Dodaj do ulubionych

uszka z suszonych czy +pieczarki?

IP: *.master.pl 14.12.09, 13:21
koleżanka powiedziała, że jak się doda pieczarek są o wiele lepsze i
nie sa gorzkie...hmmmmmmm...ale czy z suszonych są gorzkie?
będę robiła pierwszy raz, więc proszę chociaż o krótką odpowiedź.
wiem!,że jet wyszukiwarka, ale wolę rady fachowca, żeby się potem
nie rozczarować :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: uszka z suszonych czy +pieczarki? 14.12.09, 13:26
      Gorzkie moga byc tylko grzyby mrozone, jesli zostaly zamrozone zle
      (bez blanszowania). Jesli suszone są gorzkie, to je wywal - bo
      gorzki smak suszonych grzybow oznacza, ze zaplatal sie miedzy nie
      szatan albo cos zgola smiertelnie trującego.

      Mozesz dodac pieczarek jako wypelniacza, one przejda i tak zapachem
      suszonch grzybow, byle nie za wiele, bo puszczaja bardzo duzo soku
      (Mozesz je przed podsmazeniem podsuszyc, praząc na patelni).
        • bene_gesserit Re: uszka z suszonych czy +pieczarki? 14.12.09, 13:51
          Obowiązkowy jest imho pieprz i sól - ale tym lepiej doprawic farsz,
          kiedy jest gotowy. Ziola, o ktorych pisalas - jak najbardziej do
          gotowania (wywar zachowaj! Zuzyj na zupę od ręki, albo zamróż i
          będzie na wigilię jak znalazl).

          Ja akurat jestem zwolenniczką pierogów grzybowo-kapuscianych, więc
          jedna trzecia farszu u mnie to by byla bardzo drobno siekana i
          ugotowana (z ziolami, ktore wymienilas) oraz odcisnieta dobrej
          jakosci kapusta kiszona.
            • bene_gesserit Re: uszka z suszonych czy +pieczarki? 14.12.09, 14:07
              E tam kochana :)

              Wrzuc sobie 'wigilia' w forumową przeglądarkę - znajdziesz mase
              przepisow, rad, lst potraw itd, wliczajac w to takze szczegolowe
              pomysly na to, jak zrobić, zeby sie nie urobic, jak zorganizowac
              czas itd.

              Ja taka zupe robie na normalnym wywarze wloszczyznianym, do ktorego
              dodaje ewentulany uszparowany wywar z grzybow albo grzyby suszone.
              Moim wynalazkiem jest wrzucenie do zupy pęcaku, ktory idealnie do
              niej pasuje (chociaz to oczywiscie wersja nie-wigilijna, wigilijna
              powinna byc czysta, ew z kawalkami grzybów). Plus natka, bo to i
              dobrze wyglada, i smakuje.

              Uwaga na smietanę - zwarzona zepsuje calosc. Poszukaj w sklepie
              specjalnej smietany do zup i sosow (niebieski kartonik, uht) albo
              uzyj smietanki 30% i więcej, to wszystko bedzie ok.
    • qubraq Re: uszka z suszonych czy +pieczarki? 14.12.09, 13:41
      Wg mnie wigilijne tradycyjne uszka muszą byc z samych grzybów
      suszonych i to w miare mozliwości z borowików; ten lekki wytrawny
      smaczek to własnie cały ich dyskretny urok nie wspominając juz o
      pysznościowym barszczu wigilijnym :-)
        • qubraq Re: uszka z suszonych czy +pieczarki? 14.12.09, 17:29
          Gość portalu: gośka napisała:

          > a podasz mi przepi na twój barszczyk?

          ZAKWAS BURACZANY

          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
          A z barszczem to jest tak, że jako patentowany leń - zamiast gotować
          nasz polski barszcz kupuję czysty czerwony barszcz w kartonie f-my
          Krakus i tylko trochę go rozcieńczam woda przegotowaną i dodaje
          mojego zakwasu do smaku i podgrzewam w mikrofali i mam codziennie
          barszcz do popijania drugiego dania; no po prostu popijam barszczem
          zamiast piwem czy winem ...bo barszcz smaczniejszy i pomaga
          zdecydowanie w trawieniu :-)
          Smacznego Gosiu!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka