GoĹÄ: gosia IP: 83.2.112.* 28.12.07, 20:02 Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich od dziadka Jarosława Skulskiego,pochodzącego z miasta Rozdół koło Lwowa.Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex11bs Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 02.01.08, 00:26 Znalem rodzine Skulskich w Tarnowie -Moscicach,obok petli autobusowej.Niesty niewidzialem sie nimi od 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alicja Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 11:33 mieszkam w Szczecinie i pracuję z dziewczyną o nazwisku Skulska Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: www.e_markowicz@ho Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 21:16 Czy chodzi o aktora Jaroslawa Skulskiego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.tsi.tychy.pl 22.03.09, 20:09 moj email: wojtek.skulski@epf.pl Posiadam odpis aktu urodzenia i chrztu mojego dziadka Adama Józefa Skulskiego, który urodził się w 1879 roku w Przemyślu. W rubryce Parentes jest napisane Josephus de ROGALA Skulski - z zawodu inżynier geometra, syn Jana. Moja wiedza dotycząca drzewa Skulskich w rodu de Rogala jest następująca: Mój prapradziadek Józef Skulski (ur. 1844) zmarł w 1900 roku w Krakowie. Miał brata Mariana. Ojcem ich był Jan Skulski. Ojcem Jana był Ignacy Skulski. Domniemam, że moi przodkowie z herbu de Rogala pochodzą z okolic Lwowa - Przemyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 15:39 Czy są jacyś Skulscy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ROGALA Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.10, 23:08 Jestem i mam drzewo genealogiczne(dokumenty) od 1818 r W PROSTEJ LINI. GRZEGORZ - SWISŁOCZ gubernia Grodzieńska, HIEROMIN - Warszawa RADCA HONOROWY,STANISŁAW - Warszawa ( ? ), FAUSTYN - student,Warszawa, a później ,KIEROWNIK Dz. Osobowego kolei Deblin - Dabrowa, Julian -Radom a pózniej, Z-ca naczelnika okregu kolei w Kursku (ROSJA) - zamordowany przez NKWD w 1933 r., Stefan - Radom sportowiec - członek konspiracji ZWZ - zamordowany przez Niemców w Oświecimiu juz w 1941r./opis w ksiązce Cz. Ostańkowicza "Ziemia parująca cyklonem"/, Krzysztof -Radom - Warszawa, Paweł - Warszawa, Miłosz -Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
antywitamina Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 25.02.17, 00:18 Mój prapradziadek nazywał się Marian Skulski , niestety nic o nim nie wiem, poza tym że służył w przybocznej gwardii małego cara. Poślubił Marię Eufeozynę z domu Pietkiewicz 1868 r ur, i miał 8 dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pietia Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: 178.219.125.* 11.08.17, 09:17 Walerian Skulski to może jakaś rodzina? Ja nazywam się Pietkiewicz i podobno jakoś ze Skulskimi jestem powiązany.... Chorąży Wacław Pietkiewicz z ósmego bydgoskiego. Służył tam z Walerianem Skulskim. Jeszcze nazwiska Daniłowicz albo Babicz. Mało wiem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: as Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.bph.pl 05.05.09, 14:20 Aktor Jarosław Skulski był bratem rodzonym mojego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janusz Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 19:32 Moja mama jest z domu Skulska.Przed wojna mieskali k/Chełma.Mąż Michał Skulski był nauczycielem w Rudce.Miał brata Henryka i siostrę Janinę Skulskich.Pochodzili z Sądowej Wiśni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: e_stempien @poczta Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 15:33 ja z domu nazywam sie Skulska, moi dziadkowie mieszkali koło Stanisławowa w Skomorochy Stare. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojciech Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.150.145.77.internetia.net.pl 27.01.13, 15:44 Witam, mój praprapradziadek Ignacy Skulski przebywał we wsi Skomorochy - parafia Boułszowce (circ. Brzeżany). Żona - Agnieszka Moszyńska. Podobno było 5 dzieci. Jedno z Nich to Jan Skulski. Imion pozostałych nie znam . Jan ożenił się z Marianną Hussakowską. Zamieszkali w Świrzu. Proszę o kontakt jeśli są jakiekolwiek skojarzenia. Pozdrawiam Wojciech Skulski Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 31.08.13, 22:24 Mój dziadek Józef urodził się w Skomorochach Starych w 1917 r., był pogrobowcem, czyli urodzonym po śmierci swego ojca, również Józefa. Jego dziadek miał na imię Szczepan. O Moszyńskich wiem, że byli spokrewnieni. Kontakt: aleksannak@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
skoool Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 23.03.16, 18:02 Witam, mój tata urodził się także w Skomorochach Starych w 1931 roku. Pozdrawiam. Maciek Skulski Berlin maciejskulski@aol.de Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sqlska Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.06.10, 13:37 bardzo zainteresowalam się historia skulskich, milo byloby z kims zaczac poszukiwania - skulskajustyna@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
natalia66255 Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 02.04.11, 22:22 hej, mój dziadek nazywał się Jan Skulski urodził się 26.10.1929 w Skomorochach Starych rodzice mieli na imię: Jan i Maria proszę o kontakt na maila: natalia6625@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jaroslaw Pawlica Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 13:30 Mieszkam z wojkiem ktory nazywa sie Antoni Skulski i tez sie urodzil w Skomorochach Starych 23 09 1922 r. syn Bronislawy i Mariana. Mieszkamy w woj. Opolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.205.56.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.04.13, 14:28 Moj zmarly dziadek pochodzil z rodziny Skulskich. Nzaywal sie Wladyslaw Skulski . Kiedys mieszkal w Truskawkowie na Ukrainie.Mieszamy na opolszczyznie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojciech skulski Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.150.145.77.internetia.net.pl 21.04.13, 22:05 Napisz coś więcej o swoim dziadku. Gdzie jest Truskawkowo na Ukrainie? Mój krewny Władysław Skulski herbu de Rogala pochodził ze Świrza na Ukrainie. Zmarł w Nowym Sączu. Wojciech Skulski Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wyspiański J. Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.13, 18:24 Skulski Józef, Jan + Maria 20.02.1844 Św. Skulski Marian, Jan + Maria 2.02.1846 Św. Skulska Maria, Marian + Emilia Romańska 11.11.1887 Św. Skulski Henryk, Marian + Regina Romańska 1.11.1890 Św. Skulski Władysław, Marian + Emilia Romańska 17.05.1891 Św. Skulska Maria, Marian + Emilia Romańska 27.10.1894 Św. Skulski Aleksander, Marian + Emilia Romańska 5.01.1897 Św. Są to osoby urodzone w Świrzu z Rodziny Skulskich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojciech skulski Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.150.145.77.internetia.net.pl 09.05.13, 20:56 Dziękuję za informację o dzieciach z nazwiskiem Skulski urodzonych w parafii świrskiej. Właśnie poszukuję Ich potomków. Pozdrawiam W.S. Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 31.08.13, 22:28 Hej! Jeśli Twój ojciec ma na imię Emil - pisz: aleksannak@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 20:51 Mój ojciec Władysław, rocznik 1918 , pochodził z miejscowości Brody, koło Lwowa. Miał starszego brata Wilhelma. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojciech Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.150.145.77.internetia.net.pl 31.01.12, 18:20 moj email: wojciech.skulski@gmail.com Posiadam odpis aktu urodzenia i chrztu mojego dziadka Adama Józefa Skulskiego, który urodził się w 1879 roku w Przemyślu. W rubryce Parentes jest napisane Josephus de ROGALA Skulski - z zawodu inżynier geometra, syn Jana. Moja wiedza dotycząca drzewa Skulskich w rodu de Rogala jest następująca: Mój prapradziadek Józef Skulski (ur. 1844) zmarł w 1900 roku w Krakowie. Miał brata Mariana. Ojcem ich był Jan Skulski. Ojcem Jana był Ignacy Skulski. Domniemam, że moi przodkowie z herbu de Rogala pochodzą z okolic Lwowa - Przemyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kashmirra Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.96.236.203.tvksmp.pl 07.05.13, 18:17 Witam, Mnie też interesuje poznanie rodziny Skulskich. Mój pradziadek, Michał Skulski [1874-1920], był inżynierem kolejnictwa, mieszkał we Lwowie. Jego rodzice: Apolinary i Maria zd Ruprecht. Dziadkowie ze strony ojca: Jan i Amalia zd Ornstein Skulscy, ze strony matki: Ludwik i Józefina zd Szczepkowska Ruprechtowie. Wszyscy mieszkali we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alek Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.13, 14:41 Witam Maciej i Zofia Sklulscy to moi dziadkowie przyjechali ze Kołtowa koło Zołczowa na ukrainie podczas wyśiedlania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiola Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.trynek.gliwice.pl 14.08.13, 20:12 poszukuję krewnych mój ojciec Włodzimierz Skulski matka Róża Skulska z domu Dzieżok tata przyjechał ze Zgorzelca chcę wiedzieć skąd byli i kim byli moi pradziadkowie niestety nie wiem nawet jak nazywa się mój dziadek ze strony ojca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alek Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.13, 20:29 Acha jak coś to kontakt skamen740@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rwitowski Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 04.08.14, 08:43 W roku 1963 odwiedził nas pan Andrzej Skulski ze Lwowa. miał wtedy 22 lata. Potem listy od niego przestały dochodzić i kontakt się urwał. Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 08.03.16, 01:31 Poszukuję informacji nt. Tomasza Skulskiego (rodzony prawdopodobnie w 1779 r.) i Elżbiety z Czachorowskich (rodzonej 1792 r.), którzy żyli byli w Czachorowie na Mazowszu (między Płockiem a Sierpcem), parafia Gozdowo. To moi przodkowie, i o ile z akt urodzenia ich dzieci (pierwszy Józef 1817 r.) wynika, że byli małżeństwem, o tyle po głębokich badaniach archiwalnych nie mogę odnaleźć ich aktu małżeństwa. To zaś utrudnia mi dalsze poszukiwania... Może jest ktoś, kto może naświetlić tę sprawę i pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
maria88 Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 24.03.16, 21:24 Przy akcie urodzenia w ksiedze powinna byc informacja o małżeństwie rodziców dziecka. Jak nie tuz przy akcie to w skorowidzu alfabetycznym a jak tam nie ma to trzeba szukać w tzw.allegatach sa to dokumenty zbiorowe do aktów. Gdzie szukałaś w Archiwum Państwowym czy parafialnym? Lepiej szukać w parafialnych archiwach. Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 15.04.16, 00:00 Witam. Przy aktach urodzenia i zgonach informacje są zwyczajowo lakoniczne, podstawowe, ograniczające się do wskazania rodziców (ewentualnie miejscowości urodzenia przy zgonach) i czy dziecko jest z małżeństwa czy nie jest. W tym przypadku nie jest inaczej. Z aktów urodzeń i zgonów dzieci Tomasza i Elżbiety nie wynika nic ponad to. Alegaty zaś to załączniki tylko do aktów małżeństw, a ja właśnie poszukuję aktu małżeństwa Tomasza i Elżbiety.... Jak go znajdę, to znajdę i załącznik do tego aktu... Oczywiście, że szukałem i w Diecezjalnym i w Państwowym. Po ostatniej konsultacji z archiwistą zostało mi w jego ocenie badanie ksiąg hipotecznych w AGAD... Al i tak dziękuję Ci za chęć pomocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
maria88 Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 15.04.16, 10:40 SIWYWISZ Widzę,że dość profesjonalnie szukasz wiec zapytam czy znasz taka broszurę Lidii Szweykowskiej? Ona dokladnie informuje jak i przez kogo prowadzono rejestrację przed 1946r. Nie jest to proste albowiem na pewnych terenach polski obowiązywała juz rejestracja świecka, na innych zaś wyznaniowa lub mieszana. Ponadto obowiazywało az 5 róznych ustawodawstw. Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 25.04.16, 22:12 Nie, tego nie znam. Zapoznam się :) Dziękuję za podpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
rogala100 Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 05.11.16, 18:59 POZDRAWIAM WSZYSTKICH SKULSKICH. Wiem sporo na temat poczatków naszej RODZINY, ale brakuje mi ciagłosci w niektórych pokoleniach. Jedyna w tej chwili mozliwością jest badanie genetyczne które może scalic lub ..oddalic nasze pokrewieństwo. Tak zrobił członej rodziny ŁAPIŃSKICH i udowodnił , że prawie wszyscy pochodzą z ŁAP/ Białegostoku - ale także niektórzy z nich maja nazwiska przybrane i nie pochodzace z głónego pnia rodziny. Np. mieskańcy wsi m- chłopi pańszczyźniani przybierali takze nazwiska swoich "panów" - u lktórych po prostiu pracowali a po uwłaszczeniu za zgoda własciciela majatku przybierali Jego nazwisko. Moga byc takze rózne przekłamania. Dokładnie mówi o tym nauka. Słuze "literaturą' na ten temat. A może bysmy się "skrzykneli: i zrobili takie badania ? Prosze o komentarz do mojej propozycji."WICHRY LOSÓW" POLAKÓW ROZPIERZCHŁY NAS PO CAŁYM ŚWIECIE. np. MOJA ( nasza) BLISKA RODZINA MIESZKA OD PRAWIE 100 LAT W ROSJI, inni mieszkaja w Hong Kongu itd, itp pozdr wszystkich forumowiczów skulskich Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skuły Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.16, 20:38 zamosc.ap.gov.pl/images/pliki/archiwariusz/2006/027-Kot_Zamojski-rodow%C3%B3d-premiera-Leopolda-Skulskiego.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 27.05.17, 01:07 Dziękuję za podpowiedź. Znam tę publikację, bardzo ciekawa. Pewne poszlaki znajduję u Minakowskiego. Kontaktowałem się nawet z p. Kotem w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skuły Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.16, 20:42 www.zabiawola.pl/111,dzieje-gminy Odpowiedz Link Zgłoś
rogala100 Re: Poszukuję krewnych z rodziny Skulskich 09.01.17, 20:25 TAK - DZIEKUJE wiem , że "GNIAZDO" rodzinne to wlasnie SKUŁY, że kośćiółek w Skułach ufundował 400 lat temu SEWERYN SKULSKI, i wiem także , że SKUŁY maja identyczny herb jak moja Rodzina. Ale jeszcze raz dziekuje pozdr serdecznie- ROGALA100 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneczka.jedna rodzina Skulskich IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.09.17, 18:42 To i ja się dołożę :) 1. Stanisław Wojciech Skulski h. Rogala (14 kw. 1782 - 1855) + żona Agnieszka Żółtowska (1790 - 1840) = syn Adolf Piotr Skulski (23.06.1826 - 11.09.1886), który miał dwie żony: 1. Albina Szubartowska (ok. 1834 - 1869) 2. Bronisława Balbina Kiewlicz (1848 - 1934) jej grób nadal istnieje w Zamościu Z pierwszą żoną 5 synów Z drugą żoną dwu synów (w tym premier Leopold) Tu jest drzewo www.myheritage.pl/site-family-tree-78011983/rzymowski?rootIndivudalID=1500720&familyTreeID=1 Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: rodzina Skulskich 30.11.17, 00:03 Witam, poszukuję informacji nt Tomasz Józefa Skulskiego h. Rogala, starszego brata tegoż Stanisława Wojciecha Skulskiego. Czy ma Pani może jakąś wiedzę/dane w tym aspekcie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka.jedna Re: rodzina Skulskich 10.12.17, 15:07 Chyba ci nie pomogę ;( Ignacy Skulski h. Rogala (1746-1811) i Konstancja Herman h. Wczele Znam ich czterech synów: Stanisław Wojciech (1782-1855) Adam Dominik Ignacy Trzej ostatni na pewno mieli podwójne imiona, ale ani imion, ani żadnych dat nie znam, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: rodzina Skulskich 13.12.17, 16:04 Szukam więc i zapytam, skąd znasz? Masz może ich dokumenty? jakiekolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
siwywisz Re: rodzina Skulskich 13.12.17, 16:22 Może wymienimy się dokumentami. Oprócz tych przez nas już tu wymienionych był jeszcze jeden :) Odpowiedz Link Zgłoś