Dodaj do ulubionych

UKE interweniuje w sprawie teleoszustw

16.03.06, 23:34
Telekomunikacja Polska to największy teleoszust na świecie.

--
s9.bitefight.pl/c.php?uid=57095
Obserwuj wątek
    • Gość: co.ty.powiesz Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:56
      To, że dziennikarz GW jest bezdennie głupi i daje się naciągnąć jak małe
      dziecko, ostatecznie można jakoś zrozumieć. Ale że tak łatwo przyznaje się do
      głupoty, potwierdzając ją stwierdzeniem o tym, że nie wczytuje się w
      otrzymywane rachunki - tego już nie mogę zrozumieć.
      To wszystko jednak małe miki. Bo warto zadać sobie pytanie, czymże to pan Marek
      zajmuje się w GW? Może pisze o sporcie? A może o sadzeniu kwiatków? Nie, nic
      podobnego. Pan Marek pisze o budownictwie, ale także o ... finansach. Dlatego
      rada: omijajcie szerokim łukiem dział gospodarczy GW: jeśli ma
      takich "specjalistów", to można sobie wyobrazić wiarygodność informacji
      publikowanych przez GW...
      • Gość: miki Rozwiązanie problemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 07:37
        Wystarczy by przed doładowaniem operator pytał zwrotnym SMSem wysyłającego SMS
        czy potwierdza decyzję i dopiero 2-gi SMS doładowywał konto. To jest powszechnie
        stosowane.
        Nie mają racji ci którzy piszą źle o oszukanych. A może sami to robią?
        • Gość: aq To samo chcialem napisac; P bt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:28
          .
          • Gość: Łowca debili [...] IP: *.c27.msk.pl 17.03.06, 08:36
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: tomeczek Panowie i panie - grzeczniej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:11
              Nie potraficie wyrazic swych opinii bez wyzwisk?
              Wysilcie się trochę...
            • adusia1989 a lancuszki? 17.03.06, 19:52
              a te wszystkie lancuszki, np. z "udzialem" sp. JPII to takze operatorzy
              posylali?
        • Gość: bramka_rz Re: Rozwiązanie problemu IP: .1P3D* / 192.11.185.* 17.03.06, 11:37
          Powtarzasz sie :)
          O tym juz napisalem wczoraj.
          Tak czy inaczej rozwiazanie jest i dobre i proste.
          Wystarczy tylko odrobina checi ze strony operatora.
          Ale widac, to nie w jego interesie.
          A dla zainteresowanych, zeby sie przekonac jak latwo jest
          "podrobic" nadawce sms'a - jedna z bramek: tinyurl.com/ml2sv
      • Gość: odp do "co.ty.powiesz" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 07:42
        Wygląda na to że jesteś wielki cwaniak. Ale bardziej to co piszesz wskazuje, że
        takie SMSy to twoja codzienność. Oczywiście jesteś tym naciągaczem.
      • Gość: ABW to numer oszusta 608868898 IP: 194.42.116.* 17.03.06, 08:56
        nie wysyłajcie pod ten numer smsów.Smsa dostałem 8 marca.
        • Gość: aneta Re: to numer oszusta 608868898 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 12:32
          tez dostalam smsa z numeru zaczynajacego sie na 608.......
          tresc mniej wiecej taka
          od Era: w losowaniu abonentow wygraliscie Panstwo 100.000 zl. Jesli jestescie
          zainteresowani odbiorem nagrody, to prosze wyslac sms na nr 7101 w tresci
          wpisujac: 608.... (nr z ktorego przyszedl sms)

odpowiedzialam na tego smsa, ale na nr 608.... w tresci wpisujac: pocaluj mnie
          w d....:)
      • Gość: przypuśćmy, że ... te, miki, a jaki ten twój wykształt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:34
        jestem inż. mech. (15 lat w dziale konstrukcyjnym ZAMECH w Elblągu), mgr
        politologii (5 lat 'na placówkach dyplomatycznych') i mgr lingwistyki
        stosowanej (tłumaczenie kabinowe jako free-lancer dla Komisji Europejskiej). i
        w której z tych profesji uznany byłbym przez takiego geniusza jak ty za
        eksperta? koleś, jak chcesz coś osiągnąć, to się ucz a nie krytykuj innych, że
        nei są mistrzmi świata we wbijaniu gwoździ w deskę sosnową z reguły pionową
      • Gość: keram Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 23:26
        Co Ty powiesz! Szkoda, ze nie napisales, ktora gazeta ma - wedlug Ciebie -
        wiarygodny dzial gospodarczy. Od GW sie odwal, podsrywaczu. A co do tego
        dziennikarza, to chyba musial Ci czyms mocno zalezc za skore, bo nie plulbys
        bezinteresownie takim jadem.

• stek22 "Ale ja się w te kwity nie wczytuję" 17.03.06, 00:04
      No to ładnie. Biorąc kredyt też się autor artykułu nie wczytuje. O zgrozo!
      Ja wszelkie sms o konkursach kasuję i nie zawracam sobie głowy.
    • michal_82 Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw 17.03.06, 00:33
      "Zdaniem Paska zdecydowana większość oszukanych odzyskuje pieniądze po złożeniu
      reklamacji, ale konieczne jest wcześniejsze zawiadomienie policji (jak to
      wygląda - czytaj obok). "

Nie ma nic obok!
    • Gość: artau Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.03.06, 00:48
      A co z polskim odkryciem dot możliwości manipulacji cudzymi sms-ami.
      Opisywała to kilka dni temu gazeta. Przecież takim sposobem można wpływać na
      wyniki audiotele, albo zrujnować kogoś, wysyłając z jego telefonu setki tysięcy
      sms na np akcje harytatywne?
      • Gość: wyjasniacz Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 01:25
        Z jakim polskim odkryciem??
        Bramek pozwalajacych na wyslanie sms'a "podpisanego" dowolnym numerem (badz
        innym dowolnym ciagiem znakow) jest w sieci przynajmniej kilka. I bynajmniej nie
        jest to polska specjalnosc (przyklad: tinyurl.com/ml2sv ).
        Wplynac na wyniki audiotele - owszem, mozna.
        Natomiast co do "wysylania z czyjegos telefonu setek tysiecy sms'ow na np akcje
        harytatywne" - najwyrazniej zle rozumiesz mechanizm dzialania wspomnianych
        bramek, i/lub charge'owania sms'ow.
        Po pierwsze, nawet jesli wysylasz sms'a z czyims numerem, to taki sms nie jest
        rejestrowany u operatora jako sms'es wysylany przez posiadacza tegoz numeru; tak
        wiec (po drugie) posiadacz takiego wykorzystanego numeru nie poniesie kosztow
        spreparowanego sms'a - operator nie zarejestruje wyslania z takiego numeru
        sms'a, a tylko na podstawie tak zarejestrowanej informacji moze nastapic pozniej
        pobranie odpowiedniej oplaty za sms'a.
    • lwaw Chciwość! 17.03.06, 03:59
      Gdyby nie chciwość, nie dawaliby się tak łatwo nabierać.
    • Gość: Kogut Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 04:25
      Jak Kaczory dadzą rady TPSA to wtedy uznam ,że są dobrzy.
      • Gość: tomeczek Bliźniacy nie dadzą rady... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:13
        Gość portalu: Kogut napisał(a):

> Jak Kaczory dadzą rady TPSA to wtedy uznam ,że są dobrzy.

Niestety... Tylko Chuck Norris...
        Panowie K. nie poradzą...
        • Gość: link -= Bramka =- IP: .1P3D* / 192.11.185.* 17.03.06, 11:54
          Ale z czym niby maja dac sobie rade? :-)
          Sms'y z dowolnym numerem jako nadawca mozna
          wysylac z bramek internetowych (np. tnij.pl/t8y ),
          ktore znajduja sie poza jurysdykcja jasnie nam panujacych.
          W dodatku sa darmowe.
          Jedyne co mozna zrobic, to przycisnac ere, zeby w prosty sposob
          zminimalizowala mozliwosc nieswiadomego zasilenia czyjegos konta.
          Dobre przyklady takiego rozwiazania mozna znalezc na tym forum.
          Mysle, ze predzej czy pozniej era sie ugnie i to zmieni. Bo najwyrazniej
          obecnie zarabia na tym.
          • noies Re: -= Bramka =- 16.04.13, 15:26
            Używam darmowej bramki SMS (działa do wszystkich sieci) esemesownik.pl
    • Gość: abonent Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 06:35
      Ktoś próbował mnie oszukać w ten sposób z dwa tygodnie temu. Nie dałem się :P
      Zachowałem tego smsa bo zawiera numer telefonu który skorzystałby na takim
      oszustwie. Ale w sumie po co ? Dokopałbym oszustowi ale chyba nic z tym się
      nie da zrobić.

Jestem przekonany, że sieci takie jak Era z całą premedytacją tworzą możliwość
      do nadużyć oferując takie a nie inne metody doładowań. W takich kolosach
      instytucjonalnych konsekwencje każdego posunięcia ( np wprowadzenia możliwości
      doładowań przez sms ) są / mogą być przeanalizowane przez sztab ludzi. Poza tym
      na pewno mają sygnały o oszustwach od miesięcy. I jeżeli mimo to tolerują
      doładowywanie smsów poprzez "smsa na numer 1110 lub 1120" ( za 10 lb 20 zł ) to
      znaczy, że mają swoich klientów w DU...IE.

Przykre, ale innego wniosku wyciągnąć się da. Idą na rękę oszustom, są z nimi w
      niepisanej zmowie, ponieważ na tej sytuacji korzystają nie tylko oszuści ale i
      sieci. Stratny i zrobiony w bambusa jest oczywiście klient. Ale co klient
      obchodzi firmę taką jak Era...Klient jest po to aby go wydymać na wszelkie
      możliwe sposoby. Nawet z pomoc oszustów.
      • Gość: art Era jest wspólnikiem oszustów. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 09:15
        Stworzyła mechanizm do oszukiwania, ale nie stworzyła wystarczających
        zabezpieczeń.
        • Gość: Misia Re: Era jest wspólnikiem oszustów. IP: *.portnet.pl 17.03.06, 21:59
          W Simplusi dzialaja tak samo.
    • Gość: nie oszukany Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: 62.148.79.* 17.03.06, 06:47
      Ten pan dziennikarz to musiał być nawalony w trzy dupy, zeby dać się nabrać na
      taką nędzną podpuchę. Albo studia skończył u Rydzyka, młotek.
      Ja nie jestem członkiem mensy, ale takie oszustwo to przecież śmierdzi z
      daleka - wystarczy nioe odpisywać jak debil na każda informacje.
    • sisgw chodzi moim zdaniem o inny problem 17.03.06, 07:43
      dostałem sms`a:
      Era Tak Tak: Gratulacje Urodziny Sieci Era!!! Wygral Pan/Pani aparat
      telefoniczny Nokie6020. Wystarczy wyslac smsa z kodem 692913920 pod bezplatny
      numer 1120.
      i nie chodzi o to, że naciaga ktoś.
      W rozumieniu ERA nie jest to podszywanie się pod firmę.
      Tak ERA dba o swoich użytkowników, o swoje dobre imię i kilka innych spraw
      można by pod to podciągnąć.
      To ja miałem powiadomić policję o próbie wyłudzenia (20zł) a nie firma o
      oszustwo i godzenie w dobre imie firmy.
      Dla nie wtajemniczonych w KK: inne artykuły i inne (wyższe) kary
      • Gość: abonent Re: chodzi moim zdaniem o inny problem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 08:12
        z numeru 698908728 otrzymałem smsa o treści:

Era:/Wygrales nagrode rzeczowa w ERA PREMIA! Wyslij sms o tresci 698901443 na
        nr 1120(koszt 0,61zl z vat) aby dowiedziec sie jak odebrac nagrode. Gratulacje.

Jak pisalem wczesniej nabrać się nie dałem ( dziwny numer nadawcy - Era używa
        numerów krótkich - sprawil, że szybko w googlach sprawdziłem co to za numer -
        1120 ). Jak się przekonałem, że ktoś dyba na moją kasę i próbuje mnie jak
        głupka zrobić w konia zalała mnie krew.

Wyborcza pisze, że w Polsce mamy obecnie ok 20 000 podsłuchów. Zamiast
        inwigilować dziennikarzy i zakładać im podsłuchy na wniosek ministra
        sprawiedliwości, może lepiej by było założyć podsłuchy na ww numery. Szybko
        byłoby jasne z jakimi numerami się łączą. Na pewno również z abonentowcami.
        Abonentowca policja "zaprosiłaby na rozmowę" i szybko oszust byłby na widelcu.
        • Gość: abonent Re: chodzi moim zdaniem o inny problem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 08:25
          Przy dziesiejszej technice i możliwościach prawnych jakimi dysponuje policja
          wystrczyłoby zresztą przejrzenie historii połączeń z tych numerów. W ten
          sposób, korzystając z archiwów Ery możnaby wytropić wszystkie osoby, które w
          ten sposób żerowały na cudzej naiwności.

• ppo Re: chodzi moim zdaniem o inny problem 17.03.06, 12:51
            Namierzenie pre-paida (nawet raz użytego) nie stanowi żadnego problemu (vide:
            dowcipnisie-bombowcy namierzani w 48h).
    • Gość: janek Problemem jest możliwość wysłania sms........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 07:55
      ... spod dowolnego numeru przez internet. Nikt z opratorów nie chroni przed tego
      typu nadużyciem. Można podszyć się pod każdego, o czym zresztą pisała i pisze
      Gazeta.

Dopóki operatorzy tego nie naprawią, będą działy się niezłe "jaja".
    • Gość: ola Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:21
      W moim SMS-ie było napisane "1,22+wat" To wystarczyło, nienawidzę byków ort.!!!
      • pan_frodo Oszuści i ortografia 17.03.06, 08:55
        Gość portalu: ola napisał(a):

> W moim SMS-ie było napisane "1,22+wat" To wystarczyło, nienawidzę byków ort.!!!

To również dobry sposób przed uchronieniem się przed oszustami na Allegro. Z
        zasady nie kupuję od osób, które robią błędy ortograficzne. Dlaczego? Jeśli
        komuś nie zależy na własnym wizerunku to znaczy, że jest niesolidny. Jeśli nie
        miał czasu żeby zajrzeć do słownika, to może nie zdąży sprawdzić czy wysyła mi
        właściwy towar.

Najlepszym sposobem na uniknięcie oszustw przez sms jest kasowanie wszelkiego
        rodzaju ofert konkursowych i cudownych doładowań. Jeśli już dostaję jakąś
        ofertę, która mimo wszystko mnie zainteresowała, najpierw wchodzę na stronę
        internetową operatora i czytam o aktualnych promocjach. Jeśli brak informacji,
        to znaczy, że ktoś chce mnie oszukać.

Pozdrawiam z Hobbitowa
        Pan Frodo
        • Gość: gromax Re: Oszuści i ortografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:15
          > To również dobry sposób przed uchronieniem się przed oszustami na Allegro. Z
          > zasady nie kupuję od osób, które robią błędy ortograficzne
          <...>
          > Pozdrawiam z Hobbitowa
          > Pan Frodo

no to żeś się popisał. na pewno Hobbitowo? a ne przypadkiem Shire, Pagórek,
          BagEnd, Hobbiton ....
          • Gość: sisgw Hobbitowo IP: *.asta-net.com.pl 17.03.06, 13:45
            mali ludzie, małe umysły, mieszkaja tam Urukowie L. i J. w języku westron zwani
            Orkami. Ręce precz od Shire.
    • Gość: commiessuckbadly GSM to największe oszustwo IP: *.yi.org 17.03.06, 08:22
      Różne Eriksony, Nokje i inne badziewia łoją ludzi na technologii. Nie
      korzystajcie z SMS-ów, MMS-ów i innych wynalazków. Od komunikacji są otwarte
      protokoły Internetu. Używajcie poczty elektronicznej - najlepiej z
      kryptografią. Amerykański Internet (TCP/IP) ponad wszystko. Precz z
      europejskim chłamem (OSI, GSM)!!!
      • cyberrafi Re: GSM to największe oszustwo 17.03.06, 14:58
        Gość portalu: commiessuckbadly napisał(a):
        > Różne Eriksony, Nokje i inne badziewia łoją ludzi na technologii. Nie
        > korzystajcie z SMS-ów, MMS-ów i innych wynalazków. Od komunikacji są otwarte
        > protokoły Internetu. Używajcie poczty elektronicznej - najlepiej z
        > kryptografią. Amerykański Internet (TCP/IP) ponad wszystko. Precz z
        > europejskim chłamem (OSI, GSM)!!!

Umiłowanie do USA jest najwyraźniej odwrotnie proporcjonalne do intelektu. Z
        tymi bzdurami nawet nie chce mi się polemizować. Ale warto przypomnieć jedną
        rzecz: rząd usa na początku lat 90tych, pod naciskiem służb wywiadowczych o mało
        nie zakazał obywatelom stosowania silnej kryptografii. Odpuścili sobie jednak bo
        reszta świata i tak by tego używała.
    • Gość: Abonent Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:29
      Ja co prawda nie mam telefonu w Erze, ale stosuję konsekwentnie bardzo prostą
      metodę: wszelkie sms-y reklamowe, konkursowe, promocyjne itp. wywalam bez
      czytania. Myślę, że to skuteczna metoda, a poza tym jakie to przyjemne :)
      • Gość: Gorzki Ale to nie koniec IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 17.03.06, 08:46
        Wiadomości od plusa przychodzą z tego samego numeru co z bramki (chyba).
        Ostatnio widziałem wysłanego z bramki smsa "Została tylko godzina by aktywować
        Twoją usługę. Wyślij sms o treści DT.AKU pod numer 7268"

Dla kogoś, kto uzywa komórki jako narzędzia i nie pasjonuje się jej
        możliwościami (a takim kims był odbiorca smsa) wysłanie smsa pod ten numer,
        zwłaszcza jeśli zamawiał wcześniej jakąś usługę jest oczywiste. Sprytny trik
        psychologiczny.....

Więc nie tylko era i nie tylko doładowywanie czyichś kont jest tu winne.
    • Gość: Jasna Inna wpadka Ery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:41
      Kilka lat temu skradziono mi dokumenty, zglosilam to naszczescie na policje, bo
      za kilka miesiecy okazalo sie, ze ktos na te dokumenty kupil telefon komorkowy.
      Nasluchalm sie bardzo nieprzyjemnych rzeczy od pracownikow Ery, nawet nie
      dosieralo do nich, ze od pol roku te dokumenty byly neiwazne, bo zmienilam
      nazwisko, miejsce zamieszkania itd. Jakos wybrnelam w koncu z sytuacji, ale...
      po 1,5 roku moich rodzicow odwiedzil policjant i zaczal wypytywac o mnie. Nie
      musze pisac jak sie poczuli. Okazalo sie, ze na te same dokumnty era sprzedala
      komus kolejny telefon!!! Nie wiem jak oni pracuja! Nawet rozumiem,ze za
      pierwszym razem to zrobili, ale grudi raz? Tym razem skonczylo sie moimi
      zeznaniami na policji, upokorzeniem i mmnostwm papierkow. Uwazam, ze Era to co
      najmniej NIESOLIDNA FIRMA. ŻENADA
    • karol1950 większym jest ZUS 17.03.06, 08:53
      Większym oszustem jest ZUS
      • laureno Re: większym jest ZUS 17.03.06, 14:52
        A mi się np. wydaje, że oszustwem jest wynik wyborów.
        I - paradoksalnie - mam taką nadzieję...
        lepiej, żeby te wyniki były sfałszowane,
        niż po prostu naród taki głupi... :-(.
    • Gość: Dziubek Era i policja ma w dupie konsumenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:00
      Taka prawda, bo nr komorkowy era moze bez problemu namierzyc , wiec osobe ktora
      poda swoj nr telefonu zeby go doladowac, mozna namierzyc i aresztowac , tylko
      nikomu sie nie chce bo mala szkodliwosc czynu , zadzwon ze swojej komorki i
      powiedz ze podlozyles bombe to zaraz cie zlokalizuja i aresztuja, a tak
      naciagasz kogos na 20 zl to ich to nic nie obchodzi.
      • cyberrafi Re: Era i policja ma w dupie konsumenta 17.03.06, 15:11
        Gość portalu: Dziubek napisał(a):
        > Taka prawda, bo nr komorkowy era moze bez problemu namierzyc , wiec osobe ktora
        > poda swoj nr telefonu zeby go doladowac, mozna namierzyc i aresztowac , tylko
        > nikomu sie nie chce bo mala szkodliwosc czynu , zadzwon ze swojej komorki i
        > powiedz ze podlozyles bombe to zaraz cie zlokalizuja i aresztuja, a tak
        > naciagasz kogos na 20 zl to ich to nic nie obchodzi.

Policja niewiele może tu poradzić. To że koleś miał doładowany telefon nie
        świadczy wcale, że to on był oszustem. Ktoś mógł mu to zrobić dla zabawy na
        przykład. Natomiast wprowadzenie tej całej usługi doładowywania drugiej osobie
        to wielka bzdura. Nie trzeba było przecież wielkiej wyobraźni, żeby przewidzieć
        jak to się skończy.
    • Gość: fi Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.chello.pl 17.03.06, 09:32
      UKE to może tylko raport prasowy wysłać. Przecież tam nawet nie ma komu pisma do
      sądu podpisać.
      W ciągu 3 tygodni zmienili ustawą urtip na uke a teraz dwa miesiące nawet
      prezesa powołać nie mogą. (p.o. prezesa nie ma żadnego prawnego umocowania -
      jest już wyrok sądu).
      Tu właśnie widać tanie państwo sp. z o.o. Ale co tam kogo obchodzi kilka czy
      kilkanaście milionów złotych miesięcznie na funkcjonowanie urzędu który bez
      prezesa nie ma jakichkolwiek uprawnień.
    • 0x0001 Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw 17.03.06, 09:51
      Dziwie sie ludziom - czy jak ktos zapuka do Waszych drzwi i poprosi o
      pozyczenie na chwile portfela w celu weryfikacji dowodu osobistego to dacie mu
      rzeczony portfel bez mrugniecia okiem? A rozmaite akcje typu te nieszczesne
      smsy czy "bankowe" maile wymagajace wpisywania numeru karty kredytowej zawsze
      znajduja odzew w postaci setek, jesli nie tysiecy, jeleni.
      Hm, moze to natura znalazla nowy sposob na selekcje naturalna - jednostki slabe
      i niedostosowane nie moga juz przeciez zastac pozarte przez tygrysa lub spasc z
      wysokiej galezi.
      Zamiast biadolic radze trzymac numery oszustow i nekac ich gluchymi telefonami
      przez 24h.
      • Gość: ja ERA na tym zarabia tez...dlatego nic z tymnie robi IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.03.06, 10:33
        ja takiego smsa dostalam chyba z 6-7 razy. z roznych numerow. oprocz nagrod
        ktore "wygralam" bylo tez cos o odbieraniu smsa mutlimedialnego. i tez byl blad
        ortograficzny w smsie. wprawdzie nie dalam sie oszukac, ale i tak bylo to
        denerwujace, jak co 2 dni dostawalam te glupoty....

i popieram stwierdzenia niektorych- wina to ERY ze nie zapewnila
        wystarczajacych zabezpieczen. w koncu co ich obchodzi ze ktos sie podszywa pod
        nich, skoro oni na tym ZARABIAJA?!??!!!!!!
    • Gość: janek Zgoda - Telesyf to jeden wielki syf :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:37
      Wprowadzają limity do internetu, a France Telecom u żabojadów oferuje również
      taryfy nielimitowane. Tylko oczywiście tu jest Polska i można Polaków robić w ch...
    • Gość: pomysł Ten numer IP: *.orange.pl 17.03.06, 11:05
      Rozumiem, że numer oszusta, który naciął redaktora GW jest prawdziwy: 698 951
      587. Ciekawe kto ma ten telefon. I jak zareaguje, jak się dowie, że jego numer
      jest dziś w Gazecie Wyborczej?
    • agunia_29 Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw 17.03.06, 11:36
      A ja też dostałam dwukrotnie smsa że z racji urodzin Ery i za to że jestem z
      nimi już 5 lat wysyłają mi 20 minut dodatkowych jeśli wyśle jednego smsa za
      1,20 brutto na nr XXX. Sprawdziłam to: zadzwoniłam do konsultanta Ery i była to
      prawda.Wysłałam smsa i rzeczywiście dostałam 20 dodatkowych minut na 2 m-ce.
      W takim razie jak odróżnić oszusta od tych co wysyłają prawdziwe konkursy i
      zgłoszenia. Myslę, że zadzwonić do swojego operatora i sprawdzić czy coś jest
      prawdziwe zanim się coś wysle. Jednym słowem najpierw mysleć potem robić.
      Pozdrawiam
    • Gość: A NIGDY nie odpowiadam na idiotyczne SMS IP: *.aster.pl 17.03.06, 11:56
      NIGDY nie odpowiadam na idiotyczne i nie wiem jak kuszące SMS-y,
      nawet jeśli pochodzą od operatora.
    • Gość: nikt-inny jak ukrócić fałszywe praktyki IP: 213.17.162.* 17.03.06, 12:35
      powinno się wysyłać nie jakiś tam nic niemówiący kod będący nr. telefonu tylko
      informacje typu: "doladuj20-606XXXXXXXX"
      to jest rozwiązanie chyba niegłupie?
      • Gość: karburatorek Jak ukrócić fałszywe praktyki. No jak?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:57
        Właśnie dostałem odpowiedź na moją reklamację w/s połączeń z numerem 0 400 ...
        Oczywiście odpowiedź jest odmowna.... Jakiś dowcipniś wykonał sobie na moje
        konto w ciągu 1 godziny pięćdziesiąt połączeń po 3,89 zł z Vatem 8-)
        Czyli ok. 200 zł. Ciekawe, bo akuratnie w tym czasie w mieszkaniu nikogo nie
        było. Miałem blokadę na numery "audiotele" (0 700, 0 400) ale uruchamianą z
        poziomu telefonu (poprzez kod) Oczywiście była w dziwny sposób akurat w tym
        momencie nieaktywna.
        • laureno Re: Jak ukrócić fałszywe praktyki. No jak?? 17.03.06, 14:51
          Widzę, że wszędzie węszysz spisek, ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
          A swoją drogą, od wyniku rozpatrzenia reklamacji możesz się zawsze odwołąć.
          Ja pisałem do Ery w tej samej sprawie 6 razy. Za szóstym poskutkowało.
          Ja odzyskałem część tego, co straciłem, a obyło się bez odwołanie do sądu itp.
          Wystarczy być upartym, zawziętym i nie dawać usługodawcy spokoju, to ustąpi.
    • Gość: max Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.06, 12:47
      Co do Ery, wystarczy, aby każde doładowanie konta było wcześniej potwierdzane
      przez Erę esem zwrotnym - przed dokonaniem tranzakcji.
      • Gość: kasia Re: UKE interweniuje w sprawie teleoszustw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 16:43
        Popieram. w momencie wysłania kodu operator powinien nam przysłać sms zwrotny,
        np:w tym momencie doładowujesz konto numerowi xxxxxxxxx,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka