Dodaj do ulubionych

przepis na szybki tort i ciasto

IP: 217.153.151.* 28.01.04, 21:32
poleccie mi przepis na szybko wykonywalny tort najlepiej z bita smietana,
jesli macie dobry przepis na szybkie i zawsze udajace sie ciasto.
dziekuje pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: fruzia Re: przepis na szybki tort i ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 00:02
      bananowe
      Artykuł dodany 11.03.2002, godz. 00:08 przez Inga


      Czy kupiliście kiedyś 2 kilogramy mocno dojrzałych bananów? Ja tak. I żal bylo
      wyrzucać, choć jasno zdawałam sobie sprawę, że nie doczekają następnego dnia w
      stałym stanie skupienia... Poszperałam więc w naszych kajetach i oto, jaki
      przepis wygrzebałam.

      Składniki:

      100 g masła lub margaryny
      100 g cukru-pudru
      2 rozbełtane jajka
      3 średnie banany
      1 łyżeczka sody
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżka kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki esencji waniliowej
      200 g mąki
      200 g pokruszonych orzechów włoskich
      Przygotowanie:

      Nagrzać piekarnik do temp. 180oC, w misce utrzeć masło z cukrem. Do masy
      dodawać kolejno jajka, dobrze ucierając po dodaniu każdego. Rozgnieść banany
      widelcem i włożyć je do masy. Dodać sodę, śmietanę i wanilię, dobrze mieszać.
      Na koniec dodać, ciągle mieszając, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy.

      Wlać masę do nasmarowanej bułką tartą foremki długości 15 cm.

      Piec 1 godz. 15 minut.

      Pozostawić do ostygnięcia.


      PS> Najszybciej bedzie kupic w dobrej cukierni ,np. w duzych hotelach!!!
      • edi.k Re: przepis na szybki tort i ciasto 29.01.04, 08:23
        Dzięki :-))
        Niestety na kupno też nie mam czasu (w moim mieście nie ma dużego hotelu, a
        cukiernie robią torty tylko na zamówienie, więc już za późno) i trochę szkoda
        mi pieniędzy. A dzisiaj wieczorem wszystko musi być gotowe.
        Czy to ciasto zawsze się udaje?
        A może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
        pozdr.
        • jkobuu Re: przepis na szybki tort i ciasto 29.01.04, 10:25
          Mój przepis:
          Tort rafaello:
          -gotowe blaty biszkoptowe, no chyba że masz patent na szybki biszkopt,bo te
          sklepowe sa trochę za cienkie.
          -0,5 l śmietany kremówki (ja robię z 0,75)
          -2 snieżki
          -paczka wiórków kokos. i płatków migdałowych
          -2 czekolady białe

          Odlewasz troszkę śmietany do garnuszka i dodajesz pokruszoną biała czekoladę,
          podgrzewasz,mieszając az do ropuszczenia.Musi ostygnąc, konsytsencja ma
          bycdość gesta,ale żeby się nie ścięła.
          Płatki z wiórkami prażysz do zezłocenia na suchej patelni teflonowej (chociaz
          mogą byc tez nieuprażone)
          Śmietanę ubijasz z Śnieżkami, dodajesz rozpuszczona czekoladę i troche jeszcze
          ubijasz,a na koniec wiórki.
          Można przekładać kremem i posypywac każdą wasrtę kemu wiórkami, na to ciasto
          itd. lub jak napisałam wymieszac z wiórkami i od razu kłaść.
          Dekorujesz płatkami migdałowymi, albo czym tam chcesz.
          Jeżeli daję więcej śmietany , mozna zageścić ja żelatyną.
          ja tę żelatynę robię na oko, tzn. łyżkę żelatyny na pół filiżanki wody.
          I wszystko do lodówy. Goście sobie chwalą.

          Drugie:

          Przekładaniec jabłkowo-orzechowy:

          -blaty
          -ok. 1kg jabłek
          -szkl. cukru (lub wedle uznania), cukier puder też sie przyda
          -30 dkg łuskanych orzechów włoskich.
          -szkl mleka
          -kostka masła
          -galaretka np. arestowa, brzoskwiniowa, albo inna byle nie gryzła się z
          jabłkami za bardzo.

          I warstwa
          Jabłka potrzec na grubej tarce, uprażyc z cukrem (szkł. lub pól- zależy jak
          słodkie lubisz)i na koniec dodac galeretkę, ja dodaję suchą do jabłek i czekam
          az się zetnie trochę. Chodzi o to,żeby jabłka się nie rozwalały.

          II warstwa
          zemlec orzechy, zalać wrzącym mlekiem i poczekać aż ostygnie i napęcznieje.
          Potem ubić masło z cukrem pudrem i z orzechami .

          Przekładać biszkopt, krem, biszkopt, jabłka,biszkopt, polewa czekoladowa i
          posypac pokruszonymi orzeszkami.

          Może nie sa to błyskawiczne ciata, ale robi sie je dośc szybko jesli
          zchynchronizujesz działania :)))


    • Gość: figa Re: przepis na szybki tort i ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 09:31
      paczka gotowych bezow lub blat bezowy
      bita smietana w sprayu
      puszka brzoskwin
      i z tego warstwami ukladajac tort - chyba najszybszy!!!

      ciasto:www.restaurants.pl/przepisy/ciasta/szarlotka_dlazabieganych.htm
      • jkobuu Re: przepis na szybki tort i ciasto 29.01.04, 10:27
        albo blaty biszkoptowe, krem Delekty ajerkoniakowy,pokrojone anansy z puszki.
        Przekłądac warstwami
        • edi.k Re: przepis na szybki tort i ciasto 30.01.04, 08:25
          Wszystkim Wam bardzo dziękuję :-))
          Poczęstunek się udał.
          Co do tortu : zrobiłam go właśnie z gotowych blatów biszkoptowych, krem - bita
          śmietana.
          A przepis na tort Rafaello na pewno wykorzystam. Niedługo sa urodziny mojego
          syna.
          Pozdrawiam serdecznie
          Edi

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka