Dodaj do ulubionych

Moja specjalnosc to ......

IP: *.den.nilenet.net 11.01.04, 03:07
.......

no wlasnie, co wam najlepiej wychodzi, gotowanie czego uwazacie za
najwieksza frajde i za jakie wyczyny kulinarne chwala was ci ktorzy to
jedza ???

falszywa skromnosc jest tu absolutnie niestosowna :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: mooncake Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.netvigator.com 11.01.04, 05:02
      Mnie najlepiej wychodzi ... wychodzenie do restauracji:))
      Talent gdzies mi sie zagubil:(, ale przy okazji ostatnich swiat wyszly mi
      zakalce. Pierwszy raz w zyciu!
    • Gość: Lilu Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 11.01.04, 13:13
      wyśmienity pasztet mi wychodzi, także ciasta - ostatnio piernik
      staropolski "Apolki"- wyobraźcie sobie (a działo się to w święta), że mój
      tatulo uprowadził kawał piernika, którym obdarowałam rodzinę i zeżarł w
      konspiracji, o fakcie tym wyznał był na łożu choroby (angina) dopiero gdy
      spytałam rodzinkę "no i jak wam smakował piernik?", a oni: jaki piernik?.
    • Gość: truskawa Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.04, 13:30
      ja niestety rzadko gotuje bo nei mama czasu:( studia :( ale robie smakowitą
      lasagne i inne makarony, wszelkiego typu słatki z makaronem bądź ryżem ,
      pierniczki, tyle mi teraz do głowy przychodzi:)
      pozdrówka
    • mbmm Re: Moja specjalnosc to ...... 11.01.04, 13:57
      wszystko co wymaga dodania ryżu...sałatki,ryż z warzywami,
      zgrzybami,naleśnikiz ryżem i pieczarkami...i tym podobne...
    • hooda Re: Moja specjalnosc to ...... 11.01.04, 18:32
      z ciast - Karpatka - nie chwaląc się REWELACJA!!:-)
      jestem też specjalistą od zrazików w róznych sosach i kuchni typowo polskiej:-)
    • wedrowiec2 Re: Moja specjalnosc to ...... 11.01.04, 18:42
      ... mięsa i warzywa we wszelkiej postaci. Niestety nie najlepiej wychodzą mi
      ryby:( Zdecydowanie nie mam dobrej ręki do ciast i innych deserów - pewnie
      dlatego, że mogę żyć bez nich.
    • hania55 Re: Moja specjalnosc to ...... 11.01.04, 19:42
      Risotto na wszelkie sposoby, pieczony udziec jagnięcy, mazurek orzechowy,
      placki ziemniaczane, zupa-krem z pomidorów, bakłażany zapiekane z pomidorami i
      mozarellą i szarlotka. Za te potrawy zbieram zawsze najwięcej pochwał,
      zwłaszcza od męża. Jego specjalnością za to są pasztet i jajecznica :-)
    • Gość: figa Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 18:22
      sledzie rozne smaki
      bigos i kapusta zasmazana
      ciasto drozdzowe topielec ale z bakaliami na full-jak keks
      zielone wariacje z rukola

      totalna wielokrotna kleska: ciasto francuskie mrozone
      i proby upieczenia kopert z serem plesniowym lub szpinakiem
      pity i innych.........nie wychodzi , niestety!
    • tralalumpek Re: Moja specjalnosc to ...... 12.01.04, 18:29
      Moi goście uwielbiają moją kuchnię, i za smak , i za podanie i za temat
      kulinarny.
      Mam dość szerokie spektrum spocjalności. Może tak w skrócie:
      - jedyna w swoim rodzju "symfonia morska" , sałatka z owoców morza podawana na
      ciepło
      - rolady cielęce z kaszą jaglaną
      - sałatki "na winie"
      - chleb
      - zupa rybna
      - zupy jakotakie
      .....

      nie są moja specjalnością pierogi (bo mi sie n ie chce ich kleić) ani żadne
      inne pyzy, knedle itd i ciasta drożdżowe , podobnie jak torty brrrrrrr

      • Gość: kasia podaj przepis na tą symfonię morską... IP: *.crowley.pl 12.01.04, 18:34
        bardzo proszę.
        • tralalumpek Re: podaj przepis na tą symfonię morską... 13.01.04, 11:03
          Gość portalu: kasia napisał(a):

          > bardzo proszę.



          Sorry ale będę niegrzeczna i nie podam ci przepisu. Nauczyłam się
          przygotowywać tę sałatkę parę lat temu będąc na Islandii. Jest to u
          mnie "słodka tajemnica kucharza" jak się ją robi. Przerabiałam już walki
          podjazdowe moich znajomych na przepis i niestety zawsze ja wygrywałam. Mam
          swoje kuchenne tajemnice po prostu, których dalej nie sprzedaję. Podobnie jest
          z przpisami na sałatki śledziowe (też islandzkie). Albo się je jada u mnie
          albo wcale.
          • baky Niegrzeczna :o)) _n/t 13.01.04, 11:49
            tralalumpek napisała:

            > Sorry ale będę niegrzeczna i nie podam ci przepisu.
          • Gość: alex Re: podaj przepis na tą symfonię morską... IP: *.den.nilenet.net 13.01.04, 18:22
            tralalumpek napisała:

            > Gość portalu: kasia napisał(a):
            > >
            > Sorry ale będę niegrzeczna i nie podam ci przepisu. Nauczyłam się
            > przygotowywać tę sałatkę parę lat temu będąc na Islandii. Jest to u
            > mnie "słodka tajemnica kucharza" jak się ją robi.
            Albo się je jada u mnie albo wcale.

            Podaj adres to zjemy u ciebie ;-))


            • tralalumpek Re: podaj przepis na tą symfonię morską... 13.01.04, 21:58
              Gość portalu: alex napisał(a):


              > Podaj adres to zjemy u ciebie ;-))
              >
              >



              ))))))))))))))))
            • baky Re: podaj przepis na tą symfonię morską... 14.01.04, 08:59
              Gość portalu: alex napisał(a):
              > Podaj adres to zjemy u ciebie ;-))

              No! I z rańca na kawkę wpadniemy :o))
      • Gość: giezik Re: Moja specjalnosc to ...... IP: 217.11.134.* 13.01.04, 11:09
        to sie naturalnei zmienia, ale...
        risotta wszelakie, nietypowe sosy do mięs (słodkie, owocowe itp). Salatki
        makaronowe (na szczegolna prosbe moje zony). Pikantne i slone ciasta
        no i makaronyyyyy
    • Gość: Camille Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 12.01.04, 19:05
      Ja moze nie slyne wsrod znajomych i rodziny z konkretnej potrawy, ale bardziej
      umiejetnosci dawania przyjec tzw. tematycznych. Jak postanowie, ze bedzie po
      francusku to ten temat zacznie sie na przystawkach az po deser, z winem
      wlacznie. Przyznaje, ze ugotowac jestem w stanie wszystko, natomiast z
      pieczeniem gorzej. Na codzien /tzn. obiady/staram sie byc dosc kreatywna, bo
      mam bardzo wymagajace pod tym wzgledem dziecko/bo maz zje wszystko/ktore ma
      tzw. zachcianki. Duzo korzystam z programow TV o gotowaniu/ktore tu sa
      niesamowite/, no i regularnie kupuje i czytam ksiazki kucharskie. Znajomi od
      lat mowia, ze powinnam prowadzic restauracje, ale ja cos sie w tym businessie
      nie widze.Co ciekawe, wcale nie jestem duzo lepsza w polskiej kuchni/stad
      czasem moje pytania na tym forum, szczegolnie w okolicy Swiat/niz w innych
      rodzajach kuchni swiata, szczegolnie europejskich.
    • apolka Re: Moja specjalnosc to ...... 13.01.04, 14:53
      Tak się zastanawiam, co jest moją specjalnością..., chyba najczęściej słyszę
      pochwały za: pizzę, paszteciki do barszczu czerwonego, placek po węgiersku,
      torty (chyba nie ma nikogo w rodzinie, komu bym przynajmniej raz tego tortu nie
      robiła, włączając w to teściów, szwagra...). Robię też pyszną zupę z owoców
      morza (choć za każdym razem coś zmieniam) ale to jedno zdań, których nie
      serwuję szerszej publiczności, tak jakoś u nas wyszło, że to po prostu jedna z
      wersji zup obiadowych.
      • Gość: izzi Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.pikonet.pl 14.01.04, 20:47
        Apolka, no ty przecież to PIERNIK !!!!Dziękujemy!
        • apolka Re: Moja specjalnosc to ...... 15.01.04, 08:17
          Kurczę, to straszne miłe!
          Trochę mnie przeceniacie chwaląc tak przy różnych okazjach, przecież ja Wam
          tylko przekazałam przepis, podobnie, jak robi to większość na tym forum :o).
          Ale nie ukrywam, baaaardzo mi miło, mam nadzieję, że te pochwały nie zepsują mi
          charakteru :o)
          Pozdrawiam!
    • czarna_mandarynka Re: Moja specjalnosc to ...... 13.01.04, 15:05
      Cuda na kiju z napojów zimnych oraz kawy i herbaty, których znawczynią nie
      jestem ale lubie eksperymentowac, wszystko co związane z grzybami i sałatki.
      Poza tym wszelkie "wariacje na temat" - nie pamietam kiedy stworzyłam w kuchni
      coś wiernego przepisowi:)
    • emka_waw Re: Moja specjalnosc to ...... 13.01.04, 15:42
      Bardzo kontrastowo:
      - sałatka z krewetek - karmię nią wszystkich, którzy twierdzą, że nie cierpią
      owoców morza a potem mówię, co zjedli. Niektórzy nie wierzą w to do tej pory :)
      - karp w galarecie - jedzą go ze smakiem nawet ci, dla których ta potrawa to
      wigilijna udręka
      - koktajl z malibu - upiornie kaloryczny i przepyszny w upały. W chłodniejsze
      dni też.
      • apolka Re: Moja specjalnosc to ...... 15.01.04, 08:21
        Pochwal się dokładniej tą sałatką i podaj przepis, proszę. Tylko
        łopatologicznie, jeśli można, tzn. jakie krewetki, jak je "obrobić" itd.
        • emka_waw Re: Moja specjalnosc to ...... 15.01.04, 08:33
          Proszę bardzo. W sumie bardzo prosta, jak się ma dobre składniki:
          - 2 opakowania krewetek w zalewie Aga (można też wziąć 1 krewetek + 1 ogonów
          rakowych, lub same raki, ale to już czysta rozpusta :))
          - 1 puszka groszku Krakus lub Pudliszki
          - 1 puszka kukurydzy Krakus lub Pudliszki (pod żadnym pozorem Bonduelle! Jest
          słodkawa i to kładzie na łopatki całą potrawę)
          - 1 mały słoiczek czarnych oliwek Figaro, drylowanych
          - 3 łychy majonezu Winiary Dekoracyjny (tu się nie upieram, ktoś zachwalał mi
          Kielecki, ale jakoś nie mogę na niego trafić)
          - 1 łyżeczka deserowa musztardy sarepskiej (jakiejkolwiek, byle nie
          marki "firmowej" typu Tesco czy Leader Price)
          - sól i pieprz

          Wszystko oprócz oliwek BARDZO DOBRZE odsączyć (sałatka ma tendencję do
          podchodzenia wodą) i wrzucić do jednej miski. Oliwki pokroić w kółka, zostawić
          trochę do ozdoby sałatki, resztę też wrzucić, dodać majonez i musztardę,
          wymieszać, doprawić do smaku, udekorować resztą kółek, podawać z dobrym
          pieczywkiem, np. bagietką albo z ciabattą, co ci tylko przypasuje.

          Nie jest tania, ale naprawdę bardzo dobra.
    • krolewna.sniezka Re: Moja specjalnosc to ...... 13.01.04, 18:33
      Robienie zup. Sama uwielbiam dobra zupe, szczegolnie w zimie, i robie dobre
      zupy, niestety nie doceniane. Maz zup nienawidzi i odmawia ich spozywania. U
      niego jak kawal miecha na talerzu nie lezy, to obiad zmarnowany.
    • Gość: fairy Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.04, 19:14
      CIASTECZKA RYZOWE!!! z roznymi dodatkami ;)
      Pychotka!
      a do tego szybciutko sie robi i prosciutko ;)))
    • roseanne Re: Moja specjalnosc to ...... 14.01.04, 21:07
      ryby pieczone i vindaloo curry
      • maruda78 Roseanne... 14.01.04, 21:55
        A podzielisz sie przepisami?
        Zwlaszcza na rybe pieczona - swego czasu eksperymentowalam z pieczeniem
        pstraga, ale z raczej marnym efektem :-(.
        Ale o curry tez poprosze :-)

        Moja specjalnosc to penne w mojej wersji sosu afredo ze szparagami, brokulami,
        fasolka szparagowa i pieczarkami. Oprocz tego Pad Thai, coconut curry,
        Indyjszczyzna (palak panir, mutar panir w lekko zmodyfikowanej formie), barszcz
        czerwony, paszteciki z kapusta i grzybami, quiche. Acha i jeszcze Thai iced
        tea.
        Za to straszna ze mnie noga jesli chodzi o pieczenie ciast.
        • roseanne ryba pieczona 15.01.04, 00:49
          najlatwiejsze to losos pieczony w folii aluminiowej, z odrobina masla i soku
          cytrynowego . do tego najlepiej pasuje sos koperkowy na bazie jogurtu
          piecze sie ok 20 minut

          druga rybka czesto przyzadzana to sola zapiekana z ananasem i odrobina imbiru+
          wiorki maslane na sama gore
          filety mrozone posolic, na to pol puszki ananasa w kawalkach razem z sokiem i
          posypac imbirem - tez ok 20 minut ( dorsz tez dobry z tym przepisie)


          vindaloo curry - paste biore ze sloiczka.....
          podstawa dobrej potrawy to odpowiednio podsmazona cebulka, na mieciutko i
          dopiero potem zrumieniona, potem pasta, jarzynki. mleko kokosowe + ryba
    • margeryta Re: Moja specjalnosc to ...... 14.01.04, 21:08
      a moja specjalność to naleśniki z serem i rodzynkami :-) Od mojego dziecka
      mniej więcej raz na tydzień słyszę błagania o te naleśniki. Nie ma nic lepszego
      niz radocha dziecka w podzięce :-)
    • Gość: sto kobiet Re: Moja specjalnosc to ...... IP: 67.71.17.* 15.01.04, 07:03
      shi paneer
      chicken curry
      chicken tandoori
      warzywa tandoori
      aloo(ziemniaki) ze szpinakiem
      warzywa w garam masala
      leczo warzywne
      rolada z poledwiczek wieprzowym w bialym winie
      rolada truskawkowa z biszkoptem na migdalach
      sernik
      ciasto czekoladowe
      salatka ze szpinaku w vinegrait (czy jak to tam sie pisze) malinowym
      trojkolorowa salatka paprykowa z poludnia Francji
      beuf strogonoff
      ptysie z bita smietana
      itd itd ...
    • Gość: sto kobiet Re: Moja specjalnosc to ...... IP: 67.71.17.* 15.01.04, 07:03
      shi paneer
      chicken curry
      chicken tandoori
      warzywa tandoori
      aloo(ziemniaki) ze szpinakiem
      warzywa w garam masala
      leczo warzywne
      rolada z poledwiczek wieprzowym w bialym winie
      rolada truskawkowa z biszkoptem na migdalach
      sernik
      ciasto czekoladowe
      salatka ze szpinaku w vinegrait (czy jak to tam sie pisze) malinowym
      trojkolorowa salatka paprykowa z poludnia Francji
      beuf strogonoff
      ptysie z bita smietana
      itd itd ...
    • Gość: alex Re: Moja specjalnosc to ...... IP: *.den.nilenet.net 16.01.04, 16:29
      wszelkie wariacje na temat makaronu
      eksperymenty z kuchnia calego swiata: wloska, meksykanska, indyjska, japonska
      i "uniwersalna" (tylko chinszczyzna mi zbytnio nie wychodzi)
      krewetki na wiele sposobow

      Zdecydowanie potrawy pikantne ponad slodkie.
      Nie pieke prawie wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka