Dodaj do ulubionych

sowy i skowronki

12.02.10, 05:38
Kto chodzi spac z kurami,a kto lubi posiedziec dlugo w nocy.Ja jestem
skowronkiem,budze sie wczesnie rano,sama nie wiem po co.Latem fajnie jest
wyjsc z domu skoro swit,rosa na trawie spiewajace ptaki itp.Ale zima
brrrrrr.zimno,ciemno i na forum zywej duszy.
Obserwuj wątek
    • dede43 Re: sowy i skowronki 12.02.10, 08:18
      Ponad pół życia byłam sową. Teraz zrobiłam się skowronkiem.
      • pragata Re: sowy i skowronki 12.02.10, 10:59
        Nie wiem dlaczego,jestem dziwnym skrzyżowaniem i sowy i
        skowronka,czasem muszę być skowronkiem(życie och życie),ale niekiedy
        nic i nikt mi ie każe a wstaję skoro świt teraz zimą.
        Może czuję wiosnę?
        • zajbel Re: sowy i skowronki 12.02.10, 13:04
          Typowa sowa ze mnie, ale na szczęście nie muszę wstawać do pracy więc i wieczór moge długo siedzieć i rano późno wstać.
          • ba-7 Re: sowy i skowronki 13.02.10, 19:48
            Mnie chyba starość ściga, bo strasznie mi szkoda czasu spędzanego w łóżku. Cóż, bez 7, a nawet 8 godzin snu jednak nie mogę, bo fatalnie się czuję, ale nie spędzę w łóżku ani kwadransa dłużej niż to konieczne.
            • czarna12.3 Re: sowy i skowronki 13.02.10, 21:44
              Jestem skowronkiem i dobrze mi z tym.
              • kocurzak Re: sowy i skowronki 14.02.10, 05:12
                Witam! skowroneczki,z sowami przywitam sie pozniej,niech odsypiaja zarwana
                nocke.Ja tez lubie wczesne wstawanie,rano man ochote na wszystko,wiecej energi
                do dzialania ,swiat wydaje sie lepszy.Oby do wiosny,a teraz do lopaty,bo sypnelo
                sniegiem tej nocy obficie!
                • xy.5 Re: sowy i skowronki 14.02.10, 08:12
                  Do tej zimy byłam skowronkiem,a teraz przez te długie wieczory siedzę
                  przed telewizorem,lub nad książką i rano wstaje mi się trochę później
                  (tak około 7.30 zamiast o 5.30)
                  • pragata Re: sowy i skowronki 05.11.10, 17:54
                    ...a jak sowy i skowronki czują się tej nietypowej na razie jesieni?.....
          • chris.w5 Re: sowy i skowronki 24.02.20, 01:48
            zajbel napisała:
            > Typowa sowa ze mnie

też mógłbym powiedzieć o sobie, że jestem nocnym Markiem. Jest już późno, a ja jeszcze nie śpię,
            ale pomału pomaszeruje do łózka, czuję już ochotę na spanie
            • chris.w5 Re: sowy i skowronki 24.02.20, 17:53
              coś ostatnio przestawiły się mnie godziny spania, od okolu drugiej do okolu jedenastej,
              mogę sobie na to pozwolić, przecież jestem emerytem
              • chris.w5 Re: sowy i skowronki 11.03.20, 03:25
                przebudziłem się w środku nocy, nie moglem spać dalej, zamiast męczyć się bezsennie, wstałem
                i serfuję teraz trochę. Gdy ogarnie mnie senność spróbuję spać dalej
              • chris.w5 Re: sowy i skowronki 17.09.21, 19:30
                mam od dłuższego czasu problemy ze spaniem. Nie chcę brać środków nasennych, aby nie uzależniać się. Śpię na dwie raty, w nocy budzę się po około 2-godzinach, zamiast leżeć bezsennie, wstaję, trochę krzątam się albo odpalam laptopa. Po około 2-godzinach kładę się znowu i śpię dalej. Chyba za długo
                • xy.5 Re: sowy i skowronki 17.09.21, 21:52
                  Niezbyt dobrze spałam podczas upałów,we wrześniu ochłodziło się i częściej pada deszcz to śpię lepiej,zasypiam po 22 i budzę się o 6.30.W tej chwili pada i czuję się senna,dobranoc.
                  • chris.w5 Re: sowy i skowronki 23.09.21, 21:38
                    grzegorzmo, dziękuję za dobre chęci, ale nie skorzystam, jak wspomniałem wcześniej, nie chce uzależniać się
                    • chris.w5 Re: sowy i skowronki 11.11.21, 04:19
                      Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania długości snu, obserwowali 88 026 uczestników w wieku 43 do 79 lat przez okres prawie sześciu lat.
                      W tym okresie u 172 osób zdiagnozowano choroby układu krążenia. Istniały wyraźne różnice w nawykach snu wśród osób dotkniętych chorobą.
                      Osoby, które kładły się spać między 22.00 a 23.00 były najmniej narażone na skutki tego zjawiska.

Zalecana długość snu w godzinach, według grup wiekowych
                      dla emerytów w wieku 65 lat i starszych, 7 do 8 godzin
                      • chris.w5 Re: sowy i skowronki 09.12.21, 14:44
                        jak na moje przyzwyczajenie to wstałem dziś wcześnie rano. W ciągu dnia poczułem się przymulony, zrobiłem drzemkę. Z drzemki zbudził mnie telefon, na displeju telefonu numer kierunkowy z nieznanego mi miasta, nie odebrałem. Zrobiłem jeszcze ciąg dalszy krótkiej drzemki.

Gdy to coś pilnego, zadzwoni jeszcze raz, ale to chyba znowu telefoniczni ankieterzy
                        • chris.w5 Re: sowy i skowronki 12.12.21, 03:01
                          poszedłem spać o północy, po dwu i pół godzinach snu przebudziłem się, nie mogłem dalej spać. Zamiast męczyć się bezsennie wstałem, przy herbatce odpaliłem laptopa, piszę powyższe i trochę poserfuję.
                          Gdy poczuję się zmęczony będę spać dalej
                          • chris.w5 Re: sowy i skowronki 04.07.22, 16:41
                            niemiecki naukowiec zajmujący się snem Hans-Günter Weeß odradza drzemki w ciągu dnia.
                            Według niego 'Drzemka trwająca dłużej niż 30 minut nie ma sensu dla dorosłych, ponieważ 70% populacji śpi później w nocy zmęczona'.

nie słucham co mówią badacze, słucham mojego organizmu. Gdy w ciągu dnia czuję się 'przymulony', robię drzemkę i nie patrzę na zegarek, jak długo trwa
                            • maria88 Re: sowy i skowronki 30.10.22, 20:16
                              Poczytałam ten wątek nt.spanka. Fajne wpisy.
                              Większość osób na emeryturze idzie spać przed dwunastą i tak byc powinno
                              i spać przynajmniej 6 godzin do 8miu. Wylegiwanie się nie jest dobre.
                              Nieraz po obudzeniu chętnie bym przedłużyła swój pobyt w legowisku
                              ale rozsądek bierze górę.
                              Moja rada chris na spokojny nie przerywany sen to spróbuj brać tabletki głogu.
                              Nie wiem czy wiesz jak wspaniałym lekiem jest głóg i jakie ma działanie.
                              Oprócz własciwosci leczniczych dla serducha , uspakaja i daje dobry sen.
                              Nie ma właściwości ubocznych . Ja go łykam od lat. Do tragedii z psiną
                              nie musiałam dbać o serce i nie brałam oprócz głogu i to w latach ostatnich
                              żadnych leków od ciśnienia i było okey.Głóg stoi na straży serca.
                              Głóg wspomaga prace serca i układu krążenia.
                              Jak chcesz to napiszę więcej. Lekarze w większości szprycują chemią a jest wiele
                              leków ziołowych dających zdrowie.
                              Spróbuj jak masz dostępność w aptece a się przekonasz, że mam rację.
                              Nie będziesz błądzić po nocy.
                              • chris.w5 Re: sowy i skowronki 31.10.22, 13:39
                                maria, dziękuję za podpowiedź o głogu, popytam w aptece
                                • maria88 Re: sowy i skowronki 31.10.22, 20:35
                                  Jeszcze jedna rada, jak mogę, chris nie pij tak dużo kaw, będziesz lepiej spał.
                                  Kawa jest dobra, owszem, ale co za dużo to niezdrowo - jest takie powiedzenie.
                                  Laptop coś mi się zacina , wiec kończę.
                                  Przespanej nocki życzę.
                                  • chris.w5 Re: sowy i skowronki 15.12.22, 14:05
                                    ostatnio śpi się mi wyjątkowo dobrze, nonstop bez przerwy około 10godzin
                                    • maria88 Re: sowy i skowronki 15.12.22, 14:16
                                      A mnie szkoda każdego dnia na długie spanie.
                                      • maria88 Re: sowy i skowronki 15.12.22, 18:45
                                        Dopiszę,że spokojny dzionek bez silnych złych przeżyć, daje spokojny sen.
                                        Staram się spać bez wspomagaczy a jeśli koniecznie to z zielarskiej apteki.
                            • chris.w5 Re: sowy i skowronki 14.02.23, 00:01
                              o spaniu;
                              - nie można zmusić się do spania
                              - nie ma konkretnych parametrów mówiących o tym, ile człowiek powinien spać, statystycznie to 6–10 godzin, ale każdy ma inne zapotrzebowanie i może ono różnić się u tej samej osoby w zależności od akurat prowadzonego trybu życia
                              - leki nasenne nie leczą bezsenności przewlekłej
                              - od 30 lat specjaliści mówią o tym, że leki nasenne niebenzodiazepinowe i benzodiazepiny (uspokajające i przeciwlękowe) uzależniają
                              - gwałtowne odstawienie leków nasennych na własną rękę, jeśli są przyjmowane długo i w dużych dawkach, stanowi bezpośrednie zagrożenie życia
                              (źródło: weekend.gazeta.pl)

nawet gdy mam problem z zaśnięciem nie używam środków nasennych
                              • chris.w5 Re: sowy i skowronki 09.07.23, 02:58
                                w dzień było 32°, wieczorem w mieszkaniu 25°. Zrezygnowałem ze spania pod kołdrą, przykryłem się kocem
                              • maria88 Re: sowy i skowronki 09.07.23, 09:30
                                Ja tez nie biorę leków na sen farmakologicznych.
                                Jezeli potrzebuję to leki uspokajajace .Są specyfiki ziołowe herbatki, nalewki, dobrej znanej firmy zielarskiej
                                które nie uzalezniają a czesciowo leczą zdrowie.
                                Sen uwazam że jest bardzo wazny. Ja dla dobrego samopoczucia spie 6-8 godzin.
                                Wazne jest kładzenie sie przed godz.24tą bo taki jest naturalny rytm biologiczny .
                                Przyzwyczajanie sie do innego nie jest dobre, a w szczegołności spanie w dzień a przesiadywanie w nocy.
    • pragata Re: sowy i skowronki 05.11.10, 17:56
      ...kocurzaku,
      gdzie nam zniknęłaś?Miałaś iść do pracy i kupić nowego kompa,hallo odezwij się!......
      • pragata Re: sowy i skowronki 06.11.10, 16:11
        ....hej,hej czekamy na ciebie Kocurzaku!......
    • irenaki Re: sowy i skowronki 06.11.10, 20:03
      Moja kotka Saga zachowuje sie jakby nie było zmiany czasu .. Wariatka wyrzuca mnie z łozka o 7 rano - musi wyjsc na sekundę na balkon, sprawdzić ze zimno i zasypia a ja juz NIE !
      • pragata Re: sowy i skowronki 07.11.10, 23:10
        ...no,bo dla niej jest jak zwykle.Ale ma z tobą dobrze....
        • pragata Re: sowy i skowronki 08.11.10, 13:49
          ...poszłam spać jak sowa a wstałam skowronkiem,co to za życie eh....
      • chris.w5 Re: sowy i skowronki 10.06.20, 16:05
        poszedłem późno spać, o 2-giej, spałem do 11-tej, w ciągu dnia poczułem się przymulony, czy od nietypowej godziny snu? czy od nadmiaru snu? zrobiłem drzemkę
        • chris.w5 Re: sowy i skowronki 09.07.20, 18:27
          w nocy spałem z przerwą na dwie raty, popołudniu zrobiłem drzemkę
          • chris.w5 Re: sowy i skowronki 08.08.20, 04:13
            cholera, spanie przestawiło się mi, pospałem 2 godziny, dalej nie moglem. 2 godziny pokrzątałem się i teraz kładę się znowu. W drugiej racie śpię 6 godzin non stop
            • chris.w5 Re: sowy i skowronki 08.08.20, 13:39
              nie biorę i nie chcę brać środków nasennych, nie chcę uzależnić się
              • chris.w5 Re: sowy i skowronki 28.08.20, 07:39
                wstałem jak skowronek, o 6:00, to u mnie nietypowe, jako emeryt przecież nie muszę
                • chris.w5 Re: sowy i skowronki 28.08.20, 17:47
                  popołudniu poczułem się przymulony, zrobiłem drzemkę
                  • chris.w5 Re: sowy i skowronki 02.12.20, 03:20
                    mój organizm przestawił sobie godziny snu. Śpię 2 godziny, budzę się, nie mogę dalej spać, robię 2 godzinną przerwę, w tej przerwie wstaję, trochę krzątam się lub odpalam laptopa i znowu 6 godzinny sen
                    • chris.w5 Re: sowy i skowronki 18.12.20, 18:26
                      w nocy spałem znowu na dwie raty, popołudniu poczułem się przymulony, zrobiłem drzemkę
    • chris.w5 Re: sowy i skowronki 29.12.20, 20:10
      jestem kawoszem, od lat piję codziennie relatywnie dużo kawy.
      W nocy mam problem z zaśnięciem, po około dwóch godzinach snu budzę się, leżę bezsennie, wstaję, krzątam się trochę i próbuję znowu spać.
      Postanowiłem po godzinie 20:00 nie pić kawy, czy zmieni to coś?
      • chris.w5 Re: sowy i skowronki 19.01.21, 10:30
        jak na moje przyzwyczajenie, wstałem dziś jak skowronek o 8:00 i pierwsza rzecz to poranna kawa.
        Nie mam nic pilnego do załatwienia, chyba będzie Lockdown?
    • grzegorzmo Re: sowy i skowronki 23.09.21, 20:46
      Jak macie probem z zasypiania czy natłok/gonite myśli wieczorem czy też w środku nocy, to jest coś co znam. budzilem sie zlany potem , martiwlem sie ze jtro w robocie jest to tot to i tamto, ze kredy ze cos, spanie bylo koszmarem.

Polecono mi olejek CBD (nie pale niczego nawey papierowsow) wiec byle ostrozny, natomiast bylem tak nie wysapny ze postanowilem sprobowac. 2-3 kropel godzine przed spaniem i cud! totlany cheill

polecam sprobujcie takie serio podziekujecie mi juz po 2-3 dniach!

Kupiłem te starczja na 60-70 dni kropelki na sen smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka