Dodaj do ulubionych

Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny?

IP: *.krosno.vectranet.pl 07.10.09, 18:07
Plan na chrzciny jest taki: obiad dwudaniowy, sałatki. Zastanawiam się, co na
drugie ciepłe danie popołudniu? Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: gościa Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 21:11
      kilka razy juz to pisałam,ale dla mnie i mojej rodziny czy
      znajomych jest to rewelacyjne danie,przy tym proste do wykonania
      jak budowa cepa.Powtórzę. Porcjujesz kurczaka na jakie chcesz
      kawałki.Bez żadnej mąki podsmażasz je wkoło na tłuszczu-ja na
      oliwie zmieszanej z masłem(wg uznania).Tłuszcz zostawiasz w
      patelni,kurczaka wkładasz do garnka.Na tym samym tłuszczu
      smażysz,cebulę-ile chcesz ,pokrojona w plasterki. Jak się zeszkli
      wyjmujesz z tłuszczu i układasz na kurczakowych kawałkach.Do
      tłuszczu wkładasz papryki pokrojone w kółka-ile chcesz i jakie
      chcesz(zielone,żółte,czerwone-słodkie)Podsmażone (też na szklisto
      papryki wlewasz z resztką tłuszczu do kurczka. Możesz dodać
      ząbek-dwa czosnku w całości. Na górze układasz kilka pomidorów
      pokrojonych w ćwiartki,ósemki,ze skórą lub bez-jak chcesz. Jak
      nie masz,możesz dać przecier i też ile chcesz,ale z umiarem by nie
      wyszedł to sos pomidorowy .Całość zalewasz smietaną 30 %. Wbrew
      pozorom nie wejdzie jej dużo jak sensownie wszystko upakujesz w
      garnku. Włączasz gaz,doprowadzasz do wrzenia,zmniejszasz
      maksymalnie gaz by całość tylko-tylko pyrkotała .Nie
      mieszasz,nie obracasz-ma to sobie pyrkotać równe 45 minut. Na
      koniec solisz i lekko pieprzysz(jak chcesz).Z tą solą niech
      popyrkocze kilka minut by sól sie rozeszła po całości. I to koniec
      roboty.Podajesz z czym tylko chcesz. Smak kapitalny,zjadane jest do
      ostatniej łyżki sosu. Jedzą starsi i dzieci. Nie jest to drogie,nie
      jest to skomplikowane. Lubisz więcej cebuli dodajesz ile
      chcesz,wiecej papryki- dajesz ile chcesz. Pomidory wymagaja tylko
      umiaru-szczególnie przecier, by nie zdominował smaku To ma być sos
      śmietanowy.Ale pomidory dajesz bezwzględnie, bo ich kwas
      zapobiega rozpyćpaniu papryki. Ona do końca pozostaje w
      talarkach i dość jędrna.Jedzą to z
      chlebem,bułkami,ziemniakami,ryżem,kuskusem,kaszami i makaronami.
      Nikt nigdy mi tego nie odmówił i nigdy nie zostało na później.
      Podaje sie na ciepło.
    • Gość: miu Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? IP: *.acn.waw.pl 09.10.09, 13:02
      Nika, spracyzuj swoje pytanie, bo kazdy na forum moze miec inny
      pomysl na obiad z okazji chcrzcin. Od przepiorek w platkach rozy po
      kotelta z kapusta.

      Napisz czy chcesz obiad prosty czy wymyslny, kuchnie polska - obca,
      cos klasycznego czy raczej wolisz olsnic gosci nowoscia. Ilu gosci
      bedzie, czy beda dzieci, jakie maja przyzwyczajenia, jaki masz
      budzet, itp.
            • Gość: ania_m Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.09, 13:48
              poledwiczki wieprzowe masz na mysli?
              jesli tak, moze jako drugi ciply obiad "falszywy" stroganoff?
              falszywy, bo z dobrej wolowiny z udzca, a nie z poledwicy wolowej.
              mozesz przygotowac wczesniej i tylko podgrzac. podasz z bagietka i zielona salata.
              w tym watku podawalam przepis, ktory pytajacemu ponoc bardzo smakowal
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,96632446,96632446,Poledwica_wolowa.html
              albo zrob prawdziwy bogracz z wolowiny. w ostatniej chwili dorobisz tylko kluseczki i masz swietny ejntopf jak najbardziej nadajacy sie na takie przyjecia.
            • mhr-cs dwie pieczenie 13.10.09, 13:54
              jak zrobisz dwa gatunki miesa jako pieczen(3-4kg)
              do tego sos,rozne warzywa,kartofle,przeroby kartoflane,makaron
              no i jakies swieze salatki,surowki
              malo pracy,duzy efekt na 12 osob powinno wystarczyc,

              • jagoda85 Re: dwie pieczenie 13.10.09, 14:10
                mhr-cs napisała:

                > jak zrobisz dwa gatunki miesa jako pieczen(3-4kg)
                > do tego sos,rozne warzywa,kartofle,przeroby kartoflane,makaron
                > no i jakies swieze salatki,surowki
                > malo pracy,duzy efekt na 12 osob powinno wystarczyc,
                >

                Możesz mi z łaski swojej wyjaśnić, co to są te przeroby kartoflane?
                Masz na myśli jakieś kluski, możesz przybliżyć temat?
                • mhr-cs ziemniaki 13.10.09, 14:30

                  no to wiadomo,
                  pieczone,smazone,zapiekane,puree rozne formy
                  z wody gotowane z czosnkiem(jak sie lubi)
                  nie zapominajac o zielonkach,tymianek np.cytrynowy,
                  rosmaryn,kperek,pietruszka
                  ale to zna kazdy,
    • Gość: miu Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? IP: *.acn.waw.pl 13.10.09, 20:31
      W takiej sytuacji dla gosci wolacych kuchnie tradycyjna po poludniu
      podalabym jakies danie jednogarnkowe, typu bogracz. Na przystawke
      np. cos w galarecie (co ci najlepiej wychodzi). Bogracz mozesz
      zrobic dzien wczesniej. Dzieki temu bedziesz miala spokoj w czasie
      przyjecia, bo wszystko bedzie gotowe.

      Jak chcesz blysnac, to zamiast bogracza podaj zupe krem z pieczarek,
      groszku (czy jakies inne warzywo ktore lubicie) z grzankami lub
      groszkiem ptysiowym. Jako na danie glowne ryz + np. z curry lub cos
      egzotycznego. Ryz w woreczkach - latwizna, a danie miesne z sosem
      tez spokojnie mozesz zrobic dzien wczesniej. I znowu dzieki temu
      masz swiety spokoj w dniu chcrzcin.
    • floress Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? 16.10.09, 14:03
      Polecam piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami. Smakuje wszystkim, i tym
      tradycyjnym i tym nowoczesnym.
      Piersi przekroić w poziomie (aby były cieńsze), włożyć do naczynia, zalać
      pomidorami suszonymi w zalewie (oleju), dodać odrobinę octu winnego, bazylię
      (najlepiej świeżą), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
      pokrojone na kawałki marchew, cebulę, kawałek selera i pietruszkę (mało), ząbki
      czosnku. Wymieszać wszystko i zostawić na noc.
      Na drugi dzień, smażyć na patelni, do zrumienienia (według uznania, jedni wolą
      bardziej przypieczone, inni mniej). Pod koniec smażenia dodać kilka pomidorków z
      naszej zalewy (mniej więcej 1-2 na każdy kawałek mięsa), krótko podsmażyć.
      Resztę pomidorów posiekać drobno i podsmażyć na oleju z naszej zalewy. Ugotować
      makaron (najlepiej z pszenicy durum, bezjajeczny) i gotowy wrzucić na patelnię z
      pomidorkami. Krótko podsmażyć razem.
      Ja podaję je zawsze z sałatką caprese (pomidory, mozzarella, bazylia).
      Wszystko można przygotować dzień wcześniej, łącznie z makaronem. Doskonale się
      odgrzewa na przykład w piekarniku, lub na patelni.
      Polecam!!
    • default Re: Jakie drugie ciepłe danie na chrzciny? 16.10.09, 14:22
      Już chyba kiedyś podawałam ten przepis gdzieś na forum, jest bardzo
      fajny, prosty,a efekt smaczny i efektowny. Bierze się tyle połówek
      piersi ile ma być porcji(w sensie podwójny biust przekrawa się na
      pół i oczyszcza z resztek chrząstek itp. nie potrzebnych dodatków).
      Obsypuje się przyprawami jakie kto lubi, ale raczej nie za ostrymi.
      Na blaszce albo w żaroodpornym naczyniu układamy filety, następnie
      kładziemy warstwę pokrojonej w krążki cebuli (lepiej cukrowej,
      delikatniejsza, ale i zwykła może być). Kolejna warstwa - majonez,
      dość grubo, tak aby mięso i cebula były przykryte. Następna - starty
      żółty ser, jakiś niewymyślny, np. gouda. Najlepiej (i w sumie
      wygodniej) przygotować ten nabój poprzedniego dnia i wstawić do
      lodówki. Potem wystarczy wetknąć do piecyka na jakąś godzinę, no
      może godzinę i kwadrans przed planowanym podaniem w temperaturę 180
      stopni. Danie stawia się na stole z całą
      blaszką/brytfanką/naczyniem, w którym się zapiekało. Na zimno też
      jest smaczne, albo daje się prosto odgrzać poprzez ponowne
      wstawienie na chwilę do piekarnika.
      Kiedyś sąsiad tym pomysłem i pomocą w jego wykonaniu uratował mnie w
      sytuacji niespodziewanego najazdu dużej ilości rodziny :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka