Dodaj do ulubionych

Pomocy i nie odsyłać do google

IP: *.chello.pl 15.09.09, 20:40
Witam,w sobotę mam imprezę 6 osób(niezbyt wymagających acz mięsożernych więc
ryby odpadają),nie lubię zastawianych stołów z sałatkami wędlinami itp,proszę
o propozycje przekąski,dania głównego deser możemy odpuścić.Myślałam na
początek o sałatce z grillowanej papryki bez skórki z fetą albo z szopskim,
może z anchois ale nie każdy lubi.Przyjmuję każde propozycje.Danie główne
jakieś mięso tylko żeby się nie narobić.próbowałam różnych kuchni i też
robiłam,więc nie jestem nowicjuszem ale może ktoś po wakacjach ma coś fajnego
i niepracochłonnego do zaproponowania.I jeszcze żeby coś stało na stole po
głównym oprócz chleba









9
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Pomocy i nie odsyłać do google IP: *.pools.arcor-ip.net 15.09.09, 20:58
      jesli znasz angielski, polecam zbior przepisow na stronie nigelli
      posegregowanych na odpowiednie kategorie.
      www.nigella.com/recipe/default.aspx
      nie jest ich bardzo duzo, sa proste i efektowne.
      albo to samo u jamiego olivera, tylko tam kategorie wymienione sa z boku.
      www.jamieoliver.com/recipes
      za duzo tego nie ma, wybor jednak jest i dobierzesz sobie najlepiej wg gustu
      wlasnego i gosci nie przebijajac sie przez kilkaset przepisow
      • Gość: gość Re: Pomocy i nie odsyłać do google IP: *.chello.pl 15.09.09, 21:24
        Dzięki,mam Nigelli wszystkie wydane w Polsce książki.Programy się super ogląda
        ale przepisy to już nie bardzo.Chodzi mi o proste,eleganckie spotkanie bez
        homarów i parmeńskiej z melonem aczkolwiek kosztowo zbliżone ale bez sztampy,coś
        innego zaskakującego

    • bene_gesserit Re: Pomocy i nie odsyłać do google 15.09.09, 21:15
      * Ciecierzyca w twojej ulubionej egzotycznej mieszance (kmin
      rzymski, kolendra, kurkuma, papryka, chili, imbir, czosnek, cebula,
      oregano, bazylia, skorka cytrynowa itd itd itd) z duza iloscia soku
      z cytryny, szczypiorku, i papryk czerwonej i zielonej. Mozesz dodac
      migdaly albo orzechy, mozesz wlasciwie dodac do tego niemal
      wszystko :). Robi sie samo, a pyszne, ladne, tanie i sycace. Ew na
      podobnej zasadzie cos z kuskusem i np rodzynkami.

      * Tapenady - do wyboru i koloru.
      * Bruschetty - jw.
      * Upiecz focaccie i podaj z paroma aromatyzowanymi domowo oliwami.

      Na danie glowne imho swietnie nadaje sie to - akurat jest pora na
      korzenne, lekko owocowe sosy:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98006558.html -
      bezpretensjonalne, szybkie i pyszne, do tego tylko troche 'inne',
      wiec nie oniesmieli 'niewymagajacych' :)

      Deser odpuscic? To zbrodnia! :)
      Moze cos jakies triffle z pierniczkami, bita smietana i sosem
      malinowym na winie? Zrobienie tego zajmie ci jakis kwadrans, a
      ludzie cie pokochaja :)
      • Gość: gość Re: Pomocy i nie odsyłać do google IP: *.chello.pl 15.09.09, 21:47
        dzięki,ale udka nie!!!nie lubię drobiu oprócz kaczki.co do deseru masz
        rację,musi być tylko jaki? bo ja nie jadam
        • Gość: ania_m Re: Pomocy i nie odsyłać do google IP: *.pools.arcor-ip.net 15.09.09, 22:07
          no wlasnie, zawsze zaczynaja sie schody.
          tego nie, tamtego nie.
          naprawde polecam strone, jesli nie nigelli, to jamiego olivera - homara i
          parmenskiej z melonem raczej tam nie ma, a chlopak ma naprawde fajne,
          zaskakujace i proste przepisy.
          wsrod salatek widzialam u nigelli swietny prosty deser: salatke owocowa w
          szklankach.
          albo zrob ananasa z cukrem mietowym z galerii. albo grillowane owoce z mascarpone.
        • bene_gesserit Re: Pomocy i nie odsyłać do google 15.09.09, 22:45
          Imho spokojnie mozesz zamiast udek udusic w tym sosie wieprzowine,
          albo nawet i wolowine.

          Deser - jak pisalam, np jesienne
          trifle - to sa warstwy roznych dobrych slodkich
          rzeczy, nader efektowne wizualnie, latwe do zrobienia i bardzo,
          bardzo smaczne. Warstwy imho najlepiej nie wiecej niz trzy (chociaz
          moga byc ukladane wielokrotnie na sobie). Zawsze jedna z warstw
          jest bita smietana (z cukrem waniliowym, i/lub cynamonem i/lub
          kardamonem).
          Oprocz tego - do wyboru:
          * wszelkie mozliwe owoce, np maliny, gruszki, wisnie, sliwki
          (duszone we wlasnym sosie lekko zageszczonym lub swieze, z
          dodatkami lub nie)
          * pokruszone ciasteczka czekoladowe, amaretti, pierniczki,
          biszkopty (te akurat w calosci lepiej :)
          * sos waniliowy typu custard
    • Gość: Marcin Re: Pomocy i nie odsyłać do google IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 09:39
      A ja bym zrobił taką sycącą zupę gulaszową. Z różnych rodzajów
      mięsa, mnóstwa papryki, cebuli i pomidorów. do tego przyrumieniona
      bagietka....
      A na przystawkę właśnie jak piszesz, sałatka z grilowanej papryki,
      Tylko zgriluj z papryką jeszcze cebule i bakłażana razem smakują
      jeszcze lepiej
      • bene_gesserit Re: Pomocy i nie odsyłać do google 16.09.09, 09:53
        Nie to, zebym sie czepiala - bo doskonale rozumiem milosc do
        papryki - ale jednak papryka na pierwsze danie (salatka) i na
        drugie (zupa gulaszowa) to o wiele za duzo. Jesien jest, wszystkie
        mozliwe procz szparagow warzywa, do wyboru, do koloru - czemu
        wieczor ma byc papryczany do kwadratu?

        Co do kontrpropozycji:

        wieprzowina w piwie


        wieprzowina o tygrysiej skorce


        wieprzowina w czerwonym winie

        itd itd. Wystarczy wrzucic
        haslo 'wieprzowina', 'wolowina', 'cielecina' w GP

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka