irenaki 01.10.11, 07:56 no i mamy październik ze wspaniałym latem ( póki co ) . Słonecznych dni życzę wszystkim forumowiczkom. Buziaki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xy.5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.11, 14:48 Wzajemnie, samych słonecznych dni,tego nigdy za wiele. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 17.10.20, 18:34 nawet ładny dzień był dzisiaj, można było pospacerować, ale obyło się bez spaceru, nie lubię spacerować bez celu. Właściwie to mam dwie rzeczy do załatwienia, ale niepilne, mogą poczekać. Oj, rozleniwiło mnie to życie na emeryturze Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.20, 16:22 no i mamy październik, jest słonecznie i 18° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 03.10.20, 16:12 dziś u mnie święto, to znaczy tu gdzie mieszkam. Słoneczna pogoda 22° w sam raz na świętowanie. Liczne festyny w mieście, fotka jednego z nich z poprzednich lat. Nie mam ochoty świętować w tłumie szczególnie w czasie pandemii. Przespacerowałem do banku, aby zrobić przekaz pieniężny, przy okazji odwiedziłem pobliski ogródek kawiarni Thoben i tam kawa i sernik. W drodze powrotnej w restauracji 'Roya' Dürüm Kebap. To było moje świętowanie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 06.10.20, 17:02 mój konsultant podatkowy przysłał mi przygotowane na piśmie rozliczenie podatkowe za ubiegły rok dla urzędu skarbowego, wyliczył, że będę musiał niestety nadpłacić prawie 400€ podatku, zobaczymy jak zadecyduje urząd? Teraz trzeba dostarczyć rozliczenie do tego urzędu, zrobiłem to dziś. Mogłem wysłać pocztą, mogłem zawieźć autem. Urząd skarbowy dla mojej dzielnicy niedaleko ode mnie, wybrałem spacer dla zgubienia kalorii. Spacer jak wyliczył google 3kilometrowy przy pogodzie trochę słonecznej, trochę pochmurnej i 16°. W drodze powrotnej kawa i jajeczny sernik w ogródku śląskiej kawiarni Schlesische Backstube, no i parę nowych fotek Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 07.10.20, 13:16 dziś sprawa do załatwienia w centrum miasta. Na piechotę za daleko, więc autem. Znaleźć w centrum miejsce do zaparkowania to trzeba mieć szczęście. Pomimo, że w tej okolicy parkowanie płatne, ulice wzdłuż i wszerz zaparkowane. Trochę liczyłem na mały parking w pobliżu i tu niespodzianka, parking zamknięty, roboty chyba modernizacyjne. Poszukiwanie miejsca do zaparkowania trwało, wreszcie znalazłem relatywnie w oddaleniu i też płatne. Na umówione spotkanie pomimo tych perypetii zdążyłem punktualnie. To już takie przyzwyczajenie, gdy coś wpadnie mi w oko pstrykam fotkę, tym razem też znalazłem ciekawe obiekty i w drodze powrotnej do auta popstrykałem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 08.10.20, 17:15 nareszcie, długo zwlekałem, nie było pilnej potrzeby, dziś dostałem natchnienie i zrobiłem. Pranie. Automatyczna pralka zapełniła się, trzeba było wreszcie zrobić Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.20, 19:46 urząd skarbowy przysłał mi decyzję o rozliczeniu podatku za ubiegły rok. Muszę zapłacić prawie 200€ więcej niż wyliczył konsultant podatkowy, on wyliczył prawie 400€. Zapłaciłem w ubiegłym roku widocznie za mało podatku od moich emerytalnych dochodów i za mało podatku na kościół. Do kościoła nie chodzę, jestem niepraktykujący, ale podatek na kościół płacę. Znam rodaków, którzy dla zaoszczędzenia wypisali się z kościoła, ja tego nie robię. Za to proboszcz parafii przy moich 'okrągłych' urodzinach przysyła mi życzenia Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.20, 21:17 871 nowych infekcji koronawirusem od wczoraj w moim mieście. Senat miasta zarządził noszenie masek ochronnych na ulicach handlowych Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 23.10.20, 17:36 po prawie 2-tygodniach od poprzednich dziś zakupy w markecie. Uzupełniłem co trzeba, gazowana woda mineralna, gatunek który piję i zawsze kupuję, wysprzedana. Mam w zapasie jedną zgrzewkę, powinno wystarczyć do następnych. Na parkingu przed marketem ruch rzadko spotykany, to przy piątku po godzinach pracy. W drodze do i na parkingu lekko kropiło, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 15°. Teraz pada Piszę powyższe i wyskoczyła wiadomość od gazety. pl 'Katowice za dotację z Funduszu COVID-19 postawią pomnik za 7 ml zł'. No proszę, polski sposób na walkę z koronawirusem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 23.10.20, 17:42 miało być, za 7 mln zł, sorry Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 03.10.21, 17:01 dziś u mnie święto Zjednoczenia Niemiec, to już minęło 31-lat. Dzień wolny od pracy, przypadło w tym roku w niedzielę, pechowo dla pracujących. Dzień wolny od pracy mam codziennie, dla mnie bez znaczenia. Jest pochmurnie, ale ciepło 24°, poprzednim razem było słonecznie, świętowanie na placu Pariser Platz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 09.10.20, 18:32 prawdziwie jesienny dzień, bez słońca, pochmurnie, deszczowo i 15°, nieładnie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 10.10.20, 14:08 taka data dziś 10.10.20 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 12.10.20, 17:56 dziś po 2-tygodniach zakupy w markecie. Odnowienie zapasów. Były też już słodycze bożonarodzeniowe, a to przecież dopiero październik. Skusiłem się na owocowe pierniki, przedsmak świąt. Wyczytałem na portalu gazety.pl, że w kraju z powodu pandemii wprowadzono zakupy dla seniorów w określonych godzinach. U mnie seniorzy mogą robić zakupy bez ograniczenia czasowego, chociaż moje miasto ogłoszono obszarem ryzyka koronawirusa. Pogoda trochę słońca, trochę chmur, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 12° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 12.10.20, 18:11 na obiado-kolację dzisiaj u mnie grochówka z wkładką, z kiełbasą krakowską, taka moja improwizacja, smacznego Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 20.10.20, 12:02 dziś taka data 20.10.20 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.20, 19:19 dziś jak zwykle raz w miesiącu spacer do banku po wyciągi z konta i jak zwykle przy okazji do ogródka pobliskiej kawiarni Thoben na kawę i sernik. Trochę pochmurnie i 14°, jutro ma być 20°, zobaczymy? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 12.10.20, 18:30 poszedłem wyrzucić śmieci, na drzwiach wejściowych do budynku zawiadomienie, od środy przez 2-tygodnie do garażu podziemnego wjazd i wyjazd tylko przez wyjazd. Jakieś roboty remontowe, chyba nie będzie problemów i korków? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 14.10.20, 14:58 > do garażu podziemnego wjazd i wyjazd tylko przez wyjazd. Jakieś roboty remontowe no i wyjaśniło się, rozkopali chodnik przed wjazdem, co będzie dalej? Jesienna pogoda dziś, szaro, pochmurnie, deszczowo, 10° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 13.10.20, 17:36 pamiętam z dzieciństwa w domu mamy w piątki było postne jedzenie i często kartoflanka. Dostałem apetyt na kartoflankę. Ugotować nie umiem, podczas jednych z zakupów była w specjalnej ofercie. Kupiłem. Teraz czeka w zapasie na skonsumowanie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 18.10.20, 17:22 przez tydzień nie zaglądałem do pocztowej skrzynki na listy, zrobiłem to dziś. Reklamy i tylko reklamy, na szczęście żadne niespodziewane rachunki Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 19.10.20, 13:25 dziś spacer i wizyta u lekarki laryngolog, po 3-miesiacach badanie kontrolne. Przyszedłem punktualnie o wyznaczonej godzinie, ale swoje musiałem odczekać, 40minut. Badanie około 20minut, w sumie zleciała godzina. Następne znowu za 3-miesiace. Spacer przy słonecznej pogodzie i 12° Piszę ten tekst i pojawiła się wiadomość gazety.pl '7482 nowych zakażeń', z ciekawości zajrzałem, jak wygląda u mnie? 4325 w ciągu jednego dnia, cholerny koronawirus Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 29.10.20, 12:28 wzrost liczby infekcji koronawirusem, czy to u mnie, czy w Polsce, jest porażający. U mnie od poniedziałku zapowiedziany Lockdown. Ze zdrowego rozsądku sam ograniczyłem wyjścia do niezbędnych i unikam miejsc-zbiorowisk Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 29.10.20, 19:10 w samo południe zaświeciło słońce, pstryknąłem, a później przez dzień bez słońca Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.20, 15:03 koronawirus rozprzestrzenia się u mnie z rekordową prędkością, po raz pierwszy wczoraj ponad 18tys. nowych infekcji w ciągu jednego dnia. Nie mam ochoty wychodzić bez potrzeby, dostosowałem się do Lockdown Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.21, 17:59 dziś pilna sprawa do załatwienia w centrum miasta. Tam zawsze są problemy ze znalezieniem miejsca do zaparkowania pomimo, że parkowanie na ulicach jest w tej okolicy płatne. Wolną lukę znalazłem w małym oddaleniu od serwisu, który musiałem odwiedzić. Na wykonanie usługi musiałem poczekać. Serwisant zaproponował, że mogę pól godziny pospacerować. Pospacerowałem i pstryknąłem kilka zdjęć w okolicy. Po, cotygodniowa długa jazda autem. Ładna słoneczna pogoda i 19° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.21, 21:03 i fotki z dzisiejszego spaceru Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 05.10.21, 19:37 nieładny był dzisiaj u mnie dzień, pochmurny deszczowy i 14°. Zrobiłem Lockdown. Medykament na zgagę działa, żadne dolegliwości. Na to konto po długim czasie wypiłem dziś kawę, po długim czasie rozkoszne uczucie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 07.10.21, 19:46 ładna słoneczna pogoda i 19° w sam raz na cotygodniową długą jazdę autem. Czasami podczas jazdy słońce nawet oślepiało. Jazda popołudniu i jak zwykle wzmożony ruch powracających z pracy. Po jeździe dostałem apetyt na Dürüm Kebapa, fundnąłem sobie z pobliskiej restauracji Rüya, mają tam wyśmienite. Był dzisiaj na obiadokolację. Prawie codziennie reklamy w skrzynce na listy. Szczególnie dużo przed weekendem. Niektóre w ogóle nie przeglądam, od razu wyrzucam. Pomyślałem sobie, że te reklamy kosztują reklamujących. Ale, jak ktoś powiedział, brak reklamy kosztuje jeszcze więcej Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 09.10.21, 22:46 po południu było ładnie słonecznie i 16°, widok z balkonu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 10.10.21, 17:52 dziś niedzielny popołudniowy spacer, ot, tak bez celu, dla zdrowia. Przy okazji kawa i sernik w ogródku kawiarni Thoben. Słonecznie i 15° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 11.10.21, 17:06 po długim czasie wybrałem się dziś do fryzjera. Długo nie byłem, włosy były już za długie. W swoje ręce wzięła mnie młoda panienka o urodzie kobiet z południa. Poprosiłem krótkie. Zrozumiała to bardzo dosłownie i ostrzygła mnie bardzo krótko. Tak krótkich włosów jeszcze nie miałem. Na szczęście włosy jeszcze rosną, nie ma problemu, odrosną. W drodze powrotnej akcja pożarowa. Gaszono zaparkowanego na ulicy mercedesa. Słonecznie i 15° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 12.10.21, 15:59 dzisiaj wizyta kontrolna u dentysty. Mały zabieg i następna wizyta kontrolna w styczniu przyszłego roku. Przy okazji po, krótki spacer. Trochę pochmurnie, trochę słonecznie i 13° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 13.10.21, 18:35 dziś zakupy spożywcze w moim markecie, w którym robię regularnie. Po miesiącu od poprzednich, czas był już najwyższy, zapasy mocno przerzedziły się. Słonecznie, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 14° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 15.10.21, 17:05 dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem, do sąsiedniej dzielnicy. W czasie jazdy trochę pokropił deszcz, trochę pochmurnie, trochę poświeciło słońce. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 11°. Już chłodniej, już jesiennie. Zdjęcie ze starego miasta w tej dzielnicy, kanał Spandauer Seetaufe Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 16.10.21, 17:59 odwiedził mnie dzisiaj mój doradca podatkowy. Jest wygoda, przyjeżdża do domu, nie trzeba do niego chodzić. Przy okazji zreflektowałem się, że jestem jego klientem od ponad 20-lat. Pomimo, iż jestem emerytem, muszę corocznie rozliczać się z urzędem skarbowym z zapłaconego podatku. Zrobił moje rozliczenie za ubiegły rok, niestety, według jego wyliczenia, będę musiał nadpłacić podatek. Teraz przygotuje w formie pisemnej, przyśle mi do domu i ja wyślę do urzędu. Usługa nie podrożała, zapłaciłem tyle samo co w ubiegłym roku Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 20.10.21, 20:08 i znowu minął miesiąc od poprzedniego razu i znowu comiesięczny spacer do banku po wyciągi z konta. Spacer, jak wyliczył google 2kilometrowy, przy zachmurzonej pogodzie i 19°. Przed bankiem siedzi od dłuższego czasu ten sam żebrak, widzę go ilekroć przechodzę obok.Nie daję jemu jałmużny, młody chłopak, wygląda mi na 'leniwego byczka'. W sąsiedztwie banku supermarket Edeka, w oknie wystawowym informacja, że zatrudnią pracowników w godzinach wieczornych do pomocy. Trudno, żeby nie zauważył, woli żebrać? Przy okazji tradycyjnie kawa i sernik w ogródku pobliskiej kawiarni Thoben. W drodze powrotnej Dürüm Kebap z restauracji Rüya. Serwują żywność typu Fast-Food, klienci to głównie młodzież, byłem jedynym seniorem. Od czasu, kiedy sięgam pamięcią jest to chyba czwarta restauracja w tym lokalu. Poprzednie splajtowały. Zastanawiałem się, kiedy ten splajtuje? Ten istnieje już ponad 3-lata, trafił z asortymentem w 'dziesiątkę', prosperuje znakomicie. i zdjęcie tej restauracji Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 22.10.21, 18:01 dzisiaj znowu cotygodniowa długa jazda autem. Jazda przy kropiącym deszczu. Bordcomputer w aucie pokazał podczas jazdy temperatury na zewnątrz od 9° do 12°. W drodze powrotnej wstąpiłem do mojego marketu po małe zakupy. Gdy pakowałem na parkingu do auta padało już mocniej. I pada nadal, gdy teraz jestem już w domu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.21, 20:03 dzisiaj sprawa do załatwienia w centrum miasta. Miałem szczęście, lukę do zaparkowania auta znalazłem szybko. Odebrałem w serwisie nowy aparat, po wymianie. Stary już po gwarancji uległ uszkodzeniu. Musiałem zapłacić. 'Dziwna' jest ta polityka cenowa. Za wymieniony aparat zapłaciłem 1/20 ceny aparatu, który kupowałem nowy. Lekkie zachmurzenie i 12° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.21, 21:55 podczas dzisiejszego spaceru pstryknąłem te dwie fotki Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 27.10.21, 18:01 dzisiaj zrobiłem popołudniowy spacer, ot, tak bez celu, dla zdrowia. Przy okazji w ogródku kawiarni Thoben jak zwykle kawa i sernik. Przed marketem Edeka ryksze z bezpłatnym serwisem odholowania, chyba po zakupach do domu? Nowy trick na pozyskanie klientów. Pogoda nieładna, mocno pochmurnie i 15°. Pomimo, pstryknąłem kilka fotek, zobaczymy co z tego wyszło? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.21, 00:35 i zdjęcia z wczorajszego spaceru Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.21, 01:50 gazeta.pl informuje, dziś obchodzimy: Dzień Odpoczynku Dla Zszarganych Nerwów czego to ludzie nie wymyślą, zszarganych nerwów nie mam, a odpoczywać mogę codziennie, taki przywilej emeryta Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.21, 17:34 wczoraj zrobiłem spacer przy pochmurnej pogodzie, a dzisiaj ładnie słonecznie, w sam raz na cotygodniową długą jazdę autem. No to w drogę. Na ulicach popołudniowy wzmożony ruch powracających z pracy. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 17°. Na koniec Dürüm Kebap z restauracji Rüya Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 29.10.21, 22:00 ładny słoneczny i 15° był dzisiaj dzień. Pomimo, zrobiłem Lockdown. Ilość infekcji Coroną w moim mieście od wczoraj mocno wzrosła. Sprawę do załatwienia odkładam na jutro Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.21, 20:07 dziś po tygodniu od poprzednich uzupełniające zakupy w moim markecie. Przy sobocie popołudniu klientów niewiele. Z oferowanych na prawie dwa miesiące przed świętami słodyczy bożonarodzeniowych fundnąłem sobie norymberskie czekoladowe waflowe pierniki, będzie już przedsmak świąt. Było trochę pochmurnie, trochę słonecznie i 16° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.22, 15:50 jest październik, jest deszczowo i 13°, jest jesiennie, na chodnikach opadłe pożółkłe liście Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 01.10.22, 16:37 dziś obchodzimy Dzień Osób Starszych czyli mój dzień, nie będę w specjalny sposób obchodzić, dla mnie dzień podobny do innych Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 03.10.22, 16:36 dziś u mnie święto Zjednoczenia Niemiec, dzień wolny od pracy. Dla mnie i tak bez znaczenia, mam wolne codziennie. W jakiś specjalny sposób nie świętuję. Z powodu pandemii nie mam ochoty na przebywanie wśród dużej ilości ludzi. Notabene od wczoraj w moim mieście ponad 2,5tys.nowych infekcji. Zdjęcie ze święta z jednego roku z poprzednich lat Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 06.10.22, 19:31 dziś spacer do domowej lekarki po receptę na mój medykament na nadciśnienie. Zapas skończył się całkowicie, dobrze, że urzędowała. Widząc wyniki, które dla niej notuję, stwierdziła, iż moje ciśnienie jest super. Po sąsiedzku jest apteka, odebrałem zaraz ów medykament. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni śródziemnomorski firmowy zestaw obiadowy i małe piwo Warsteiner Pilsener. Ogródek teraz osłonięty przezroczystą folią dla ochrony w chłodne dni. Dzisiaj słonecznie i 18°. Już w domu po obfitym posiłku mała drzemka, a po zmierzyłem ciśnienie, wzorowe 123/65 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 07.10.22, 17:01 dzisiaj w samo południe cotygodniowa długa jazda autem. Słoneczna pogoda 18°. Relaksowa jazda. W drodze powrotnej zakupy w markecie. Na przekąskę kupiłem turecki börek, oliwek znowu nie mieli, musiałem pojechać do następnego, tam były, kupiłem czarne Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 08.10.22, 19:19 właściwie to dzisiaj był ładny dzień. Chociaż trochę pokropiło, ale później poświeciło słońce i 15°. Tak to wyglądało Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 09.10.22, 00:27 dziś obchodzimy Dzień Znaczka Pocztowego w dzieciństwie kolekcjonowałem, klasery pozostały do dzisiaj. Nie zaglądam do nich, a może jest tam teraz jakiś bardzo cenny znaczek? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 10.10.22, 20:10 przy ładnej słonecznej pogodzie i 18° dzisiaj spacer po receptę do do pani doktor specjalistki. Wprawdzie medykament ten używam bardzo rzadko, wystarcza na długo, ale dotychczasowy kończy się, więc musiałem profilaktycznie zabezpieczyć się. W sąsiadującej aptece nie mieli, musieliby najpierw zamówić. Podziękowałem i oddałem receptę w innej bliżej domu. Tu też nie mieli, też muszą zamówić, ale ta jest bliżej ode mnie. Mogę odebrać jutro. Po drodze pstryknąłem zdjęcia, słoneczna pogoda zachęciła. Jak wyliczył google spacer prawie 4kilometrowy. Dobry dla zdrowia Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 10.10.22, 22:59 > Po drodze pstryknąłem zdjęcia pokazałem w tym wątku Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 12.10.22, 17:49 doradca podatkowy przysłał w poniedziałek rozliczenie podatkowe za ubiegły rok, no to dzisiaj spacer do urzędu skarbowego, aby oddać. Mogłem wysłać pocztą, mogłem pojechać autem, przespacerowałem dla zdrowia na piechotę. Jak wyliczył google spacer 3kilometrowy. W drodze powrotnej odbiór z apteki zamówionego medykamentu i skusiłem się na Dürüm Kebapa z też po drodze restauracji Rüya. Był dziś zamiast obiadu. Ładna słoneczna pogoda 16°, po drodze pstryknąłem fotkę kościoła, który już wcześniej fotografowałem, ale nigdy z tej perspektywy. Pokażę w tym wątku Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 13.10.22, 19:39 dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem. Jazda spokojna i przyjemna. W drodze powrotnej małe zakupy w markecie, uzupełniłem co było niezbędne. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 17° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 14.10.22, 18:03 firma, której aparaty używam codziennie od ponad 4-lat, przysłała zaproszenie do bezpłatnej kontroli i ewentualnej naprawy tych aparatów. Miałem termin na dzisiaj. Ich filia serwisowa, której jestem klientem, znajduje się w centrum miasta. Tam zawsze jest trudno znaleźć wolne miejsce do zaparkowania auta, pomimo, że parkowanie w tej okolicy jest płatne. Tym razem miałem szczęście, zaraz znalazłem w pobliżu wolną lukę. Aparaty funkcjonowały dobrze, mały problem był z pilotem zdalnego sterowania. Teraz po usłudze serwisowej wszystko działa picobello. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 17° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 17.10.22, 18:04 lato w jesieni, dzisiaj 25° i słonecznie. Zachęciło do spaceru w okolicy. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni firmowy śródziemnomorski zestaw obiadowy. Serwowany w formie bufetu, można wybrać sobie co chce się i ile chce się. Do tego małe piwo Warsteiner Pilsener. Już w domu, po obfitym posiłku, zrobiłem krótką drzemkę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 19.10.22, 21:41 kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski mecz o puchar DFB między FC Augsburg i FC Bayern Monachium. Do przerwy remis 1:1. Bayern jest lepszy, ale jak dotychczas za mało skuteczny Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 19.10.22, 22:12 Lubię oglądać i kibicować .Tylko robię to przy dobrych meczach. Ojciec mój był zapalonym kibicem i my jako rodzinka musieliśmy chodzić z nim na mecze niedzielne miejscowych druzyn. Było teraz kilka dni ładnej pogody ale od dzisiaj przymrozki zapowiadają , jakieś opady i ochłodzenie. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 19.10.22, 22:51 w drugiej połowie mecz nabrał rumieńców, FC Bayern wygrał 5:2 maria, jestem kibicem piłki nożnej od wielkich wydarzeń. W tym przypadku chciałem zobaczyć jak popisze się FC Bayern, który w lidze ostatnio nie grał najlepiej Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 20.10.22, 10:10 dziś obchodzimy Europejski Dzień Seniora właściwie to mój dzień, przecież jestem w Europie i jestem seniorem. Pomimo, nie będę obchodził w sposób szczególny. A jak? jeszcze nie wiem Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 20.10.22, 11:12 Nawet nie wiedziałam. Na emeryturze wszystkie dnie są jak święta, samemu wynajduje się pracki. Ale na pewno skuszę się na coś słodkiego do porannej kawki/herbatki. Dobrego Dnia życzę. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 20.10.22, 20:30 w europejski dzień seniora dziś długa cotygodniowa jazda autem. Ruch na ulicach jakby wzmożony, to powracający z pracy. Pomimo spokojna jazda. W drodze powrotnej zakupy w markecie. Zmieniłem rytm zakupów, teraz zakupy w mniejszych ilościach i raz w tygodniu podczas właśnie tej cotygodniowej długiej jazdy. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 16° Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.22, 08:30 W lokalnych i krajowych informacjach nie słyszałam o obchodzeniu w Polsce Europejskiego Dnia Seniora. Chris masz niedobrze z robieniem zakupów,że musisz daleko jeździć, ale tak to jest w dużych miastach. Dzisiaj od rana słoneczko a nocką było 0. Zabieram się do zaplanowanych robótek, chociaż pogoda kusi do wyjścia. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.22, 08:58 maria, mam sklepy też bliżej domu, tam mógłbym pójść na piechotę. Ale stamtąd musiałbym zakupy dźwigać, bo kupuję rzadziej, ale w większych ilościach. Tam byłyby trudności z zaparkowaniem auta, sklepy bez parkingów. Dlatego wolę jechać do marketu z parkingiem, chociaż trochę dalej, ale zakupy bez dźwigania. U mnie teraz 9° i pochmurnie, w ciągu dnia ma być 17°, ale zapowiadany jest deszcz. Moja robótka na dzisiaj to spacer do banku Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.22, 11:34 W takim razie to jesteś dobrze zorganizowany w robieniu zakupów.. Czy w markecie chodzisz w maseczce i czy w ogóle ludzie chodzą tam teraz w maseczkach? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.22, 18:29 maria, w marketach nie ma obowiązku noszenia maski, niektórzy klienci noszą dobrowolnie, ja nie noszę. Obowiązują w komunikacji miejskiej, szpitalach, praktykach lekarskich, aptekach, domach opieki seniorów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 21.10.22, 18:51 dziś popołudniowy spacer do banku po wyciągi z konta bankowego. Wyciągi drukuje bankomat. Robię to raz w miesiącu, jest okazja do spaceru dla zdrowia. Zresztą i tak jestem za mało aktywny ruchowo. Pochmurnie i 16°, miało padać, na szczęście nie padało. Czapkę, którą profilaktycznie zabrałem ze sobą, bo nie lubię chodzić z mokra głową, albo z parasolem, nie musiałem wyjmować z torby Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 22.10.22, 17:36 normalnie na co dzień golę się golarką elektryczną. Odpuściłem kilka dni, zarost dla golarki zrobił się za długi. Trzeba więc było na 'mokro' maszynką do golenia na żyletki, jak za dawnych czasów. Mówiłem sobie 'uważaj, nie zarżnij się'. Nie zarżnąłem się, poszło gładko. Efekt golenia na mokro jest lepszy niż golarką Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 18:14 dziś spacer dla zdrowia po okolicy. Nie lubię spacerować bez celu, dzisiaj po spacerze celem była przekąska w Cafe Mediterrane. Polubiłem tę pobliską kawiarenkę. Sympatyczne wnętrze, dobra śródziemnomorska kuchnia, gościnny szef i uprzejma obsługa. Tym razem fundnąłem sobie Panini Toast z szynką i serem i sałatką, do tego małe piwo Warsteiner Pilsener. Po drodze pstryknąłem fotkę, zobaczymy, co z tego będzie? Przyjemny spacer, poświeciło nawet słońce i 19° Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 18:44 Masz fajnie,że możesz poza domem zjeść zdrowo i smacznie i sadzę że w realnej cenie. Kiedyś wracając z cmentarza wstapiłam do pobliskiego Kebabu to cały wieczór dochodziłam do zdrowia. Wiadomo duże miasta to co innego a przy tym jak znane miejsce, to śmiało korzystasz. Ja miałam obiadek domowy krupniczek i pierogi ze śliwkami. Za piwem nie przepadam, chyba ma właściwości zdrowotne, jeśli nie w nadmiarze spożywane. Teraz robienie zdjęć to bajka gdy masz dobrą komórke. A druga bajka to wprowadzenie ich do pamięci komputera . Można się bawić. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 22:30 maria88 napisała: > robienie zdjęć to bajka gdy masz dobrą komórke. > A druga bajka to wprowadzenie ich do pamięci komputera . > Można się bawić maria, i bawię się, i robi to mi dużą frajdę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 12:35 maria88 napisała: > Teraz robienie zdjęć to bajka gdy masz dobrą komórke a'propos, zdjęcia robię cyfrowym aparatem kompaktowym Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 17:10 urząd statystyczny mojego miasta przysłał mi wczoraj 8-stronnicową ankietę do wypełnienia. Podobno moja osoba została wylosowana przypadkowo. Proszą o odesłanie wypełnionej w ciągu 14-dni, ale jednocześnie straszą, że jeżeli tego nie zrobię, zostanę ukarany karą pieniężną. Dziś wypełniłem i odesłałem. Mogłem wrzucić do skrzynki pocztowej naprzeciw domu, wykorzystałem okazje i dla zdrowia przespacerowałem na pocztę. Spacer przy lekkim zachmurzeniu i 17°, jak wyliczył google 2kilometrowy Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 19:13 To jakieś dziwne.Mają Cię karać jak wypełnisz dla nich ankiety. Czy to ktoś się nie podszył aby uzyskać Twoje dane ? Ja to najpierw zadzwoniłabym i zapytała czy oni to wysłali a potem dlaczego mają Cie karać. Spacerek długi na pewno dobry był dla zdrowia. Ja dzisiaj cały dzionek byłam poza domem i teraz czuję nóżki. To masz wspaniały aparat do swojego hobby. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 19:26 maria, urząd jest wiarygodny, kara miałaby być gdybym nie odesłał wypełnionej ankiety. Z aparatu jestem zadowolony, przede wszystkim z jego poręcznej kompaktowej wielkości. Aparat już nie najnowszy, ale spisuje się cały czas bardzo dobrze Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 27.10.22, 21:55 kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski mecz europejskiej ligi UEFA niemieckiego SC Freiburg z greckim Olympiakos z Pireusu. Po pierwszej połowie prowadzą Grecy 1:0 Niemcy jakby grali lepiej, ale jak dotychczas nie potrafią wcisnąć gola Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 27.10.22, 22:56 notabene, mecz zakończył się remisem 1:1 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.22, 17:58 dziś cotygodniowa długa jazda autem. Tym razem jazda z niespodziankami. Na trasie, którą często jeździłem, nagle ulica zamknięta i objazd bez oznakowania. Pojechałem w zupełnie nieznanym mi kierunku. Przede mną i za mną sznur samochodów, jazda w tempie marszowo-kroczącym. Wzmożony ruch powracających z pracy i w piątek przed weekendem. W drodze powrotnej jeszcze do marketu po zakupy. Zakupy tym razem z polskim akcentem. W ofercie specjalnej polska kiełbasa krakowska z zielonym pieprzem, podwędzona, z firmy Balcerzaka. I jeszcze jedna nowość dla mnie, chleb kartoflany. Takiego jeszcze nie jadłem, zobaczymy, jak będzie smakował? Słoneczna pogoda, lato w jesieni, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 23° Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.22, 20:04 Witam Cię.No to miałeś ciekawie.. Balcerzak to moim zdaniem nie super firma, upycha gdzie może swoje wyroby. Może za granice robi coś lepszego. Ja lubię firmę JBB ale nie wiem czy te wyroby są u Was w sprzedaźy, no i Krakus jest raczej niezawodny. Nie tak dawno w tv pokazywali własnie jak samemu mozna upiec taki chleb. Nie jadłam. Napisz jak Ci smakował i czy dobrze się przechowuje. W czasie nasilonej pandemii raz tylko zdarzylo mi sie upiec w domu chleb i był b.smaczny. Moze robiłabym to częście,j ale nie mam maszyny do wyrabiania takiego ciasta a w rękach to już brakuje sił. Dzisiaj tez bylo pięknie i cieplutko . Zaliczyłam dwugodzinną prackę na cmentarzu, wstępnie. Grób rodzinny mam pod dwoma ogromnymi drzewami więc miałam co robić. Teraz odpoczywam . Spokojnej nocki zyczę. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 28.10.22, 21:37 maria, chleb kartoflany jeszcze nie zacząłem jeść. Trafił do zamrażalnika. Chleb kupuję na zapas, dwa, lub trzy półkilogramowe opakowania i przechowuję w zamrażalniku. Kupuję już pokrojony w kromki. Gdy zaczynam jeść, trafia do lodówki, a przed zjedzeniem opiekam w tosterze. Smakuje wówczas jak prosto od piekarza Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.22, 16:23 ładna słoneczna pogoda 22°, jak w lato. No to w drogę, spacer dla zdrowia. Jak wyliczył google 3kilometrowy. Popstrykałem po drodze parę zdjęć, słoneczna pogoda zachęciła Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.22, 17:16 No to masz kondycję. 3km to sporo. Ja jutro mam sporo chodzenia ,więc dzisiaj biorę oddech. Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.22, 17:31 Myśle ,że się pochwalisz fotkami i będą do obejrzenia. Chris a nie myślałeś kiedyś o malowaniu ? Jak masz dużą wyobraźnię to i lekką rękę do pędzla. W sklepach ze sprzętem malarskim to sporo jest materiałów ułatwiających start. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 18:49 maria88 napisała: > Myśle ,że się pochwalisz fotkami i będą do obejrzenia userka z innego forum podała link portalu do wklejania zdjęć, próbuję fotka z tego wczorajszego spaceru Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 19:07 Ładnie w perspektywie ujęty fragment ulicy /czy głównej/?/ Jak na Niemcy przystało widać, że czysto i porządek. Domy w ładnej elewacji a na końcu to chyba budynek kościoła?ratusza? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 19:14 maria, dziękuję, to nie jest główna ulica dzielnicy, w tle ratusz dzielnicy Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 20:23 Uporządkowane miasto . Nie ma rzeczy przypadkowych. Sporo zieleni. Nie widzę aby ludzie mieli problemy z parkingiem. Pogodna, niedzielna atmosfera w dzielnicy,gdzie ludzie odpoczywają i maja dobre ku temu warunki. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 20:46 maria88 napisała: > Nie widzę aby ludzie mieli problemy z parkingiem oj, problemy z parkowaniem są często i to duże Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 19:08 i jeszcze jedno z tego samego spaceru i z tej samej ulicy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.22, 18:03 maria, 3kilometry w spacerowym tempie to żaden wysiłek. Fotki muszę najpierw przygotować, będą do obejrzenia w tym wątku, do zobaczenia z dzisiejszą datą. Malowanie to nie dla mnie, absolutnie mnie nie pociąga, wystarczy mi fotografowanie Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 30.10.22, 18:52 Moje nózki juz odczuwają długie spacery, ale po powrocie. Mimo to staram się nie poddawać. Fotek jestem ciekawa. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 31.10.22, 13:28 maria88 napisała: > Balcerzak to moim zdaniem nie super firma, upycha gdzie może swoje wyroby. > Może za granice robi coś lepszego kiełbasę Balcerzaka kupiłem w 350gramowym kawałku. Wczoraj zacząłem jeść. Smakuje dobrze, zielony pieprz w kiełbasie dodaje pikantnego smaku Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 20:01 No i co, nie ma fotek a chciałam zobaczyć. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 21:47 maria, teraz fotka jest. Uwagę moją zwróciła ta nietypowa konstrukcja na pierwszym planie, no i pstryknąłem Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 10:03 No, faktycznie b.ciekawe. Nie widziałam takiej Duży to kontrast do tego starego budynku. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 24.10.22, 22:22 maria88 napisała: > nie ma fotek a chciałam zobaczyć fotki z mojego miasta pokazuję teraz w tym wątku Odpowiedz Link
maria88 Re: minął sierpień, minął wrzesień ..... 25.10.22, 10:07 Dziękuję. W niedzielę pooglądam. A tak nawiasem to śp.Czuk tez pasjonował sie fotografią i w necie jest dużo Jego zdjęć, zwłaszcza z pięknego Roztocza. Odpowiedz Link