Dodaj do ulubionych

co do zupy kokosowej z kurczakiem

26.11.09, 11:24
Witam
w sobotę mam zamiar ugotować zupę kokosową z kurczakiem - przepis z Kuchni -
ale nie mam pomysłu na drugie danie. Nie wiem co będzie pasować. To ma być
taki specjalny obiad ;) - tzw. przez żołądek do serca. Czy możecie mi pomóc ??
z góry dzięki wielkie za pomoc.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 11:33
      zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem jest sycaca, wiec proponowalabm jakis
      warzywny wegetarianski stir fry rowniez w stylu tajskim. ewentualnie z dodatkiem
      tofu. do tego jasminowy ryz, lub chinskie noodle. jesli koniecznie chcesz jakas
      salatke, zrob mieszana z listkami swiezej kolendry, bazylii, kawalkami dymki z
      dressingiem w stylu azjatyckim (limetka, oliwa, chili, czosnek, ew szczypta
      startego imbiru, sos sojowy - te klimaty)
      na deser np ananas z cukrem mietowym z galerii potraw.
      w tajlandii nie ma przystawki zupy i drugiego dania, wszystko wjezdza na stol
      razem, ale nie ma zakazu zeuropeizowania calosci w naszych warunkach.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • figgin1 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 11:57
      Ja bym podała jakąś lekką mieszankę ryżowo mięsno warzywną.
      Na przykład: Roztrzep jajko z sezamem, tom-yumem i sosem sojowym i włóż do niego
      pokrojonego w zapałki kurczaka. Niech poleży z pół godziny. Na porządnej patelni
      rozgrzej do czerwoności olej i usmaż pokrojoną w kosteczkę cukinię, tak, by
      zbrązowiała, ale w środku pozostała chrupka. Krótko i w wysokiej temperaturze.
      Jeśli masz oryginalny wok będzie najlepszy, jeśli nie masz musisz smażyć na
      dobrej patelni. Cukinię zdejmij z patelni, dodaj olej sezamowy cukier i ocet
      balsamiczny i w podobny sposób usmaż kurczaka. Wymieszaj wszystko z ryżem,
      najlepiej dobrym ryżem jaśminowym. Posyp całosć świeżym koperkiem. Jako surówka
      świetnie sprawdzi się tarta rzodkiew z odrobiną cukru.
      --
      Każda zupa kiedyś będzie zupą grzybową.
      • ania_m66 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 12:09
        tom yum to zupa krewetkowa, nie wiem, jak uzywa sie jej jako przyprawy.
        no i kurczak po kurczaku? na dodatek posypany koperkiem to jakis calkiem
        nietego pomysl imho.
        pomysly na stir fry z wolowina, krewetkami, lub tofu znajdziesz w galerii potraw
        tinyurl.com/yzncrpz
        --
        Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
        find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
        It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
        it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
        them what you got.
        • figgin1 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 12:19
          Jest pasta tom-yum, do kupienia w większości marcketów. Z koperkiem zgrywa sie
          bardzo ładnie. Nie upieram sie, ze to jest oryginalnie tajskie danie, bo nie
          jest. Bardziej interesuje mnie fusion i bawienie sie smakami niż gimnastyka z
          oryginalnością wszystkiego.
          --
          Każda zupa kiedyś będzie zupą grzybową.
    • marghe_72 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 12:36
      może coś Ci się spodoba
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85274178,85274178.html -
      wieprzowina
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/10/szybka-tajszczyzna.html -
      kurczak
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/07/krewetki-z-chili-i-
      rozowym-makaronem.html - krewetki
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79907156,79907156.html - kurczak
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/10/lubie-jak-maz-
      gotuje.html - wołowina
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50086326,50086326.html
      nie wszystko jest tajskie :)
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
    • Gość: senin Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem IP: *.QLD.netspace.net.au 26.11.09, 12:44
      zrob cos "w stylu"

      czyli albo stir fry (ryba, krewetki, wieprzowina itd)

      najlepiej juz bez mleka koksowego ale z dalekowschodnim klimatem
      (sos rybny, trawa cyrtynowa(albo i nie) slodki sos sojowy, albo
      ostrygowy, troche chilli itd)

      do tego makaron ryzowy albo zwykly... albo ryz


      mozesz tez szybko (1-2 min)podsmazyc jakies zielone liscie/warzywa i
      dodac sosu rybnego,chilli i czosnku no i cukru zdziebko i podac
      zamiast surowki


      mozesz tez pad thai lub inne char kwae teow...czyli makaron ryzowy z
      dodatkami - jednogarnkowo

      pamietaj o jednym: kuchnia azji nie chce/nie musi byc "elegancka" ,
      chce/musi byc SMACZNA

      PS
      jesli juz cos marynujesz z wschodnimi przyprawami i masz zamiar
      smazyc to w wysokiej temperaturze, to nie marynuj w jajku, bo jest
      to zupelnie zbedne/obce temu sposobowi gotowania i ci sie zzeluje
      nieprzyjemnie

      wysoka tempetatura smazenia "zetnie" mieso na starcie, tak ze bedzie
      soczyste bez jajka

      obawiam sie tez ze jajko moze 'zsabotowac' caly proces marynowania i
      te wszystkie sosy/przyprawy pozostana w jajku zamiast zmacerowac
      mieso
      • Gość: senin no i wez popprawke IP: *.QLD.netspace.net.au 26.11.09, 12:57
        poprawke na marghe'owe curry kurczakowo limonkowe
        (skad ten kinoman;) wytrzasnal gotowanie piersi kurczaka pociete w
        kostke przez PIECDZOESIAT MINUT!!!?? - toz to zabijanie dosc
        szlachetnego surowca!

        10 minut zupelnie wystarczy...

        cala rezta przepisu OK - choc to raczej nie jest nonya ...ach ten
        pan konneman! (konowal?/ konman?)
        • marghe_72 Re: no i wez popprawke 26.11.09, 17:28
          Gość portalu: senin napisał(a):

          > poprawke na marghe'owe curry kurczakowo limonkowe
          > (skad ten kinoman;) wytrzasnal gotowanie piersi kurczaka pociete w
          > kostke przez PIECDZOESIAT MINUT!!!?? - toz to zabijanie dosc
          > szlachetnego surowca!

          Fakt, te 50 minut to przesada :)
          >
          > cala rezta przepisu OK - choc to raczej nie jest nonya ...ach ten
          > pan konneman! (konowal?/ konman?)

          Ano własnie, miałam zapytać co to za nonya w tytule :)

          --
          miszmasz-marghe.blogspot.com/
          i
          malutki-kuchcik.blogspot.com/
          • Gość: senin Re: no i wez popprawke IP: *.QLD.netspace.net.au 27.11.09, 07:21

            marghe_72 napisała

            > Ano własnie, miałam zapytać co to za nonya w tytule :)

            o nyonya pisalam za dawnych czasow, kiedy jeszcze tu n0str0mo
            zagladal i kontrolowal ;), by wszystko bylo jak sie nalezy.

            Nyonya to taka chinsko-malajska fjuzyn sprzed kilkuset lat powstala
            na skutek "mieszania" sie chinskich immigrantow z malajska rdzennna
            ludnoscia w rejonie Singapuru i Penang

            nonya to nic innego jak malajski blachan i lemon grass polane
            chinskim sosem ostrygowym ;)) (zart)
      • figgin1 Re: co do zupy kokosowej z kurczakiem 26.11.09, 15:08
        Gość portalu: senin napisał(a):
        PS
        > jesli juz cos marynujesz z wschodnimi przyprawami i masz zamiar
        > smazyc to w wysokiej temperaturze, to nie marynuj w jajku, bo jest
        > to zupelnie zbedne/obce temu sposobowi gotowania i ci sie zzeluje
        > nieprzyjemnie
        >

        Ja często używam jajka kiedy chcę "przylepić" do mięsa ziarna sezamu czy inne
        różności i nic mi się nie żeluje... Ale też staram sie wybrać małe jajeczko a
        mięsa produkuję raczej sporo wiec może to tak nie działa. I ponownie podkreślam,
        nie podałam przepisu tajskiego, tylko fusion, który gdzieś, kiedyś koło
        tajszczyzny leżał.
        --
        Każda zupa kiedyś będzie zupą grzybową.
      • ania_m66 Re: zrezygnuj z drugiego dania, bo facet zaśnie, 26.11.09, 14:53
        tez uwazam, ze fajny. tylko jakis taki bardziej orientalny makaron bym wziela.
        a na deser zrob np to
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94447511,94447511.html
        tylko koniecznie z cukrem bialym, nie trzcinowym.
        --
        Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
        find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
        It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
        it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
        them what you got.
          • ania_m66 Re: zrezygnuj z drugiego dania, bo facet zaśnie, 26.11.09, 15:12
            ja sugerowalam :) i moj ma wscieklezielony kolor, bo robie od lat dawno
            przed wynalezieniem galerii potraw. (no dobra, od pierwszej ksiazki jamiego o. ;))
            warunek: mieta o delikatnych listkach. ta z grubszymi jest po rozciapcianiu
            bardziej bura. przez co brazowy cukier jeszcze gorzej wyglada btw.
            --
            Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
            find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
            It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
            it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
            them what you got.
              • ania_m66 akurat 26.11.09, 15:34
                przewaznie w polsce robie. z polskich doniczek miety pieprzowej, swedpolu, czy
                jakos tak sie ta firma od ziol nazywa.
                w niemczech najczesciej kupuje u araba miete w peczkach. ta niestety jest po
                rozdyzdaniu buro-zielona.
                --
                Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
                find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
                It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
                it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
                them what you got.
              • ania_m66 Re: zrezygnuj z drugiego dania, bo facet zaśnie, 26.11.09, 15:49
                nie wiem, czy wiesz, ale kazdy szanujacy sie brazylijczyk przenigdy nie zrobi caipirinhi z brazowym cukrem. robia z bialym - trzcinowym, ale rafinowanym smakujacym jak z buraka.
                odnosze za to coraz czesciej wrazenie, ze brazowy trzcinowy jest wrecz czczony i celebrowany w europie wsrod roznych kuchennych "specjalistow", ktorzy rozwodza sie nad jego aromatem i wyzszoscia smakowa nad bialym. w praktyce w przypadku niewielkich jego ilosci, jak lyzki stolowej na ananasa naprawde nie ma jakis wielkich roznic :)
                ale please, nie rozwijajmy juz jalowej dyskusji i uznajmy, ze obie mamy racje, ok?
                --
                Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
                It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show them what you got.
                • pani.serwusowa Re: zrezygnuj z drugiego dania, bo facet zaśnie, 26.11.09, 15:54
                  Ja o zupie, Ty o dupie. Ani nie robie caipirinhi, ani nie jestem Brazylijka, a
                  moze szkoda, bo to piekne kobiety i ladnie im biodra faluja?

                  Lubie smak cukru trzcinowego i w powazaniu mam czy on zdrowy, czy nie. Z tego
                  samego powodu bardziej smakuje mi ananas z tymze, od tego z cukrem bialym.

                  Aaaaaaamen.
                  --
                  Brick-Top

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka