Dodaj do ulubionych

placek po wegiersku bez miesa

27.10.09, 22:27
robil ktos?
czy wystarczy po prostu dac wiecej papryki i mieso zastapic jakims warzywem? tylko jakim?
poprosze o przepis :)

no i jak zrobic grubego chrupiacego placka, bo z tym mam zawsze problem
Obserwuj wątek
    • jacek1f no pewnie, cukinia, kabaczek 27.10.09, 22:39
      pieczarki mogą byc, i koniecznie papryka wkawałeczkach... zastępuje to wszystko mięso doskaonale. Doprawianie takie same - zioła i papryka.
      Polecam cukinie lub kabaczek w gruba kostke smażopna na cebuli. Dynie raczej nie - rozpadnie sie i słodkawa zbyt.

      Placek gruby robisz tak jak cienki tylko lepisz/wylewasz masę na grubiej i dłużej na wolnym smażysz.
      powodzenia!
      • bagatella Juz kiedys to tlumaczylam 28.10.09, 08:21
        geneza placka po wegiersku pochodzi z krakowa, z ulicy grodzkiej
        gdzie dawno dawno temu byly, sa nb do dzis, obok siebie dwa lokale
        gastronomiczne, jeden to bar grodzki z plackami ziemniaczanymi jako
        specjalnosc zakladu, a obok balaton, kuchnia wegierska. w owym
        czasie szefem kuchni byl wegier i to on wpadl na ten genialny pomysl
        polaczenia dwoch specjalnosci, plackow z gulaszem. i tak powstal
        slynny placek po wegiersku, ktory po dzis dzien jest serwowany w
        balatonie. legenda glosi rowniez, ze byl mocno zazdrosny o te dlugie
        kolejki przed barem i stad ten jego zloty strzal w stworzenie nowego
        dania.
        i nie ma co rozdzierac szat i sie madrzyc, ze wegrzy plackow
        ziemniaczanych nie jadaja, bo wszystko zdarzylo sie w krakowie.
              • poszukiwaczsmaku Re: a nie dodaja gotowanych startych ziemniaków 28.10.09, 11:12
                Zgadza się, tam są ziemniaki (ale jako dodatek i to gotowane). Trzeba też
                przyznać, że do polskiego placka ziemniaczanego, który wykorzystuje się w placku
                po węgiersku (to było nie było wielka tłusta smażona klucha a nie placek
                ziemniaczany w sumie), to nie jest podobne.

                Wydarzenia ostatnich dwóch dziesięcioleci w polskiej kuchni są w ogóle bardzo
                zastanawiające. Takich cudów nie widziałem ani na Słowacji, ani w Czechach, ani
                na Węgrzech. Tam jedzą kluski takie, siakie, owakie, houskove knedlicky,
                porkolty, guljasze, paprikorze, ale jednak nie miesza się tam w kulinarnej
                tradycji tak, jak u nas. Nadto polski placek po węgiersku jest o tyle dziwny, że
                jego ziemniaczane ciało jest czymś między plackiem ziemniaczanym a babką
                ziemniaczaną, jest gruby i tłusty. Do tego faszeruje się go gulaszem, który
                normalnie podaje się do lekkich kluseczek i puszystych knedlików. Co więcej, to
                jest dyżurna potrawa w wielu swojskich restauracjach, niejako polska duma
                narodowa, która często występuje jako placek po cygańsku, kaszubsku, staropolsku...

                A placki ziemniaczane z sosem z kurkami albo z borowikami albo nawet z
                pieczarkami, to znam, tak. Ale znam je jako małe zgrabne chrupiące placuszki.

                Stąd moje zdziwienie. Czy ktoś jeszcze takie zdziwienie podziela?
              • Gość: nexstartelescope Re: a nie dodaja gotowanych startych ziemniaków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 12:05
                Może i dodają, nie zarejestrowałam typowo ziemniaczanego smaku, a placków
                ziemniaczanych to już mi w ogóle langosze nie przypominają, stąd moje
                zdziwienie. Ale dodatek ugotowanych ziemniaków może nawet nie być zbyt
                wyczuwalny, więc bardzo prwadopodobne, że zwyczajnie na to nie wpadłam :) dla
                mnie langosze to po prostu wielkie racuchy jedzone na słodko, z cukrem pudrem
                albo owocami :)
    • dorasia1 Re: placek po wegiersku bez miesa 28.10.09, 10:34
      Jeżeki "po węgiersku" a bez mięsa, to polecam gruby placek
      ziemniaczany z sosem grzybowym (zamiast gulaszu) - tylko wiesz, sos
      składający się raczej z grzybów a nie z sosu. Jak masz za mało
      grzybów to dopełnić pieczarkami. Wszystko posypane natką pietruszki,
      opcjonalnie startym serem. Miodzio.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka