Dodaj do ulubionych

kolejność podawania potraw na przyjęciu w domu

IP: *.159.c68.petrotel.pl 28.09.09, 14:07
Mam pytanie dotyczące przyjęcia gości w domu. Kolejny już raz
uczestniczę w domowym przyjęciu gdzie jest dziwna dla mnie kolejność
podawania potraw. Goście proszeni są na godzinę 17-tą. Na stole
pojawiają sie słodycze, tj. ciastka, cukierki, owoce, słodkie
napoje. Do tego alkohole wg indywidualnych gustów: wódka, koniak,
wina oraz kawa i herbata. Dopiero po konsumcji ciastek i cukierków
gospodyni podaje ciepłe potrawy mięsne (4 - 5 rodzaji), sałatki,
ziemniaki, ryż lub pieczywo. Ponieważ dotychczas nigdy się z czymś
takim nie spotkałem a ta kolejność jest zachowana przy każdym
przyjęciu wieczornym (rodzinne przyjęcie) zaczynam domniemywać, że
jest to jakiś regionalizm. Być może w jakimś rejonie kraju taka
kolejność podawania potraw jest normą. Czy może ktoś mi coś na ten
temat napisać. W naszym domu kolejność jest odwrotna; słodycze i
owoce po konsumcji dań mięsnych. Będę wdzięczny za jakąkolwiek
informację na ten temat. Nie chciałbym urazić niestosowną uwagą
gospodarzy przyjęcia.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiula Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 14:15
      To chyba kwestia przyzwyczajeń,
      u mnie np zawsze najpierw sałatki, potem danie główne, potem
      słodycze i ciasta
      u teściowej najpierw danie główne, potem sałatki, na końcu ciasta
      u znajomych najpierw ciasta, potem sałatki, na koniec wjeżdża danie
      główne
    • momas Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 14:19
      w róznych regionach Polski sprawa kolejności potraw wygląda inaczej.
      Może gospodarze wynieśli z domu akurat takie zwyczaje???
      Opisywany przez Ciebie sposób podejmowania gości Śląskiem
      mi "pachnie"
      :)
      albo znowu coś pokręciłam :(

(BEZ złych skojarzeń. Bardzo lubię Śląsk)
    • alinka_li Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 14:19
      U mnie czasem też tak jest:) A wyznacznikiem kolejności potraw jest dla mnie
      godzina, na która zapraszam gości. Np. urodziny córki- zapraszam (dorosłych) na
      godz.16, czyli "kawową". Podaję tort, ciasta, kawę itp. A że goście to rodzina
      więc dobrze się gada i czas leci. Ok 18 podaję kolację. Jeśli zapraszam na
      wieczór- ciasta kończą całość.
    • bene_gesserit Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 14:26
      Imho to cos w rodzaju polaczonego podwieczorku z kolacja.
      Najpierw podwieczorek - slodkie, potem kolacja - ciepla.
    • ju.bi Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 14:44
      u mnie - śląsk - zawsze jest właśnie tak, jak opisałaś. I często
      znajomi z innych stron kraju sa zdziwieni kolejnością. To chyba
      istotnie jest tak jak ktos napisał - podwieczorek, a potem kolacja.
      Swoją drogą, jak po raz pierwszy spotkałam się dawno dawno temu z
      inną kolejnością dań, tez byłam bardzo zdziwiona.W sumie - czy to ma
      jakies znaczenie?
      • Gość: mai Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 15:05
        Ma znaczenie, bo po zjedzeniu kawałka ciasta (a chodzi tu zazwyczaj o torty z
        ciężkimi kremami, bitą smietaną itp.)traci się apetyt na "konkretne" dania.W
        efekcie zjedzenie kolacji staje się obowiązkiem a nie przyjemnoscią;)
        • alinka_li Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 29.09.09, 13:51
          Kto traci ten traci:) Zazwyczaj goście są tak przesłodzeni, że potem z wielką
          ochotą konsumują konkrety. Oczywiście musi trochę czasu minąć pomiędzy posiłkami
    • pani.serwusowa Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 15:07
      U mnie w domu na odwrot - najpierw (nie zawsze) drobne przekaski,
      potem np. zupa lub jakas inna przystawka, albo ich wybor. Potem
      danie glowne, potem sery lub/i slodki deser.

Pamietam jednak imprezy u Babc (Slask) i zawsze byla kawa i ciastko
      pierwsze, a potem zimna plyta, a potem cos na cieplo. Imprezy
      zaczynaly sie ok. 16.

Co do roznic w podawaniu jedzenia to wspomne, ze u przyjaciol z
      Brazylii sery podaje sie nie na deser, a na przystawke wlasnie. :)
    • buttergirl Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.09.09, 17:51
      Wiele razy słyszałam, że taka kolejność jest często spotykana w Wielkopolsce
      przy czym dodawano od razu, że my tak z oszczędności: gości się zapcha słodkim
      to zjedzą mniej mięsa i kiełbas. ;)

Faktycznie jak wspominam imprezy z lat dziecięcych, lata 80te, początek 90tych,
      to wszędzie słodkie, kawa a potem ciepłe i przekąski. Zawsze mnie to wkurzało bo
      nie przepadałam za tortami i ciastami a za dobrymi sałatkami, bigosem, zawsze.
      Wśród nudnych pogawędek z ciotkami i babciami wypatrywałam kiedy na stół zaczną
      wjeżdżać konkrety. :D

W tej chwili już nie spotykam się z takimi imprezami, właściwie w ogóle nie
      spotykam się ze słodyczami. Ew. wrzucone na koniec, jeśli ktoś jeszcze ma ochotę
      na deser.
      Zapraszamy się konkretnie na obiad, kolację i od tego się zaczyna.
      • Gość: becia Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.leon.com.pl 28.09.09, 20:41
        Ja z Wielkopolski, ale nigdy przyjęcia nie zaczynało się od
        słodkości, zawsze od konkretów. Teraz mieszkam na Śląsku, a tu
        zawsze od kawy i ciast.
    • Gość: ms Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.09, 20:20
      kawa i ciasto tak, ale do 16.00 potem juz lepsza reszta:)
      m.s.
    • Gość: qd Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.szczecin.mm.pl 28.09.09, 20:57
      Wielkopolska, jako żywo! Poznań na pewno!Mam męża poznaniaka i oczywisce
      stosowną rodzinę tamże. Zaprasza się gości "na kawę" i podaje do tego słodkości,
      a potem kolacja... brrr
      ale nie przeskoczysz
      • agusia11.3 Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 26.04.23, 16:40
        u nas od lat , najpierw tort i kawa . Następnie zmiana nakryć i obiad cały lub tylko dania rybne, mięsne na ciepło i alkohol i następnie przekąski pod alkohol . Przekąski - ponieważ wszyscy są już objedzeni i nikt już większej dawki mięsnej nie da rady . Jeśli impreza trwa dłużej jak 5 godzin - to nieraz coś na ciepło podajemy i w nocy podczas imprezy.
    • Gość: miu Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.acn.waw.pl 28.09.09, 21:27
      W liceum mialam przyjaciolke Niemke mieszkajaca na wlaczonym do
      Polski Slasku, tez sie wtedy bardzo dziwilam tej kolejnosci.

Tak, to jest slaski zwyczaj, wywodzacy sie z Niemiec. Kto byl dluzej
      w Niemczech ten pewno zauwazlyl, ze ok 16-17tej wypleniaja sie
      niemieckie kawiarnie - ludzie zjadaja gigantyczne lody, wielkie
      porcje ciast z bita smietana, pija kawe. Potem wracaja do domow na
      kolacje. Stad taka kolejnosc.

Mysle ze w poznanskiem tez mozna czesto spotkac podobne wplywy
      (pozaborowe).
      • Gość: dorotkah Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: 71.201.91.* 29.09.09, 07:37
        U mnie w domu za to prawie nigdy nie bylo niczego na cieplo.Najpierw
        wedliny,salatki,chleb a potem ciasta,lody,herbata,kawa.Caly czas do
        przegryzania owoce sezonowe.Teraz podaje najpierw zakaski, w tym
        owoce i sery,potem obiad i na koniec slodkie.To ciekawe bo z
        podawaniem obiadu spotkalam sie jak wyjechalam z Polski.
        Czy mozecie mi powiedziec co to jest zimna plyta?
        • Gość: kasiula Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 09:54
          "Zimna płyta" to z niemieckiego - kalte Platte:)
          Tak się potocznie określa półmisek z wędlinami, sałatką, zimnymi
          mięsami itd
          • Gość: dorotkah Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: 71.201.91.* 29.09.09, 18:30
            Dzieki,nigdy sie nie spotkalam z ta nazwa.
      • mhr-cs Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 29.09.09, 10:30
        Gość portalu: miu napisał(a):

> W liceum mialam przyjaciolke Niemke mieszkajaca na wlaczonym do
        > Polski Slasku, tez sie wtedy bardzo dziwilam tej kolejnosci.
        >
        > Tak, to jest slaski zwyczaj, wywodzacy sie z Niemiec. Kto byl
        dluzej
        > w Niemczech ten pewno zauwazlyl, ze ok 16-17tej wypleniaja sie
        > niemieckie kawiarnie - ludzie zjadaja gigantyczne lody, wielkie
        > porcje ciast z bita smietana, pija kawe. Potem wracaja do domow na
        > kolacje. Stad taka kolejnosc.
        >
        > Mysle ze w poznanskiem tez mozna czesto spotkac podobne wplywy
        > (pozaborowe).
        tam przybyli kiedys Brambergi(bo nie chcieli miec nic wspolnego z
        niemcami)(?)
        no i co,dlatego Poznan ma swoja kulture,
        o war ile prawdy jest w tym,co dom to kultura
        a co do slaska,
        tam mieszkaja wszystkie narodowosci,
        a czy slask jest polski,czeski,niemiecki?
        wszystko jedno(napewno nie niemiecki)
        • Gość: Inka Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.icpnet.pl 29.09.09, 12:30
          Nie Brambergi tylko Bambrzy z Bambergii...
          I to, że przybyli to nie znaczy, że narzucili całej wielkopolsce swoją kulturę.
          • mhr-cs Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 29.09.09, 12:32
            Gość portalu: Inka napisał(a):

> Nie Brambergi tylko Bambrzy z Bambergii...
            > I to, że przybyli to nie znaczy, że narzucili całej wielkopolsce
            swoją kulturę.
            nie o to chodzi,ale sie pomieszali
    • Gość: śliwka 09 Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.159.c68.petrotel.pl 29.09.09, 11:14
      Serdeczne dzięki za szybką reakcję. Okazuje się, że mój przypadek
      nie jest odosobniony. Z podanych opinii wynika, że ten sposób
      podawania potraw przeważa na Śląsku i w Wielkopolsce. Osobiśce wolę
      ciasta i tp. słodkości po skosztowaniu dań głównych. Jeżeli zaczynam
      od ciast to już umyka mi możliwość podziwiania sztuki kulinarnej
      pani domu, czego potem b. żałuję.
    • dominikjandomin Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 29.09.09, 11:56
      przyjęcie po śląsku: najpierw tort, potem śledzie...

Przychodzą w porze kawy / herbaty, więc dostają kawę, herbatę i ciasta.

Siedzą aż do kolacji, więc potem idzie na stół kolacja.

Inna sprawa, gdyby byli zaproszeni na kolację, np. na 19, wtedy idzie kolacja na
      stół, nie torty.

Kolejność na oficjalnych przyjęciach jest standardowa: wódka, przystawki, zupa,
      drugie danie, trzecie danie, czwarte danie, deser.
    • vandikia Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 29.09.09, 12:46
      deser w postaci słodkiego jest po daniu głównym
      alko jako aperitif, moga do tego być przekąski niesłodkie

ciastka i cukierki raczej nie spowodują większego apetytu na danie
      główne :>
    • Gość: Julita Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.146.226.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.18, 17:38
      Ten sposób podawania potraw jest dla mnie idealny. Słodycze pobudzają apetyt na danie mięsne i inne. Oczywiście jest trochę przerwy, około 1-1,5 godz.między tymi posiłkami. Po ciepłym daniu dostawia się kilka przystawek i można siedzieć do północy. Gdy pierwsze są dania ciepłe wszyscy pakują szybko pokarm aby nie wystygł, usta są zajęte bez przerwy , a potem siedzą otępiali, napakowani i nadal nie chce im się rozmawiać. Przy ciastach, lodach, czy galaretkach, można się delektować smakiem, rozmową i to jest ważne w imprezach rodzinnych. Julita
      • positronium Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.06.18, 09:57
        Gość portalu: Julita napisał(a):

> Gdy pierwsze są dania ciepłe wszyscy pakują szybko pokarm aby nie w
        > ystygł, usta są zajęte bez przerwy , a potem siedzą otępiali, napakowani i nada
        > l nie chce im się rozmawiać. Przy ciastach, lodach, czy galaretkach, można się
        > delektować smakiem, rozmową i to jest ważne w imprezach rodzinnych.

...Ale przecież kolacji czy obiadu nie zaczyna się od ciepłych dań, tylko od zimnych przekąsek.
        Przyzwyczajenie najadania się "pod kurek" jest wyjątkowo dziwne - przecież od wielu lat nikomu nie brakuje jedzenia. Nie trzeba czekać do świniobicia, ani aż na polu obrodzi... Więc - po co tak się męczyć?
        • Gość: x Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.06.18, 10:51
          "przecież od wielu lat nikomu nie brakuje jedzenia"

To skąd biorą się np. niedożywione dzieci, wychodzące z domu do szkoły bez śniadania, czy też biedni emeryci, nie mający pieniędzy na przysłowiową suchą bułkę?
          Ogólnie to nigdy nie produkowano za mało żywności (z wyjątkiem okresu wojen czy nieurodzajów), ale nie wszyscy mają dostatecznie dużo pieniędzy.
          • positronium Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom 28.06.18, 11:19
            Niedożywione dzieci na przyjęciu? No cóż, zapytaj ich rodzinę.
            Znam z autopsji problem dzieci wychodzących z domu bez śniadania; najczęściej powodem nie jest brak żywności, tylko paląca potrzeba zaspokojenia nałogu przez któregoś z domowników (najczęściej rodzica). Darowane makarony i ryż zamiast gotować - sprzedają, aby mieć środki na zakup "najpotrzebniejszych artykułów".

Co do osób starszych - nie mam danych.

Niemniej mamy takie programy i sporo organizacji charytatywnych. To, że są w kraju głodni ludzie, nie oznacza że w Polsce jest głód. Tak jak sam słusznie zauważyłeś - to kwestia pieniędzy, a od siebie dodam, że także wiedzy (o możliwej pomocy) i dumy (bo sporo osób wstydzi się poprosić o pomoc).
    • Gość: Maja Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.centertel.pl 02.05.23, 17:54
      Wg mnie najpierw pojawić się powinny zimne przystawki. A przed nimi aperitif. Mała ilość alkoholu. Po zimnych przystawkach podaje się gorące przystawki. Malutkie porcje. Potem idzie zupa. Czysta. Bez śmieci. Może być z grzankami, uszkami. Potem danie rybne.Tu wchodzi też białe wino. Potem danie GLÓWNE( mięsne) Do niego wino czerwone lub różowe. Potem sałaty, owoce. Deser na końcu, ale on jest niekonieczny. Wystarczy kawa i likier. W takiej kolejności się podaje. Francuzi z sałatami podają jeszcze sery, orzechy i wino musujące.
    • Gość: Maja Re: kolejność podawania potraw na przyjęciu w dom IP: *.centertel.pl 02.05.23, 22:34
      Najpierw podaje się aperitif, czyli smaczny alkohol( drink malutki) dla pobudzenia apetytu. Potem zimne przystawki( tatar, śledzik) Potem przystawki gorące- paszteciki na ciepło, warzywne ragu itp.Potem zupa. Czysta, np. rosół, czysty barszcz z minimalną ilością dodatków. Potem danie rybne, np. Pieczona ryba w dzwonkach. Potem danie glówne, mięsne- zrazy wołowe, steki, z garnirem- kaszą, ryż, ziemniaki+ sos. Potem podaje się sałaty, różne. A na końcu owoce lub deser. Do ryb białe wino, dalej czerwone lub różowe. Kończy się kawą i likierem, lub nalewką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka