciłem znowu do picia kawy, akurat popijam
    • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 29.05.18, 14:36
      zajbel, to dobra dla mnie wiadomość, regularnie pije kawę i to sporo
    • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 09.08.21, 15:12
      poranna kawa, najwspanialsza rzecz
      • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 09.12.21, 20:39
        piję codziennie około 1litra kawy i około 1litra herbaty. W międzyczasie gazowaną wodę mineralną, zimną prosto z lodówki
        • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 29.04.22, 19:55
          wypiłem kawę, wypaliłem papierosa, wypiłem jeszcze jedną kawę i zmierzyłem ciśnienie krwi; 121/72.
          W ciśnieniomierzu naramiennym po ponad 4-latach mankiet stal się nieszczelny, nie można nim mierzyć, mierzę teraz nadgarstkowym, który kupiłem wcześniej.
          Albo ten nadgarstkowy pokazuje takie dobre wyniki, albo medykament na nadciśnienie działa tak dobrze
          • irenaki Re: kawa i herbata lekarstwem? 30.04.22, 07:27
            Najważniejsze,że czujesz sie młodo i zdrowo. Pozdrawiam w ostatnim dniu kwietnia .
            • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 30.04.22, 12:53
              irenaki, właściwie to na zdrowie i samopoczucie nie powinienem mieć powodów do narzekań, chociaż czasami przyłapuję się na tym, że już nie jestem młody, sprawność już nie ta.
              Pozytywne myślenie, niepowracanie do złych myśli z przeszłości, trzymają mnie w 'młodym' samopoczuciu.

Obyśmy zdrowi byli i strzec się przed Coroną, pozdrowienia odwzajemniam
              • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 08.06.22, 01:41
                portal Zdrowie gazety.pl informuje 'Ile kaw dziennie ma dobry wpływ na nasze nerki?'

jeśli każdego dnia wypijamy co najmniej jedną filiżankę kawy, możemy ograniczyć ryzyko ostrej niewydolności nerek.
                W porównaniu z ludźmi, którzy w ogóle nie piją tego napoju, kawosze są do 15% mniej narażeni na uszkodzenie tego organu, wykazano w badaniach przeprowadzonych na ponad 14tys. pacjentów. Najlepsze wyniki pod tym względem osiągają osoby, które codziennie piją 2-3 filiżanki kawy.

piję codziennie więcej niż 3 filiżanki
                • cafenado Re: kawa i herbata lekarstwem? 27.06.22, 19:42
                  A tu ostatnio przeczytałem cafenado.pl/kawa-a-zdrowie/ o kawie jako czynniku wpływającym na chorobę Parkinsona. Podane źródła, więc w sumie zacząłem wierzyć w uzdrowicielstwo kawy. Polecam
                  • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 27.06.22, 20:42
                    cafenado, czyli kawa to samo zdrowie, a ja jestem kawoszem
                    • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 02.08.22, 17:20
                      jak już wcześniej wspomniałem, musiałem kupić nowy ekspres do kawy. W starym osadził się osad kamienia, cykl parzenia kawy trwał długo, o wiele za długo. Fakt, z mojej winy, nie usuwałem tego osadu.

W instrukcji nowego doczytałem się, że po około trzydziestu cyklach parzenia kawy należy robić czyszczenie, aby usunąć osad kamienia.
                      Kawę parzę codziennie, czyli po około miesiącu, zrobiłem to dzisiaj. Musze tego pilnować i robić to regularnie
                      • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 15.10.22, 15:08
                        Bartek Kieżun, autor książek kulinarnych;

> my mówimy 'śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia' , w krajach śródziemnomorskich to akurat najmniej ważne. Na śniadanie wypija się kawę i wypala papierosa <

no właśnie, czyli tak jak ja, na śniadanie kawa i papieros
                        • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 18.10.22, 18:21
                          Witam. Pozwoliłam sobie poczytać wpisy. Są dla mnie bardzo interesujące
                          jak to samotny emeryt czuje się w obcym kraju i stwierdzam,że doskonale sobie radzi.
                          Dba o zdrowie, wszystkim sie interesuje i nie chce wracać myślami do przeszłości.
                          Zainteresował mnie tytuł wątku o kawie i herbacie. Nie tak dawno czytałam o ich
                          zdrowotnych właściwościach, ąle jak z wszystkim nie można przesadzać.
                          Ważne jest tylko aby nie łaczyć tych napoji z lekami.
                          • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 18.10.22, 18:42
                            hallo maria, dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, pozdrawiam.
                            Notabene, lekarstwa popijam wodą mineralną
                            • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 22.10.22, 08:41
                              prof. Regina Wierzejska, ekspert w zakresie żywienia;

'Kawa zaliczana przez dziesięciolecia do używek, czyli produktów kojarzonych z ryzykiem zdrowotnym, od kilkunastu lat zaczęła przesuwać się w stronę produktów nieszkodliwych, a następnie wręcz korzystnych. Aktualnie sądzi się, że regularne picie 3-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o około 13%, cukrzycy typu 2 i choroby Parkinsona o 25%, a raka wątroby nawet o 40%.

W ostatnich latach w publikacjach naukowych nie tylko zanikają dyskusje czy picie kawy jest bezpieczne, ale wręcz pojawiają się pytania, czy kawę należałoby powoli traktować niemal jak lek'

czyli mogę spokojnie pić kawę nadal, teraz, gdy to piszę, też popijam kawą
                              • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 22.10.22, 09:38
                                Gdy pracowałam to kawę piłam codziennie. Potem różnie, natomiast zawsze piłam
                                i piję duzo herbaty, chociaz ostatnio wiem,że ma uboczne działania bo obniża poziom żelaza.
                                Staram sie teraz pić ją słabszą i nie bezpośrednio po jedzeniu. Natomiast o kilku tygodni
                                kawę staram się pić często ale piję 1 dziennie w godzinach południowych.
                                Zaraz zmykam do kuchni po kawkę.
                                • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 23.10.22, 11:53
                                  Chris jaka pijesz kawkę oraz granulowaną czy z ekspresu?
                                  • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 23.10.22, 12:22
                                    maria, piję kawę 100% Arabica z ekspresu przelewowego
                                    • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 23.10.22, 13:33
                                      Kiedys była bardzo popularna, teraz jest mnóstwo innych dlatego zapytałam.
                                      Wiem,że powinno sie kupowac ją w ziarnach. Ja kupuję od kilku lat Tchibo
                                      i tez sama parzę w małej kawiarce.

• maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 12.03.23, 17:37
                                        Czarna herbata bogata jest w witaminy (m.in. C, A, K) oraz polifenole – organiczne związki chemiczne o działaniu antyoksydacyjnym (opóźnia starzenie się organizmu). Napój obniża poziom cholesterolu LDL, wspiera pracę układu naczyniowo-sercowego. Chroni przed demencją i poprawia nastrój.

Zaleca się pić od 2 do 5 szklanek czarnej herbaty dziennie. Najlepiej bez cukru.
                                        Jak zaparzyć czarną herbatę?

Czarną herbatę powinno się parzyć w temperaturze 80 – 100 stopni. Czas parzenia nie powinien przekraczać 5 min. Można podawać ją z cytryną, wzbogacić kardamonem, cynamonem czy plastrem imbiru. W okresie jesienno-zimowym jako dodatek świetnie sprawdzi się plaster pomarańczy, goździki czy sok malinowy. Dobrym pomysłem jest też wlanie miodu do herbaty, ale nie można dodawać go do wrzątku, aby nie stracił swoich właściwości.
                                        Dla kogo czarna herbata nie jest wskazana?

Odradza się picie czarnej herbaty osobom, które mają anemię – ten napój może hamować wchłanianie żelaza. W ograniczonej ilości powinny pić ją kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Pacjenci cierpiący na zespół jelita drażliwego również nie powinni przesadzać z ilością wypijanych filiżanek czarnej herbaty.

• chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 12.03.23, 17:58
                                          maria88 napisała:
                                          > Czarna herbata bogata jest w witaminy

piję od czasu do czasu, na przykład w nocy gdy mam problem ze spaniem. Moimi głównymi napojami są kawa i woda mineralna
                                          • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 02.05.23, 14:19
                                            poranna kawa, najwspanialsza rzecz (dla mnie)
                                            • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 05.05.23, 20:23
                                              Ostatnio popijam kawkę po śniadaniu. Nie lubię picia wody.
                                              Pije tylko do leków.
                                              • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 06.05.23, 00:04
                                                maria88 napisała:
                                                > Nie lubię picia wody

piję gazowaną wodę mineralną, zimną, prosto z lodówki, taka smakuje mi najlepiej
                                                • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 06.05.23, 10:31
                                                  Ale ona w takiej postaci może podraznic Ci gardło nie mówiac o przeziębieniu.
                                                  Gazowane napoje wysuszaja sluzówki a Ty jeszcze jestes palaczem. Uważaj na gardło.
                                                  • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 06.05.23, 17:00
                                                    maria, piję od dawna, jak dotychczas bez ujemnych skutków
                                                  • chris.w5 Re: kawa i herbata lekarstwem? 11.05.23, 16:27
                                                    portal Plotek informuje 'Edyta Górniak walczy z uzależnieniem od kofeiny. Piła sześć kaw dziennie'

piję więcej, nie walczę i nie mam problemów zdrowotnych, pomimo, że piję od wielu wielu lat
                                                  • maria88 Re: kawa i herbata lekarstwem? 11.05.23, 16:43
                                                    A skad wiesz, że nie jesteś uzalezniony od kofeiny, gdy tyle kaw pijesz?
                                                    Spróbuj 1 dzień pić połowe zobaczysz czy nie będziesz miał ochoty na więcej.
                                                    Ja ostatnio pije tylko 1 nie za mocną a jak nie wypiję to mi jej brak.
                                                    Herbata podobnie, wiec herbatkę staram sie pic b.słabą.
                                                    Smialo twierdzisz,że nie masz problemów zdrowotnych , zycze żebys nie miał
                                                    ale poczekaj na wyniki badań, które zrobiłes ostatnio.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka