Dodaj do ulubionych

Jak uzyskać smak korzenny śledzia?

22.11.09, 16:52
W sprzedaży są śledzie o smaku korzennym. Ja uzyskać ten smak w
warunkach domowych? Korzeń (?) jakiej przyprawy trzeba zastosować?
Obserwuj wątek
    • Gość: asia Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? IP: *.leed.cable.ntl.com 22.11.09, 17:13
      Ja do korzennych sledzi dodaje:
      ziele angielskie
      lisc laurowy
      pieprz ziarnisty
      gozdziki(3-4)
      kawalek laski cynamonu( ok.3cm)
      Wszystko razem tluke w mozdzierzu,listek po prostu krusze.
      Do sledzi dodaje oprocz tych przypraw oczywiscie olej i posiekana
      drobno cebulke i skrapiam octem.
      I wlasnie zrobilas/es mi smaka na takie sledzie,dawno w domu nie
      bylo :-)
      • pajupaju Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 17:51
        A tę mieszankę z moździerza to miesza się z olejem, czy na początku
        obtacza się w ty śledzia?
      • jagoda85 Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 21:48
        Ja dodałabym do tego jeszcze trochę świeżo tartej gałki
        muszkatałowej, i odrobinę mielonego imbiru. Smak wyśmienity.
    • 0oo.owieczka Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 17:14
      Nazwa "przyprawy korzenne" ma kontekst historyczny i nie odnosi się
      tylko do korzeni. To bardzo szeroka gama przypraw - korzeni, kory,
      pręcików itd. najczęściej pochodzących z krajów tropikalnych.
      pl.wikipedia.org/wiki/Przyprawa
      • pajupaju Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 17:55
        No dobra, ale chyba nie wszystko pasuje do śledzia? Co pasuje?
        • 0oo.owieczka Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 18:04
          Kupuję gotowe śledzie korzenne, ale w skład gotowych mieszanek
          przypraw wchodzą:
          cukier, gorczyca-9,2%, cynamon-4,5%, pieprz czarny-4,4%, goździki–
          2,2%, ziele angielskie, liście laurowe, imbir
        • Gość: marbor1 Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? IP: *.aster.pl 22.11.09, 18:28
          Pasuje wszystko to, co napisała asia. Z tym, że najlepiej jak te śledzie poleżą
          w takim oleju z przyprawami co najmniej kilka dni.
          • pajupaju Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? 22.11.09, 18:40
            A, no to jasne, że muszą poleżeć. Ale ostatnio kupiłem matjasy w
            wiaderku. Były ze cztery płaty, a 3/4 wagi to śledziowa woda.
            Chamówa...
    • Gość: analityczka Re: Jak uzyskać smak korzenny śledzia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 18:41
      W obrocie handlowym są śledzie solone ,śledzie marynowane,śledzie
      smażone(opiekane)w marynacie i śledzie w oleju-wszystkie korzenne.
      Podaję dwa przepisy,pierwszy domowy,drugi przemysłowy(źródła w
      internecie)i to z lat powojennych.Oba przepisy mogą stanowić
      pewien wzorzec ,jakie przyprawy należy stosować , by uzyskac smak
      korzenny. Oczywiście przepisów nie należy stosować
      dosłownie,szczególnie tego opracowanego przez prof.Cieglewicza.
      Chcę dodać jeden szczegół- śledzie korzenne winny mieć słodkawy
      posmak,wówczas są najsmaczniejsze. Doradzam na początek śledzie
      smażone w zalewie korzennej.Smażyć należy śledzie świeże albo
      dokładnie odsolone.Na śledziach winna być zbrązowiona krusta
      (panierka) z mąki. Usmażone śledzie ułożyć w salaterce i zalać
      zalewą korzenną (razem z korzeniami) sporządzoną z karmelem
      (niewielka,ale wyczuwalna ilość).Dodać sparzoną cebulę w
      plasterkach. Cebula musi byc przykryta zalewą. Całość przykryc i
      odstawić na dwa, trzy dni do lodówki.
      Przepisu na zalewę nie podaję, bo to kwestia upodobań i smaków.
      Można to znaleźć w internecie.
      • Gość: analityczka oto internetowe przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 18:43
        Składniki: 3 solone śledzie,
        po 3 goździki, ziarenka pieprzu
        i ziela angielskiego, po 5
        ziarenek gorczycy, jałowca i kolendry, 2 ząbki
        czosnku, pokruszony listek laurowy, łyżeczka
        mielonej słodkiej papryki,1/2 szklanki oleju,
        cebula, 2 łyżeczki posiekanej natki.

        Sposób przygotowania:
        Wymoczone śledzie należy odfiletować i pokroić
        w dzwonka. Goździki, gorczycę, jałowiec, pieprz, ziele
        angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać
        z posiekanym czosnkiem, listkiem laurowym
        i papryką. Przygotowaną mieszankę zawinąć
        w kawałek gazy, włożyć do słoika, zalać olejem
        i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.
        Następnie do słoika włożyć dzwonka śledzi, przykryć
        i zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni.
        Przed podaniem śledzie należy wyjąć z zalewy
        i ułożyć na półmisku. Teraz pozostaje już tylko
        obłożenie potrawy plasterkami obranej i sparzonej
        cebuli oraz posypać natką.

        Śledzie z korzeniami. Wyjęte z roztworu octu i soli śledzie bez głów
        nacina się w kilku miejscach, po czym układa się je w beczce
        przesypując mieszaniną soli, cukru i korzeni. Według Lűcke'a na 100
        sztuk pakowanych śledzi używa się: 3 kg soli, 2,5 kg cukru, 500 g
        angielskiego pieprzu, 250 g czarnego pieprzu, 200 g liści bobkowych,
        100 g cynamonu, 50 g kolendry, 50 g kwiatu muszkatołowego. Niekiedy
        dodaje się jeszcze 50 g chmielu, 25 g majeranku i nieco więcej
        kolendry. W mieszance korzennej pozostają śledzie w ciągu 2 tygodni.
        Codziennie przetacza się beczki. Po 2 tygodniach śledzie układa się
        w puszki i zalewa przefiltrowanym roztworem korzennym, jaki powstał
        w beczce. W przypadku, kiedy zabraknie tego roztworu, dodaje się
        świeżo przygotowanego z zawartością 2% octu i 3% soli.
        • pajupaju Re: oto internetowe przepisy 22.11.09, 19:02
          Oba przepisy fajne! Trzeba wypróbować...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka