Dodaj do ulubionych

Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po ang?

29.11.09, 00:29
Czy ktoras z Pan wie moze jaka nazwe po angielsku nosi >Forma do Babki Gotowanej>???
Nie chce tego wlec we walizce z Polski bo to spore i nie lekkie. Szukalam : <cooked cake mold> <cooked cake form> i nic:( ale tez <pudding form>, ale to nieco inna forma?

Moze Ktoras z uroczych pasjonatek pieczenia mieszkajaca w krajach anglojezycznych mi poradzi? Padam do stopek.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 29.11.09, 00:29
      *mould
      • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 29.11.09, 01:04
        sa dostepne w uk rozmaite bundt cake forms ale nie sa zamykane :(
      • Gość: Mika Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an IP: *.19-2.cable.virginm.net 19.06.15, 12:44
        Bundt cake tray (pan)
    • glasscraft Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 29.11.09, 23:33
      Przyznaje sie bez bicia, ze nie mam zielonego :-) o babce gotowanej
      alemoze to to:
      www.lakeland.co.uk/lidded-pudding-basins/F/keyword/pudding/product/3493_3496_3497

albo to (jezeli babke sie gotuje na parze)
      www.lakeland.co.uk/lakeland-1-litre-pudding-steamer/F/keyword/pudding/product/13272

• princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 12:34
        glasscraft, niestety to plastik i by sie rozpuscil
        • glasscraft Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 13:14
          Zajrzyj do drugiego linka, ktorego podalam - to ustrojstwo wyglada
          na bardzo metalowe :-)
    • ampolion Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 03:12
      Czy o to chodzi?
      images.google.com/images?q=bundt%20form&oe=utf-
      8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-
      8&sa=N&hl=en&tab=wi
      • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 12:34
        babka gotowana jest szczegolna bo jest dosc wilgotna i naprawde smakowita, to zupelnie inna babka niz tradycyjna choc wyglada jak normalna z pozoru images.google.co.uk/images?hl=en&source=hp&q=babka%20gotowana&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

jak nazwa wskazuje tej babki sie nie piecze ale gotuje w wodzie i nic nie wysycha jak w piekarniku. Tak to wyglada i w srodku ma trzon czyli to cos co nadaje ksztalt okregu babce. Jest to szczelne super naczynie aluminiowe:
        selgar.pl/sklep/images/2009_02/2009-02-26/34903_resize.jpgalbo
        www.tarmex.net.pl/aktualizator/products/photos/8.jpg
      • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 12:36
        ampolion, to co pokazujesz to formy do normalnej babki ( bundt) sek w tym ze one nie maja wieczka. Nie wspominajac ze ma byc to hermetyczne wieczko...ale dziekuje ci za dobre checi. buzka

Chyba ta babka to jednak typowo polski specjal i musze ten gar przywlec sobie w walizce:/
        • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 12:41
          To naczynie do babki gotowanej ma w srodku trzon i jest hermetyczne.
          www.przydasiownia.pl/Szukaj.aspx?query=forma+do+babki+gotowanej
          Babka gotowana jest lepsza od normalnej bo nie wysycha jak to sie dzieje w piekarniku, ale powietrze krazy w heremtycznym garnku. ma duzo wilgosci i jest duzo lepsza od normalnej.

Tu wiecej oniej
          www.google.co.uk/search?hl=en&rlz=1B3GGGL_en-GBGB314GB314&q=babka+gotowana&btnG=Search&meta=&aq=f&oq=
          • krysia2000 Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 13:44
            Ja tam nie próbowałam nigdy babki gotowanej, ale z tego, co próbowałam
            gotowanych puddingów po angielsku, to zdaje mi się, że noł-hał jest podobny.
            Formy do puddingu są co prawda otwarte, ale się je przykrywa szczelnie folią
            aluminiową, no i garnek, w którym się piecze, znaczy się gotuje, też się
            szczelnie przykrywa.

Może więc nie ma potrzeby kupować specjalnej specjalnej formy do babki
            gotowanej, tylko wystarczy spróbować metody tej samej, co przy gotowanych
            puddingach? Formy do puddingów co prawda zwykle nie są plisowane i może wtedy
            być zonk, bo gładkie nie smakuje tak samo i brak karbów do sprawiedliwego
            wykrojenia kawałków. No i komina na środku nie ma. Więc może wykorzystać
            normalną formę do babki, folię alu i garnek ze szczelną pokrywką? Nie wierzę
            przecież, że nasze prababki wpadły na pomysł na gotowaną babkę dopiero, jak się
            w sklepach pojawiły gotowe formy do babki gotowanej. Inwencja, eksperyment i
            przypadek - to karma kuchennego postępu.
            • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 14:20
              krysiu do babki nie moze sie dostac ani kropla wody i tworzyc sie musi cisnienie we wnetrzu garnka. Tego garnka sie nie gotuje ale wstawia sie go do drugiego garnka z woda w jakim sobie plywa.

chyba z Polski sobie bede musiala przywlec. Pol walichy mi zajmie ehhh Taki juz moj los tragarza:(
              • krysia2000 Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 21:48
                > krysiu do babki nie moze sie dostac ani kropla wody i tworzyc sie musi cisnieni
                > e we wnetrzu garnka. Tego garnka sie nie gotuje ale wstawia sie go do drugiego
                > garnka z woda w jakim sobie plywa.

A jak myślisz, że się puddingi gotuje? Bo już całkiem zgupłam. Ale chyba wiem, o
                co chodzi.

Pudding to nie jest polski budyń. Polski budyń (czyli mleko zagotowane i
                zaciągnięte skrobią ziemniaczaną na słodko) w jukeju by nazwali najchybniej
                kastardem i by polali nim pudding właściwy, myśląc, że to do niego sos.

Tak na przykład wygląda sobie korzenny pudding świąteczny proponowany przez
                amerykański Bon Appetite Magazine w 2001.

whatscookingamerica.net/Cake/GingerbreadChristmasPud.htm
                Jak na moje kaprawe oczko toż to babka gotowana, jak się patrzy.

A tak wygląda tradycyjny angielski pudding świąteczny.

www.dailymail.co.uk/femail/food/article-1229274/Expert-guide-secret-perfect-Christmas-pudding-recipe.html
                Sama zadecyduj, czy przy takim wysyceniu bakaliami, chlebem i alkoholem
                zaliczysz ten deser do gotowanych babek, ale uwierz starej babie, kiedy Ci mówi,
                że puddingi gotowane się wykonuje dokładnie tak samo, jak babki gotowane.
                Dokładnie. Są nawet dostępne w sprzedaży formy do puddnigów z pokrywką. I nawet
                plisowane. I z kominem.

A za ten link to poproszę mi przysłać na święta kawałek babki. Z dedykacją.

www.amazon.com/Patisse-Steam-Pudding-Mold-2-Liter/dp/B00004S1CF
          • Gość: Bozena Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an IP: *.bflony.fios.verizon.net 30.11.09, 14:31
            Prosze sprawdzic tutaj

www.nextag.com/Bakeware--zz2700418z2z517575996zB2dgz5---html
        • ampolion Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 22:28
          Tak, zorientowalem sie zbyt pozno. Rzecz w tym, ze ta foremka chyba
          nie posiada i polskiej nazwy. Jasli ma to jaka ona?
          P.s. Mam dwie.
    • nobullshit Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 14:46
      Z linku Bożeny (fajny link!) wynika, że to "steam pudding mould".

Ale czy myślisz, że za granicą dostaniesz coś takiego w każdym kiosku ruchu? Nie
      jest to łatwe. Albo zamów zawczasu na swój zagraniczny adres, albo jednak weź ze
      sobą, albo uwierz, że sprawdza się przykrycie zwykłej foremki folią aluminiową.
      Na wierzchu możesz coś jeszcze położyć - cegłę, kamień, jakąś puszkę. Cokolwiek,
      żeby przycisnąć. Gotowałam babki w ten sposób i wyszły.
      (Tzn. wyszły też trochę na wierzch, ale były okay.)
      • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 17:15
        nobullshit napisała:

> Ale czy myślisz, że za granicą dostaniesz coś takiego w każdym
        kiosku ruchu?
        Przeciez pisze wyraznie, ze szukam czegos takiego w necie aby
        ominac taszczenie tego w walizce. Tu gdzie mieszkam nie ma kioskow w
        ogole.

>albo uwierz, że sprawdza się przykrycie zwykłej foremki folią
        aluminiową.
        > Na wierzchu możesz coś jeszcze położyć - cegłę, kamień, jakąś
        >puszkę. Cokolwiek> żeby przycisnąć. Gotowałam babki w ten sposób i
        >wyszły

Czy aby mowimy o tym samym przepisie? Ten o jakim mowie nie polega
        na podgrzewaniu tegoz naczynia ale zanurza sie owo naczynie
        calkowicie w wodzie i we wrzatku gotuje. Musi byc przykryte od gory
        woda tez aby nie bylo zakalca. Nic na wierzch nie wyjdzie bo woda to
        zaleje. Chyba jednak mowisz o innej metodzie robienia babki. Ta jest
        w cisnieniu hermetycznie zamknieta.

Wiesz no babke mozna i upiec w piekarniku jak sie chce ale ja o TO
        naczynie konkretnie pytam, bo ta wychodzi pysznie a nie wszelakie
        metody jak upiec babke.
      • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 17:16
        tak to faktycznie Stem Pudding Mould. Bozeno jestes genialna!
        Dziekuje. Zamowie amazonem!
        • princesswhitewolf Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 30.11.09, 17:20
          tylko kurcze czy ta Patisse Steam Pudding Mold, 1/2-Liter bedzie
          wodoszczelna jak te polskie niektore
          www.amazon.com/gp/offer-listing/B0006BB2NC/ref=asc_df_B0006BB2NC966701?
          ie=UTF8&condition=new&tag=nextag-kitchen-mp01-delta-
          20&creative=380345&creativeASIN=B0006BB2NC&linkCode=asm
    • mhr-cs po prostu tosamo 30.11.09, 15:06

Wasserbadform(puddingform)
      moze ktos tobie przetlumaczy
      mozna wszedzie kupic
      wcale nie sa drogie
      na ebay grosiki(uzywane)
      na allegro jeszcze nie zobaczylam
      nawet nowe nie sa takie drogie,
      czy sie tam robi babke czy budynia wszystko jedno,
    • pinkink3 wyslij poczta 30.11.09, 17:47
      princesswhitewolf napisała:

> Nie chce tego wlec we walizce z Polski bo to spore i nie lekkie

Czy bralas pod uwage wysylke tego ustrojstwa poczta?
      Skoro bez tego zycie na emigracji traci dla ciebie sens, to juz
      chyba lepiej zaplacic pare groszy za poczte.

I jeszcze jedno, skoro piszesz, ze to 'typowo klasyczne, polskie'
      potrawa, a tym samym i naczynie, zastanawia mnie slabe rozeznanie w
      temacie u tutejszych forumek.

Przeciez tu wiedza wszystko;))
      • princesswhitewolf Re: wyslij poczta 30.11.09, 19:41
        pinkink3 napisała:

>I jeszcze jedno, skoro piszesz, ze to 'typowo klasyczne, polskie'
        >potrawa, a tym samym i naczynie, zastanawia mnie slabe rozeznanie w
        >temacie u tutejszych forumek.

Nie no ja nigdzie nie napisalam ze to jest na pewno polskie i bec! Wrecz przeciwnie.Zastanawiam sie i gdybam czy ta gotowana babka to jakas typowo polskie cosik czy tez znane w innych krajach.W Polsce tylko sie z tym spotkalam, co nie oznacza ze nie jest to znane poza Polska a ja nie wiem. I dlatego w zwiazku z tym zalozylam watek i wysledzic.

No kupie chyba w Polsce w necie i zobacze ile to wazy i czy wziac to wyslac czy wlec w walizce
        • pinkink3 Re: wyslij poczta 30.11.09, 19:55

Nie, zeby sie przyczepiac, ale raptem zwatpilam w moja umiejetnosc
          czytania. Bo czasem mnie zawodzi. Ale nie tym razem.

>
          > Nie no ja nigdzie nie napisalam ze to jest na pewno polskie i
          bec!
          Wrecz przeci
          > wnie.

A jednak, a jednak....

>Chyba ta babka to jednak typowo polski specjal i musze ten gar
          przywlec sobie w walizce:/

• princesswhitewolf Re: wyslij poczta 30.11.09, 20:28
            napisalam: wyraznie CHYBA - czyli zastanawiam sie, gdybam, a nie oswiadczam ze NA PEWNO polski.
            Boze czy wy kobiety szukacie powodow do dyskusji z nudow czy jak...

A w ogole to ja wpadlam tutaj aby zapytac sie czy sa takie na zachodzie i jest to znane pod jakas nazwa a nie bawic sie w jakies neurotyczne przepychanki slowne co kto powiedzial. Temat gara wydaje sie juz nader wyczerpany czas "zrywac z drzewa"

Sprawa zreszta rozwiazana: Zadecydowalam i zamowilam pol godziny temu na stronie Przydasiowej i w zaleznosci jaka bedzie odpowiedz na email po zakupie co do ceny przesylki albo bede wlec w walizce albo wysle mi tutaj. Dziekuje za pomoc
    • mabi4321 Re: Jak nazywa sie Forma do Babki Gotowanej po an 19.06.15, 13:53
      forma do babki. ANG
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka