Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe kupne w rulonie - pizza?

IP: 83.238.116.* 26.11.09, 20:24
Witam! Ciasto do pizzy próbowałam parę razy zrobić i mi nie wyszło,
zniechęciłam się. Kupne twarde, grubaśne na 2 cm mrożone podeszwy
też mi nie odpowiadają. Ale widziałam w supermarkecie w lodówce (nie
zamrażarce) cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe w rulonie (jest też
takie francuskie, ale mi chodzi akurat o drożdżowe). Czy ktoś wie,
czy to się nada do pizzy?
Obserwuj wątek
    • kluchucha Re: ciasto drożdżowe kupne w rulonie - pizza? 28.11.09, 13:21
      oj, nie poddawaj się z tym ciastem, spróbuj zrobić sama. na pewno
      wyjdzie taniej.
      ja robię tak:
      pół kilo mąki, pół kostki drożdży, woda, olej, sól, cukier.
      z mąki robię kopczyk, rozgniecione drożdże pakuję do dziurki na górze
      kopca, zalewam ciepłą (nie gorącą!) wodą. (drożdże muszą mieć
      temperaturę pokojową!) na to szczypta soli i łyżeczka cukru,
      wymieszać sam płyn, zostawić na kwadrans aż drożdże wystartują
      (pojawia się taki kożuszek-pianka) po kwadransie wszystko mieszam,
      dodaję trochę wody i oleju (na oko - ma być rozciągliwa, plastyczna
      masa), jak rozrobię ciasto, pakuję do miski, zasypuję mąką i
      zostawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę (w ciepłym miejscu, miska
      przykryta ręcznikiem). Po wyrośnięciu jeszcze raz rozrabiam ciasto i
      wałkuję na baaaardzo cieniutkie, wychodzi pycha :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka