Dodaj do ulubionych

Ciasto z ajerkoniakiem - szukam przepisu

13.01.04, 14:45
Miałam, ale zgubiłam przepis. Kiedyś podawałam ten przepis na innym forum,
ale nie udało mi się odnaleźć :(
Pamiętam, że w skład ciasta wchodziły między innymi mielone migdały, piana z
białek, tarta czekolada, ajerkoniak, a upieczone ciasto smarowało się bitą
śmietaną. Przepis podobno pochodzi gdzieś z bawarskiej krainy...
Liczę na to, że ktoś mnie poratuje, potrzebuje do soboty.
Pozdrawiam
Ori.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarecka Re: Ciasto z ajerkoniakiem - szukam przepisu IP: 62.121.73.* 13.01.04, 17:52
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9991373&v=2&s=0
      Wyżej cały wątek o ciastach z alkoholem, tam też namiary na babkę bliską mi, bo
      niedawno robiłam, ale to nie ta Twoja - bez migdałów, czekolady i innych
      atrakcji. pozdr, HJ
      • orissa Re: Ciasto z ajerkoniakiem - szukam przepisu 13.01.04, 18:09
        Jarecka, dzieki serdeczne, jednak w wątku, do którego linka podałaś nie ma
        tego przepisu, którego szukam. A właściwie szukałam, bo udało mi się wydostać
        z archiwum forum :)))
        A dokładnie to chodziło mi o taki przepis:

        80g masla
        5 jajek
        100g cukru
        1op cukru waniliowego
        1op olejku rumowego
        10 lyzek ajerkoniaku
        200g mielonych migdalow
        0,5 l kremowki
        1 op smietan-fix
        75g tartej gorzkiej czekolady
        3 lyzki wody

        Bialka ubic na sztywna piane, osobno zoltka utrzec z 3 lyzkami wody i cukrem.
        Roztopic maslo. Do masy z zoltek dodac ostudzone maslo, olejek rumowy, lyzke
        ajerkoniaku, mielone migdaly i tarta czekolade, wymieszac dokladnie. Nastepnie
        dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac. Tortownice wysmarowac maslem i
        posypac bulka tarta, wlac mase, piec 20 do 30 minut w temperaturze 170 stopni.
        Ostudzic ciasto, nastepnie ubic kremowke z cukrem waniliowym i smietan-fixem.
        Ciasto posmarowac okolo polcentymetrowa warstwa smietany, nastepnie na obrzezu
        zrobic wokolo "gwiazdki" ciasno jedna przy drugiej aby utworzyly "scianke". Na
        srodek delikatnie lyzka wlewac ajerkoniak aby utworzyl gladka tafle. Ciasto
        wlozyc na kilka godzin do lodowki, po czym zjesc przy pysznej kawie w milym
        towarzystwie :)))
        • Gość: Jarecka Re: Ciasto z ajerkoniakiem - szukam przepisu IP: 62.121.73.* 14.01.04, 12:02
          Dzięki, nie śmiałam prosić, żebyś podesłała jak znajdziesz, skoro jednak - to
          już go sobie wieszam "do wykorzystania". Jest na pewno efektowniejsze niż
          babka, o której wspominałam, chociaż ta moja wychodzi bardzo ok. Ze względu na
          ajerkoniak jest jednak trochę droga, a samego ajerkoniaku "nie widać", co
          trochę mi się nie podobało. Oba przepisy nie są, niestety, dla odchudzających
          się.
          Hania
          • orissa Re: Ciasto z ajerkoniakiem - alternatywy 14.01.04, 13:01
            Haniu, ja tego osobiście nie próbowałam, ale jeśli ktoś chce może zastąpić
            kremówkę bitą śmietaną light w proszku (tylko trzeba też dodać śmietan-fix).
            Ajerkoniak (0,25) kosztuje coś koło 10zł, a i tak całego się nie zużyje.
            Drogie są migdały mielone, ale można je zastąpić mielonymi orzechami, nawet
            włoskimi, zmielić można samemu. Ja tym razem migdały zastąpię orzechami, gdyż
            mój orzech wyjątkowo obrodził w tym roku :) A co do "niewidoczności
            ajerkoniaku", to widać go, jak poleje się warstwę na wierzch, tworzy taką
            taflę, po schłodzeniu zastyga, mniam :)
            Alternatywne rozwiązania podsunęła mi kiedyś kuzynka, która to ciasto robi w
            różnych wersjach na wszelkie okazje i jeszcze się u niej nikomu nie
            znudziło :) Dostawałam od niej przepis już 3 razy i za każdym razem
            gubiłam...obciach znów było prosić ;)
            Acha, jeszcze zamiast ajerkoniaku można dać Baileys'a, też drogo, ale chyba
            bardziej ryzykownie...:) Może kiedyś się skuszę :)

            Pozdrawiam:)
            Ori.
            • takandrynka Re: Ciasto z ajerkoniakiem - alternatywy 14.01.04, 17:11
              Przepis brzmi interesujaco...zrobie chyba na niedziele, bo i jest okazja.
              Prosze tylko o odpowiedz: jaka duza tortownica: 21 czy 24 srednica? bo nie
              sadze, ze 28.

              Dziekuje z gory:)
              • orissa Re: Ciasto z ajerkoniakiem - alternatywy 14.01.04, 18:29
                takandrynka napisała:

                > jaka duza tortownica: 21 czy 24 srednica? bo nie
                > sadze, ze 28.

                24cm :)
            • Gość: Jarecka Re: Ciasto z ajerkoniakiem - alternatywy IP: 62.121.73.* 14.01.04, 17:25
              Weszłam na "Twoje zwierzaki", rozśmieszyły mnie i poprawiły humorek. Teraz mamy
              tylko dwa żółwie ("tylko" w tym sensie, że żółwie nie są przesadnie rozkoszne),
              ale może, jak wszyscy będziemy w dobrej formie, uda się nam coś sfotografować?
              Serdecznie Cię pozdrawiam, Hania
              • orissa Re: Ciasto z ajerkoniakiem - alternatywy 14.01.04, 18:30
                Haniu, żółwi jeszcze tam nie było, tymbardziej więc zapraszam :)))

                Gość portalu: Jarecka napisał(a):

                > Weszłam na "Twoje zwierzaki", rozśmieszyły mnie i poprawiły humorek. Teraz
                mamy
                >
                > tylko dwa żółwie ("tylko" w tym sensie, że żółwie nie są przesadnie
                rozkoszne),
                >
                > ale może, jak wszyscy będziemy w dobrej formie, uda się nam coś
                sfotografować?
                > Serdecznie Cię pozdrawiam, Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka