Dodaj do ulubionych

Przystawka przed cannelloni help..!

09.09.09, 08:23
Jakaś blokada mi się włączyła.
Od wczoraj nie mogę się zdecydować, co dać na przystawkę podczas niezbyt
obfitej kolacji, gdzie daniem głównym będzie cannelloni z fetą, brokułami i
szpinakiem zapiekane pod beszamelem, a na deser myślałam o lodach.
Do tego białe winko.
Może ktoś ma jakąś propozycję? Wczoraj już byłam prawie zdecydowana na
pieczoną paprykę, ale teraz jakoś mi to nie pasuje.
Obserwuj wątek
    • poszukiwaczsmaku Re: Przystawka przed cannelloni help..! 09.09.09, 09:53
      Pieczona papryka będzie tu wspaniałym preludium, zwłaszcza że akurat teraz
      przeżywa swoje pięć minut.

      Jeśli będzie upieczona, obrana ze skórki i zamarynowana w oliwie, occie
      balsamicznym (plus nieco trzcinowego cukru w celu przełamania) z dodatkiem
      jakiegoś zioła spod ręki, to już będzie wybornie :)
    • anjako a to przed cannelloni :D 13.10.09, 18:23
      Plaster mozzarella, na to plaster pomidora, na to świeży liść bazylii, polane
      oliwką (ja lubię bez) (oczywiście nie pojedyncza sztuka jako starter, a kilka
      ułożone na jednym wielkim, lub osobnych talerzach).

      lekkie, smaczne, mój ulubiony starter :D
        • mamagnoma Re: Przystawka przed cannelloni help..! 13.10.09, 22:29
          a mi sie wydaje, ze skoro cos zapiekanego na glowne, to dla
          kontrastu na przystawke:
          - melon z prosciutto
          - vitello tonato
          - juz popronowane caprese
          - carpacio (tymbardziej, ze danie glowne jest bezmiesne - no chyba,
          ze wszystko mialoby byc wegetarianskie)
          - ewentualnie bruschetty z posiekanymi pomidorami, bazylia,
          czosnkiem, oliwa, sol&pieprzem
          - i tak dalej ;-)
        • ania-m Przepis 13.10.09, 22:52
          paczka cannelloni (250 g)
          główka brokułów
          szpinak (jakieś pół paczki mrożonego, ale pewnie ze świeżym jeszcze
          lepsze)
          kostka fetopodobnego sera (max 20 dag, ale może być mniej)
          1 por
          trochę parmezanu
          pieprz, sól, czosnek
          oliwa
          sos:
          masło+mąka+mleko+gałka muszkatołowa+pieprz+sól=sos beszamelowy (ja
          robię „na oko” 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki+ 2 szlanki mleka – musi
          być raczej rzadki. Uwaga na sól! Pamiętajmy, że feta w nadzieniu jest
          pioruńsko słona.

          Brokuły obgotować lekko i posiekać, szpinak odparować na maśle,
          doprawić czosnkiem, pora posiekać i poddusić na oliwie. Wszystko
          wymieszać razem z fetą (ja po prostu wyrobiłam ręką) i doprawić do
          smaku. Nadziać surowe rurki, zalać sosem (ja robiłam w naczyniu z
          przykrywką i do pieca 200st. na jakieś 40 minut. Sos musi przykryć
          rurki! (dlatego dobrze jest układać warstwami, a nie w płaskim
          naczyniu). Posypać parmezanem
          Pewnie można też obgotować rurki i potem krócej zapiekać, ale ja nie
          mam cierpliwości do nadziewania obgotowanego canelloni;)

          Przepis, który był dla mnie inspiracją pochodzi z serwisu mniam-
          mniam. Tylko tam do sosu przychodzi jeszcze śmietana i coś jeszcze,
          no i są trochę inne proporcje składników, ale jak dla mnie wydawało
          się trochę zbyt tłuste.

          Jest całkiem niezłe, i dość proste. Można zwiększyć odrobinę ilość
          składników do nadzienia, tj dać np większego brokuła, czy 2 pory, bo
          przeważnie nie wykorzystuje sie wszystkich rurek w paczce, i nie
          wiadomo co zrobic np z czterema. Swego czasu często robilam
          cannelloni, bo co rusz to mi zostawało po parę sztuk i trzeba bylo
          dokupywac nowa paczke;)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka