Dodaj do ulubionych

Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć

30.10.05, 21:25
"Już po minucie znał nazwę ulicy i numer bloku, w którym mieszkał złodziej."

Bzdura. Anteny GSM, czyli stacje bazowe BTS znają z dokładnością do pon. 1
metra odległość danego telefonu od siebie. Wystarczą trzy bazy bazy, żeby znać
położenie telefonu z dokładnością do poniżej metra. Ale to nie przekłada się
na adres! To uproszczenie. Tym bardziej z numere mieszkania - równie dobrze
telefon mógłby mieć ktoś pod/nam nami w bloku.

Technologia GSM, mimo że przestarzała, wiele potrafi. Ale proszę, nie róbmy z
techniki alchemii!
Obserwuj wątek
    • psi Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 21:49
      Mylisz sie - w GSM 900 dokladnosc okreslenia odleglosci od pojedynczej stacji
      bazowej jest ok 500m bo takie sa szczeliny czasowe do ktorych w zaleznosci od
      odleglosci telefon musi dostosowac wyprzedzenie nadawanego sygnalu. W GSM 1800
      nie wiem, ale albo tyle samo albo 2 razy mniej.
      Przy triangulacji dokladnosc z 4-5 nadajnikow w miescie moze byc zatem
      rzedu 150-200m.
      • stach.wokulski Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 22:02
        Tak się składa, że zajmowałem się tym zawodowo. Prawda leży, jak zwykle, pomiędzy :)
        Dokładność lokalizacji w terenie niezabudowanym (w zasięgu pojedynczego
        nadajnika) wynosi kilka kilometrów. W obszarze gęsto zabudowanym, zarówno przy
        GSM 900, jak i DCS 1800, waha się ona od kilkunastu metrów (pikokomórki, takie
        jak np. stacje metra, dworce) do kilkudziesięciu metrów ("zwykły" obszar dużego
        miasta).
      • zaborek1000 Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 22:16
        tutaj chodzi nie o rozmiar komórki tylko o pomiar mocy nadawania terminala,która
        zelży od odległości od stacji bazowej...ni epamiętam czy stacja jest w stanie
        odpytać komórkę o moc nadawaną,... jeżeli tak to można określić odległość
        ...oczywiście zakładając, że ktos nie siedzi za kilkoma betonowymi ścianami (ze
        zbrojeniem np.) wtedy to faktycznie mocne przybliżenie
        • Gość: m. Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 16:56
          Do lokalizacji nie jest wykorzystywana moc, tylko opóźnienie (czas propagacji
          sygnału na trasie terminal - stacja bazowa).
          Rozmiar komórki ma bardzo duże znaczenie, gdyż przy małych komórkach łatwiej
          znaleźć się w zasięgu kilku stacji bazowych jednocześnie, a co za tym idzie
          wyznaczyć pozycję jednoznacznie.
      • xtrack Ludzie pomyslcie!!!! 31.10.05, 00:18
        Przeciez nikt nie pisal o dokladnosci! Namierzyli goscia po numerze IMEI i to
        nie mialo znaczenia gdzie byl zalogowany tylko jaki mial numer telefonu.
        Smiesza mnie tacy "pseudospecjalisci" co sie zajmuja czyms pare lat a nie
        wiedza ze na umowie jest ulica nr domu i mieszkania! Tak marginesie jesli to
        naprawde zlodziej zaladowal karte na umowe do skradzionego przez siebie
        telefonu to chyba jego IQ jest porownywalne z Waszym....
        • xtrack Re: Ludzie pomyslcie!!!! 31.10.05, 00:22
          Oczywiscie sprawa metra to co innego. Ale tam policje bylo stac na angazowanie
          srodkow specjalnych. Nawet jak goscia namierzyli z dokladnoscia do kilkuset
          metrow to mieli determinacje zeby go dorwac.

Czytajcie artykuły. Sprawa Radka i metra to 2 rozne sprawy.
        • planitnyk Dokladnie tak... 31.10.05, 00:24
          Nie wiem po co te pseudo naukowe wynuurzenia w kwestii IMEI. To tak jakbym byl terrorysta hehe. mialem komore na abonament a teraz nagle wkladam tam karte i chce dzwonic anonimowo.. LIPA.
          faktycznie jesli ten zlodziej zaladowal swoja karte do telefonu to troche naiwny koles. Szczegolnie do telefonu ktory byl gdzies zarejestrowany chocby kiedy kupiono go w ofercie z abonamentem.
          • planitnyk Re: Dokladnie tak... 31.10.05, 00:26
            w tym przypadku mam na mysli karte tego zlodzeja. heheh ktora moze mogla byc na abonament.. co jeszcze gorzej moim zdaniem. nie znam sie na tym ale na chlopski rozum to tak wyglada.
            • wqrwiony1 Re: Dokladnie tak... 31.10.05, 07:07
              Pie..cie wszyscy głupoty... Czy to ważne czy można zlokalizować do metra czy
              100??

Problem jest prosty - Policja ma to w dupie!!

Mi też ukradziono komórkę - i ZNAŁEM numer IMEI - i policja nie próbowała nawet
              jej namierzyć... po 6 miesiącach dostalem z prokuratury decyzję o umorzeniu...

Proszę was... nie rozśmieszajcie mnie - tematyka artykułu naprawde nie jest -
              jak dokładnie można określić gdzie znajduje się telefon, tylko dlaczego policja
              ma to w dupie!!
              • zenek68 co maja powiedziec ci ktorym ukradli samochod ? 31.10.05, 07:38
                przedmiot wiekszy od konia ...a wszyscy zlodzieje samochodow sa znani policji...
              • desymulant Re: Dokladnie tak... 31.10.05, 08:27
                W moim przypadku nawet nie chcieli zapisac numeru IMEI. Stwierdzili, ze to nie
                potrzebne, ze z tym to moge pojsc sobie do swojej sieci. Sprawe umozyli nie po 6
                a po 2 miesiacach.
                • vegas Re: Dokladnie tak... 31.10.05, 09:24
                  a u mnie spisali IMEI. nawet dwukrotnie. bardzo sie przykladali.
                  sprawe umorzyli po 2 miesiacach.
                • lehoo Re: Dokladnie tak... 31.10.05, 09:45
                  Jest to powód dla którego jak ognia unikam kontaktów z policją. W najlepszym
                  przypadku skutkują one bezproduktywną stratą czasu w towarzystwie aroganckich i
                  tępych leni.
                  • Gość: Radek Re: Dokladnie tak... IP: 204.52.187.* 31.10.05, 09:52
                    Policjanci, którzy zajomwali się moją sprawą byli za to bardzo uprzejmi i
                    chętni pomocy. Podkreślali, że należy zgłaszać każdą kradzież bo czasami udaję
                    się telefony odzyskać co nie zmienia faktu, że nie korzrysztają z narzędzi,
                    które mają sieci komórkowe (namierzanie telefonu).
              • Gość: gość Re: Dokladnie tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:46
                U mnie też tak było, zgłosiłem kradzież natychmiast, podałem nr IMEI oraz
                musiałem wykazać to, że jestem właścicielem telefonu /F-ra lub książka
                gwarancyjna/. Też umorzono pomimo tego, że telefon był drogi.
      • Gość: LMB Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 10:22
        > Mylisz sie - w GSM 900 dokladnosc okreslenia odleglosci od pojedynczej stacji
        > bazowej jest ok 500m

Racja, biję się w pierś.

> Przy triangulacji dokladnosc z 4-5 nadajnikow w miescie moze byc zatem
        > rzedu 150-200m.

Dokładnie. Adresu z takich danych raczej nie wyciągniesz.

Namierzanie można zrobić (i robi się na świecie) poprzez sprawdzanie, do kogo
        dana osoba dzwoniła i kto jeszcze do tych osób dzwonił. Osoby prywatne mają
        wbrew pozorom dość wąski krąg znajomych, do których często dzwonią.
    • ppecherz dzielna policja 30.10.05, 21:54
      nigdy nie lekcewazy...
    • nemo123 ponizej 1m - hmmm 30.10.05, 22:00
      tak z ciekawosci popatrzylem w sieci jaka jest typowa dokladnosc triangulacji
      dla GSM - wychodzi na to, ze nie lepiej niz kilkadziesiat metrow;
      no ale okazuje sie, ze Polak potrafi ...

problemy z okresleniem pozycji sa roznorakie, najczesciej wymieniane sa:

- slabe zageszczenie stacji poza miastami (mala ilosc stacji w zasiegu ktorych
      jest komorka);
      - niski zasieg pojedynczej staci (no i dlatego nie tak latwo miec wiele stacji
      w zasiegu);
      - przeszkody terenowe i sztuczne - blokujace i dobijajace w roznym stopniu
      sygnal + inaczej w roznych kierunkach (glownie miasta);
      - odbicia sygnalu oraz propagacja sygnalu kilkoma rownoleglymi drogami
      (problemy z okresleniem odleglosci od stacji);

• oszust1 Re: ponizej 1m - hmmm 30.10.05, 22:22
        Z praktyki - spacer po Tallinie - można zlokalizować komórkę w centrum miasta z
        dokładnością do kilkunastu/kilkudziesięciu metrów. Wyświetlała w obrębie całej
        starówki ulicę i numer. Nie wiem jak, ale to działa.
    • mariwasil Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 22:25
      System dziala wspaniale, a zlodzieje pewnie i tak maja niezly ubaw z tego
      "fachowego" artykulu, bo zmiana IMEI w telefonie to kwestia komputera z
      latwodostepnym w sieci oprogramowaniem, kabela i kilkunastu sekund
      • michal_ludwik Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 22:34
        MOże i tak, ale
        1. zmiana tego numeru to przestępstwo, tak samo jak przebicie numerów silnika
        (od niedawna już nie , ale to nieważne)
        2. wydaje mi się (nie jestem specem od gsm), że operatorzy mogą nie dokonać
        autoryzacji takiego telefonu i nie będzie on mógł działać w żadnej z nich.
        Jeśli się mylę, to niech ktoś tę kwestię wyjaśni dokładniej.
        • serek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 30.10.05, 23:17
          michal_ludwik napisał:

> MOże i tak, ale
          > 1. zmiana tego numeru to przestępstwo, tak samo jak przebicie numerów silnika
          > (od niedawna już nie , ale to nieważne)

a który dokładnie paragraf? :-)

> 2. wydaje mi się (nie jestem specem od gsm), że operatorzy mogą nie dokonać
          > autoryzacji takiego telefonu i nie będzie on mógł działać w żadnej z nich.

tzn sądzisz, że każdy na świecie telefon jest autoryzowany do działania w sieci
          dajmy na to oryndża? nie, po imei mozna co najwyzej aparat zablokowac w sieci,
          ale nie odwrotnie - nie mozna zablokowac wszelkich nieznanych imei...
          • piwenko Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 09:15
            serek napisała:

> tzn sądzisz, że każdy na świecie telefon jest autoryzowany do działania w sieci
            > dajmy na to oryndża? nie, po imei mozna co najwyzej aparat zablokowac w sieci,
            > ale nie odwrotnie - nie mozna zablokowac wszelkich nieznanych imei...

masz racje, ale można autoryzowac tylko znane IMEI
            i problem rozwiązany...
      • Gość: Radek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: 204.52.187.* 31.10.05, 09:55
        Okazuje się, że nie tak łatwo zmienić IMEI. Telefon był dość nietypowy, na
        giełdach nie miał ściągniętego simlocka, a to już o czymś świadczy.
        Przypuszczam, że złodziej nie mógł sobie z nim poradzić.
    • agtom11 Re: Mnie i moją komórke nie namierzą ))))))))))))) 30.10.05, 22:40
      Mnie juz szukaja od 2 lat i mnie i mojej komorki nie znajdą -a warto bo mam w
      tej komorce plantacje konopi i dobrze z tego żyje.
      • serek Re: Mnie i moją komórke nie namierzą )))))))))))) 30.10.05, 23:19
        Hihi po tym wpisie ABW ruszyło po ciebie, wspomaga ich CBŚ i Agencja Wywiadu
        • jamah Re: Mnie i moją komórke nie namierzą )))))))))))) 30.10.05, 23:56
          hehehe :D i za nim jeszcze mis kolabor i porucznik Borewicz!
          • arahat1 [...] 31.10.05, 08:29
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • freezah Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 00:07
      To o czym mówi artykuł oraz komentujący go nie zwracają uwagi na jeszcze jedną
      piekielnie prostą metodę namierzania skradzionego telefonu. Otóż mając
      zalogowany w sieci operatora rozpoznawany po jego numerze IMEI, operator może
      również określić numer telefonu, jaki jest zalogowany przy użyciu określonego
      telefonu. W wypadku kiedy ktoś używa karty abonamentowej, lub pre-paid'ową (na
      którego się zarejestrował) to i operator i "policja" ma dostęp do pełnych
      danych osobowych potencjalnego użytkownika skradzionego telefonu. Ktoś tam
      pisze, że złodzieje śmieją się i zmieniają numery IMEI. Raz, że 100%
      kradzionych telefonów nie ma zmienianych numerów IMEI bo różni debile kradną i
      zaraz się pozbywają, dwa że dopiero zablokowanie przez operatora zmusza ich do
      zmiany IMEI i taki telefon raczej przepadnie jak kamień (jednym słowem nie
      blokujcie a namierzajcie), a trzy że z tego co wiem w nowszych telefonach jest
      to znacznie utrudnione. Złapanie użytkownika może rozwiązać następujące
      problemy: okradziony odzyskuje swoją własność, użytkownik jeśli kupił telefon w
      dobrej wierze traci tylko to za co zapłacił i uczy się na przyszłość że nie
      warto, do tego podaje osobę od której kupił lub komis, i po sznureczku policja
      może złapać złodzieja, ukarać paserów itp itd. Tylko, że nasza "policja" ma
      płacone miesiąc w miesiąc ale robić im się nie chce mimo że wszystko na tacy
      mają podane. Wyobrażacie sobie jakby urosła w oczach społeczeństwa jakby nagle
      zaczęli odzyskiwać kupe skradzionych telefonów? Ale komu na tym zależy.
      Pozdrowienia dla Komendanta Wojewódzkiego na Z.Pomorskie ;]

Grzesiek G.
      • Gość: Radek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: 204.52.187.* 31.10.05, 09:58
        Dzięki za komentarz! Dokładnie o to chodzi!
        Pozdrawiam.
    • alfa146 Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 00:33
      Oczywiscie za mozna ro zrobic,czyli ja namierzyc tyle ze Polskiej Policji nie
      chce sie tego robic!!! Wystarczy wziasc grupe informatykow i utworzyc grupe
      szturmowa do lapania zlodziei i w ciagu miesiaca byloby po sprawie.
      Ale niestety nie ma Giulianiego w Polskiej Policji,a szkoda.
      Szkoda ze pracuja tam same jednostki spoleczne ktore sa nastawione na ciepla
      posadke.
      To samo mozna powiedziec o handlu skradzionymi pluyami na stodionie xx-lecia,co
      z tego ze raz na miesiac jest nalot i jakiegos posrednika maja????
      Jesliby chcieli to mogliby zrobic tak ze juz zaden handlarz nie odwazyl by sie
      wystawic ani jednej plyty,nie wystwiajac sie na areszt.
      Ale wiadomo,korupcja jest wszedzie i kazdy ma tam swoje interesy.
      Dziwie sie kaczorowi,jesli jest tak praworzadny to powinien od tego zaczac swoje
      rzady w stolicy,ale widac ze to jest czlowiek typowy,czyli duzo gada,malo robi.

Jednym slowem,nie potrzebujemy malowanej policji i tych wszystkich pierd...nych
      frazesow,potrzebujemy czlowieka ktory by to wszystko wzial za ryja i przeszedl
      sie na stadion osobiscie.Nie razczy dwa,tylko do skutku!!!
      • krecilapka Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 06:44
        Co Ty gadasz? Jak to nie znajduja kradzionych telefonow. Znajduja, maja ich
        cale magazyny :). Stary mojego kolesia jest psem. Komore dostal wlasnie od ojca
        z pracy, giery i muze tez mu przynosil tatus z roboty. Wiesz jak sie
        intensyfikuja naloty na stadion przed gwiazdka ;)?
    • k090 Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 01:33
      Nie masz racji.
      1. Dokładność namiaru wynosi do kilku metrów przy dużym zagęszczeniu
      nadajników (miasto). W "bezludnychc okolicach" dokładność jest znacznie
      mniejsza.
      2. Można tak dokładnnie namierzyć gościa, że będziemy zznali jego adres,
      jeśli... włożył w telefon zarejestrowaną kartę SIM (tznn. operator znał
      namiary jej właściciela).

A tak nawiasem do autora (analfabety technicznego): LBS to nie Local Base
      Station a Location Base Services (usługi bazujące na lokalizacji).
    • hera9 trzeba chciec.w Gdansku policja nie chce chyba 31.10.05, 01:39
      nie trafiono na moje 2 telefony.
    • fxvi Imblmb nie zna pewnego elementu konstrukcji samego 31.10.05, 02:24
      telefonu....
    • pit100p może i można... ale 31.10.05, 08:36
      Komórkę skradziono mi dobre pół roku temu. Poszedłem na policję, której podałem
      numer imei telefonu i... nic. Cierpliwie czekam, aż przyślą mi zawiadomienie o
      umorzeniu postępowania. Pan policjant, który przyjmował zgłoszenie nie
      pozostawił mi złudzeń. "Lepiej niech pan kupi nowy telefon..." Typowe, prawda?
      • tymon99 Re: może i można... ale 31.10.05, 09:06
        Że policji się nie chce - to jest jedna rzecz. Że istnieją policjanci mający
        układy ze złodziejami - to druga rzecz. Ale jest też rzecz trzecia: brak
        współpracy ze strony sieci! Gdyby sieci blokowały kradzione telefony (choćby po
        IMEI) - liczba kradzieży zmniejszyłaby się znacznie.. Ale sieci nie mają żadnego
        interesu w tym, aby ich klienci odzyskiwali telefony.. Wręcz przeciwnie: ukradną
        Ci telefon, to kupisz sobie nowy - nie subsydiowany i sieć zarobi dwa razy.
    • piwenko Sieci komorkowe powinny placic olbrzymie kary 31.10.05, 09:10
      Dopuszczenie do uzywania w sieci skradzionego telefonu
      to współudział w przestepstwie
      siec komórkowa czerpie kozyści majatkowe z uzytkowania rzeczy kradzionych
      to jest karalne i powinna zająć sie tym prokuratura

sieć może bez problemu zablokować mozliwość korzystania
      z kradzionego aparatu, jeżeli tego nie robi
      to jest współwinna popełnienia przestepstwa

a swoją drogą ile telefonów by kradli
      gdyby było wiadomo, że nie da się
      z nich korzystać ?
      problem rozwiązał by się sam....
      • Gość: Radek Re: Sieci komorkowe powinny placic olbrzymie kary IP: 204.52.187.* 31.10.05, 10:07
        I to jest druga sprawa, którą miałem nadzieję, że autor artykułu poruszy.
        Blokując numer IMEI wszyscy "specjaliści" z sieci komórkowej podkreślail, jak
        nikła to jest blokada. Nie wierzę, że przy poziomie współczesnej techniki nie
        można zablokować telefonu, tak by nie nadawał się do użytku. Pokazuje to wielką
        hipokryzję sieci komórkowych.
    • cispol Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć 31.10.05, 09:29
      a jeszcze latwiej zmienic jej soft.......
      milicja.... to dalej jest milicja
    • juliusp coś tu nie działa 31.10.05, 09:33
      mama ere wciskam *#06# i nic sie nie dzieje zadnego numeru nie otrzymuję..
      to samo z innymi kombinacjami tych znaków

jeśli ktoś zna PRAWIDŁOWY KOD proszę o podanie
      • yavorius to jest prawidłowy kod /nt 31.10.05, 09:46
    • robertpk a komu chciałoby się szukac jakichś małych.. 31.10.05, 09:43
      ..złodziejaszków.

co z tego, że mali złodziejaszkowie przeważnie popełniają inne przestepswa,
      zwane pospolitymi - które są dla ludzi najbardziej dokuczliwe.

Co z tego - przecież gdyby ich wszystkich wyłapać - mogłoby być za dobrze i
      zbyt bezpiecznie, a poza tym, gdzie ich wszystkich wsadzić ??

przeciez nie moga się męczyć w tak ciasnych celach, prawa człowieka ,
      Strasburg .
      .. a ile kosztuje Państwo utrzymanie jednego więźnia ?
      • Gość: LMB zawiasy działają IP: *.icpnet.pl 31.10.05, 10:26
        > .. a ile kosztuje Państwo utrzymanie jednego więźnia ?

A wiesz, że tzw. zawiasy działają? Widziałem np. jak kibic z wyrokiem w
        zawieszeniu wycofywał się z sytuacji, która mogła zakończyć się prokuratorem.
        Inny przykład, kiedyś zeznawałem jako świadek w sprawie o wymuszenie, i okazało
        się, że najspokojniejszy był były kark - z "zawiasami". Zeznaliśmy, że się
        oddalił i zaraz go puścili do domu.
    • Gość: Radek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: 204.52.187.* 31.10.05, 09:48
      Tak się składa stary, że sprawa dotyczy mnie. Koleś namierzył komórkę bez
      problemu. Tak, jak napisano z dokładnością do ulicy i numeru domu, niestety nie
      można było namierzyć mieszkania,bo dorwałbym złodzieja.
      • Gość: Freezah Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 31.10.05, 09:58
        No to niech Ci kolega jeszcze poda numer telefonu. Jak zobaczysz wychodzącego z
        bloku młodego typka to dzwoń do niego np. z samochodu i będziesz widział czy
        wyciąga telefon z kieszeni ;] Reszta to wezwać tylko policję ;)
        • Gość: Radek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: 204.52.187.* 31.10.05, 10:04
          To jest myśl! Dzięki stary za pomoc! Chyba tak zrobię trochę powaruję pod
          blokiem, a co! już i tak jestem 300 zł w plecy za nowy telefon.
      • Gość: gość Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 11:25
        I co byś zrobił ??
        A gdyby to był człowiek, który kupił tą komórkę na giełdzie lub w komisie ??
        W ciągu trzech dni komórka może zmienić trzy razy właściciela.
        • Gość: Radek Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: 204.52.187.* 31.10.05, 11:32
          Zatrzymujesz kolesia i dzwonisz na Policję. Koleś ma poważne problemy za
          kupowanie kradzionych rzeczy, a ja odzyskuję komórkę. Wsio
    • Gość: Gerard Re: Skradzioną komórkę można łatwo namierzyć IP: *.wirba.net / 195.116.157.* 31.10.05, 10:19
      A co tam komórka. Mi wczoraj zginął pięciok, co ja miał na piwo u Alojza. I co
      gorsze nie miał on numeru IMEI.
    • myst BRAWO PANIE MARCINIE ZIELIŃSKI !! 31.10.05, 10:29
      Naprawdę świetny materiał edukacyjny dla przestępców!! Może w następnym swoim
      artykule napisze Pan coś na temat innych metod tropienia sprawców przestępstw??
      Może coś o GPS, podsłuchach itp.??
      A nawiązując do treści Pana wypocin chciałbym, aby Pan sobie uświadomił, ile to
      jest kilkadziesiąt lub kilkaset metrów w terenie gęsto zabudowanym - to może
      być wieżowiec, albo kilka budynków!! I od kiedy telefon loguje się jednocześnie
      w dwóch lub trzech BTS-ach?? Ale tak jest lepiej napisać - w końcu przeczyta
      to jakiś nadgorliwy policjant i zacznie trzepać cały blok. A gdyby to był
      Pański blok to zaraz podniesie Pan wrzask na łamach Gazety, że policja działa
      na ślepo i legitymuje przypadkowe osoby, ogranicza ich swobody itp.

Skoro operatorzy są tacy chętni do współpracy z policją i tak zależy im na
      prawie, to czemu nie blokują skradzionych telefonów ?? Odpowiedź jest prosta -
      KASA!! Bo po co blokować, gdy kradziony telefon dalej przynosi dochód ( i to
      podwójny - bo ten któremu skradziono musi kupić aparat i podpisać kolejny
      cyrograf z operatorem na rok albo dwa a i nabywca skradzionego aparatu też
      dzwoni, bo nie kupił go aby stał na półce...).

Ponadto chciałbym zobaczyć, jak to operator wskazuje blok i drzwi osoby
      posiadającej skradziony telefon komórkowy - chyba kierując się węchem...
      Technika niestety jest zawodna o czym można się było przekonać oglądając
      poczynania skomputeryzowanych wojsk amerykańskich, gdzie mimo zaawansowanych
      systemów lokalizacji, nawigacji, rozpoznania ( o których nawet się nie śniło
      operatorom GSM ) strzelali do siebie jak ślepcy!!

Pozdrwaiam i życzę więcej wiary w rozum niż w technikę !!

• Gość: Radek Re: BRAWO PANIE MARCINIE ZIELIŃSKI !! IP: 204.52.187.* 31.10.05, 10:45
        "Ponadto chciałbym zobaczyć, jak to operator wskazuje blok i drzwi osoby
        posiadającej skradziony telefon komórkowy - chyba kierując się węchem..."

A umiesz kolego czytać. To przeczytaj artykuł jeszcze raz. gdzie masz napisane,
        ąe jest podany numer mieszkania?

"Ale tak jest lepiej napisać - w końcu przeczyta
        > to jakiś nadgorliwy policjant i zacznie trzepać cały blok. A gdyby to był
        > Pański blok to zaraz podniesie Pan wrzask na łamach Gazety, że policja działa
        > na ślepo i legitymuje przypadkowe osoby, ogranicza ich swobody itp."

Policja ma kartotekę podejrzanych typków, zawsze może zajrzeć do typka, który
        mieszka w danym bloku i sprawdzić czy przypadkiem coś mu się do ręki nie
        przykleiło.

"> Naprawdę świetny materiał edukacyjny dla przestępców!! Może w następnym
        swoim
        > artykule napisze Pan coś na temat innych metod tropienia sprawców
        przestępstw?"

A tego nie rozumiem. Dlaczego edukacyjny dla przestępców? Przestępcy już to
        dawno wiedzą, nie bądź naiwny. Chodzi o to, że policja powinna zacząć działać,
        a sieci powinny autentycznie (tak aby nie można było skorzystać) blokować
        telefony.

"> jest kilkadziesiąt lub kilkaset metrów w terenie gęsto zabudowanym - to może
        > być wieżowiec,"

Tak był to wieżowiec, ale to nie zmienia faktu, że niedaleko mogą być komisy,
        poza tym, jak ktoś napisał wcześniej w telefonie może być karta zarejestrowana
        (abonamentowa lub zarejstrowany pre-paid) Policja po prostu olewa sprawę.
        • myst Re: BRAWO PANIE MARCINIE ZIELIŃSKI !! 31.10.05, 12:00
          "Policja ma kartotekę podejrzanych typków, zawsze może zajrzeć do typka, który
          mieszka w danym bloku i sprawdzić czy przypadkiem coś mu się do ręki nie
          przykleiło"

-To jakieś nowum - zajrzeć może, jeśli ma ku temu podstawy prawne a nie swoje
          widzimisie... Wszak żyjemy w państwie demokratycznym i właśnie walczyliśmy i
          walczymy o to, aby Policja nie mogła zajrzeć.

"A tego nie rozumiem. Dlaczego edukacyjny dla przestępców?"

-Zrozumiesz, jak Ci skradną następną komórkę lub inne dobro - wyedukowani na
          takich artykułach złodzieje.

"Tak był to wieżowiec, ale to nie zmienia faktu, że niedaleko mogą być komisy,
          poza tym, jak ktoś napisał wcześniej w telefonie może być karta zarejestrowana
          (abonamentowa lub zarejstrowany pre-paid) Policja po prostu olewa sprawę"

Tak olewa - bo na każdego mieszkańca przypada conajmniej 10 policjantów.
          A tak poważniej - proponuję zapytać operatorów, ile czasu trwa realizacja
          zleconego np. przez policję ustalenia właściciela numeru telefonu, bądź też
          sporządzenie billingu rozmów ( nie mówię o trybie pilnym jeśli dotyczy to
          ważnych spraw typu - zagrożenie życia itp. ).
          Podam Ci prawdziwą odpowiedź - od dwóch tygodni do 3 miesięcy ( zależnie od
          operatora ).
          Czyli Twój telefon może do tego czasu wielokrotnie zmienić właściciela - już
          widzę operatorów, którzy w miłą chęcią zatrudniają całą armię informatyków, aby
          spełnić życzenia Policji, która chcąc coś zrobić w tym temacie musiałaby wysłać
          conajmniej 100 razy więcej takich zleceń ( czas ich realizacji też by się
          wydłużył proporcjonalnie...)
          Ponadto skąd wiesz, że w trakcie kiedy lokalizowany był Twój telefon, jego
          właściciel nie był z wizytą u znajomych?? Trzeba conajmniej kilku dni ciągłej
          lokalizacji aby ustalić przypuszczalny adres zamieszkania posiadacza telefonu.
          • Gość: Freezah Re: BRAWO PANIE MARCINIE ZIELIŃSKI !! IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 31.10.05, 12:57
            Zrozumiesz, jak Ci skradną następną komórkę lub inne dobro - wyedukowani na
            > takich artykułach złodzieje.

Zabawny jesteś. Widziałes kiedyś dresiarzy, którzy kradną telefony ? Myślisz ,
            że poza okradaniem ludzi to całymi dniami spędzają czas w internecie i czytują
            artykuły gazety lub fora? ;] Nawet jak jeden przeczyta to nie będzie potrafił
            powtórzyć tego koledze bo jest zbyt tępy na to. Do tego kolega Radek własnie
            został okradziony z telefonu więc ten tekst odnośnie "zobaczysz jak Ciebie
            okradną" był troche zbyteczny ;] Pomijam środkową cześć Twojej wypowiedzi bo to
            tylko postawa "nie róbcie tego bo to za długo trwa". Nie ważne ile trwa, ważne
            żeby w końcowym efekcie odzyskać swój telefon.

> Ponadto skąd wiesz, że w trakcie kiedy lokalizowany był Twój telefon, jego
            > właściciel nie był z wizytą u znajomych??

Od kiedy osoba, która kupiła kradzioną rzecz staje się jej właścicielem ? ;]
            • Gość: kenny Do Freezah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 22:30
              Dresiarstwo coraz częściej siedzi w sieci, bo tu jest wielkie pole do popisu
              dla nielegalnych interesów oraz jak dowodzi komentowany artykuł, jest
              doskonałym poradnikiem "CO I JAK ROBIĆ ABY NIE DAĆ SIĘ ZŁAPAĆ".
              Niedocenianie wroga jest cechą naiwnych ludzików myslących, że pozjadali
              wszystkie rozumy a w ich życiu już ich nic nie zaskoczy.

NIEDOCENIAJĄC WROGA PRZEGRYWAMY WALKĘ PRZED JEJ ROZPOCZĘCIEM!

Nie żyjemy w epoce kamienia łupanego i chcąc zaistnieć trzeba się rozwijać o
              czym dobrze wiedzą przestępcy i jakże często o tym zapominają ich ofiary.
              Jak dowiodło życie, ilość skończonych klas oraz kierunek studiów nie idzie w
              parze z życiową mądrością - czego najlepiej dowodzi poziom tutejszych
              wypowiedzi.
          • Gość: gosc BRAWO W KONCU KTOS POMYSLAL IP: *.gdynia.mm.pl 31.10.05, 20:27
            w koncu ktos z szanownych czytelników wziął pod uwagę ile czasu zajmuje odpowiedz operatora do Policji, ludzi zanim piszecie wiele bzdur to pomyslcie, to czasem wiele daje
            • Gość: lelumpalelum Re: nieroby IP: *.chello.pl 04.05.07, 23:49
              widze ze chyba jakis pan policjant sie zezloscil bo pisza o nich ze nic nie
              robia tyle tylko ze to prawda nic nie robia i wdodatku to banda matolow i
              narkomanow bo i takich znam a co do namierzania to jest to morzliwe i to z
              durza dokladnoscia tylko ze tego nie robia bo maja to w du..
    • Gość: krzysztof [...] IP: 213.17.223.* 05.11.05, 15:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • martys_85r az mnie skreca na mysl.. 29.11.05, 23:48
      ze skradziono mi juz 2 komorki!!!!!!!! posrane lenie w tej policji, tyko by
      siedzieli w radiowozie i czytali gazete!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka