Dodaj do ulubionych

sushi po polsku

24.09.09, 22:39
Ciekawa jestem co Wy dajecie do sushi ja ostatnio dawalam ogorki
kiszone i pieczarki , bardzo fajne sushi jest tez z pieczonym
filetem z kurczaka polecam
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 09:11
      Chodzi mi po głowie pomysł na sushi z np jaglanki, w środek śliwki
      wędzone, pasek boczku, ogórka kiszonego, zawinięty w podgotowane
      paski pora... albo: kasza jęczmienna, grzybek, śliwka,awokado,
      zawinięte w wodorosta, albo jeszcze 100 innych pomysłów.Nawet miałam
      tak zrobić i wstawić na galerię, ale ostatnio mam mnóstwo warzyw do
      zjedzenia i pomysł odsuwa się...może ktoś inny wypróbuje.
      Niech się to nazywa inaczej, żeby nie razić w oczy purystów, ale sam
      pomysł obiadu w tej formie - lekkiej i estetycznej uważam za dobry.
      Polskie sushi obejmowałoby też formy na słodko z owocami...
      • owczarro Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:12
        jest takie coś już. Nazywa się kaszi i IMHO jest paskudne w smaku, ale może
        komuś to podpasuje.
        • cipcipkurka Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:15
          No proszę:
          www.kaszi.eu/
          :)
          • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:36
            cipcipkurka napisała:

            > No proszę:
            > www.kaszi.eu/
            > :)

            No nie!!! Znów się okazało, że ktoś już wcześniej o tym pomyślał...
            • venettina Re: sushi po polsku 16.02.10, 01:58
              Sluchajcie, to kaszi jest naprawde ohydne. W szoku bylam, ze ktos to
              wypuscil na rynek :(
    • linn_linn Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:20
      Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
      najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to ten
      lowiony w okolicach Sardynii.
      • p.aulinka Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:22
        Robiłam sushi z np. paseczkami świeżego zielonego ogórka (w połaczenie np. z
        paluszkiem krabowym). Próbowałam tez z zieloną sałatą.
        Bardzo fajne sa takie wariacje :)

        ps. kaszi jest bardzo dobre :)
        • p.aulinka Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:24
          a jeszcze a'propos kaszi - bo u mnie w sklepie jest do kupienia gotowe . Ma
          nalepke jakieś "fundacji zdrowego jedzenia katarzyny jakiejśtam" i jest
          pioruńsko drogie!
          Mała tacka z 8 albo 10 kawałeczkami - ok 18 zł (to juz "gotowe" sushi jest tańsze )
        • owczarro Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:25
          p.aulinka napisała:

          > Robiłam sushi z np. paseczkami świeżego zielonego ogórka (w połaczenie np. z
          > paluszkiem krabowym). Próbowałam tez z zieloną sałatą.
          > Bardzo fajne sa takie wariacje :)
          >
          > ps. kaszi jest bardzo dobre :)

          Wykorzystanie ogórka czy paluszka krabowego w sushi to nie wariacje, ale norma:)

          linn linn napisała:
          "Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
          najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to ten
          lowiony w okolicach Sardynii."

          Każda pliszka swój ogonek chwali. Ja znam Japończyka zajmującego się sushi od
          kilkunastu lat i ma na ten temat trochę inne zdanie;)
          • linn_linn Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:39
            Zdania mozna miec rozne, ale w tym przypadku chodzi o wielkosc sprzedazy ryzu i
            tunczyka do Japonii.
            • Gość: Szmatka Re: sushi po polsku IP: *.mobile.playmobile.pl 25.09.09, 13:21
              A nie o włoski zmysł do handlu?
              • venettina Re: sushi po polsku 16.02.10, 02:00
                Zwlaszcza ze ta niezwykla informacja pochodzila z Wloch :DDD
          • p.aulinka Re: sushi po polsku 26.09.09, 00:14
            owczarro napisał: Wykorzystanie ogórka czy paluszka krabowego w sushi to nie
            wariacje, ale norma:)

            Fakt, "wariacja" bardzo powszechna i czesto stosowana no ale jednak nie jest
            "klasycznym" zestawem do sushi.(czy tam : maki) :)
      • Gość: miu Re: sushi po polsku IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 14:31
        Czyli Sardynczycy kochaja swoja wyspe ;) W Polsce tez jest wiele
        najlepszych rzeczy na swiecie :))))))
      • lilka.k Re: sushi po polsku 30.09.09, 12:58
        Zgadza się..byłam na kursie Sushi 2 tygodnie temu i Kurt Schleller polecał
        własnie ryż z Włoch :)

        podpisane: uzależniona od Sushi..
        szukałam w necie forum o sushi i trafiłam tutaj ;)

        linn_linn napisała:

        > Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
        > najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to te
        > n
        > lowiony w okolicach Sardynii.
        • venettina Re: sushi po polsku 16.02.10, 02:07
          Chyba w domysle: "jak sie nie ma japonskiego". Rzecz w tym, ze ryz
          do sushi jest szlifowany i od szlifowania ma sie maksmalnie jeden
          miesiac zeby go zjesc. Japonczycy kupuja tez ryz nieoszlifowany i za
          pare jenow mozna go sobie oszlifowac w specjalnych automatach.

          Do Europy zatem nie dociera prawdziwy ryz do sushi lecz jego
          substytut albo cos co Japonczyk zjadlby bez entuzjazmu. I - jak
          przypuszczam - byc moze lepiej wtedy wziac wloski?
    • bene_gesserit Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:47

      Mam pomysly, ale nie mam smialosci ich realizowac:
      * futomaki z kaszanka
      * futomaki z kielbasa
      (Oba maki z chrzanem naszym polskim, obtaczane w ziarnach czarnego
      maku)
      * nigiri z plastrem malosolniaka (pod ktorym ukryty jest drobno
      posiekany koperek)
      * zestaw maki: kappamaki ze swiezymi ogorkami i hosomaki z miodem w
      plastrach
      * California roll z kapusta kiszona
      * California roll z buraczkami w chrzanie
      * temaki z kasza gryczana i bialym serem oraz mietą
      * inarizushi z oscypka faszerowanego kasza jaglana
    • mhr-cs Re: sushi po polsku 25.09.09, 10:49
      oczywiscie wspaniale jak wiele innych przepisow,
      a wiec wszystko zawijane sie tak nazywa,
      nie ma z tym nic wspolnego,
      z tym,

      Sushi (jap. 鮨, 鮓 lub 寿司) - potrawa japońska. Przygotowuje się ją
      z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i
      jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od
      sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy
      zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe,
      ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.
      W przypadku sushi ze składnikami mięsnymi zaleca się jego spożycie w
      przeciągu maksymalnie trzech godzin od momentu przygotowania

      dlaczego je tak nazywacie?
      • jacek1f jezeli bedzie ryz zakrapiany i wodorosty - to jako 25.09.09, 11:07
        podstawa kanapki - jak pieczywo, to
        jest nieskonczona ilosc mozliwosci sushi - jak z kanapkami wlasnie.

        Mozna doslownie wszystko zawinąć - polskie marynaty i chrzam, ćwikła, musztardy wspaniale nadaja sie do wieńczenia lub w miejsce wasabi.

        • mhr-cs Re: jezeli bedzie ryz zakrapiany i wodorosty - to 25.09.09, 11:17
          jacek1f napisał:

          > podstawa kanapki - jak pieczywo, to
          > jest nieskonczona ilosc mozliwosci sushi - jak z kanapkami wlasnie

          ale jezeli uzywam tego slowa sushi to wiem co to jest,
          albo nie?
          • Gość: d. Re: jezeli bedzie ryz zakrapiany i wodorosty - to IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:41
            > ale jezeli uzywam tego slowa sushi to wiem co to jest,
            > albo nie?

            W tej chwil nawet w japońskiej restauracji dostaniesz także fusion sushi (moje
            ulubione - z szynką parmeńską i rukolą). To już jest produkt globalny.
            • venettina Re: jezeli bedzie ryz zakrapiany i wodorosty - to 16.02.10, 02:15

              Pod warunkiem ze nie jest restauracja "japonska" w Japonii :)
    • yavorius Re: sushi po polsku 25.09.09, 11:13
      koniecznie z parówką i kebabem! I śledziem go!
    • marghe_72 Re: sushi po polsku 25.09.09, 11:43
      i zasmażka ;-)
      • dzioucha_z_lasu Re: sushi po polsku 25.09.09, 11:59
        I na to wszystko - bita śmietana! I na czubek - wisienka! :D
        • mhr-cs Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:06
          dzioucha_z_lasu napisała:

          > I na to wszystko - bita śmietana! I na czubek - wisienka! :D
          >
          jak sie nie zna to nie jest problemem,
          nie kazdy zna wszystkie slowa,
          tylko mozna zrozumiec,
          • jacek1f Ty Yavorius uważaj z tym śledziem, tu np: 25.09.09, 12:09
            www.nigiri.pl/index.php?id=menu
            nizej w makach i nigiri - jak byk. Ten śledź znaczy jak byk...
            :-)


            To i parówkę zaczna wsadzać.
            • yavorius ten śledź 25.09.09, 12:35
              to taki słony z beczki? Bo jak nie, to się nie liczy!

              I obowiązkowo sushi z

              gdziem
              !!!
              • yavorius wrrrr, gdizem 25.09.09, 12:35
                forum.gazeta.pl/forum/w,77,39040034,39040034,Gdiz.html
    • Gość: a co Re: sushi po polsku IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:21
      Z bigosem
      • mhr-cs Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:26
        Gość portalu: a co napisał(a):

        > Z bigosem
        na ten caly temat wspaniala odpowiedz,
        cos wspanialego tutaj potrzeba,
        • bene_gesserit Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:29
          Maki z kopytkiem?
          • mhr-cs Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:32
            bene_gesserit napisała:

            > Maki z kopytkiem?
            jak tak myslisz dlaczego nie,
            • bene_gesserit Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:36
              mhr, jakbym realizowala wszystko, co mi przychodzi do glowy, na
              zasadzie 'czemu nie', to predzej czy pozniej potrulabym wszystkich.
              Noi swiat jest zbyt piekny, zeby kalac go sushi z kopytkani albo
              golonka w piwie :D
        • Gość: a co Re: sushi po polsku IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:49
          kulkę bigosu oblepiamy kartoflami puree, dekorujemy podsmażoną
          cebulką ze słoniną
          • bene_gesserit Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:52
            Bigos moznaby zagescic zelatyną, co?
            Bo inaczej trudno skulkować.
          • nat.ka Re: sushi po polsku 25.09.09, 23:23
            doskonałe :D
      • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:43
        Gość portalu: a co napisał(a):

        > Z bigosem


        Ale się wam wyobraźnia rozhulała :)
        • Gość: a co Re: sushi po polsku IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:50
          jak po polsku, to po polsku :P
        • bene_gesserit Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:53
          O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
          kiszona i nikt nie docenil :(
          • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:55

            Kiszona zamiast octu ryżowego, a kaszanka zamiast kawioru - założę
            się,że istnieje sushi z kawiorem.
          • mhr-cs Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:56
            bene_gesserit napisała:

            > O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
            > kiszona i nikt nie docenil :(
            >
            cos wspanialego a do tego kartofle
          • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 12:57
            bene_gesserit napisała:

            > O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
            > kiszona i nikt nie docenil :(
            >

            A ja zaproponowałam inna nazwę nie wiedząc,że już istnieje kaszi.
    • Gość: Maja Re: sushi po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 13:30
      Może to przez piątek ale nie jestem pewna, czy wątek jest na serio. Moim zdaniem
      sushi jest tak wyjątkowym daniem, łącznie z ceremonią przygotowywania i
      jedzenia, że nie powinno się robić takich udziwnień. Dla mnie już użycie
      paluszków "krabowych" jest trochę nie na miejscu.
      • Gość: Miu Re: sushi po polsku IP: *.pools.arcor-ip.net 25.09.09, 14:16
        Yyy, paluszek krabowy jest jednym ze standardowych skladnikow sushi ;)
      • Gość: kn Re: sushi po polsku IP: *.marketing-house.pl 25.09.09, 14:28
        Sushi to żadna ceremonia. Zaczynało jako bełt z wodorostów, ryby i ryżu. Potem
        ktoś to zaczął zwijać. Taki to ceremoniał, jak robienie pizzy.
        Nie wszystko co jest japońskie jest mistyczne:).

        Z wędzoną wołowiną jest bardzo dobre:).
        • Gość: kasiula Re: sushi po polsku IP: 81.219.236.* 25.09.09, 23:39
          Dokładnie! Sushi to jest fast food, w Japonii na każdym rogu,
          również na dworcach. Tanie i szybkie, żadne tam "ĄĘ". A w Japonii za
          rarytas robia ziemniaki!
          • kocia_noga Re: sushi po polsku 26.09.09, 08:48
            Gość portalu: kasiula napisał(a):

            > Dokładnie! Sushi to jest fast food, w Japonii na każdym rogu,
            > również na dworcach. Tanie i szybkie, żadne tam "ĄĘ". A w Japonii
            za
            > rarytas robia ziemniaki!

            Nie mów tego głośno.
            Śmiechom i żartom nie będzie końca przy okazji tak absurdalnego
            porównania - gdzież kuchni za przeproszeniem polskiej (ziemniaki
            kaszanka bigos = wszystko obleśne) do talerza wytwornych kulek z
            ryżu za 200 zł.
      • Gość: d. Re: sushi po polsku IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:43
        > Dla mnie już użycie
        > paluszków "krabowych" jest trochę nie na miejscu.

        Musisz to jeszcze przetłumaczyć Japończykom. Na pewno Ci się uda.
    • kocia_noga Re: sushi po polsku 25.09.09, 15:26

      Też uważam,że gdyby japońska gospodyni zawędrowała do Polski
      poradziłaby sobie z tutejszymi produktami i chyba do głowy by jej
      nie przyszło, że robi coś niewłaściwego, wbrew ceremoniałowi
      (zamawiania półmiska sushi za 200zł - jadłam taki bywszy ostatnio w
      stolycy) i że w ogóle boki zrywać.
      Mimo to rozumiem przywiązanie do nazwy i typowych składników.
      Szkoda, że działa to ( zrozumienie) wyłącznie w jedną stronę.
      • jacek1f oooo GDIZ!!! koniecznie:-)) 25.09.09, 15:29
        • Gość: Ewunia Gołąbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 16:08
          A gołąbki? Sushi po polsku jak nic;)!
          • Gość: Inka Re: Gołąbki IP: *.icpnet.pl 25.09.09, 16:52
            Chyba nie do końca, bo mimo wszystko lepiej je jeść na ciepło.
            Ale mało to "roladek" czy "zawijańców" na zimno, które podajemy jako przekąskę?
            Nawet koreczki...
          • Gość: d. Re: Gołąbki IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:45
            > A gołąbki? Sushi po polsku jak nic;)!

            Jak zauważyła Inka, gołąbki średnio się wpasowują. Ale już greckie dolmadakia to
            nawet rozmiarowo są podobne.
            • bene_gesserit Re: Gołąbki 25.09.09, 21:06
              A rolada z sera zoltego?
              tinyurl.com/y9fux9x
              • dobiasz Re: Gołąbki 02.10.09, 16:26
                bene_gesserit napisała:

                > A rolada z sera zoltego?
                > tinyurl.com/y9fux9x

                Czy to sushi, czy nie sushi, wygląda smakowicie ;-)
    • Gość: x ciekawe q-m jak smakuje bigos po japońsku? IP: *.unitymediagroup.de 25.09.09, 16:57
    • wkkr Re: sushi po polsku 26.09.09, 14:36
      z golonką i piwem
      • iwonp jak masz bzdury pisac to nie pisz 26.09.09, 17:54
        jak nie masz pojecia co to jest sushi to moze poczytaj a bzdur nie
        pisz
    • Gość: Maja Re: sushi po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 07:55
      Dziwne. Z jednej strony często spotyka się tutaj krytykę kiedy ktoś np nazywa
      tiramisu coś co nie jest z włoskiego mascarpone albo używa podróbek parmezanu.
      Nie rozumiem.
      Jeśli chodzi o paluszki "krabowe" to są one dla mnie produktem drugiej jakości,
      produkują je prawdopodobnie z gorszych części tańszych ryb, dodają sorbitol i
      nie wiem co tam jeszcze.
      Jeśli chodzi o sushi to bardzo lubię celebrować jedzenie i dlatego staram się w
      miarę możliwości przestrzegać zasad robienia i jedzenia sushi i sprawia mi to
      wiele przyjemności.
      • szopen_cn Re: sushi po polsku 28.09.09, 09:53
        Jak ktos powyzej napisal paluszki krabowe sa zupelnie normalnym
        skladnikiem sushi w Japoni.

        W Japoni czy Korei gdzie jest to normalne jedzenie bedace
        odpowiednikiem naszych kanapek zdecydowana wiekszosc nie przejmuje
        sie "zasadami robienia" sushi az tak bardzo.

        Ba calkiem normalne jest pomijanie calego zawijania i pojscie na
        skroty: w plastikowym pudelku ukladamy warstwe ryzu, ugniatamy, na
        to warstwe nadzienia (czyli co akurat jest w lodowce), kolejna
        warstwa ryzu, ugniesc, zawartosc pudelka wystukac na deske, pokroic
        w kwadraty i jest gotowe.

        Z moich "cudow kulinarnych" wsrod Japonczykow najwiekszym uznaniem
        ciesza sie sushi z pikantym salcesonem.
        • kocia_noga Re: sushi po polsku :))) 28.09.09, 10:29
          No to ja biorę celebrowanie + estetykę (kolorki, zawijanie,
          kołderki) a co do składników - wolna wola, z resztą okazuje się, że
          w oryginale rzeczywiście wolna ci ona jest.
          A z ciekawości spytam - czy ryż jest żelaznym składnikiem, czy
          stosuje się go, bo najtańszy i najbardziej popularny?
          I - cholera, obiecuję, że zrobię jakieś maki z ziemniaków+ kaszanka+
          ogórek kiszony.

          Oj, będzie jazda, jak kij w mrowisko :)
          • szopen_cn Re: sushi po polsku :))) 28.09.09, 10:50
            Ryz jest w tych krajach zelaznym skladnikiem.
            I dodac mozna, ze pewna otoczka "specjalnosci" sushi pochodz z
            czasow kiedy bardzo duzej czesc spoleczenstwa nie bylo stac na ryz
            i wtedy sushi z ryzem bylo specjalem.

            Do glowy mi przychodzi tylko jeden potencjalny skladnik, ktory
            polaczony z ryzem w Japonczykach wywola odruch wymiotny i to jest
            jogurt, niewazne czy czysty czy owocowy.
            • kocia_noga Re: sushi po polsku :))) 28.09.09, 15:56

              Pamiętam, jak moi przyjaciele Wietnamczycy opowiadali że w życiu nie
              zjedliby ryżu na słodko, tak jak się u nas jada - z jabłkami albo
              słodkim sosem na bazie śmietany/jogurtu/kwaśnego mleka.
              • Gość: paniena Re: sushi po polsku :))) IP: *.range86-156.btcentralplus.com 24.02.10, 02:01
                Wlosi tak samo patrza na makaron z sosem z truskawek ...
    • Gość: ms Re: sushi po polsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.09, 20:23
      mozna zrolowac schabowego.
      • bene_gesserit Re: sushi po polsku 04.10.09, 19:27
        Mozna go zrolowac, i to do tego z ziemniakami tluczonymi i mizeria.
        A zrazy to juz w ogole sa same z siebie zrolowane.
    • Gość: Bubu Re: sushi po polsku IP: *.tvk.torun.pl 04.10.09, 17:24
      Właśnie robię sushi w wersji studenckiej - paluszki krabowe, majonez pomieszany
      z wasabi i koperek. Jako zagrychę do wódki planuję zawinąć w maki ogórek
      kiszony, a z wierzchu nałożyć trochę kawioru :P Ostatnio w sushi w restauracji
      dostałam coś kiszonego, chyba daikon,w każdym razie kiszone pasuje jak najbardziej.
      A ryż kupuję do risotto - też jest krótkoziarnisty i uzyskuje odpowiednią
      konsystencję, a płacenie kilkunastu złotych za torebkę ryżu "do sushi" to przesada.
      • kocia_noga Re: sushi po polsku 05.10.09, 10:15
        Też używam włoskiego ryżu do risotto, z tych samych powodów :)
        • mhr-cs Re: sushi po polsku 05.10.09, 11:31
          jak juz musi byc te sushi po polsku
          to nie ma lepszej jak prawdziwy rolmops,
        • Gość: gosc Re: sushi po polsku IP: 77.255.207.* 15.02.10, 14:14
          Witam wszystkich!! a ja wymysliłam sobie a"la sushi ryż ugotowny do tego papryka surowa,troche sałaty,sos sojowy,potarty imbir,marchewka, posmarowałam liście kapusty włoskiej(sparzonej oczywiście) na to paluszki krabowe i zwinąc bardzo dobre wyszły!!!
    • ampolion Re: sushi po polsku 16.02.10, 02:30
      Sushi,sushimi: z wędzoną rybą, zwłaszcza łososiem, z surową/wędzoną
      polędwicą, z tatarem.
    • Gość: gośc Re: sushi po polsku IP: 82.139.156.* 16.02.10, 13:37
      mam pytanie czy liście do sushi tzw.glony zawsze maja taki rybi zapach. bardzo
      mi to nie odpowiada, czy kupiłam jakies stare?
      • mhr-cs albo stare albo zle przechowawane 16.02.10, 13:39
        Gość portalu: gośc napisał(a):

        > mam pytanie czy liście do sushi tzw.glony zawsze maja taki rybi
        zapach. bardzo
        > mi to nie odpowiada, czy kupiłam jakies stare?
    • mmagi wybróbuj z bigosem:/ nt 17.02.10, 13:01

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka