Dodaj do ulubionych

skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j"

02.11.09, 19:07
w powiecie Kostopol na Wołyniu zdarzały się wsie lub kolonie gdzie
połowę mieszkańców stanowili Kuriaci tak n.p. było w Rudni
Pohorełowskiej gdzie mieszkał mój stryj Czesław Kuriata syn
Floriana. Kuriaci o których co kolwiek wiem pochodzą z Wołynia,
próbuję dociec skąd tam się wzieli, słyszałem różne opowieści
czasami zbyt fantazyjne by powtarzać. w Kraju widać nas coraz
więcej, może coś nas łączy, dowiedzmy się. Kurjata to nie jest
pospolte nazwisko. androsak@interia.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: andros Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.09, 09:53
      nie wykluczone, że protoplastą rodu Kuriatów /Kurjatów/ był Kurjta.
      nazwisko to pojawiało się na Wołyniu w okolicach miasta Ostróg w
      Nowym Mieście. niestety tylko tyle
    • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 16.11.09, 10:13
      to ciekawe, że wg. moich bardzo pobieżnych dociekań nazwisko
      Kuriata /Kurjata/ pojawia się w Polsce do 1943r głównie na Wołyniu w
      powiecie Kostopol w Rudni Pohorełowskiej x26, Rudni Potasznia x6,
      Adamówka x4, Huta Bystrzycka x3. można snuć nieśmiałą hipotezę, że
      liczni dziś w Kraju Kuriaci /Kurjaci/ pochodzą stamtąd a skąd tam
      się wzieli?
      • Gość: ola Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 08.12.09, 17:06
        nazwisko Kurjata czy też Kuriata stało się w Polsce dość popularne,
        prawie wszyscy pochodzimy z tamtąd - czy nikt nic nie wie, czy nie
        są znane jakieś przekazy ustne lub dokumenty. podzielmy się wiedzą.
        • Gość: elma Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.ds3.agh.edu.pl 12.12.09, 20:31
          Moja babcia (z domu Kuriata) wspominała, iż nazwisko/rodzina wywodzi
          się z Węgier. Niestety nie wiem ile jest w tym prawdy :)
          • Gość: androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.09, 18:38
            elmo jeżeli Twoja babcia żyje to spróbuj z nią porozmawiać a może są
            jakieś stare dokumenty. to, że kuriaci pojawili się gdzieś z Węgier,
            Grecji czy pł Afryki potwierdz się w wielu przekazach. pozdrowienia
    • Gość: ela.kuriata@onet.e Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.connect.netcom.no 11.01.10, 23:52
      Witam.Mój dziadek-Stanisław Kuriata- urodził się w powiecie Kostopol.Wsi nie
      pamiętam, ale jest w dokumentach.Jego rodzicami byli Julian i Elżbieta.Miał
      dziesięcioro rodzeństwa.Na pewno brata Jana, którego poznałam.Mieszkał w
      Gdańsku.Podobno jego synowie są tam lekarzami.W opowieściach mojej babci
      pojawiało się też imię Florian.Mój brat stryjeczny jest Kurjata-to zwykła
      pomyłka urzędników.Chętnie poznam hipotezy na temat pochodzenia rodu Kuriatów.
      Pozdrawiam. Elżbieta Kuriata-Nowak (ela.kuriata@onet.eu)
      • Gość: Androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 12.01.10, 23:52
        wygląda na to że pochodzimy z tej samej parafi. Historia rodu jest
        ciekawa niestety póżno zacząłem dociekać, ci co mogli coś powiedzieć
        już nie żyją. Kuriaci beż wątpienia wywodzą się z Wołynia, powiatu
        Kostopol. w Rudni Pogorełowskiej mieszkało 26 rodzin o tym nazwisku.
        oprócz Kuriatów liczne były w powiecie Kostopol rodziny Bagińskich,
        Maligrandów, Żygadło. Po wojnie Kuriaci rozproszyli się po Polsce i
        jest juz sporo, jesteśmy widoczni. Pisownia nazwiska przez "i"
        czy "j" to tylko przypadek. mój ojciec Julian pisał się przez "j" a
        jego brat Czesław przez "i". piszę to na forum publicznym bo może
        ktoś do nas dołącz. trochę można znależć w googlach. pozdrawiam
        • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 29.01.10, 17:28
          moze ktoś znał Kuriatowiczów pochodzących z Litwy?
          • Gość: ania Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.10, 18:51
            podobno do 1945 roku żylismy wszyscy na Wołyniu i było nas około 700
            osób o tym nazwisku dziś w Polsce i po świecie jest nas około 300
            tysięcy. jest nas dużo i chyba warto dociekac skąd przyszlismy
            • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.10, 19:35
              podobno pierwsi Kuriaci wraz z Zygadłami pojawili sie na Wołyniu w 18 wieku, w
              Koziarniku Chotańskim i Koziarniku Chołopskim czy ktoś może wie więcej niż ta
              krótka notatka w Googlach?
              • Gość: ursa Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.10, 16:45
                podobno urząd stanu cywilnego w Łodzi dysponuje aktami osób z Wołynia
                • Gość: natix88 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 16:59
                  Mój ojciec nazywa sie Stanisław Kuriata, jego brat pisał się
                  Kurjata. zaś mój dziadek o ile pamiętam nazywł sie Wacław Kurjata,
                  ale nie wiem skąd pochodził niestety.
                  • Gość: andros Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.10, 22:38
                    pisownie nazwiska często zmieniali gorliwi urzędnicy, przekonani, że
                    po "r" pisze,się zawsze "i". tak jest tylko nie dotyczy nazwisk.
                    nazywam się Kurjata i jestem przekonany, że wszyscy pochodzimy z
                    Wołynia a wcześniej to z Litwy lub basenu morza Śródziemnego.
                    hipotezy trochę się różnią. warto poszperać. pozdrawiam
                    • Gość: ewa Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 18.05.10, 16:54
                      podobno Kuriaci przywędrowali z Litwy w XVIII wieku i osiedli na
                      Wołyniu w Koziarniku Chotyńskim - czy to tylko hipoteza, czy są
                      jakieś dokumenty. będę zobowiązana, pozdrawiam wszystkich Kuriatów i
                      Kurjatów
                      • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 18.07.10, 11:04
                        nasi protoplaści walczyli pod Grunwaldem? możliwe. jeżeli hipoteza ,
                        że Kuriaci wywodzą się od Koriata Giedymowicza jest faktem to pewnie
                        tak było. może jakiś współczesny Kuriata lub Kurjata spróbuje
                        dowieść tej hipotezy
                        • Gość: beł-kot Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 26.07.10, 23:46
                          dobra wiadomość. założymy stowarzyszenie rodzin grunwaldzkich.
                          podobne organizacje w 3 RP doskonale prosperują
                      • Gość: Karisia Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.pools.arcor-ip.net 08.02.13, 15:34
                        a to ciekawe, moja mama(Maria Kuriata, corka Stanislawy z d.Dabrowska i Michala Kuriaty)urodzila sie wlasnie w Koziarniku, na Wolyniu.Pozdrawiam bliskich i dalekich krewnych.Karina
                  • Gość: zofia Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.cdma.centertel.pl 01.04.11, 19:57
                    Mojej mamy tata nazywał się Wacław Kuriata, urodziła sie w miejscowości Woronucha na Wołyniu, miała dwóch starszych braci jeden Mieczysław i Tadeusz i młodszego Stanisława, wiem że mieczysław mieszkał w Olszynie jego żona miała na Zofia i maiałcóreczkę Elżbiete chciałabym ich odnaleśc może coś wiesz?
                    • sibeliuss Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 21.12.12, 12:02
                      Znam Kuriatów z Woronuchy (Woronówki) gmina Ludwipol, powiat Kostopol. Obecnie cała rodzina mieszka w Świdnicy Polskiej gmina Kostomłoty.
                    • Gość: bliski Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.13, 14:46
                      Witam mam wiadomości a nawet jestem spokrewniona z wujkiem Mietkiem i Tadkiem,oprucz nich jest jeszcze moja mama,pozdrawiam Grazyna
                      • Gość: olo Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.wroclaw.mm.pl 29.12.13, 15:19
                        Witam wszystkich. W mojej rodzinie bardzo wiele osób nosi to szacowne i zacne nazwisko. Jedna jedyna zakała rodziny jaką znam to komunistyczny nieuk generał Jan Kuriata. I srał go pies !
                        • Gość: danuta Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.31.30.123.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.01.14, 21:07
                          olo ,,czy czasem sie niepomyliles -
                        • vikakaro65 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 24.03.14, 19:08
                          hallo pochodze z domu kuriatow moj ojciec urodzil sie w potaszni na wolyniu jusz dlugo nie zyje ale pamietam z opowiesci ze pasl swinki z janem kuriatom ktory byl jego kuzynem no cusz nigdy nie mialam przyjemnosci poznac "wojka" :-)
              • Gość: Joanna Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.opera-mini.net 21.01.14, 00:23
                Witam. Moi dziadkowie pochodzą z Wołynia. A konkretnie dziadek Marian Żygadło z Koziarnika Chotyńskiego a nie chotańskiego. Mieszkał tam z rodzicami w pierwszym domu. Z tego co wiem to w rodzinie przeważało nazwisko Żygadło, Rudnicki oraz od strony babci Kuriata,Boczkowski, Chomicz. Pozdrawiam
          • Gość: Koriata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.chello.pl 17.08.10, 21:01
            Dokładnie to Korjatowiczów/ Koryatowiczów- rodzina książąt litewskich, którzy
            osiedli i rozwinęli Kamieniec Podolski. Z tego co wiem od pradziadka, jeszcze
            tam mieszkał i nosił nazwisko Koriata, po I wojnie rodzina przeniosła się na
            zachód i nazwisko zostało zmienione (wynik błędnej pisowni)na Kuriata, później
            Kuriata/Kurjata. W rodzinie mam również Kurcewiczów (radze ich również sprawdzić
            z ciekawości);)

cyt. "Koriatowicz, ich protoplastą był Korjat książę podolski, syn w. księcia
            Gedymina; wygaśli już na początku XV stulecia, wywodzi się jednak od nich
            rodzina istniejąca dotychczas ks. Koriatowiczów-Kurcewiczów."
            • Gość: helena Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 178.56.217.* 04.01.11, 02:13
              Polecam Ksiązkę autorstwa Prof. Jana Tegowskiego pod tytułem Pierwsze pokolenia Gedyminowiczów . a Tak nawiasem nazwisko występowało w brzmieniu Koryat , Korjat Koriat
    • markur1978 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 07.08.10, 22:38
      WITAM.
      NAZYWAM SIE MAREK KURIATA MÓJ OJCIEC URODZIŁ SIE W WORONÓWCE W 1943 ROKU.
      POSZUKUJĘ OSÓB KTÓRE WIĘCEJ WIEDZĄ O NASZYM KURIATOWSKIM POCHODZENIU. O LITWIE
      JUŻ SŁYSZAŁEM ALE MA KTOŚ JAKIEŚ FAKTY, PAPIERY NA POTWIERDZENIE TEJ TEZY.
      CZEKAM NA COKOLWIEK CO MOŻE MI POMÓC. DZIĘKI MÓJ EMAIL TO markur9@o2.pl
      POZDRAWIAM WSZYSTKICH KURIATKÓW
      • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 11.08.10, 10:27
        słyszałem, że archiwum w Łodzi gromadzi wszystkie ocalałe dokumnty
        dawnych kresów - apeluję więc do K-K mieszkańców Łodzi, poszperajcie
        w dokumentach i napiszcie na forum a jeżeli coś ciekawego to może na
        specjalnej stronie. do dzieła. pozdrawiam
        • Gość: na apel franka Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 22.09.10, 16:34
          Kurj/i/atów jest już b. dużo, podobno ca 300 tyś, jeżeli czyjś pradziad nie pochodzi z Wołynia to ja ateista jestem ksiądz warto więc wspólnie poszperać w naszej przeszłości
        • Gość: Jan Kuriata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.31.36.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.12.12, 20:44
          Urodziłem się w Woronówce w 1931 roku ojciec Gracjan mama Marcela. dziadek Kuriata Kornel babcia Kuriata Aniela . Moje rodzreństwo to Kazimierz, Stanisław , Józef. Od 1951 do 1996 byłem zołnierzem zawodowym . Do czasu powołania do wojska mieszkałem w m. Milejowice gm .Żórawina pow. Wrocław. Aktualnie zamieszkuję we Wrocławiu. Część najbliższej rodziny od 1945roku do dziśiaj zamieszkuje w Oławie , Kątach Wrocławskich w Świdnicy Polskiej wLidzbarku Warmińskim oraz w rejonie Szczecina.
          • Gość: Emil Kurjata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.swidnica.mm.pl 27.04.13, 22:26
            No to chyba jestes moim wujkiem.Moj dziadek to SP.Adam Kuriata babcia SP Janina Kuriata, tato Kazimierz Kuriata mama Maria Kuriata z domu Stefanska.Mieszkaja w Slotwinie kolo Swidnicy.Ja mieszkam w Swidnicy z malzonka Agnieszka i synkiem Danielem.Mam czterech braci Jarka,Stanislawa,Adama i Norberta a ja jestem najmlodszy.Tata ma braci Antoniego,RomanaSP,Jozefa,siostry Barbare,Krystyne.

Pozdrawiam Emil
          • Gość: danuta Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 213.158.221.* 02.01.14, 19:39
            jestem wnuczka Teofili Bekieszczuk z Kuriata jest mi milo ze nas tak duzo jest i jeszcze molodzi interesuja sie historia rodziny.Powodzenia
          • Gość: Marek Kuriata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.play-internet.pl 13.06.14, 20:15
            CZEŚĆ WUJEK.
            DOPIERO PO DWÓCH LATACH SPRAWDZAM KTO ODPISYWAŁ NA MÓJ POST I NATRAFIŁEM NA CIEBIE. POZDROWIENIA OD ZYGMUNTA.
      • kuriata105 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 19.05.19, 10:56
        Cześć Panie marku z tej strony Sebastian Kuriata Mój dziadek pochodził z Litwy i przyjechał do polski z grupą około liczącą 34 Kuriatów ja obecnie pochodzę z GUBIN LUBUSKIE Więcej INFORMACJI NA www.facebook.com/sebastian.kuriata.12
    • Gość: magdak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.chello.pl 25.09.10, 22:40
      mój dziadek - Kuriata Jan pochodzi z Koziarnika Chotyńskiego, z tego co wiem to jego tato miał 16 - cioro rodzeństwa, więc Kuriatów jest pewnie sporo ;) a o pochodzeniu nazwiska to nie wiem za dużo :)
      • Gość: andros Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 27.09.10, 21:27
        pozdrawiam ziemlaka, może dziadek Kuriata potrafi nam coś opowiedzieć
        • Gość: Kurj/i/ata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 29.09.10, 10:56
          drodzy potomkowie kresowiaków czy też nawet familianci w tych zapisach wyżej jest dużo ciekawych wątków, postarajmy się je rozwinąć. zabawmy się i rozwikłajmy tą zagadkę. ciekawe przekazy ustne, ocalałe dokumenty, jak ktoś ma sposobność poszperać w archiwach. ocalałe dokumenty z dawnych kresów zgromadzono w archiwum Łodzi, może coś w archiwach w Kijowie i na Litwie
          • Gość: Karol Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.petrus.pl 13.09.11, 23:48
            Z opowiadań mojej babci wiem że mój dziadek Emil pochodził z Ukrainy ale dokładnie nie wiem.Zapytam się jutro. A co do nazwiska to cała moja rodzina pisze się przez ;i; a ja przez ;j; to przez pomyłkę w USC na ślubie moich rodziców.Pozdrawiam wszystkich KURIATÓW i KURJATÓW. Karol.Mój e-mail karolkurjata@wp.pl
      • Gość: Kefir Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.11, 08:52
        Mój dziadek też pochodzi z Koziarnika Chotyńskiego, też ma na imię Jan a n a nazwisko Kuriata,
        wiem też że, miał sporo rodzeństwa.
        Ostatnich swoich dni dożył w Szczepanowie k. Środy Śl., gdzie też był Sołtysem przez dłuższy okres czasu.
        Z jego opowiadań wiem że, KURIATY pochodzą z litwy i byli ziemianami, którym w 18-tym wieku nadano tytuł szlachecki
    • Gość: androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.10, 16:33
      aktualny adres e-mail szekla44@interia.pl
      • Gość: kurj/i/ata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 28.11.10, 23:37
        wywodzimy się prawdopodobnie z tego samego gniazda, nasi praojcowie pochodzą z Wołynia a jeszcze wczesniej z Litwy a może z nad Morza Śródziemnego. jeżeli ktoś z was bywa w Łodzi dysponuje czasem to niech w archiwum Kresów Wschodnich poszpera, znajdzie coś o naszych przodkach, podzieli się z "krewniakami" wiedzą. powodzenia
    • moniato1 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 01.01.11, 22:57
      Nazwisko Kuriata podobno pochodzi od króla łokietka nazwisko ,Koriat,korczycki a pużniej Kuriata.Moja rodzina pochodzi z Wołynia z miejscowości Peresieki, zostawiła tam wielki majątek moja prababcia Kamila i pradziadek Kacper, to właśnie po nim mam imię.Rodzina Kuriatów była Szlachecka.Podobno moja rodzina zbudowała i dała pieniądze na budowę kościołu w Kijowie(morze ktoś ma informacje na temat kościołu w Kijowie? Jeśli tak to proszę pisać na email mmmmmoniato@wp.pl)moja rodzina przesiedliła się na ziemię odzyskane na Dolny Śląsk do miejsowości Węgry,Wrocław,Polakowice i Dzierżoniów moja babcia miała wtedy 13 lat. Moja babcia miała siedmioro rodzeństwa z moją babcią ośmioro w tym jeden chłopak,zostały tylko dwie siostry moja babcia Heronima i moja ciocia Władysława.Dużo iformacji jest też w bibliotece narodowej we Wrocławiu,zapraszam też do wejścia na strone wolyn.ovh.org/opisy/peresieki-03.html. Wszystkie informacje są prawdziwę opisuje je tak jak moja babcia mi opowiedziała.
      • Gość: Koriat Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 22:27
        Moim protoplastą był Koriat posiadam dokumenty z 1700r nawiażę kontakt
        • Gość: andros do Koriata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 24.08.11, 23:02
          dokument o rodzie Koriatów z 1700 roku to niezmiernie ciekawe, musimy pogadać. pozdrawiam
        • Gość: moniato1 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 21:31
          Witam.
          Może udostępni pan więcej informacji na temat tych dokumentów.
          pozdrawiam moniato1.
        • vikakaro65 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 24.03.14, 19:16
          Tinteresujoce czy moge dowiedziec czegos wiecej ? Podrawiam serdecznie
      • Gość: wioleta Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 198.99.32.* 04.09.14, 21:39
        my babcia is heronima, (kamila/kacper). I' am currently trying to do the family tree on ancestry.com , I WOULD LOVE to know more about the family. ANYTHING I have some information. trentler07@yahoo.com my email
        I can read polish , and google translate polish if you can not read this.
        PLEASE contact me.
      • Gość: ania Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.play-internet.pl 12.06.16, 13:46
        Mój dziadek Józef również z okolic Dzierżoniowa/Ratajna
    • Gość: kuriata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 23:32
      a moze cos wiecie o florianie kuriacie moim dziadku i jego zonie wincentynie? osiedlili sie w malej wiosce mod wroclawiem mieli oni gdzies ok. 10 dzieci w tym chyba 2 adoptowanych

• Gość: andros Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.11, 18:46
        Florian Kuriata mieszkał na Wołyniuw, powiat Kostopol prawdopodobnie w Rudni Pohorełowskiej miał żonę Faustynę . to na pewno inny Florian jednak mogą być spokrewnieni.
        podobno archiwum kresów w Łodzi może sporo wyjasnić. pozdrawiam
        • Gość: Kuriata/Kurjata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.11, 23:49
          wszyscy jesteśmy z Wołynia, historia naszego rodu jest długa, barwna, czasami bardzo dramatyczna. ponieważ jest nas wielu więc wśród nas są zapewne wykształceni humaniści których to powinno zainteresować, może warto naukowo opracować dzieje naszych przodków.
          do dzieła familianci. pozdrawiam
          Kurjata
          • Gość: wladzio60@ wp .pl Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 89.228.124.* 08.12.11, 14:27
            Też się nazywam Kuriata.Co wiem o rodzinie ,mieszkali w leśnej osadzie o nazwie Besedka pomiędzy Tomaszgrodem miasteczkiem -Łomskiem -Klesów-Rokitno.Osadzeni zostali przez właśćicieli tych ziem Szyczewskich. Pierwszymi mieszkańcami byli Florian i Ewa Kuriatowie polskie małżeństwo Florian był gajowym . Pradziadek miał prawdopodobnie 4 synów i 4 córki.Mój dziadek miał na imię Mikołaj ur 18 05 1888 żona Maria z domu Dedecius, mieli 10 dzieci .W 1939 r na 14 rodzin mieszkających w osadzie tylko 2 nie łaczyły więzi krwi z Florianem Kuriata Mój tata Józef ur 20 03 1920.W osadzie mieszkali; 1)Leszczyńska Antonina z d Kuriatów 2)Kuriata Alfons ż Anna z d Kondracka 3)Kuriata stefan ż Paulina z d Lech z Łomska 4)Rudnicki Jozef ż Karolina z d Kuriatów 5 Faber Franciszka córka pierwszego mieszkanca Floriana Kuriaty 6)Kuriata Feliks ż Józefa z d Kondracka 7)Kuriata Teofil z Katarzyna z d Kołacz 8)Kuriata Florian żMaria z dKondracka 9) Kuriata Michał ż Rozalia z d Lech 10)Gintowt Jan ż Helena z d Kuriata 11)SadłuckiLeon z Zofia z d Kuriata 12) Kuriata Mikołaj z Maria z d Dedecius. Nie wiem czy to jest wszystko dokładnie tak jak było ale wszystko jest do sprawdzenia. W 1945 wrócili do polski Zamieszkali w Skąpym woj Lubuskie

• Gość: Czarek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 20:35
              Cześć wujek! Tu Czarek ze Skąpego! Zainteresowała mnie historia naszej rodziny prawdopodobnie wójek Emil miał dużo materałów na temat naszej rodziny. Wiesz coś o tym?
              • Gość: Czarek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 89.228.127.* 11.01.12, 18:23
                część danych od Agaty resztę od każdego po trochu .Wujek Emil miał ale gdzieś zaginęły.
                • Gość: olek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.12, 22:58
                  może ktoś z nas Kurjatów mieszka w Łodzi, jest tam archiwum Kresów Wschodnich. warto poszperać, wynotować i opisać na tym forum. pozdrawiam
                  • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 12.07.12, 23:16
                    szkoda, że apel Olka pozostał bez odzewu
                    • Gość: Gość Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 07:48
                      Witam, a kto jest powiązany z gospodarstwem nr41, z synem Romana, Marcelego
                      wolyn.ovh.org/opisy/huta_bystrzecka-03.html
      • Gość: wnuczka Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.e-wro.net.pl 06.08.14, 18:47
        Florian i Wincentyna Kuriata to moi dziadkowie
        • Gość: kkz Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.14, 19:26
          Moi też
    • Gość: autor Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: 185.5.217.* 30.01.13, 10:07
      ty androsak .ty wiesz kto pisze
      • Gość: andros Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.13, 16:56
        no wiem, napisał(a) autor
      • Gość: ty autor Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.xdsl.centertel.pl 29.03.13, 23:53
        niestety, styl i charakter pisma nic mi nie mówią
        • iwona.luk Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 03.01.14, 22:49
          Dzięki pracy Pani Danuty Wójtowicz cząstka tego co można znaleźć w archiwum, może ktoś odnajdzie swoich bliskich...
          wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php?imie_szuk=&nazw_szuk=kuriata&miej_szuk=
          i u mnie w rodzinie "Kuriaty" :o)
          ......................
          Pozdrawiam
          ***IWONKA***
          • Gość: Monica Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.14, 21:23
            Witajcie. :) W prawdzie nie jestem Kuriata, ale moja babcia była z domu Kuriata. Jej ojciec to Paweł Kuriata, nie wiem dokładnie z jakiej miejscowości jest, ale wiem, że babcia urodziła się w Morozówce. Wiem, jeżeli dobrze pamiętam z opowieści, że mama Pawła Kuriaty z domu też była Kuriata... Jak by nie było Kuriatów jest dużo... Nie wiem czy zdążyłoby się ich tylu urodzić do liczby iluś tysięcy skoro mówicie o Litwie i jednej rodzinie... A w końcu rodzice Pawła nie byli spokrewnieni... Przynajmniej oni tak myśleli, więc chyba naprawdę nie byli. Myślę, że mają więcej niż jedno miejsce pochodzenia i są Kuriaci jeszcze z innych stron niż tylko Wołyń. Jednak cała moja rodzina jest z Wołynia. Babcia z domu Kuriata wyszła za Jana Węgłowskiego... Na Wołyniu było również mnóstwo Węgłowskich i też nie wszyscy są spokrewnieni. Jedyne drzewo genealogiczne jakie w pełni posiadam od czasów Jana Kazimierza do teraz to właśnie rodzina Węgłowskich. Od nadania tytułu szlacheckiego. Dla zainteresowanych Węgłowscy ze znanej Starej Huty. :)
            • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.14, 09:58
              czy jest w ogóle jakiś Kurjata /Kuriata/ którego przodkowie nie wywodzą się z Wołynia? od swoich krewnych starszej generacji słyszałem dwie różne wersje - przyszli z Litwy , pochodzą z nad morza Śródziemnego. Podobno w Łodzi jest archiwum które gromadzi wszystkie ocalałe archiwalia z Wołynia, może więc ktoś zainteresowany , dysponujący wolnym czasem, mieszkający w Łodzi poszpera w starych dokumentach, prześledzi dzieje rodzin Kurjatów, Bagińskich, Mżygadłów . Wymieniam te nazwiska bo losy tych rodzin do dziś się przeplatają.
            • Gość: anna Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.legnica.vectranet.pl 04.05.14, 16:02
              Dzien dobry!!
              Nazywam się Anna Węgłowska mój ojciec Wiktor Węgłowski pochodził z Wołynia.Ur 1909-Zm 1978 Dziadek Hieronim Węgłowski babcia Kamila Dziadek wczesnie zmarł ,babcia wyszła za mąż za Zarudzkiego.
              • androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 03.06.14, 00:16
                różna pisownia nazwiska bierze się stąd, że ludzie, zwłaszcza w urzędach nie zawsze wiedzą, że zasady pisowni nie dotyczą nazwisk. nawet program komputerowy tego nie wie bo jak pisze Kurjata to mi wytyka błąd. przypuszczam, że wywodzimy się wszyscy z jednego pnia a nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie z Wołynia. Podobno najwięcej Kurjatów zamieszkiwało w powiecie Kostopol, miejscowości Rudnia Pohorełowska, Rudnia Postasznia, Adamówka, Huta Bystrzycka. Oprócz Kurjatów licznie występowali tam Maligrandowie, Bagińscy, Żygadło. Pewną kolonię zamieszkaną przez 49 rodzin 26 to byli Kurjaci, 7 Maligrandowie. Ci co przeżyli lata wojny i wydarzenia na Wołyniu wyjechali stamtąd. Tuż po wojnie nazwisko Kurjata, różnie pisane, spotykało się rzadko, Na przestrzeni ostatniego ćwierćwiecza to się radykalnie zmieniło, jesteśmy już widoczni. Podobno na świecie jest nas już około 300 tysięcy. Może ktoś z tak licznego grona posiada jakieś stare dokument lub zna w miarę miarodajne przekazy ustne o naszym rodowodzie to proszę, zapewne w imieniu nas wielu, zapoznać nas z nimi. Serdecznie pozdrawiam. A.K.
                • Gość: Daro Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.14, 14:32
                  Aja tez pisalem sie przez j a wszyscy z mojej rodziny przez I, wiec sprostowalem jakies 10lat temu I pisze sie przez I.moja babcia nie zyje ale pochodzi z kresow I tyle wiem.tato zmarl wiec nic nie powiem.moja babcia anna kuriata, dziadek jozef, tata stefan a rodzenstwo taty bolek-brat osiedlil sie w bytomiu, reszta w walczu zachodnioporskie i lubnie kolo walcza.oraz w samborowie jest troche kuriatow.
                  • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.14, 23:00
                    pozdrawiam Kuriatę, Kurjata
                • Gość: ziemo Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.play-internet.pl 28.07.14, 15:24
                  Witam. Chętnie nawiąże współpracę ze wszystkimi, którzy poważnie chcą zająć się genealogią rodu Kuriata(we wszystkich odmianach nazwiska). Dysponuję dużą ilością dokumentów archiwalnych (parafia Berezne i okolice - oczywiście Wołyń), a będę miał jeszcze więcej. Trzeba je będzie opracować - część przetłumaczyć. Krótko mówiąc trochę popracować - wysilić się. Pogrzebać w AGAD-dzie. W tym momencie wydaje mi się, że trudno będzie sięgnąć dalej niż do końca II połowy XVIII w. Definitywnie zapomnijcie o Łokietku, czy książętach litewskich.
                  • Gość: androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.14, 23:52
                    ciekawa oferta a właściwie jedyna na tym forum. temat wydawał mi się zawsze interesujący bo te dawne, barwne opowieści jakoś nie kolidowały z ówczesną rzeczywistością. skąd te rodziny na Wołyniu i dlaczego tak liczne. mam skromne możliwości lecz sporo dobrej woli i chętnie nawiążę współpracę. pozdrawiam
                  • Gość: Emil Kurjata Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.swidnica.mm.pl 04.08.14, 00:23
                    Witaj Krajanie.
                    Ja jestem zainteresowany współpracą z Tobą.
                    Chętnie nawiąże kontakt.
                    Pozdrawiam,Emil Kurjata ze Świdnicy(dolnośląskie)
                    Mój email:emiliosss4@wp.pl
                    Telefon:690635586
                    • Gość: androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 22:40
                      apeluję więc do "ziemo", Emila i wszystkich zainteresowanych podzielmy się wiedzą o genealogi rodu Kuriatów/ Kurjatów na tym forum i nie tylko. myślę, że ważne są nie tylko dokumenty, również przekazy ustne. moi dziadkowie Florian i Honorata Kuriata z Rudni Pohorełowskiej, pow. Kostopol byli rodzicami Czesława, Juliana, Ireny. Julian Kurjata był moim ojcem. jedna z hipotez głosi, że w XVIII wieku przedstawiciele rodu Kuriatów przybyli z Litwy do rejonu Koziarnika Chotyńskiego i zajęli teren odmierzony jednodniowym marszem. dzieje Kurjatów powiązane są z rodzinami Bagińskich, Żygadło, Maligrandów wobec tego również te rodziny zapraszam do dyskusji. serdecznie pozdrawiam.
                      Kurjata Andrzej
                      • Gość: ziemo Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.free.aero2.net.pl 05.08.14, 21:52
                        Witam. Dla prawdziwie zainteresowanych ciężką pracą w dotarciu do prawdy, podaję maila do siebie: atolatol@wp.pl
                        pozdrawiam
                        • Gość: franek Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.14, 21:22
                          a nie można pogadać na forum, zainteresowanych jest wielu?
            • Gość: Gosia Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.tpnet.pl 29.10.14, 17:03
              Pani Moniko (mam nadzieję, że zagląda Pani jeszcze na to forum...). Moja rodzina (Węgłowskich) także pochodzi ze Starej Huty. Ostatnio mój tata dowiedział się od swojej cioci, że jej ojciec miał pochodzenie szlacheckie, co ona sama ma udowodnione "na papierze". Ojciec cioci i dziadek mojego ojca byli braćmi (uf, to zaczyna się robić skomplikowane :) ), więc ich wspólny ojciec, a mój pradziadek, również z owej szlacheckiej rodziny się wywodził. Czy istnieje możliwość, żeby udostępniła mi pani swoje drzewo genealogiczne? Jestem ciekawa, czy znalazłabym tam również moich przodków :) Nie wiem, ile ma pani lat i od którego Jana się Pani wywodzi, bo ja wiem o dwóch. Pierwszy to brat owej cioci, o której wspomniałam, zwany też Witoldem, mieszka w okolicach Iławy - wtedy okazałoby się, że jesteśmy całkiem bliską rodziną :) Drugi to, z tego co pamięta mój tata, brat ojca jego dziadka, Józefa Węgłowskiego. Jak już pisałam, interesuje mnie bardzo to drzewo genealogiczne, a być może wie też Pani, za co Pani przodkom zostało nadane szlachectwo? Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o kontakt: gocha.weg@gmail.com
    • Gość: Beata Rodzina Kuriata z Wlynia IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.14, 21:09
      Witam, tez jestem zainteresowana korzeniami rodziny Kuriata, moi dziadkowie pochodzili z Wlynia
      Dziadek nazywal sie Gracjan Kuriata, a moja babka byla jego druga zona i mieli dzieci Alicje /byla corka z pierwszego malzenstwa/ a dzieci z moja babcia Maria to Wladyslaw,Tadeusz , Irena i Helena.Babcia / z d, Zenta/ miala siostre w Kwidzyniu,jeden brat dziadka mieszkal we Wroclawiu i chyba babci brat mieszkal w okolicy Szczecina.Jesli ktos wie cos wiecej nt tej rodziny to bardzo prosze o informacje Moj mail,bet2323@hotmail.com
    • marta3209 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 02.11.14, 15:48
      I ja również jestem zainteresowana korzeniami rodziny Kuriata. Wiadomo mi, że moja rodzina pochodzi z Berezówki w gminie Kostopol, moi pradziadkowie nazywali się Zofia i Antonii (zamordowany przez UPA w ataku na Hutę Starą w 1943r.). Po wojnie prababcia i siedmioro dzieci, w tym mój dziadek, Jan, osiedlili się na Dolnym Śląsku, w Wilkowie Wielkim. Nie posiadam niestety żadnych dokumentów, ale widzę, że wątek jest bardzo rozbudowany i niektórzy mogą mieć jakieś informacje. Takie osoby proszę o kontakt: marta.greber@wp.pl
      • goldenlive1410 Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub " 23.12.14, 18:37
        witam. Mój dziadek Heronim Kuriata miał ojca Fabiana i mamę Sabinę. Miał kilku braci też pochodzi z powiatu Kostopol prawdopodobnie miejscowość Berezowka. Może znajdę tu bliskich kuzynów. Po wojnie osiedlił się w miejscowości Miłoszyce pod Wrocławiem miał trzech synów Jan, Tadeusz i Miechał
        • androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub " 01.04.15, 00:05
          mój stryj Heronim Kuriata mieszkał w Milanówku, pochodził z okolic Kostopola, podobnie jak większość Kuriatów/Kurjatów. Pozdrawiam
          • androsak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub " 24.11.17, 22:33
            Pani stryj był również moim stryjem. Pradziad Szymon Kurjata miał synów Józefa, Stanisława, Floriana. Florian był ojcem Juliana, mego ojca, natomiast Józef był ojcem Hieronima. pierwotnie nazwisko pisało się przez "j" niektórzy sobie ubzdurali, ża zawsze po r pisze się i, nazwisk to nie dotyczy. Kurjata !
    • Gość: Jerzy Kuriata Może ktoś znał moich dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.15, 19:28
      Mój ociec Emil Kuriata urodził się w Konstantynówce na Wołyniu w 1919r.Babcia miała na imię Katarzyna dziadek Piotr Kuriata.Data urodzenia babci i dziadka to 1893r.Na początku lat 20tych.wyprowadzili się do Nowej Wsi pod Warszawą.Proszę o kontakt
    • androsak Kuriata, Kurjata 01.11.15, 23:35
      Na tym forum powiedziałem wszystko co mi wiadome o tym rodzie. Rozpocząłem ten temat bo wydał mi się ciekawy, bo jak się okazało populacja ludzi o tym nazwisku jest liczna i może ktoś dysponuje dokumentami lub jest bliżej Archiwum Akt Nowych w Łodzi. Opowieści mojej stryjenki na temat rodowodu Kurjatów / Kuriatów/ były tak intrygujące, że raczej nie będę ich publicznie powielał lecz będę nadal próbował znależć ich potwierdzenie.
      • Gość: gość Re: Kuriata, Kurjata IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.12.15, 21:03
        Czy to prawda, że mamy herb? gajl.wielcy.pl/herby_user_herb.php?lang=pl&herb=pogonia

Według wikipedii także...
        • Gość: ZBielak Re: Kuriata, Kurjata IP: *.146.135.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.12.15, 11:15
          Witam,
          to nie jest takie proste. Herby były przyznawane m.in. przez Komisję Heroldii Rządzącego Senatu określonym osobom, nie zaś nazwiskom. Nie każdy Jagiełło to potomek króla, a Krasiński to potomek pisarza. Tak samo w Herbie Pogonia (Polska), m.in. orzeczeniem z dnia 24.07.1818 r. i dalszych wydanych przez Wołyńskie Szlacheckie Deputatskie Zgromadzenie
          uznani w szlachectwie zostali następujący Koriaci (zapis pierwotny Koriat i Koriata nie zaś Kuriata): Grzegorz i Ambroży synowie Mikołaja; Michał, Aleksander, Jan i Wojciech synowie Ignacego; Maciej i Mikołaj synowie Piotra; Piotr, Jan, Wojciech i Adam synowie Wawrzyńca; Stanisław, Paweł i Maurycy synowie Wojciecha. Jeśli sięgniesz badaniami genealogicznymi do przełomu XVIII i XIX w. i znajdziesz takie imię to po dalszym potwierdzeniu szeregu okoliczności o których by długo pisać będziesz mógł z dużą dozą prawdopodobieństwa powiedzieć, że herb dotyczy Twojej rodziny.

pozdrawiam
          • Gość: ZBielak Re: Kuriata, Kurjata IP: *.146.135.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.02.16, 21:46
            Witam,
            do wszystkich męskich potomków Kuriatów (Koriatów, Koryatów). Może zamiast grzebać w archiwach przebadacie się genetycznie. Będzie szybciej i taniej. Jeśli się zdecydujecie - piszcie do mnie na adres: atolatol@wp.pl
            Uwaga! To nie jest reklama. Po kądzieli też jestem Kuriata.
            ZBielak
            • androsak Re: Kuriata, Kurjata 04.02.16, 23:03
              osób nazywających się Kuriata lub Kurjata, pisownia przez i lub j to głównie zasługa urzędasów którzy wiedzieli, że po "r" pisze się "i" , tyle że nie dotyczy to pisowni nazwisk, jest nas dużo lecz nie wiele wiemy o swoich przodkach. przyszliśmy z Litwy cz z Południowej Afryki? niektórzy z nas mieszkają w Łodzi gdzie jest Archiwum Akt Nowych. archiwum to posiada w swoich zbiorach sporo dokumentów z dawnych ziem polskich, oczywiście tez z Wołynia. może ktoś dysponujący czasem i zainteresowany tym tematem przeglądnie stosowne archiwa i opisze. Pozdrawiam!.
              Andrzej Kurjata
              • Gość: Z.T. Bielak Re: Kuriata, Kurjata IP: *.146.9.131.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.02.16, 15:06
                Andrzeju, niestety Archiwum Akt Nowych w Łodzi posiada dokumenty jedynie z ostatnich 100 lat. Przeważająca ilość dokumentów znajduje się niestety na Ukrainie - jestem w posiadaniu większości z nich. Trochę znajdziesz także w AGAD w Warszawie (już zdigitalizowane). Niestety jeśli sięgniesz najdalej jak to jest możliwe archiwalnie to i tak nie wyjdziesz poza wiek XVIII. Najstarsza informacja jaka jest w moim posiadaniu potwierdza jedynie fakt, że Koriaci przybyli z Litwy (dziś Białoruś) z miejscowości Sokolatycz. Wydasz kupę kasy i niczego się nie dowiesz. Robiąc badanie genetyczne za ok. 1000zł jesteś w stanie sięgnąć historią swojej rodziny wstecz nawet tysiące lat. Powtarzam ponownie, że to nie jest reklama. Jeśli zdecydujecie się na badanie, ponownie podaję kontakt do siebie (atolatol@wp.pl) - będę to pilotował.
                Z.T. Bielak
    • Gość: kasiak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.17, 20:13
      Ja również posiadam nazwisko rodowe Kuriata, mój dziadek nazywał się Wincenty Kuriata urodzony 24,08,1938rw Rudni Pohoryłowskiej, miał 4 rodzeństwa Hieronima, Adele, Regine i Stanisławę. Wiem też, że jego rodzice to byli Franciszek i Ewa. A rodzice Franciszka to bodajże Tekla i Ambroży. Dalszych informacji nie posiadam. chętnie poznam dalszą ściężkę genealogiczną mój emai: katarzyna_kuriata@o2.pl pozdawiam
      • Gość: kasiak Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub " IP: *.dynamic.mm.pl 10.02.17, 17:06
        Z tego co sie dowiedziałam to dziadek miał 7 rodzeństwa, a nie 4.
    • Gość: quryy Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" IP: *.dk.customer.tdc.net 29.05.18, 21:01
      Witam wszystkich
      Ja również nazywam się Kuriata Wojtek...
      Mój tata pochodzi z Zagórzyc koło Lubiąża pod Wrocławiem.Ma dwie siostry Krystynę i Antosię
      Natomiasz Dziadek miał na imię Czesław a babcia Ewa z domu Matuszewska.
      Wiem o jego braie Mikołaju który brał udizał w wojnie,oraz o częsi rodziny którza walczyła w powstaniu.
      Pradziatkowie mieli imiona Stanislaw i Maria
      Jesli wam to coś mówi proszę o kontakt ..... quryy@hotmail.com
    • grubywp Re: skąd Kurjata lub Kuriata "i" lub "j" 26.07.19, 20:24
      Witam moja historia wręcz bardzo szybko traci sens i źródło
      rodzina z nie wiadomych mi przyczyn nie chce przytoczyć histori nazwiska ani opowiedzieć o dziadku czy pradziadku

wiec zacząłem drążyć temat

mieszkali chyba początkowo w Karczycach

rodzina rozbita w okolicach Wrocławia / Środy Śląskiej

Dziadek Józef Kuriata Babcia Teofila Kuriata ( panieńskie Wereszczyńska córka Gracjana i Tekli ) Urodzona w Siwki

Dzieci Zenon Darek Ania Lucyna wiem ze mieli chyba jeszcze jedna siostrę lecz histori nie poznałem

nazywam sie Kamil mój email : kuriatakamil13@gmail.com

mam nadzieje ze uda sie znaleźć kogoś kto mógł by cokolwiek podpowiedzieć gdzie szukać historii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka