Dodaj do ulubionych

ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021)

02.10.05, 00:07
Jutro pilnie muszę udać się do salonu i zdecydować się na któryś z tych modeli: 6610i lub 6020 (ew. 6021, gdybym tylko wiedzial, czym one sie roznią)... Dla takiego laika jak ja roznica polega wylacznie na tym, ze jeden ma radio a drugi nie i ze drugi ma dyktafon a pierwszy nie. Wiem, ze to nie sa jedyne roznice, ktorymi powinienem sie kierowac przy wyborze, dlatego proszę Was o pomoc. Z gory dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • maruda Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 02.10.05, 00:24
      fuck... poczytalem troche forum i widze same nieprzychylne opinie o obu modelach. A chcialem byc wierny nokii bo jest dla mnie prosta jak drut. Nie wiem, czy nie irytowaloby mnie uczenie sie i przyzwyczajanie do obslugi siemensa czy sony-ericssona albo motoroli... ale chyba musze powaznie o tym pomyslec.
      • Gość: Maruda Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.10.05, 00:45
        ech... no po chwilowym załamaniu nerwowym i analizie za i przeciw pozegnania sie z nokiami chyba padlo na se k700i. Napiszcie prosze chociaz czy to dobry wybor. Jutro przed poludniem ide do salonu.
        • blq Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 02.10.05, 03:16
          Maruda. Stary wyjadacz z Łodzkiego forum. O ile dobrze pamietam - zwolennik JKM
          :) fajnie Cie widziec!

Ziomy z Łodzi sprytne są, kolejny jesteś co sobie poradził sam (z miesiac
          wczesniej dziwnym trafem zawitał tu b00g13 :)

cóż, k700i jest najlepszym wyborem. z nokii, to (bardzo ewentualnie) 6230(i).
          Reszta to dno. 6610i to już dno absolutne i technologia 2002 roku. a n6020 ma
          procesor (w niektorych testach) około STO RAZY wolniejszy od k700. w tekscie -
          około 5 razy - boje sie myslec jak się na tym smsy pisze....

i to ograniczenie na aplikacje java, i ta trzeszczaca obudowa, nie... nie ma
          innego wyjscia, musisz sie pozegnac z nokiami na jakis czas. ja wierze, ze sie
          dźwigną, w koncu ile można jechać na opinii sprzed 5 lat?

a poki co k700i - oby tylko mieli w salonie, bo to ostatnio towar deficytowy.
          zapewne rowniez dzieki temu forum :D nakrecamy koniunkture!

pozdro!
          • barracuda7110 Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 02.10.05, 10:47
            Hmm w germanosie na Pietrynie ponoć mieli jeszcze w sobote jeden egzemplarz.
            Tylko, że pojade tam kopnąć jednego kolesia, z którym wtedy rozmawiałem przez
            telefon a umowę przedłużę sobie w innym salonie.
          • Gość: Krakus w kwestii procesora IP: *.net.autocom.pl 02.10.05, 11:35
            można prosić np o link do tego testu??? byłoby bardziej wiarygodnie. A jeszcze
            lepiej dane techniczne.
            Jakie znaczenie ma szybkość procesora na pisanie tekstu??? Moim 1 telefonem
            była N3310 (ciekawe jaki miała procesor 10MHz???) i jakoś pisało się smsm-y
            dobrze. A pisało się ich dużo, to były jeszcze czasy rozmów po 2 zł z
            nalizaczaniem minutowym (2000). Aha i z ciekawości jaki procesor ma N6100???
            • Gość: joasia_23 Re: w kwestii procesora IP: *.tvknet.pl / 213.199.216.* 02.10.05, 11:51
              SE K 700i to świetny wybór ! Mam ten telefon od 5 dni i jest cudny , jestem po
              prostu zachwycona !
            • blq Re: w kwestii procesora - oto i adres 02.10.05, 12:43
              testy na podstawie programu JBenchmark:
              www.jbenchmark.com/index.jsp

k700i:
              Overall 186
              Image manipulation 155
              Text 314
              Sprites, game scene 170
              3D transformation 209
              User interface 128

n6020
              overall 33
              Image manipulation 22
              Text 59
              Sprites, game scene 131
              3D transformation 4
              User interface 51

tak jak napisalem - w tekscie procesor nokii jest PONAD pięć razy wolniejszy. z
              kolei w 3D "tylko" pięćdziesiąt razy wolniejszy :D nokii 6100 niestety nie ma w
              zestawieniu. przypuszczam że ma taki sam procesor, a mniej kolorów i funkcji
              (rozbudowania menu) zapewne pomaga jej działać szybciej, tak jak DoomII działa
              szybciej na pII niż DoomIII :/

• Gość: Krakus Re: w kwestii procesora - oto i adres IP: *.net.autocom.pl 02.10.05, 13:05
                a dziękuję bardzo :)) no są to jakieś konkrety, nad ktorymi można się
                zastanowić planując zakup, chociaż i tak dla mnie będzie się liczyć bardziej
                pojemność baterii niż szybkość procesora.
          • Gość: Maruda Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.10.05, 13:20
            Bylem w dwoch punktach ery w tesco i w geancie, w obu nie bylo se k700i :/ w salonie na al. Wlokniarzy tez nie. Trochę się napalilem juz na ten model, bo zyskalem swiadomosc jak odstaje od 'moich' wczesnieijszych nokii. No nic. Dzis juz niic niei zalatwie, moze jutro w wawie cos poszukam, jak nie, to bede prosil ojca o czujnosc tu, w lodzi. Dzieki za podpowiedz :)

ps. Tak, to ja, ten sam, stary maruda ;-) Tylko hmmm zwolennikiem czego mialbym byc? JKM? Demencja, albo brak wiedzy, ale za chiny nie kumam co to takiego :]

Pozdrawiam, M.
            • Gość: blq Korwin-Mikke. ale moglem z kimś pomylić.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 15:12
              ... od dawna nie wchodze na łódzkie forum, jest po prostu żenujące...

W Warszawie powinno coś byc. Przynajmniej mam taką nadzieję. Salony są
              większe... i magazyny :)
              • Gość: Maruda Re: Korwin-Mikke. ale moglem z kimś pomylić.... IP: *.sggw.waw.pl 02.10.05, 18:00
                Korwin-Mikke powiadasz... cos jest w tym szaleńcu, co każe mi zywić do niego nić sympatii... a coś mi się wydaje, że miałem kiedys jego slowa w sygnaturce i dlatego mnie tak zapamietales :)

Jutro z rana wyruszam na łowy telefonu. Zebym tylko wiedzial, gdzie szukac...
                Jest jakis spis warszawskich nie-germanosowych salonów? Spis germanosów znalazłem na ich stronce.
                • barracuda7110 Re: Korwin-Mikke. ale moglem z kimś pomylić.... 02.10.05, 18:10
                  www.era.pl/index.php?id=siec_sprzd§ion=indy&zone=-1
                  • Gość: Maruda Re: Korwin-Mikke. ale moglem z kimś pomylić.... IP: *.sggw.waw.pl 02.10.05, 20:56
                    Dzieki :-)
          • maruda pytanie praktyczne 02.10.05, 22:52
            Jak bardzo bateriozerne w se k700i sa radio i mp3 player? I ogolnie jak dlugo w praktyce, przy niewielkim wykorzystaniu na dzwonienie i smsowanie ten telefon wytrzymuje od ladowania do ladowania?
            • blq Re: pytanie praktyczne 02.10.05, 23:34
              radio i mp3 player aż tak dużo nie 'żrą'. telefon spokojnie gra 10-12 godzin bez
              przerwy, więc, można powiedzieć że granie zużywa baterie:
              - 8 razy bardziej niż zwykłe leżenie
              - 3-4 razy mniej niż rozmowa
              - j.w jak gry java

mało używany telefon wytrzymuje 3-4 dni. nawet jak się ze 2-3 godzinki posłucha
              mp3. przy dobrym ułożeniu baterii i naprawde niewielkim korzystaniu - czasem
              dociągnie do 5, ale to rzadkość.

ja sobie kupiłem baterię 1900mAh i jestem zadowolony. po całej dobie użytkowania
              i godzinie słuchania mp3 mam stan naładowania 9/10.
              • maruda Re: pytanie praktyczne 03.10.05, 00:03
                Cóż, mowi sie trudno... bo 3-4 dni to dosc krotko porownujac wytrzymalosc baterii w mojej obecnej n3510i. No ale nie moze byc zbyt pieknie ;-)
                Na wyjazdy pod namiot bede bral nokię i tyle :)
          • maruda Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 03.10.05, 10:43
            blq napisał:
            > a poki co k700i - oby tylko mieli w salonie, bo to ostatnio towar deficytowy.
            > zapewne rowniez dzieki temu forum :D nakrecamy koniunkture!

No niestety... nie wiem czy jest sens szukać dalej. W zadnym ze sklepow, czy germanosow do ktorych dzwonilem ich nie bylo. Do salonow na Zlotej i na Pulawskiej nie moge sie dodzwonić. W jednym z germanosow facet powiedzial mi, ze model zostal wycofany ze sprzedazy i ze moge sobie juz darowac dalsze szukanie... I co ja teraz bidny zrobie? Bez telefonu zostane chyba... :(((
            • yavorius brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 10:51
              Może tam będą mieli: 413 33 14.
              • speedone Re: brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 10:55
                ja bym Ci radzil poszukac po wsiach :) ja tak szukalem swojego K500i w bloniu go
                znalazlem w wawie se juz odpusc tam juz dawno niema
                • maruda Re: brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 11:05
                  Hmmm sprecyzuj co znacza slowa "po wsiach"? Wiesz, ja łodziak, jeno na ursynowie sie uczę. Załóż, że kompletnie nie znam miasta i polaczen autobusowych. Gdzie mialbym sie udac? Mam na kupienie telefonu tylko dzis. Od jutra zajecia pelna para i nie bede mial kiedy szukac i bede musial pojsc na jakis kompromis- czytaj- wziac cos gorszego.
              • maruda Re: brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 11:01
                tam w pierwszej kolejnosci dzwonilem, ale nikt nie odbiera. Do tego skleou mam najblizej, wiec nie czekam, tylko ide. Jak tam nie bedzie to sie poddaje, bo po wsiach nie mam mozliwosci szukac...
                • yavorius Re: brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 11:03
                  maruda napisał:
                  > Do tego sklepu mam najblizej
                  Heh, ja tam kupowałem swojego siemensiaka :)

Powodzenia!
                  • maruda Re: brzęknij może na Ursynów 03.10.05, 11:11
                    Yavo, jeszcze Ci przytruję, zanim wyjdę- jesli nie bedzie tego, czego szukam i nie pojade na wies ;-) bo nie bede wiedzial gdzie- na co sie decydowac? Ktory po nim jest najsensowniejszy? c75?
                    • yavorius Wiesz co 03.10.05, 11:11
                      ja się aż tak nie wyznaję :((( nie chcę robić za eksperta, przejrzyj w miarę
                      szybko forum:-p
                      • maruda Re: Wiesz co 03.10.05, 13:15
                        bylem w sklepie przy metrze, oczywiscie nie bylo se, ale obudzila sie we mnie nadzieja i byc moze uda mi sie za kilka dni go zdobyc. Narazie przemecze sie kilka dni odciety od telefonu. Dobrze, ze chociaz internet tu mam ;-)
    • Gość: zawiasa Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 10:04
      Weź 6020/6021, 6610i jest już przestarzały.
    • Gość: zawiasa Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 11:07
      W uproszczeniu mozna przyjąc, ze 6020 ma aparat a 6021 go nie ma.
      • blq 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze? 03.10.05, 11:39
        Propaganda Nokii. Ohyda....

a tu dowód na to, że 6020 jest przestarzały:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=29839696&a=29848900
        • Gość: zawiasa Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 11:55
          Odczucia uzytkowników sa inne. Twojemu rzędowi cyferek moge przedstawic inne
          10x korzystniejsze dla Nokii. Skoro SE robi takie "doskonałe" telefony to
          dlaczego sprzedaje ich coraz mniej? Jak wiesz SE jest na końcu tabeli znanych
          producentów i nie robi nic żeby było lapiej. Może gdyby robili tak dobre fony
          jak Nokia to mieliby wyższe miejsce?
          • yavorius Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze 03.10.05, 11:57
            A znasz taki slogan: jedz gó.., miliardy much nie mogą się mylić?

Teraz sobie analogię skonstruuj sam...
            • Gość: zawiasa Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 11:59
              Gazeta Wyborcza "Powstała ledwie 3 lata temu firma SonyEricsson zamierzała w
              ciągu pięciu lat zdetronizować fińską Nokię i zostać producentem numer 1
              telefonów komórkowych. Na razie jednak traci udział w rynku. Analitycy
              określają ten rok dla firmy krótko: "wóz albo przewóz"
              • blq Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze 03.10.05, 12:09
                Tak samo jak McDonald's i ich gó..ane jedzenie dystansuje restauracje ze zdrową
                żywnością. Powód? Ten sam: napastliwa reklama, ogólna znajomość marki,
                przyzwyczajenie, lenistwo (by sobie sprawdzić parametry)

czekam na rząd cyferek korzystniejszy dla nokii 6020 lub innej nokii klasy
                średniej... (mam nadzieje ze sie nie stoczysz za bardzo, przedstawiając wyniki
                dla nokii n91 czy innej za 1000Euro)
            • Gość: zawiasa Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 12:12
              I znów sie mylisz. SE nie wyprodukowało miliardów telefonów, więc aż tylu nie
              mogło dac się nabrac no to gó.,
              • yavorius <rotfl> 03.10.05, 12:13
                Ja mówiłem o Nokii, to raz. A dwa, to była przenośnia.
                • Gość: zawiasa Re: <rotfl> IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 12:22
                  No to sorry, już bałem się, że nasza dyskusja zbliża się do rynsztoka.
                  • blq porownajmy parametry/mozliwosci/cenę.... 03.10.05, 12:26
                    ... a dyskusji w ogole nie będzie bo i dyskutowac nie będzie o czym. I, Zawiasa,
                    proszę, nie chrzań (jak inni) o łatwym menu i prestiżowej marce, bo to naprawdę
                    nie o to chodzi w nowoczesnym telefonie.

I to tyle w tej materii....
                    • Gość: zawiasa Re: porownajmy parametry/mozliwosci/cenę.... IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 13:03
                      Oczywiście, że nie można dyskutowac o wyżczości SE nad Nokią bo nie ma o czym.
                      Ericsson jako producent telefonów komórkowych padł, tak samo jak Sony która się
                      za to wzięła. Spółka SE z trudem wydala z siebie niemal identyczne fony
                      D750i,K750i,W800i i nie mają one nic czego od dawna nie miałaby Nokia. SE pada
                      i rozumiem Twoją rozpacz i gorycz.
                      • szafa.bojowa Re: porownajmy parametry/mozliwosci/cenę.... 03.10.05, 14:54
                        ah tak? premiera SE k750i miala miejsce dosc dawno (obiektywnie) [nie pamietam kiedy dokladnie, ale skoro telefon jest juz nawet w Polsce w sprzedazy ;)]. A Nokia dopiero teraz [b. niedawno] wypuscila telefon z aparatem o rozdzielczosc 2mega pixeli! I kto byl pierwszy??
                    • Gość: zawiasa Re: porownajmy parametry/mozliwosci/cenę.... IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 13:04
                      Gdy brakuje rzeczowych argumentów to biorą góre nerwy?
                      • yavorius może dlatego 03.10.05, 13:31
                        że rzeczowych argumentów są setki na tym forum?
                      • blq komu brakuje rzeczowych argumentów? TOBIE? 03.10.05, 18:13
                        Gość portalu: zawiasa napisał(a):

> Gdy brakuje rzeczowych argumentów to biorą góre nerwy?

... napewno nie mi. To nie ja pisze o śmierci SE, to nie ja wywlekam jakieś
                        taryfy biznesowe, albo dane sprzedazy (ktore dla mnie nie są argumentem, bo
                        oceniam PRODUKT a nie FIRMĘ).

Chcesz argumentów, dla których nie lubie nokii? Proszę bardzo. Nadmieniam, że
                        oceniam tylko i wyłącznie telefony ŚREDNIEJ KLASY. Odpadają złomy pokroju 1100
                        czy 2600 (bo podobne złomy ma też Motorola i SE, choć o wiele tańsze trzeba
                        przyznać) oraz telefony dla bogaczy (8800, n90, n91 - w takich przoduje Nokia,
                        chyba sie zgodzimy?)

Oto moje argumenty, które dyskwalifikują nokie średniej klasy:

- ograniczenia wielkości aplikacji java na poziomie 64KB a co za tym idzie brak
                        sensownych aplikacji, typu rozbudowane przeliczniki, mapy miast czy odpowiedniki
                        SE "WorldMate Lite" (taki podręczny pomocnik podrózy); o javie 3D możemy
                        zapomnieć...
                        - słabiutki, żenujący wręcz procesor kilkanaście razy wolniejszy od tego z SE
                        czy z Motoroli. Tekst - trzy razy wolniejszy niz w Sagemach - katastrofa...
                        - brak własnego zasilania - wyjme baterię na SEKUNDĘ i już datę i godzinę muszę
                        ustawiać od początku. Tymczasem Motorole wytrzymują bez baterii cały dzień, SE
                        też bardzo długo (nie sprawdzałem jak długo) - czy inzynierowie Nokii nie mogli
                        POMYSLEĆ?
                        - gorsze wykonanie, słabszej jakości plastik niż w Motorolach i SE; obudowa
                        trzeszczy, w każdym niemal egzemplarzu;
                        - fatalna polifonia. czemu Motorola może zafundować ludziom dzwonki mp3 w modelu
                        za 300zł, a Nokia dopiero w modelach wyższej klasy za 700-800zł? Czy ten układ
                        muzyczny naprawde jest taki drogi? COVOX kosztował 10zł w roku 1990, a grał
                        jepiej niż współczesne Nokie za 500-600zł. Gdzie tu sens?
                        - kiepskie wyświetlacze. małe i z beznadziejnymi kolorami, z przerwą na piksele.
                        SE k300 i Motorola c650 (oba za 300-400zł) mają lepszy wyswietlacz niż Nokia
                        6230 za 800zł - no i gdzie tu logika, a przede wszystkim - gdzie poszanowanie
                        klienta?

PS. czekam nadal na "rząd cyferek" pokazujący Nokię 6020 w lepszym świetle niż
                        porównywalne Motorole czy SonyEricssony. Czekam, ale czy się doczekam???
                        • Gość: ktos Re: komu brakuje rzeczowych argumentów? TOBIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:02
                          akurat sie skalda ze mam nokie 6020 i jestem baardzo zadowolony... do grania mam
                          konsole a do sluchania muzyki mp3 player. Telefony swiecace jak choinka to dla
                          mnie wiocha (akurat tego modelu SE nie dotyczy) ale do rzeczy:

>brak własnego zasilania - wyjme baterię na SEKUNDĘ i już datę i godzinę musze
                          ustawiać od początku.
                          odrazu widac ze kolega nokie 6020 widzial za szybka w sklepie.. mam 2 karty sim
                          zmieniam sobie je kika razy dziennie a w ustawieniach czasu i daty bylem raz..
                          odrazu po zakupie
                          >gorsze wykonanie, słabszej jakości plastik niż w Motorolach i SE; obudowa
                          trzeszczy, w każdym niemal egzemplarzu
                          tutaj kolejny dowod ze kolega nie korzystal z tej nokii a trzeszczenie mnie
                          najabardziej rozbawilo.. po 2 miechach korzystania nie mialem okazji sie
                          przekonac mimo ze nie mam zadnego pokrowca i caly czas zmieniam (zdejmujac czesc
                          obudowy) karty sim
                          Nie krytykuje tutaj SE tylko chcialem sprostowac ywpowiedz kolegi ktory jak
                          widac nie mial do czynienia z tym tel.
                          na zakonczenie dodam nokia nie byla tania ale wiem jedno... nawet gdy go pomyle
                          z kiem i rzuce psu do aportu to wiem ze cos z niej zostanie.. (co np. nie moge
                          powiedziec o chociazby siemensie ktory mialem wczesniej)
                          • Gość: blq Re: komu brakuje rzeczowych argumentów? TOBIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:31
                            > odrazu widac ze kolega nokie 6020 widzial za szybka w sklepie.. mam 2 karty sim
                            > zmieniam sobie je kika razy dziennie a w ustawieniach czasu i daty bylem raz..

no i wcale swojej Nokii nie pomoglwes tylko zaszkodziles bo to zle o niej
                            swiadczy - piszac ten ppunkt mialem na mysli n6230 (tam po wyjeciu baterii date
                            trzeba ustawiac ponownie) - a wiec Nokia w drozszym modelu nie ma tego co ma w
                            tanszym 6020? ciekawe, nie?

> tutaj kolejny dowod ze kolega nie korzystal z tej nokii a trzeszczenie mnie
                            > najabardziej rozbawilo.. po 2 miechach korzystania nie mialem okazji sie
                            > przekonac mimo ze nie mam zadnego pokrowca i caly czas zmieniam (zdejmujac czes
                            > c

trzeszczą, trzeszczą. przeciez napisalem, ze nie wszystkie!

radze porównać swoją Nokię z Motorolami i SE w tej cenie - z pewnością uznasz,
                            ze Nokia jednak JEST gorsza. a o Siemensie nie rozmawiamy, nie mam o nim zbyt
                            dobrego zdania, ale przynajmniej nie ceni się ponad to, co oferuje.
                            • Gość: ktos Re: komu brakuje rzeczowych argumentów? TOBIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:48
                              napsialem ten post bo kolega zamiast mowic/oceniac nokie 6020/6021/6610i
                              wypisuje przeglad po roznych modelach.. (3310 tez trzeszczy a zaloze sie ze ma
                              go najwicej osob) Nokii 6230 nie mam to nie wypowiadam sie.. 6020 mam
                              i o nej tez napisalem... tak wiec porponuje koedza na 2 raz w swoich
                              ywpowiedziach dodawac w nawiasiku model ktory ma na mysli..
                              Dla mnie najwazniejsza rzecza w tel. nie jest ilosc diod iinne bajery ktore tak
                              naprawde i tak nie beda wykorzystywane przez zwyklego smiertelnika. 6020 ma to
                              co potrzebuje, bateria trzyma dlugo,wygodny w uzytowaniu i wiem ze tak szybko
                              nie da sie go zniszczyc.
                              Po 2 miesiacach nie mam zastrzezen do telefonu... taka jest moja ocena na temat
                              noki 6020 (o co pytal kolega na poczatku watku)

(> no i wcale swojej Nokii nie pomoglwes tylko zaszkodziles bo to zle o niej
                              swiadczy - zaszkodzilem swojej nokii? nie wiem w czym)

• Gość: blq telefonow posiadajacych w/w cechy jest mnostwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 00:14
                                ... polecalbym uzywana 6310i na aucjach, za 300zł mozna kupic. to jeszcze byly
                                dobre nokie.

a 6020 lansuje sie jako "telefon multimedialny" - i jako taki kosztuje. a ja
                                tylko staram sie udowodnic, ze on na multimedialnosc jest za "cienki", a co za
                                tym idzie powinien kosztowac mniej.

jak ktos go bierze za 1zł, albo za 99 nawet - to nie ma sprawy. ale jak ktos
                                kupuje za 500 na aukcjach, to po prostu PRZEPŁACA. zły procek, zła java,
                                przecietny wyswietlacz i polifonia. telefon wart jakieś 350zł. nowy może z 400.
                  • szafa.bojowa Re: <rotfl> 03.10.05, 12:30
                    a moze zrobilbys tak: (jezeli jestes bardzo napalony na tego SE ;))
                    wezmiesz w promoscji z Ery telefon, za ktory w komisie dostaniesz najwiecej kasy. Kupujesz, idziesz do komisu (zakladajac, ze bede mieli k700i, co tez moze okazac sie problemem :|) sprzedajesz tamten fon, kupujesz SE?
                    Ja bym tak zrobila :P
                    Mam nadzieje, ze znajdziesz, pozdrawiam serdecznie! :)
        • Gość: zawiasa Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 10:25
          Propaganda SE - ohyda!
          • yavorius Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze 05.10.05, 10:27
            Propaganda Nokii - żałość bierze...
            • Gość: zawiasa Re: 6020 też jest przestarzały, nie wiesz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 10:54
              Propaganda SE - żałośc bierze....
              • yavorius No brawooo! 05.10.05, 10:56
                Pokaż mi chociaż jeden mój post propagandowy na temat SE. Jeśli nie, daruj
                sobie tego typu występy.
              • blq A umiesz rozmawiać na argumenty? 05.10.05, 11:03
                Moje argumenty na korzysc SE:

- lepsza, szybsza i bardziej wydajna java; brak ograniczen w wielkości -
                spokojnie wchodzą aplikacje 500kb wobec max 64kb w Nokii;
                - wieksza multimedialność w tanszych telefonach (np dzwonki mp3 w k300)
                - o wiele szybsze procesory w telefonie
                - dobre telefony także w klasie niskiej i średniej
                - lepsze wykonanie (plastik, a czasami i metal);
                - lepsza cena w stosunku do możliwości;
                - wieksze wyswietlacze i o lepszej rozdzielczosci;
                - lepsze odtwarzanie mp3 w modelach w nie wyposazonych (basy, stereo);
                - lepsza polifonia;
                - przeważnie więcej pamięci w porównywalnych cenowo modelach;

teraz czekam na podobne plusy z Twojej strony, na korzysc Nokii. oczywiscie na
                korzysc MODELI telefonów a nie firmy. nie obchodzi mnie, że w Nokii są
                przystojniejsze sekretarki, fajniejsze kafelki w WC, albo ładniejsze limuzyny
                dla szefów.
    • maruda Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 05.10.05, 00:08
      w zasadzie chyba się zdecydowałem, bo nie chce zostac bez telefonu...
      jesli w pt. nie zdobede k700i, to biore 6020, bo od biedy ujdzie a motoroli zadnej nie chce. Yavo, trzymaj kciuki zeby SE dowiezli :-)
      • maruda podbiję 20.01.06, 20:31
        ...bo zakupiłem w weekend, dziś odebrałem z poczty baterię 1900 mAh do se k700i. 700mAh trzymala faktycznie 4-5 dni, zobacze ile bedzie trzymała nowa i dam znać.
        Podbijam wątek natomiast, bo po ponad 3 miesiącach używania nie wyobrażam już sobie powrotu na dłużej do topornych nokii. Aczkolwiek z powodow ekonomicznych nadal trzymam poczciwego 3310 z kartą pop w środku do odbierania smsów wyłącznie od jednej osoby, ale se uzywam do wszystkiego innego :)
        Dyktafon jako bajer- rzecz niezła, ale w boju też się sprawdził i wykłady całkiem słyszalnie nagrywa. Inna rzecz, że nie chce mi się później ich odsłuchiwać i zrobiłem to tylko raz, na próbę, ale melduję, że się sprawdza.
        Jestem z tego zakupu bardzo zadowolony :-)
        • blq no i bardzo się cieszymy. 20.01.06, 20:39
          trolle daly spokój na tym forum, wiec nowej wojny nie rozpętasz.

bateria 1900 powinna trzymać około dnia dłużej, ale to tak po miesiącu dopiero.
          z początku będzie tak samo, jak standardowa. musi się rozkręcić...

mój k700 przez ten czas powędrował do mojej Dziewczyny. jest bardzo zadowolona.
          wcześniej miała k300 i motorolę c651, więc po prostu się rozwija. nie przeżyła
          "szoku jakościowego" :)

podobnie jak ja, przesiadając się na 750-tke...

pozdrowienia.

• maruda Re: no i bardzo się cieszymy. 20.01.06, 20:49
            blq napisał:
            > trolle daly spokój na tym forum, wiec nowej wojny nie rozpętasz.

oj, nawet nie zanotowalem, ze sie cos dzialo, wyszukalem stary watek i sie dopisalem (tylko gapowato, ze w takim dziwnym miejscu w srodku watku)

> bateria 1900 powinna trzymać około dnia dłużej, ale to tak po miesiącu dopiero.
            > z początku będzie tak samo, jak standardowa. musi się rozkręcić...

Oj, a czemu tak krotko? Fakt- nie wyszukiwalem przed zakupem informacji na temat jakosci baterii, ale z prostego przeliczenia 700 vs 1900 myslalem, ze bedzie trzymała 2,5 raza tyle(chyba jestem zbyt naiwny)...
            Lepiej pozno nic wcale- teraz zapytam- skad taka niewielka roznica w czasie czuwania przy tak dużej różnicy pojemnosci?

> mój k700 przez ten czas powędrował do mojej Dziewczyny. jest bardzo zadowolona.
            > wcześniej miała k300 i motorolę c651, więc po prostu się rozwija. nie przeżyła
            > "szoku jakościowego" :)
            > podobnie jak ja, przesiadając się na 750-tke...

Heh, szybko wymieniacie modele :) Ja mysle, ze o ile nie wpadnie mi "gdzienietrzeba", nie ukradna mi go, itp bede uzywal go conajmniej lojalnosciowe dwa lata o ile nie dluzej :) Czyli za dwa lata pewnie czeka mnie kolejny szok przy przesiadaniu sie, znajac tempo unowoczesniania modeli.

> pozdrowienia.
            Rowniez, a jakze :)))
            • blq Re: no i bardzo się cieszymy. 20.01.06, 23:00
              > Lepiej pozno nic wcale- teraz zapytam- skad taka niewielka roznica w czasie czu
              > wania przy tak dużej różnicy pojemnosci?

No cóż. Z jakości producenta (maxxcell to jednak nie SE), oraz z... drobnego
              "oszustewka", jak przypuszczam. Te 1900 faktycznie jest pewnie 1100, albo 1200.
              No ale cóż, ja sam kupiłem tę baterię, ważne że działa dłużej, już od pół roku
              sprawuje się dobrze w telefonie mojej miss.

> Heh, szybko wymieniacie modele :)

Cóż, trzeba było zarobić, żeby się dorobić lepszego fona - dla mnie k750 był
              modelem docelowym od około roku i teraz się to szybko nie zmieni. Za rok,
              zapewne, może też dwa?

> o ile nie dluzej :) Czyli za dwa lata pewnie czeka mnie kolejny szok przy
              > przesiadaniu sie, znajac tempo unowoczesniania modeli.

No właśnie sądze że teraz już tak szybko nie poleci. Tak jak z PC-tami, okres
              szybkiego rozwoju to lata 1994-2000, a teraz od 3 lat praktycznie stoi w miejscu.

:)
              • maruda Re: no i bardzo się cieszymy. 20.01.06, 23:29
                hmmm... kiepsko z tą trwałością... liczyłem na znacznie wiecej :/
                Najwyzej odesle ;-)
    • zzack Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) 05.10.05, 11:04
      Nie bierz 6610i bo ten model ma jeden z gorszych aparatów.
      Polecałbym 6020.Chociaż i on nie jest bez wad to jest lepszy niż 6610i.
      • Gość: zawiasa Re: ktory model lepszy? /6610i czy 6020 ew. 6021) IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 11:17
        6610i jest już przestarzały zdecydowanie 6020/6021?
        • blq 6020.... też przestarzały już. 05.10.05, 11:23
          6020: troszke lepszy aparat (choc nadal prymitywny), 65K wyświetlaczyk (choć
          nadal malutki), nadal durne ograniczenie 64kb w javie (nic porządnego się nie
          zmieści), nadal ten sam żałosny procesor (w tekscie 3 razy wolniejszy od Sagema
          myx5-2, w 3D 50 razy wolniejszy od SE k700i).

a plusy 6020? trzyzakresowość, EDGE, xHTML, Instant Messaging. troche mało tego,
          za te cene....
          • Gość: zawiasa Re: 6020.... też przestarzały już. IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 11:28
            Nokia 3120 hitem sprzedaży w Szwecji
            [02-09-2005 13:27]
            "Telia opublikowała wyniki sprzedaży telefonów komórkowych w swojej sieci
            sprzedaży w Szwecji w sierpniu br. 6 z 10 telefonów w TOP10 jest wyposażonych w
            kamerę wideo. W sierpniu na prowadzenie wyszła Nokia 3120. Nokia 5140i i
            SonyEricsson K300i to telefony, które po raz pierwszy znalazły się na liście
            hitów."
            Szwedzi wiedzą co dobre i kupują głównie NOKIĘ!

• yavorius Re: 6020.... też przestarzały już. 05.10.05, 11:29
              Gość portalu: zawiasa napisał(a):
              > Szwedzi wiedzą co dobre i kupują głównie NOKIĘ!

Muchy też wiedzą co dobre i żrą gówna.
            • blq Gdzie argumenty??? 05.10.05, 11:32
              Na moje rzeczowe argumenty odpowiada wynikami sprzedazy. Typowy sprzedawczyk
              Nokii (albo Plusa) i do tego laik.

Tyle w tym temacie.
              • kpiarz Olać trolla /nt 05.10.05, 11:33
    • maruda z przyjemnoscia donoszę, ze... 08.10.05, 09:19
      bylem w piatek w sklepie ery na ursynowie w momencie dostawy i zaopatrzylem sie w k700i :) Jestem na etapie rozgryzania go i zmieniania nokiowych przyzwyczajen :)
      Telefon b. fajny :) Choc klawiatura moglaby byc mniej 'zabawkowa'.
      • maruda Re: z przyjemnoscia donoszę, ze... 09.10.05, 18:37
        Wydaje mi się, po dwoch dniach uzytkowania, ze wybor telefonu byl b. dobry. Bluetooth miedzy moim telefonem a n6600 dziala wzorowo, podobnie jak irda. Inne bajery tez sa ok. choc dyktafon jest chyba zbyt slaby, by wziac go na wyklady. Sprobuje. Wada jaka zlokalizowalem po transferze pliku z nokii na se jest taka, ze se nie obsluguje plikow .wav, ale to tam pikuś.

Zatem- dziekuje Yavo, ten wybor to dzieki Twoim postom na tym forum w dziesiatkach tematow typu 'co wybrac'.
        :-)
        • blq Re: z przyjemnoscia donoszę, ze... 09.10.05, 21:29
          kazdy kto na dluzej przetestuje k700 dojdzie do przekonania, ze to dobry
          telefon. inaczej sądzą tylko laicy, fanatycy i ignoranci (ktorzy rzecz jasna w/w
          telefonu w ręku nie mieli)

brak obsługi plików wav to oczywiscie zaden minus, jesli sie obsługuje mp3 (w
          Twoim przypadku posiadania 6600 moze to byc mały minusik, przyznam). dyktafon
          chyba zeczywiscie raczej "gadzet", ale tak jest w wiekszosci telefonów (jak nie
          we wszystkich).

k700i ma oczywiscie rowniez inne wady, aparat tylko VGA, wolny transfer mp3 po
          kablu czy nawet bt, ale ogolnie - jest dobry i ciesze sie ze i Tobie sie spodobał;

pozdro!
        • yavorius :D 10.10.05, 08:15
          maruda napisał:
          > Zatem- dziekuje Yavo, ten wybor to dzieki Twoim postom na tym forum w
          dziesiatkach tematow typu 'co wybrac'.

Eee:) Ja podziękowania przekazuję Blq, bo to on tu rządzi, ja tu tylko
          sprzątam :DDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka