Dodaj do ulubionych

Mloda polska ges

IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 07.12.09, 16:08
No wlasnie, dostalam takie cudo (coz za ironia :)) i teraz musze zrobic z tego
bozonarodzeniowe danie. zwierzatko ma lapki, nozki i wszystko, ale chyba
wybebeszone.
co ja mam robic?? i czym to nadziac, jak to nadziac? nie mam pojecia
Obserwuj wątek
    • poszukiwaczsmaku Re: Mloda polska ges 08.12.09, 00:12
      To nie ironia, to szczęście. Młoda polska gęś owsiana to doskonały ptak, o
      mięsie niezwykle aromatycznym, kruchym, wprost rozpływającym się w ustach. Do
      tego jest niezwykle zdrowa z racji charakterystyki chowu i swojej półdzikiej
      "osobowości".

      Temat polskiej gęsi owsianej zgłębialiśmy kilka tygodni temu w najważniejszym
      dla polskiej gęsi miejscu w Polsce - Instytucie Badawczym w Kołudzie Wielkiej na
      Kujawach, gdzie po kilkudziesięciu latach badań uzyskano optymalną rasę polskiej
      gęsi białek kołudzkiej.

      Jeśli temat dalej Cię interesuje, na naszej stronie znajdziesz film, z którego
      można się dowiedzieć więcej o gęsiach oraz obejrzeć najprostszy sposób ich
      przygotowania. Jadłem tak przygotowaną gęś, potem upiekłem podobną w domu i
      zaświadczam - pycha! Jeśli wolisz sposób bardziej wyrafinowany, polecam "Gęś z
      Bulaja" (Bulaj to jedna z najbardziej znanych kuchni w Sopocie) duszoną w winie.
      Ta jest też świetna.

      PS: absolutnie żadnych posypek do drobiu!!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka