Dodaj do ulubionych

Tanie gadanie, czyli telefon przez internet

IP: *.fiu.edu 29.05.06, 21:13
W USA i w Kanadzie do konca roku rozmowy przez Skype na dowolne telefony
(stacjonarne czy tez komorkowe) sa za darmo !!! Moze to w koncu zmusi TP SA i
innych operatorow w PRL bis do zmiany zlodziejskich cen na ich uslugi
Obserwuj wątek
    • silezius.monachijski skype to śmieć. SIP to jest przyszłość!!! 29.05.06, 21:22
      skype to pomyłka. Wersji na linuksa już nie rozwijają, telefonów nie ma (nie da
      się korzystać bez komputera), jest to nowa wersja monopolu - nie możemy sobie
      wybrać dostawcy!

Zdecydowanie polecam SIP. Telefonów już jest sporo - bardzo polecam Siemens C450IP.

Radzę szybko uciekać z TPSA, jeśli tylko mamy inny dostęp do internetu.
      • dan3iger Nieprawda że do Skype potrzeba stałego łącza ! 29.05.06, 22:19
        Nieprawda że do Skype potrzeba stałego łącza ! Z powodzeniem rozmawiałem przez
        Skype na dial-upie, zajmowało niewiele ponad 50% pasma które dawał mi modem.
        • silezius.monachijski ale to samo można powiedzieć o SIP 30.05.06, 09:06
          a z wielu względów jest znacznie lepsze. Brak monopolu, dostępny sprzęt
          (adapter, telefony), otwarty protokół, znacznie więcej oprogramowania - samych
          programów klienta już chyba z 10.
          • Gość: Gall Anonim Re: ale to samo można powiedzieć o SIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:25
            Zgadzam sie w 100% i polecam OpenWengo.

Natomist co do Skype to budzi on wiele watpliwosci - wspoldzieli lacze (a kto wie co wysyla?), szyfrowanie tez nie jest na najwyzszym posiomie o czym raportowala amerykanska NSA, dla ktorej to chyba zaleta nie wada. O innych rzeczach nie pisze, bo "wszystkie linie liczy sie na korzysc zawodnika", wiec nie bede rozpowszechnial plotek o botnetach.

A co do braku porzadnego klienta linuksowego to po prostu skandal.
            • centrolew Re: ale to samo można powiedzieć o SIP 30.05.06, 10:02
              Skype nie jest taki zły - ma dobrze dopracowany system redukcji echa, rozmowy
              konferencyjne, czat - ja z niego korzystam i jestem zadowolony. A do rozmów na
              telefony stacjonarne/komórkowe to polecam Tlenofon, ponieważ można podpisać
              umowę postpaid, dostać fakturę, nr stacjonarny itd.

Generelnie VoIP to przyszłość! :-)
              • frant3 Re: ale to samo można powiedzieć o SIP 30.05.06, 11:11
                Zgadzam się, że VoIP to przyszłość. VoIP plus telefon komórkowy - ten zestaw stopniowo wyprze klasyczną telefonię! Póki co ja mam telefon stacjonarny w TP i Neostradę, więc czy rozmawiam przez telefon stacjonarny, czy też nie rozmawiam wcale, to i tak płacę 50 zł za darmowe rozmowy (plus opłata za Neostradę). A skoro mam darmowe rozmowy za 50 zł, które trzeba wykorzystać, więc telefonu VOIP nie opłaca się zakładać.

--
                Frant - humor, satyra, krytka
                • Gość: Vniki Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Telnofon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:25
                  Straty jakie VoIP przynosi operatorom typu Tele2, Netia czy TP wywołały już
                  reakcję UKE
                  www.uke.gov.pl/urtip/index.jsp?place=Lead03_a&news_cat_id=168&news_id=1071&layout=3&page=text
                  Niech żyje wolny rynk wpływów dla urzędników!
                  Interesanci wszystkich krajów łączcie się!
                  • krasnov Rewolucja to dopiero będzie… 30.05.06, 12:13
                    jak używać VoIP będzie 20 mln Polaków i będą łącza niezależne od TePsy.
                  • Gość: Joh Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.chello.pl 30.05.06, 12:38
                    Gdybys lepiej znal rynek to bys wiedzial, ze od jakiegos czasu najwieksi
                    zagraniczni operatorzy laduja szmal w voip, wiec nie gadaj glupot. Jak to kotos
                    powiedzial - telefonia podzieli sie na tych, ktorzy zainwestuja w voip i tych,
                    ktorzy znikna z rynku.
                    • Gość: loger Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:09
                      chyba troche przesadzasz. Poza tym, takie firmy jak skype nie znikna, bo zbyt
                      duzy jest potencjal marki. Natomaist bardzo mozliwe jest, ze np. zostana
                      wykupione przez jakichs gigantycznych graczy rynkowych
                  • Gość: Easycall Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: 213.17.194.* 29.05.07, 18:38
                    To czego Doświadczyłem w EASYCALL przechodzi ludzkie pojęcie. ROZMÓWCA w 90% nie
                    słyszał mojego głosu choć, ja go słyszalem doskonale. Podobno mam za słabe
                    łącze. Hmmm, myślę sobie... skoro 1024/256M bit nie wystarcza do rozmowy... to
                    sprawdzę jakość rozmów z mojego serwera sieciowego na symetrycznym łączu 6/6 z
                    gwarancja pasma TOP NET Z NETII (administruje siecią osiedlową). Efekt ... ten
                    sam. Opisałem mój przypadek konsultantowi. Ten stwierdził, iż nie mogę
                    dysponować takim łączem i na pewno posiadam link o niedostatecznych parametrach!
                    Po wymianie 6 maili nadal nie mogę się dowiedzieć na jaki adres mam wysłać
                    oficjalną reklamację!

Reasumując ludzie nie dajcie sie robić w konia... EASYCALL = ODRADZAM!!! Szkoda
                    czasu i nerwów na 'tanie' rozmowy, których nie da się zrealizować! easycall.pl -
                    broń Boże!
                    • Gość: Anonimek2 Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.13, 12:08
                      No ja takich problemów nie miałem. Gadałem i to sporo, wszystko było zrozumiałe.
                      • Gość: Rodzik Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.13, 12:24
                        Zależy od internetu, nie od operatora :p no easy call jest dobry, na bramce hula aż miło. Ceny też dość niskie
                        • Gość: kuba Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.13, 11:21
                          u easy call zaletą jest stabilność, są już na rynku parę ładnych lat, więc jakość musi być dobra,skoro nadal mają tylu klientów.
                          • Gość: marek Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: 88.156.250.* 13.04.14, 11:39
                            Korzystam(prepaid) z easycal od początku istnienia tej firmy. Były problemy z konfiguracją,łącznością ,kodekami. Z tymi wszystkimi problemami się męczyłem do czasu gdy u dostawcy internetu podwyższyłem prędkość z 256 kb do 1 mb, obecnie 20mb. Te wszystkie problemy zniknęły. teraz korzystam z easycal w tablecie,komórce i na PC Obojętnie czy to wifi ,karta sim czy też internet stacjonarny.
                            • Gość: bizon Re: Bliski koniec VoIP w tym Skype, EasyCall, Tel IP: *.hartvoorinternetvrijheid.nl 24.10.15, 23:20
                              Na pewno jakość internetu ma znaczenie na połączenie easycallowe.
            • Gość: aw_vega Re: ale to samo można powiedzieć o SIP IP: 213.208.66.* 30.05.06, 13:45
              Dodam jeszcze tylko ze wersja pod mac osx jest biedna i bardzo zapozniona w
              stosunku do windows. Wydaje mi sie ze to zwykle niedbalstwo ze strony skypa i
              chyba przestane korzystac ze skypeout. pozdrawiam
      • memhos Re: skype to śmieć. 30.05.06, 09:45
        A mozesz to jakos udowodnic? Mam Skype, rozmawiam za grosze z calym swiatem,
        mozna do mnie dzwonic z telefonow stacjonarnych i komorkowych.
        Wiecej nie potrzebuje. Chce wiecej takich smieci :-)
        • Gość: /dev/lepper już się robi IP: *.jjs.pl 30.05.06, 09:52
          -chcę odbierać rozmowy nie mając włączonego komputera. VoIP pozwala mi korzystać
          z normalnego aparatu.

-chcę mieć swobodę wyboru dostawcy. Wtedy są lepsze ceny, być może do niektórych
          jest lepsza jakość połączenia.

-skype (o ile wiem) nie wystawia faktur - ważne gdy ktoś ich potrzebuje

-skype jest dostępny tylko na windows. W ogóle złe podejście - jest tylko jeden
          klient, jeden dostawca.

Nie neguję, że skype odegrał bardzo ważną rolę, ale jego czas minął, a 4 mld $
          też zarobić pozwolił.

• qawsedrftg Re: już się robi 30.05.06, 10:11
            i jeszcze:

-niewykorzystane wpłaty w skype się przedatowują - w actio.pl nie

-ze względu na otwarty protokół łatwiej będzie dodać VoIP do komórek, a ponieważ
            w miastach coraz bardziej powszechny jest WiFi/WiMAX, umożliwi to darmowe/tanie
            rozmawianie z komórek.

-znacznie, znacznie tańszy jest numer telefoniczny call-in - w skype to chyba
            120 złotych rocznie, a np. w actio.pl za darmo! I można wybrać znacznie więcej
            stref.
            • hera9 Re: już się robi 30.05.06, 12:58
              w Eterii,tez nie ma limitu czasu
              • lwaw Eteria - najlepsza cena ale beznadziejna jakość. 30.05.06, 14:45
                hera9 napisała:

> w Eterii,tez nie ma limitu czasu

Nie polecam.
          • memhos Re: już się robi 30.05.06, 10:33
            Wlasnie o ostatni punkt mi chodzi. Mozemy dyskutowac na temat tego
            czy Skype jest najlepszym dzis rozwiazaniem, ale nazwanie go smieciem
            wydaje mi sie przesada.
            To tak jakby o IRC mowic per "smiec" bo nie ma videokonferencji w nim :-)
          • Gość: grzechu Re: już się robi IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.06, 10:54
            > -chcę odbierać rozmowy nie mając włączonego komputera. VoIP pozwala mi
            korzystać z normalnego aparatu.

To jest faktycznie wada ale są już urządzenia pozwalające korzytsać ze Skype bez
            komputera, np telefony wi-fi (Netgear), poza tym jest kupa telefonów
            bezprzewodowych USB (Philips VoIP 321) które pozwalają rozmwaiać z dala od
            komputera. Bramki takie jak do VoIP tez prędzej czy późnieju się pojawią.
            >
            > -chcę mieć swobodę wyboru dostawcy. Wtedy są lepsze ceny, być może do
            niektórych jest lepsza jakość połączenia.

połączenia między użytkownikami Skype są w ogóle za darmo, ciężko o lepszą cenę.
            A jakość rewelacyjna. Połączenia do sieci stacdjonarnych tez sa tanie a zresztą
            mowimy tu o różnicach na poziomie 1 grosza - nie wiem ile byś musiał gadać,
            żebyś przeplacił.
            >
            > -skype (o ile wiem) nie wystawia faktur - ważne gdy ktoś ich potrzebuje

Wystawia - tyle że z Luksemburga. Można zaksięgowac tylko VAT-u się nie odliczy.
            >
            > -skype jest dostępny tylko na windows. W ogóle złe podejście - jest tylko jeden
            > klient, jeden dostawca.

Przecież jest Skype dla Linuxa, dla Maca i dla Pocket PC.

> Nie neguję, że skype odegrał bardzo ważną rolę, ale jego czas minął, a 4 mld $
            > też zarobić pozwolił.

W Skype masz sporo funkcji nie dostępnych w zwykłych voipach: czat, konferencje,
            wideorozmowy...
            • Gość: głuchy telefon Re: już się robi IP: *.jjs.pl 30.05.06, 11:08

> poza tym jest kupa telefonów
              > bezprzewodowych USB (Philips VoIP 321) które pozwalają rozmwaiać z dala od
              > komputera. Bramki takie jak do VoIP tez prędzej czy późnieju się pojawią.

to zależy od tego czy ebay będzie sprzedawać protokół. Poza tym będą droższe i
              łatwiej będzie je unieszkodliwić - np. gdyby telekomy doszły do wniosku że tak
              dla nich lepiej. NIe wiem czy tak się nie dzieje.

> połączenia między użytkownikami Skype są w ogóle za darmo,

tak samo jest w VoIP!!!

> mowimy tu o różnicach na poziomie 1 grosza - nie wiem ile byś musiał gadać,
              > żebyś przeplacił.

nieprawda, różnice są spore - w VoIP są np. operatorzy wyraźnie preferujący
              zagranicę, co niekiedy może być istotne.

> Wystawia - tyle że z Luksemburga. Można zaksięgowac tylko VAT-u się nie >odliczy

i to jest gorsze niż voip.

> Przecież jest Skype dla Linuxa, dla Maca i dla Pocket PC.

od kiedy ebay wykupił skype, rozwój tych aplikacji został praktycznie
              wstrzymany. Wersja na linuksa ma poważny błąd, którego nie mogą usunąć już od
              ponad roku.

• Gość: aw_vega Re: już się robi IP: 213.208.66.* 30.05.06, 13:54
                > od kiedy ebay wykupił skype, rozwój tych aplikacji został praktycznie
                > wstrzymany. Wersja na linuksa ma poważny błąd, którego nie mogą usunąć już od
                > ponad roku.

To prawda. Wersja na osx tez jest kiepska i ciagle z fatalnymi bledami, dopiero
                stosunkowo niedawno udalo im sie polepszyc jakosc rozmow. Pomine juz to ze nie
                ma przesylu obrazu (i raczej chyba nie bedzie przez kolejnych kilka miesiecy).
          • Gość: orange Re: już się robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 13:25
            kto ci to powiedzial, ze skype jest tylko na windows???
            www.skype.com/download/
            • qawsedrftg wersja na linuksa nie jest rozwijana 30.05.06, 14:34
              od kiedy ebay wykupił skype. Wiem, że jest takowa, używam jej, ale poczytaj na
              forum skypa, co się tam dzieje. Poważne błędy nie są usuwane.
          • Gość: aw_vega Re: już się robi IP: 213.208.66.* 30.05.06, 13:48
            > -skype (o ile wiem) nie wystawia faktur - ważne gdy ktoś ich potrzebuje

Niestety mylisz sie, wystawia.
      • Gość: SKRABE Re: skype to śmieć. SIP to jest przyszłość!!! IP: *.wiz.com.pl 30.05.06, 13:00
        Popieram uciekajmy z TPSA.
        • lwaw Popieram. Ucieczka z TelekomunyP S.A. popłaca. 30.05.06, 15:00
          Są operatorzy SIP, którzy oferują numer stacionarny za grosze (EasyCall,
          DigiTel) lub nawet za darmo (Actio).
          Ilę mogę obecnie dzwonić np. za granicę (9gr/min) za kwote ok. 30 zł abonamentu
          (czytaj: haraczu) socjalnego? Odpowiedź: ok. 6 godzin!
          Jestem od 2-ch miesięcy wolny od TP S.A. Żadnej łezki nie uronię :-)
      • Gość: Edmundo el Faj'ans Re: skype to śmieć. SIP to jest przyszłość!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:22
        Mam dostęp do internetu od TP i nie widzę żadnego sensownego, pewnego operatora.
        Czytałem ulotki jakiejś firmy, ale:
        1. warunki korzystania i pomysły adminów były tak absurdalne, że wątpię w ich
        umiejętności
        2. strona internetowa, czyli wizytówka firmy, wyglądała jak zadanie domowe
        gimnazjalisty wykonane we FrontPage.
      • Gość: Koztaz Re: skype to śmieć. SIP to jest przyszłość!!! IP: *.chello.pl 16.01.07, 11:19
        zdecydowanie tak, SIP to dobre rozwiazanie, uslugodawcow jest coraz wiecej, ja
        uzywam www.fonea.pl/ i pozwolilo mi to wyraznie obnizyc koszty rozmow,
        polecam
    • michaczu Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 29.05.06, 22:05
      a ja uzywam i jestem bardzo zadowolony z tego operatora
      www.voipcheap.com/en/index.html z telefonem sip i jestem bardzo
      zadowolony. Poalczenia daramowe do sieci stacjonarnych w kilkudziesiecu krajach
      swiata, wlasny numer zewnetrzny i wszystko za 40 zl na cztery miesiace :)
      • michaczu Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 29.05.06, 22:06
        a zapomnialem dodac rowniez darmowe polaczenia na telefony operatorow
        stacjonarnych w Polsce :)
        • lwaw Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 30.05.06, 15:03
          Możesz napisać, jaka jakość (echo, opóźnienia, szumy itp.)?
      • Gość: ja_pa Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:27
        jeden problem: system windoz
      • prorock Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 30.05.06, 17:42
        Nie oferują numerów w Polsce.
    • Gość: am Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.icpnet.pl 30.05.06, 01:31
      tutaj
    • Gość: Owijakwbawelne Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 30.05.06, 01:33
      A moja babuszka nie ma zimnej wody !
      Ale i tak kochamy Bedzia16.
    • Gość: LMB Co z tego? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.05.06, 07:59
      > W USA i w Kanadzie do konca roku rozmowy przez Skype na dowolne telefony
      > (stacjonarne czy tez komorkowe) sa za darmo !!! Moze to w koncu zmusi TP SA i
      > innych operatorow w PRL bis do zmiany zlodziejskich cen na ich uslugi

Co ma piernik do wiatraka - czy darmowe rozmowy w Skype do USA i Kanady zmusiły
      miejscowych operatorów do obniżenia cen, które mają najwyższe na świecie? [1]

Poza tym VoIP to także szukanie idiotów - moja firma internetowa (ISP) przysłała
      mi ofertę, która jest ponad dwukrotnie droższa w połączenaich międzynarodowych
      od Tele2, a w lokalnych w tej samej cenie.

źródło:
      [1] badania OECD, zawierają porównania cen abonentu i połączeń dla ludności i
      biznesu
    • Gość: Madzia Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: 141.30.29.* 30.05.06, 08:57
      ostanio dostalam od znajomego tanszy program od skpy. nazywa sie VoipStunt
      sprawdzcie
      • Gość: Maciej Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.router.uk.clara.net 30.05.06, 10:27
        Osobiscie uwazam, ze VoipStunt przycial w ****. Najpierw Polska byla w promocji
        darmowych rozmow (w tabelce, jak i w newsach). Trzeba bylo zaplacic depozyt 10
        EUR. Nagle ktoregos pieknego dnia podczas rozmowy na lokalny krajowy, zaczelo
        mnie kasowac. Okazalo sie, ze Polska zniknela ze wszystkich list... Teraz z
        kolei wprowadzili tylko 300 min/tydzien. Mogliby chociaz jakis regulamin do
        tego zrobic. Najsmieszniejsze jest to, ze np. InternetCalls i pewnie wspomniany
        wczesniej VoipCheap korzystaja z tej samej bazy kontaktow, czyli pewnie to ta
        sama firma. Ciekawe kiedy z pozostalych list zniknie Polska :).
        • lwaw Masz rację. 30.05.06, 16:50
          To ta sama firma w "różnych szatach". Cena super, ale jakość pozostawia wiele do
          życzenia. Zwłaszcza na tel. stacjonarne na prowincji. Czasem lepiej dopłacić
          (Actio, Skype), niż męczyć się z "nasłuchiwaniem" rozmówcy w stylu
          krótkofalowców :-)
          Jednak jeśli komuś ta "jakość" odpowiada (można za darmo wypróbować!), to można
          polecić w takiej cenie (za wyjątkiem VoipStunt), tzn. za 40zł na cztery miesiące
          - to praktycznie bez ograniczeń...

VoipStunt is a service from...
          VoipCheap is a service from...
          WebCallDirect is a service from...
          SparVoip ist ein Angebot von...
          Internetcalls is a service from...
          VOIP Buster is a service from...
          SIP Discount is a service from...

Betamax GmbH & Co KG
          Im Mediapark 8
          50670 Köln

Tyle znalazłem.

Ta sama baza, bo gdy zarejestrujesz się w jednym serwisie, to ten login w drugim
          będzie _zawsze_ zajęty.
    • Gość: kol.de Re: njaszybsze lacza 512 kbs IP: *.infonet.ee / *.infonet.ee 30.05.06, 09:00
      w polsce najszybsze lacza sa 512 kbs?? buehehe, ja myslalem zu wolniejszych niz
      512 kbs juz nie ma
    • Gość: neverhood Telecomy mogą blokować? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.06, 09:16
      Teoretycznie możliwa jest sytuacja, że właściciele infrastruktury będą mogli
      mieć wpływ na to czy działa u nas jakiś pakiet i jak działa ten pakiet... Wiem,
      że China Telecom już podejmuje kroki w celu ograniczenia "samowoli" rozmów VoIP.
      W zamian duże telecomy same przejdą na usługi VoIP i będą starały się stopniowo
      obniżać cenę.
      Kolejne zjawisko, to możliwy spam VoIP... np. telefony z reklamami jakiejś
      usługi prezentowane przez automatyczny serwis.
      A Skype... no cóż - jak będzie stabilny na Linuxie to pogadam.
      • Gość: /dev/lepper nie czekaj, skype do śmietnika wrzuć! IP: *.jjs.pl 30.05.06, 09:21
        > Kolejne zjawisko, to możliwy spam VoIP... np. telefony z reklamami jakiejś
        > usługi prezentowane przez automatyczny serwis.

a na tepsiany telefon, gdy jeszcze go miałem, bez przerwy jakieś spamy
        przychodziły. W VoIP łatwiej blokować.

> A Skype... no cóż - jak będzie stabilny na Linuxie to pogadam.

Nie będzie, zaszkodziło mu wykupienie przez yebaja. Ale tyle fajnych klientów
        VoIP jest! ekiga, twinkle, x-lite.
        • Gość: beret_moherowy Re: nie czekaj, skype do śmietnika wrzuć! IP: *.fcc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:45
          Hola z wyrzucaniem, fakt ,że Skype nie jest dla osób które chcą naprawde
          korzystać z VoIP ale do rozpoczęcia całkiem dobry prosty i stabilny ,jeszcze
          prostszy jest easyCall ale jakość dżwięku przy wolniejszych łączaczach jest zła.
          SIPa bym nie radził chyba tylko dla zapalenców ,korzystałem już z szesciu
          operatorów VoIP i tylko ten jeden wymagał czytania helpu.
    • Gość: meff Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.chello.pl 30.05.06, 09:18
      Skype jest beznadziejny - wszystko na software a można mieć eleganckie i
      wygodne rozwiązanie w oparciu o bramkę voip albo telefon IP wystarczy trochę
      poczytać np tu www.baltmedia.pl albo tu www.voip.org.pl
    • Gość: kravietz cała telefonia na IP - da się i działa IP: *.local / *.chello.pl 30.05.06, 09:26
      A ja sobie postawiłem całą telefonię na VoIP w domu i jestem b. zadowolony. Do
      Rosji i paru innych krajó w ogóle dzwonię za darmo.
      Opis: ipsec.pl/pk/index.php?title=VoIP_w_domu

• slawinek Brawo Lech :) jeszcze jest wengo,ineen i też VIDEO 30.05.06, 09:31
      Polecam
    • Gość: dfg Szajs - bo nie chodzi pod win 98 :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:34
      -
      • Gość: gość Re: Szajs - bo nie chodzi pod win 98 :( IP: *.rmf.polsl.pl 30.05.06, 13:46
        Działa, działa, w skype piszą że nie działa, ale działa, nie działa tylko
        połączenie wideo
    • slawinek z voipdiscount mozna za free1min podzwonic na tpsa 30.05.06, 09:36
      nić na stacjonarne.no i oczywiście miedzy kompami także
      www.voipdiscount.com/en/free.html
    • Gość: max Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.dialup.fu-berlin.de 30.05.06, 09:52
      slyszalem ze TPSA che zablokowac porty dostepu czy protokoly (nie jestem tu
      akurat kompetentny) w taki sposob ze uslugi rozmow przez internet jak skype nie
      beda mozliwe. cos takiego istnieje np. w w ielu sieciach komorkowych, ktore
      oferuja staly dostep do internetu przez UMTS dla laptopo. nie mozna w nich
      rozmawiac przez skype - kto by wtedy rozmawial przez komorki majac mozliwosc
      zadzwonienia na dwa centy!!!
      Swoja dorga, to zalosne jakich metod chwyta sie TPSA, ale widocznie nie
      pozostaje jej nic innego. przegrywa na kazdym polu walki. mam jednak nadzieje ze
      wolny rynek, internauci jak i odpowiednie powolona do tego instytucje nie
      pozwola by TPSA dalej bawila sie w monopoliste!
    • Gość: bartekc Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.wroclaw.mm.pl 30.05.06, 10:02
      A ja korzystam z programu InternetCalls. Zapłaciłem 10 euro i przez 4 miesiace
      dzwonie za darmo na telefony stacjonarne do ponad 60 krajow na swiecie w tym
      Polska, a na dodatek do USA, Kanady i Rosji za darmo dzwonie jeszcze na komórki.
      To co jest jeszcze dobre, ze ten abonament 10 euro moge wykorzystac na
      dzwonienie np. na polskie komorki lub na wysylanie sms-ow. Naprawde polecam.
      • mozdzins Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 30.05.06, 10:09
        Polecam bramkę Linksys PAP2 lub PAP2T. Dwa nizalezne numery telefonów obsługa
        protokołu G729 np. www.televoice.pl daje darmowy numer telefonu i konto bez
        limitu ważności.
    • Gość: preemption VoIP czy P2P? IP: *.ipt.aol.com 30.05.06, 10:23
      Z tego, co czytałem w Internecie, to podczas rozmowy przez komunikator Skype
      korzysta się z technologii P2P, a z technologii VoIP, korzysta się wtedy, gdy
      dzwoni się ze Skype'a na telefon stacjonarny lub komórkowy.
      Jestem humanistą. Jeśli się mylę, to proszę wyprowadzić mnie z błędu :-).
      • Gość: Adomas Re: VoIP czy P2P? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:37
        W skype jest voip over p2p ściśle mówiąc. p2p jest w ich przypadku warstwe niżej
        niż VoIP.
        p2p wspomaga voip, rozładowując obciążenie sieci i ustanawiając połączenie
        między dwoma komputerami bezpośrednio. p2p to umowana nazwa na zasadę działania
        pewnych programów (peer to peer czyli komputer do komputera - bez serwera
        pomiędzy) a VoIP to nazwa na protokół przesyłania głosu przez internet.
    • mr.yez Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet 30.05.06, 10:25
      A ja nie lubię rozmawiać przez telefon. Owszem, załatwić jakąś sprawę, szybko, konkretnie - to tak. Ale żeby gadać godzinami, to nigdy w życiu.

Mam stałe łącze od sześciu lat, a rozmów przez VoIP wykonałem może kilkanaście. Dużo wygodniejszy jest komunikator internetowy. A do rozmów - komórka.

Nie żebym miał coś przeciwko VoIP. Jeśli ludziom to się podoba, to proszę bardzo. Dla mnie to w ogóle atrakcyjne nie jest. Niepotrzebne, sprawdzałem :-)
    • Gość: Jogurt Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.06, 10:29
      Zgodzę się z Tobą, ze jest za darmo ale jest to część ogromnej kampanii
      reklamowo promocyjnej i będą one w późniejszym czasie płatne. Oczywiście z
      punktu widzenia użytkownika końcowego im więcej taki ofert tym lepiej :)
      • Gość: Skyddad Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.fornfyndet.se 30.05.06, 10:51
        W Szwecji np.Uniwersytet uzywa "Skypu" nawet w wewnetrznej telefoni nie mowiac
        o wyjsciu "na " miasto i zagranice.Coraz wiecej firm juz dawno sie przerzucilo
        na Skype. Prywatnie nasze rachunki domowe spadly do minimum .Wszyscy nasi
        znajomi sa zalogowani na Skypie prawie na wszystkich kontynentach takze sie
        rozmawia za (friko).Z konta leci tylko wtedy jak sie dzwoni do stacjonarnego
        telefonu lub mobila.
        Pzdr.Sky
    • Gość: waldek z bytomia Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.interpc.pl 30.05.06, 10:47
      ja też rozmawiam z kolegą z Australii i chwalę sobie SKYPE!!!
    • kravietz3 Postawiłem cały telefon na VoIP... i działa 30.05.06, 10:50
      A ja sobie postawiłem całą telefonię na VoIP w domu i jestem b. zadowolony. Do
      Rosji i paru innych krajó w ogóle dzwonię za darmo.

Opis: ipsec.pl/pk/index.php?title=VoIP_w_domu

A co do Skype to pisałem na ten temat tutaj:

security.computerworld.pl/news/92355.html
      I więcej Skype nie włączam, zwłaszcza że ostatnio pojawiło się parę nowych dziur
      w samym Skype.
      • Gość: dziury Czy w Skype naprawde są dziury? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.06, 12:49
        Czy ktoś może podać jakieś konkrety, oza tym, że 'W Skype są dziury'?
        • kravietz3 Re: Czy w Skype naprawde są dziury? 30.05.06, 18:10
          secunia.com/product/7268/

Skype URL Handling File Disclosure Vulnerability
          Vendor Patch. Secunia Advisory 1 of 1 in 2006
          Release Date:
          2006-05-19
          • Gość: dziury Re: Czy w Skype naprawde są dziury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:15
            No ale co ty tu pokazales? Ze była jedna dziura, mało groźna i do tego
            załatana? W poprzednim postingu pisałeś, że ostatnio pokazło się kilka nowych
            dziur, myślałem że piszesz w oparciu o fakty...

Tak dla porównania zobacz Operę i Firefoxa ile tam jest dziur i to
            niezałatanych.
            secunia.com/product/4227/
            secunia.com/product/4932/
    • Gość: jdf_telereduktor Redukcja kosztów rozmów telefonicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:01
      Doradzamy w kwestii wyboru operatora telekomunikacyjnego (stacjonarne i VOIP)
      na podstawie analizy Twoich rachunków. Mamy ogromne doświadczenie i pełny
      przegląd oferty wszsytkich operatorów. jdf@aster.pl 660 936 533
    • Gość: stasiu Skype - czystosc dzwieku IP: 193.128.25.* 30.05.06, 11:01
      Przy pierwszym kontakcie ze Skype to, co mnie powalilo na kolana to byla jakosc
      dzwieku. Super klarowny, nieosiagalny przy uzyciu normalnego telefonu. Wrazenie
      jakby rozmawiac z kims nieomalze 'na zywo' (Skype - Skype). Tradycyjne telefony
      (i oczywiscie wszystkie centrale i bramki pomiedzy) przepuszczaja bardzo waskie
      pasmo 300 - 3000Hz w wyniku czego np. wypowiadane litery 'f' i 's' brzmia tak
      samo... Skype ma pasmo 50-8000Hz.
      Nie korzystalem nigdy z SIPa ale podejrzewam ze podlaczenie zwyklego telefonu
      przez bramke od razu na wstepie odcina 300-3000 albo cos w poblizu, bo takie
      filtry maja zwykle aparaty telefoniczne. Sam protokol SIP jest przystosowany do
      50-7000Hz.
    • Gość: dzwoniacz Od miesiuęcy dzwonię przez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:20
      www.easycall.pl/
      tanio bez awarii serwerów. Skype jest nieco niejasne. Nie wiadomo kto co i
      gdzie. Nie ma faktur, protokoły jakieś dziwne. Szczerze odradzam.
    • Gość: Magda Re: Tanie gadanie, czyli telefon przez internet IP: *.clarendongroup.com 30.05.06, 11:28
      Rozmowy przez Web Messengera (ktory wchodzi w sklad pakietu Microsoftu) sa za
      darmo - dlaczego wszyscy placa za Skypa???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka